яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 191-195 от 225.

ТУ – София открива нова лаборатория по вградени системи за управление

19.10.2020 г.
 


На 20.10.2020 г. от 10:30 часа в Учебен корпус 2 на Техническия университет - София, Факултет Автоматика открива нова факултетна лаборатория в зала 2120Б. В новата лаборатория ще се обучават магистри от най-новата специалност на факултета "Вградени системи за управление", като в нея студентите ще усвоят базови знания по принципите и методите на автоматизираното управление, които ще се имплементират във вградените системи за управление. Лабораторията е обновена и оборудвана с помощта на Костал Софиясофт България ЕООД - водеща фирма в разработването и производството на електроника и електромеханични компоненти за автомобилната индустрия - и е с капацитет 18 места за лекции и семинарни упражнения и 9 лабораторни места, оборудвани с компютри и комплекти за разработване на вградени системи за управление. Съвременният свят изисква нови решения на съществуващи задачи, внедряване на теорията в практиката, за да се отговори на необходимостта от комуникация и управление между хора и машини. Вградените системи за управление присъстват навсякъде в ежедневието ни - във всеки мобилен телефон, в потребителската електроника, в автомобилите, самолетите и всички модерни транспортни средства, както и в индустриалните процеси. Лабораторията ще бъде открита от Ректора на ТУ-София, проф. дн инж. Иван Кралов. Официални гости на събитието са Красимир Паскалев - Управител на Костал Софиясофт България ЕООД, зам. ректори, декани, преподаватели и студенти от ТУ - София.

Вижте статията тук

Сomputerworld.bg, 19.10.2020 г.
Тechnews.bg, 19.10.2020 г.
БТА, 20.10.2020 г.
БНР, 20.10.2020 г.
Computerworld.bg, 21.10.2020 г.
в-к „Аз Буки“, брой 43, стр. 2

2020-10-22

"Дни на кариерата" в Технически университет – София

13.10.2020 г. 
 
86 компании се включиха в изложение за работодатели. Шанс за кариерно развитие в условията на пандемия. Това дава според организаторите си 15-то поредно издание на „Дни на кариерата” в Техническия университет в София. Въпреки дъждовното време, редица студенти се стекоха към изложението с надежда да открият нови сфери за развитие или да се запознаят по-отблизо със своята фирма-мечта. „Бих намерил работа за в бъдеще или поне конкретна сфера, в която искам да се насоча, защото все още нямам такава”, казва студентът Иван Иванов.  „В личностен план се интересувам в развитието си специално към машинното инженерство, автомобилизъм, автомобилни спортове”, казва Христо. Работодатели също не пропуснаха да потърсят своите бъдещи служители. „Ние бихме искали първо да намерим интерес, който да ги запали по работата. И след това да могат да развият това, което са научили в учебното заведение”, казва проф. Димитър Тонев от Института за ядрени изследвания и енергетика, БАН. Освен разнообразие от потенциални работодатели, изложението “Дни на кариерата” дава възможност на студентите да потърсят практики, стажове и нови полета за развитие. „Гладът за инженери е огромен. Въпреки че се говори за пандемия, говори се за спад на производство - фирмите работят и ще продължават да работят. Особено качествени инженери, каквито ние произвеждаме. Това е богатство за България”, казва проф. д-р инж. Любомир Димитров, зам.-ректор учебна дейност и акредитация, ТУ. На събитието беше и състезателния отбор на Техническия университет, заедно с един от техните два болида - всички техни части разработени изцяло от студенти. Тимът съществува от 2014-та година и вече дори е увенчан с международен успех. Болидът тежи близо 300 килограма и е с мощност 100 коня. Той завинаги ще остане част от историята и гордост на Техническия университет. Отборът се надява да намери достатъчно нови партньори, за да може да построи трети болид и да върне отново на пистата догодина.

Вижте репортажа тук

Nova.bg, 13.10.2020 г.
Kanal3.bg, 13.10.2020 г.
Publics.bg, 13.10.2020 г.

БНР, 14.10.2020 г.
в-к „Аз Буки“, брой 42, 15-21.X.2020 г., стр. 18
Сross.bg, 12.10.2020 г.
Инженер.bg, 14.10.2020 г.

2020-10-20

Ученици създават IT проекти по време на хакатона HackTUES

02.10.2020 г.

Мадлен Саркисян, Калоян Ангелов, Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет, Бизнес старт. 02.10.2020. Ученици създават свои IT проекти по време на шестото издание на хакатона HackTUES, като работят с ментори от реалния IT бизнес. За тази инициатива разказаха Мадлен Саркисян и Калоян Ангелов от Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова. „Има много потенциал в сферата на IT, който иска да учи“, заяви Калоян Ангелов. Според Мадлен от технологична гледна точка нещата се развиват добре и има бъдеще в България в тази посока. Тазгодишната тема, която е подготвена за всеки отбор от 3 до 5 души е Smart City. Срещите с менторите могат да донесат на участниците, освен подкрепа в проекта им, предложения за практика и стаж, което да им осигури старт в бъдещото им кариерно развитие. HackTUES е първият и единствен по рода си хакатон в България, организиран от ученици за ученици. Събитието стартира през 2015г. като инициатива на ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ - София.

Вижте предаването тук


Bloombergtv.bg, 02.10.2020 г.

2020-10-14

"Дни на кариерата" в ТУ - полезна симбиоза между бизнеса и университета

 

 

 
 

 

 

 

Събитието дава възможност за директен контакт между студентите и фирмите. „Дни на кариерата“ ще се проведат на 13 октомври 2020 г. в Техническия университет-София, а на 14 октомври 2020 г. на територията на филиалите на Техническия университет в гр. Пловдив и Факултет и Колеж - Сливен. В ТУ-София изложението ще се проведе в три учебни корпуса на университета – 1-ви учебен корпус – ректорат, 2-ри учебен корпус и 12-ти учебен корпус. Събитието се провежда за 15-а поредна година и дава възможност за директен контакт между студентите и фирмите, техни потенциални работодатели, които ще представят информация за своята дейност, за свободни работни и стажантски позиции, както и да се срещнат и разговарят със заинтересовани студенти. “Това е изключително полезно мероприятие и за двете страни. От една страна, студентите виждат реално бизнеса на място, от друга страна самите работодатели могат да представят ясно своята дейност, както и да зададат някои конкретни проблеми, проекти, и да търсят своите бъдещи работници", казва ректорът на Техническия университет проф. Иван Кралов.  Освен това обратната връзка за университета е изключително полезна за университета, тъй като фирмите участват във формирането на учебните програми на университета, в контрола върху това какво се преподава, как се осъществява връзката с бизнеса. Според ректора това е изключително полезна симбиоза, която води до ежегодното увеличение в броя на фирмите, които участват.

Чуйте интервюто тук

БНР, 12.10.2020 г.

2020-10-13

Дни на кариерата - във фокуса на работодателите

 
  


 

  

 

За 15-та поредна година в Техническия университет-София ще се проведе изложението на работодатели „Дни на кариерата“. То ще се проведе в два дни – на 13 октомври в София и на 14 октомври във филиала на ТУ в град Пловдив и във факултет и колеж град Сливен. Това е традиционно изложение, в което бизнесът се среща със студентите. Над 80 фирми ще участват в инициативата, съобщи в студиото на "Денят започва" Иван Кралов - ректор на Техническия университет-София. Участниците са основно български работодатели, но част от фирмите са представителства на големи международни компании. "Интересът е поне тристранен - от страна на бизнеса, тъй като студентите, които завършват, са много търсени; самите студенти са заинтересовани от тези срещи, тъй като те са на място в университета; а за университета ползата е в това, че заедно изработваме учебните планове и програми, т.е. получава се една синергия между науката, бизнеса и обществото", коментира Кралов.

Вижте предаването "Денят започва" тук

Bntnews.bg, 12.10.2020 г.

2020-10-13