яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 181-185 от 225.

ПМГ “Васил Друмев” ще се асоциира с Техническия университет в София

11.11.2020 г.ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново ще бъде първата асоциирана гимназия към Техническия университет в София. Предложението на народния представител от ВМРО и заместник-председател на Комисията по образование и наука към Народното събрание доц. д-р Милен Михов, е посрещнато с разбиране от министъра Красимир Вълчев и по негова инициатива вече е проведена дистанционна работна среща, на която е обсъден въпросът за развитието на дигиталните науки и обучението по компютърни науки във Велико Търново. В срещата са участвали проф. Иван Кралов, ректор на ТУ, директора на гимназията Ангел Гушев, Пенка Игнатова, Директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община Велико Търново и експерти от министерството на образованието. Според закона за висше образование всяко висше училище има право да сключи договори за асоцииране със средни училища. Първият такъв договор за асоцииране на училище на ТУ ще бъде с ПМГ „Васил Друмев“ в старата столица. Тези договори имат за цел разработване на програми, осъществяване на обучения с научна и преподавателска обезпеченост от страна на висшите училища, поясни доц. Михов. Постигнато е споразумение и съгласие ПМГ да бъде първата асоциирана гимназия към ТУ въз основа на новите разпоредби на Закона за висше образование и с това да се даде възможност с научната и преподавателска подкрепа на ТУ да бъде разкрита от следващата учебна година нова специалност и паралелка “Системно програмиране” в направление “Компютърни науки”, която да бъде обезпечавана с преподаватели както на ПМГ, така и на ТУ в София. Целта е да привлича ученици не само от Търново и търновска област , а да бъде един регионален център за подготовка на специалисти със средно образование. Това е важно условие за развитието на Велико Търново като център на съвременните технологии и дигитални умения, посочи доц. Михов. Министерството на образованието и науката е застанало категорично зад инициативата, а проф. Иван Кралов е декларирал, че с удоволствие ТУ ще поеме научното и преподавателското ръководство на тази програма, която има за цел да развива ПМГ като един регионален център за северна България в подготовката на млади специалисти в компютърните науки и дигиталните технологии, каза още народният представител.

Вижте статията тук


Dnesbg.com, 11.11.2020 г.

2020-11-20

Техническият университет и ЧЕЗ задълбочават сътрудничеството си в подготовката на кадри

05.11.2020 г. 


 
Подписано бе споразумение за продължаване на стратегическото партньорство. Технически университет - София и ЧЕЗ ще си сътрудничат в подготовката на кадри за българската енергетика и в популяризирането на сектора сред младите хора. С общи усилия те ще подпомагат професионалното образование в областта на електроенергетиката и ще работят за сближаване на образователната система и нуждите на реалния бизнес. На официална церемония в ТУ-София регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал и ректорът на ТУ проф. д-р инж. Иван Кралов подписаха споразумение за стратегическо партньорство. "Подпомагането на професионалното образование е основен елемент в стратегията на ЧЕЗ за устойчиво развитие. Целта на дружеството като работодател е да създава успешни и мотивирани специалисти и да им даде възможности за професионално и личностно развитие в областта на българската енергетика. Техническият университет е наш основен партньор в постигането на тази цел", сподели Карел Крал."Горд съм, че Техническият университет - София има много добри традиции във взаимодействието с бизнеса. Изказвам лично благодарността си към Вас, г-н Крал, защото споразумението ще ни открие още повече възможности за привличане на студенти, които да развиват своите професионални компетенции в областта на енергетиката. Наша задача е да накараме студентите да решават реални казуси в различни проекти и в бъдеще най-важното развитие за тях ще бъде казусно ориентиране към различни професии", сподели от своя страна проф. Кралов, който връчи на регионалния мениджър на ЧЕЗ за България юбилеен златен медал по случай 75 годишнината на ТУ - София.

Вижте статията тук
 
Publics.bg, 06.11.2020 г.
Аctualno.com, 05.11.2020 г.
24chasa.bg, 05.11.2020 г.
Сross.bg, 05.11.2020 г.
Stolica.bg, 05.11.2020 г.

2020-11-06

Техническият университет с награда за репортерите на БНТ Елиана Димитрова и Боряна Черганова

04.11.2020 г.


 
Поредно признание за БНТ. Репортерите на националната телевизия Елиана Димитрова и Боряна Черганова получиха отличия от Техническия университет в София за обективното и професионално отразяване на научните постижения на университета. Те бяха връчени от ректора на учебното заведение проф. Иван Кралов по повод 75-ата годишнина от създаването на университета, който задава стандарти за обучение и научни изследвания. Ректорът припомни, че именно в Техническия университет започват първите експерименти за предаване на образ от разстояние и за създаването на телевизия в страната през далечната 1951 г.

Вижте статията тук

БНТ, 04.11.2020 г.

2020-11-05

Сутрешният блок на Bulgaria ON AIR с признание за обективно отразяване на образователните теми

04.11.2020 г.


 
Гергана Венкова, Златимир Йочев и изпълнителният продуцент на блока Деница Нейчева приеха грамотите. Екипът на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR спечели признание за обективното си и задълбочено представяне на образователните теми. Водещите на „България сутрин“ Гергана Венкова и Златимир Йочев и изпълнителният продуцент на блока Деница Нейчева спечелиха почетни грамоти за журналистическия си принос към образователната проблематика и отразяването на събития и постижения в сферата на висшето образование. Медийните награди бяха присъдени от Техническия университет в София на специална церемония по повод 75-годишния юбилей на университета. Сред отличените е и екипът на образователното предаване „Смарт час“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте статията тук
 
Вbgonair.bg, 04.11.2020 г.

2020-11-05

Проф. дн инж. Иван Кралов: 75 години Техническия университе има традиции в успеха

04.11.2020 г.

 

75 години Технически университет иновации и технологии на бъдещето. "Успяваме да се справим в условията на пандемия, засега обучението се осъществява дистанционно, надяваме се скоро да се върнем към присъствено обучение защото спецификата на материала го изисква. По задание на фирми се изпълняват проекти, което изисква присъствие" каза в предаването "Патарински LIVE" ректорът на Техническия университет проф. дн Инж. Иван Кралов. "Изпълнихме редица проекти за здравеопазването – направихме очила и маски специално във връзка с епидемията. В това отношение имаме признанието  на бизнеса", добави той. "Има лек застой, но като цяло имаме тясно сътрудничство с бизнеса. Работим по внедряване на нови решения, нови технологии", каза още ректорът. "Технологичен ще бъде света. Инженерите са навсякъде", категоричен е проф. дн Инж. Иван Кралов. "Ние сме успешни в своите традиции. 75 години традиции в успеха", заключи ректорът. Димитър Патарински бе награден с грамота за правилно и коректно отразяване дейността на Техническия университет.

Вижте репортажа тук

Кanal3.bg, 04.11.2020 г.

2020-11-05