яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 181-185 от 302.

Студентите от Техническия университет ще може да се обучават в новата лаборатория "Роботика и автоматика"

22.11.2018 г. 

Новата учебна лаборатория "Роботика и автоматика" се открива в началото на декември в Техническия университет в София. В нея студентите от катедрата "Автоматизация на елекрозадвижванията" при факултета "Автоматика" ще имат възможността да се обучават, да програмират.

Вижте статията тук

БТА, 22.11.2018 г.
Novini.bg, 22.11.2018 г.
Computerworld.bg, 22.11.2018 г.
Technews.bg, 22.11.2018 г.
Inews, 22.11.2018 г.
3e-news, 22.11.2018 г.
Stolica.bg, 22.11.2018 г.
Marica.bg, 22.11.2018 г.
Plovdiv24.bg, 22.11.2018 г.

Тrud.bg, 01.12.2018 г.

2018-12-02

Рено Нисан България отвори обучителен център за студенти в София

22.11.2018 г.На 22 ноември Рено Нисан България откри нов обучителен център в сградата на Технически университет – София. Новият обучителен център е ключова стъпка в партньорството между Рено Нисан България и Технически университет - София, което стартира през 2016 г. Центърът ще бъде в помощ на университета при подготовката на кадри в бранша, както и ще бъде използван за бъдещи обучения на технически специалисти от дилърската мрежа на Renault, Dacia и Nissan в България. Обучителният център бе официално открит от Хаким Бутера, генерален мениджър на Рено Нисан България, и ректора на Технически университет – София чл.- кор. проф. дтн инж. Георги Михов в присъствието преподаватели и студенти от университета, както и представители от Рено Нисан България и дилърската мрежа на марките Renault, Dacia и Nissan в България.  „Откриването на новия обучителен център е от изключителна важност за нас. Убедени сме, че успехът на компанията и развитието на автомобилната индустрия в България зависи от постоянното усъвършенстване на кадри в рамките на нашата дилърска мрежа и качественото обучение на бъдещи специалисти. Дарените за учебни цели автомобили, агрегати и компоненти представят най-съвременните технологии в индустрията и са инвестиция в мотивацията на младите кадри. Надяваме се да послужат за вдъхновение за бъдещи постижения в сферата." заяви Хаким Бутера.
"Изключително важно е прякото участие на бизнеса в процеса на обучение на студентите. Не само от гледна точка на осъвременяване материалната база в университета, но и по отношение на адаптирането на обучителните програми в реално време според изискванията на бизнеса.", заяви чл.-кор. проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на ТУ-София, по време на откриването на новия обучителен център. "Вярвам, че това партньорство е полезно както за бизнеса, така и за университета, тъй като ще ни помогне съвместно да постигнем по-ефективно обучение." допълни Ректорът на ТУ-София.
 
Вижте статията тук 

 

2018-12-18

Проф. Валери Младенов: Изкуственият интелект е бъдещето

21.11.2018 г.
 


Младите хора са истината. Ние вече можем само да кажем какво смятаме, че трябва да се прави, а те трябва да решат сами какво да правят." Това каза пред "Хоризонт" проф. Валери Младенов, който преподава в Техническия университет и ръководи и Лабораторията по изкуствен интелект в София Тех парк. Лабораторията по изкуствен интелект в София Тех парк е отворена за всички деца, които искат да следят развитието на новите технологии. Там децата могат да разглобяват и сглобяват роботи, да накарат роботите да изпълняват команди с ръцете си или да общуват с тях на английски.  Едно от децата, посещаващи лабораторията, е 5-годишния Калоян, на когото му е интересно до види "всички неща": "Тоя робот например, зад мен. Само робота. Много ми харесва." Технологиите са бъдещето, признава майката на Калоян, която е категорична, че момчето трябва да се запознава с новите технологии: "Исторически погледнато, в близките примерно 20 години това е сферата, която търпи най-голямо развитие. Той е на пет, така че съм му дала пълна свобода да избира какъв може и иска да стане. Просто му давам различен поглед, да му разширим хоризонта, да знае какво се случва. Да знае накъде вървят тенденциите. Че всъщност нищо, че сме малка страна - и тук има достатъчно много хора, които работят и се интересуват. Може някой ден и той да тръгне по този път."  "За да я има България, затова искаме да ги запалим от малки. За да я има България, трябва да има интелигентни хора, които знаят най-нови технологии, а това става още в училище, по цял свят е така", допълва проф. Валери Младенов, според когото бъдещето е в изкуствения интелект, защото индустрията и развитието на света са достигнали вече до нивото, в което има хардуер и софтуер и те са развити, а занапред въпросът е как да действат най-ефективно. "Има напън изкуственият интелект да наподобява естествения и човека. Е, липсват му емоциите и фантазията, но това е бъдещето", убеден е Валери Младенов. "Едно време парната машина е била важна. И да има изкуствен интелект, ако няма парна машина, нямало е да може да се пренасят товари. Сега вече има парни машини, има всичко, има компютри, има софтуер. Това, което сега няма още, да се правят неща, които човек прави", посочи той.
А според майката на петгодишния Калоян училището трябва да върви в посока профилиране и да не кара децата да трупат база данни от непотребни знания. 

Вижте статията тук
 
БНР, 21.11.2018 г.

2018-11-22

Васил Велев и Кирил Домусчиев стават членове на настоятелството на Технически университет-София

 

20.11.2018 г. Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), д-р инж. Венцислав Славков, основател и управител на Спесима ООД, Иван Михайлов, председател на Автомобилен Клъстер България (АКБ) и Георги Стефанов, представител на Студентски съвет, са новите членове на настоятелството на Технически университет-София. На 19 ноември, 2018 г. се проведе заседание на настоятелите на ТУ-София, на което членовете единодушно избраха Васил Велев за председател на Съвета на настоятелите.  Съветът на настоятелите е активен партньор на университета за осъществяване на ефективно и прозрачно управление и предоставяне на качествено образование. Настоятелите са сред най-добрите възпитаници на университета, изявени експерти в своята област и известни на обществото личности с активна позиция и авторитет. Те активно съдействат за решаване на актуалните проблеми на Университета и засилване на връзката с бизнеса и обществените и съсловните организации. Съветът на настоятелите се състои от 7 членове. Петима от членовете се избират от Академичния съвет по предложение на ректора, а останалите двама се определят съответно от министъра на образованието и науката и от Студентския съвет.

Вижте статията тук 

Мanager.bg, 
20.11.2018 г.
Technews.bg, 20.11.2018 г.
Dnevnik.bg, 
20.11.2018 г.
Inews.bg, 21.11.2018 г.

2018-11-21

Стартира деветата „Техническа академия“ на Vivacom в ТУ

20.11.2018 г.Програмата се случва за девета поредна година

Телекомуникационният оператор Vivacom и Факултетът по телекомуникации на Техническия университет дадоха старт на тазгодишната си съвместна академия за специализация и кариерно развитие. Проектът „VIVACOM Техническа Академия“ се случва за девета поредна година.  Програмата е насочена към студенти от III и IV курс от специалностите „Телекомуникации“, „Компютърни системи и технологии“ и „Електроника“. Идеята е да се даде възможност на младежите да добият по-задълбочени знания и да проучат опциите за работа в телекома.  За участие в академията е нужно първо да се подадат необходимите документи, след което селекция продължава с тестове и интервюта. На финала ще бъдат избрани 16 студенти. В рамките на програмата те ще могат да се докоснат до знанията и уменията както на преподаватели от университета, така и на служители от Vivacom.  Проектът се провежда в два модула в рамките на двата семестъра през учебната 2018/2019 година. Графикът на курсовете е съобразен изцяло с програмата на студентите в университета, но значително надграажда редовния план на обучение. В добавка на това акцентът е върху практическата част.  Темите на курсовете са, както тясно специализирани и технологични, така и такива, свързани с управление на проекти, технически английски език, разработване на продукти и услуги, правна рамка и регулация на телекомуникациите, бизнес комуникации. Участието и завършването на Техническата Академия дава предимства на студентите в няколко насоки – кандидатурите им се разглеждат с приоритет за лятната стажантска програма на компанията; получават допълнителни точки за формирането на състезателния бал за магистратура във факултета по Телекомуникации и разбира се имат възможност да се запознаят с новостите в своята област и да придобият нови знания и практически опит от утвърдени специалисти в областта. 

Вижте статията тук

Economic.bg, 20.11.2018 г.
Blitz.bg, 20.11.2018 г.
Kaldata.com, 21.11.2018 г.
В-к "Труд", 21.11.2018 г.

2018-11-22