яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 196-200 от 302.

Бизнесът настоява за радикална реформа в образователната система

26.10.2018 г.„Егоистичният интерес на работодателите е ясен-имаме очакване висшите училища да подготвят достатъчно качествен човешки ресурс за новата икономика на България. Тук сте в качеството си на наши работодатели, затова днес ние ще слушаме, а Вие ще говорите. Очакваме да споделите вижданията, притесненията, проблемите си и да преценим заедно какво реално и практически ориентирано можем да направим, за да променим системата на наука и образование към по-добро“. С тези думи изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев откри проведената днес (26 октомври 2018 г.) работна среща с ректори на висши училища и ръководители на научни институти при БАН, както и на научно-технически съюзи, които членуват в Камарата. В срещата участваха ректорите на Техническия университет-София, проф. Георги Михов, Университета по архитектура, строителство и геодезия - проф. Иван Марков, и Химико-технологичния и металургичен университет - проф. Митко Георгиев, президентът на Международното висше бизнес училище - Лена Гайдарска, директорът на Института за икономически изследвания при БАН-проф. Александър Тасев, проф. Татяна Хубенова от Икономическия институт на БАН, проф. Камен Веселинов от Института по металознание при БАН, изпълнителният директор на Съюза по автоматика и информатика – Веселин Акиванов, и проф. Иван Ячев-председател на Федерацията на научно-техническите съюзи, проф. Камен Веселинов от Института по металознание при БАН и бивш ректор на ТУ-София, както и акад. Стефан Воденичаров-също представител на Института по металознание, член на УС на БСК и бивш председател на БАН.

Вижте  цялата статия тук

Вia-bg.com, 26.10.2018 г.
Тechnews.bg, 27.10.2018 г.
News.bg, 27.10.2018 г.

2018-10-30

Повече от 60 души само в София участват в глобално технологично състезание на НАСА

21.10.2018 г.


 

Във втория ден на международното състезание на НАСА участват около 20 проекта само в столицата. То се провежда едновременно в 130 града по цял свят. Локално жури ще определи печелившите. Двама души ще продължат на глобалните финали, а тази година ще бъде връчена и купа в чест на Боян Петров.

Екипи на различна възраст участват в тазгодишното международно състезание на НАСА. Те могат да се състоят както от един, така и от повече участници. Целта е да допринесат за изследването на космоса и да подпомогнат подобряването на живота на Земята. Повече от 60 души се регистрираха за участие само в столицата. Сред тях е и екипът на Иван, Николай и Виктор. Иван и Николай са студенти в първи курс в Техническия университет, специалност „Компютърно и софтуерно инженерство“. Виктор е 10-ти клас в Технологично училище „Електронни системи“.

ИВАН МИЛЕВ СТУДЕНТ В ТУ - СОФИЯ
 „Това, което искаме да направим като концепция, е програма, която да може да предполага реално каква площ би изгоряла при пожар и съответно да помага на хората като ги предупреждава, че евентуално би имало опасност за тях.“
ВИКТОР ВЕЛЕВ УЧЕНИК В ТУЕС
 „Този проект – доста ми хареса идеята и доста ми хареса цялата концепция на хакатона. И избрах с тези мои приятели да се включа на хакатона, защото смятам, че можем да направим нещо доста готино.“
НИКОЛАЙ СТАНИШЕВ СТУДЕНТ В ТУ - СОФИЯ
 „Много по-лесно е да работиш в екип, отколкото сам, защото всеки може да помогне с нещо.“
Състезателите имат за задача да разработят и представят проект на концептуално ниво, на ниво прототип, или завършено решение за пазарна реализация. Те могат да работят над мобилни приложения, софтуер, хардуер, визуализиране на данни, платформа за разрешаване на проблеми и други идеи.
 МИЛЕНА КРУМОВА ОРГАНИЗАТОР НА СЪБИТИЕТО
 „Състезанието се провежда за шеста поредна година в България. Ние изключително се гордеем с постиженията а международно и глобално ниво. Имаме глобален финалист в категорията най-добро използване на хардуер. Очакваме и тази година да имаме много силни решения с висока конкуренция.“
Състезанието се провежда ежегодно в рамките на 48 часа, когато по едно и също време участват екипи от всички континенти по света


 Репортаж от събитието вижте тук

ТV +, 21.10.2018 г.
2018-10-24

„Дни на кариерата“ в Техническия университет в София

23.10.2018 г.150 компании търсят стажанти и служители в „Дни на кариерата“ на ТУ-София. За тринадесета поредна година на територията на ТУ-София се провежда изложението на работодатели „Дни на кариерата“, което ще се състои в рамките на три дни. На 23 и 24 октомври 2018 г. изложението  ще се проведе в три учебни корпуса на ТУ-София – 1-ви, 2-ри и 12-ти, а на 25-ти октомври – във филиалите на ТУ-София в Пловдив и Сливен. Център „Кариера и възпитаници (Алумни)“ на ТУ-София е основен организатор на събитието. „Преди 13 години „Дни на кариерата“ започна с около 20-на работодатели и шепа студенти. Днес броят на участниците е рекорден – близо 150, а изложението се провежда и във филиалите на ТУ-София в Пловдив и Сливен,“ заяви по време на откриването член-кореспондент проф. д.т.н. Георги Михов, ректор на ТУ-София. „Изложението е един от начините студентите на ТУ-София да се свържат с потенциалния си работодател още по време на следването си. Благодарение и на това традиционно за университета събитие, реализацията на нашите студенти на пазара на труда е близо 100 %“, допълни ректорът. „Традиция стана студентите на ТУ-София да правят първите си стъпки в кариерата си именно от тази среща на образованието с бизнеса. 106 на брой са българските и международните компании и организации, които са днес и утре тук, на едно място, за да представят своята дейност и да осъществят директен контакт със студентите на ТУ-София,“ заяви Силвия Янева, директор на Център „Кариера и възпитаници (алумни)" на ТУ-София. Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, също отправи приветствена реч по време на откриването. „Скъпи студенти, поздравявам ви от името на Асоциацията на индустриалния капитал в България, която обединява браншове като машиностроене, електротехника и електроника. Много от нашите членове са изложители на днешната проява, а ние имаме нужда от вас, от вашите знания и умения. Пожелавам успех на изложението!“ В  "Дни на кариерата" ще се включат близо 150 представители от различни бизнес сектори в направленията, по които обучава ТУ-София. По време на изложението работодателите ще представят своите дейности пред студентите и преподавателите, ще предложат стажантски позиции, работни места и стипендиантски програми на младите специалисти. 

В
ижте статията тук

Сomputerworld.bg, 23.10.2018 г.
БТА, 23.10.2018 г.
Мonitor.bg, 23.10.2018 г.
Сross.bg, 23.10.2018 г.
Novinite.bg, 23.10.2018 г.
Technews.bg, 23.10.2018 г.
Еconomic.bg, 23.10.2018 г.
БНР, 23.10.2018 г.
БНР, Радио "София", 23.10.2018 г.

Tvplus, 24.10.2018 г.
TVplus, 27.10.2018 г.
Career TV, 28.10.2018 г.
Инженер.bg, 29.10.2018 г.

2018-11-05

Студенти и преподаватели от ТУ създават дигитално персонални костни импланти

21.10.2018 г.Във втория брой на предаването „Младите иноватори“ очаквайте: студенти, докторанти и преподаватели от Машинно-технологичния факултет на Техническия университет в София създават дигитално персонални костни импланти за хирургията. Те ще ни разкажат как са стигнали до реализирането на идеята, която вече променя качеството на медицината у нас. Иновативни са както начинът на създаване на компютърните 3D модели, които заменят изработката на имплантите на ръка, така и самото им моделиране от трудно обработваеми материали като титан, хром, кобалт и керамика - непостигано досега в България. В предаването ще научите кой е основоположникът на компютърното моделиране и как холандски учени разработиха първия в света проект за строеж на 3D-принтиран жилищен квартал.
 
„Младите иноватори“, 21 октомври, 19 часа по БНТ2.

Вижте предаването тук

БНТ, 21.10.2018 г.

2018-10-24

„Дни на кариерата“ в Техническия

22.10.2018 г. За тринадесета поредна година в Технически университет-София ще се проведе изложението на работодатели „Дни на кариерата“. На 23 и 24 октомври то ще се проведе в София, а на 25 октомври във филиала на университета в град Пловдив и във „Факултет и Колеж“-град Сливен. В изложението ще вземат участие над 120 фирми и организации от професионалните направления, по които се обучават студентите в ТУ-София. По време на събитието работодателите ще представят своите дейности и ще предложат стажантски позиции, работни места и стипендиантски програми на студентите. Официалното откриване ще се състои на 23 октомври, от 10 часа, в централното фоайе на учебен корпус 12. Основен организатор на събитието е център „Кариера и възпитаници (Алумни)“ на ТУ-София.

Вижте статията тук


Сross.bg, 23.10.2018 г.
2018-10-29