яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 176-180 от 299.

ТУЕС събира бизнеса и образованието в ИТ сектора на 29 ноември

27.11.2018 г.


 
По повод 30-тата годишнина на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет-София се организира конференция под мотото „Училище-университет-бизнес: ръка за ръка в ИКТ сектора“, информираха за Борса.bg от специализираното училище. Събитието ще се състои на 29 ноември 2018 г. от 15:00 ч. във форум „Джон Атанасов“ на територията на София Тех Парк. Поканени са както представители на институции, училища и университети, така и специалисти от ИТ бизнеса. Всички те ще дискутират относно ролята на средното образование в ИКТ сектора, като акцент ще бъде поставен върху образователния модел на ТУЕС. Участниците ще споделят успешни практики и нови насоки за партньорство между институциите в сектора на информационните и комуникационни технологии, разглеждайки го като най-бързо развиващата се сфера на икономиката. Конференцията се провежда със съдействието на Вистеон Електроникс България, Uber Engineering Sofia, Experian, Nemetschek Bulgaria, TelebidPro, VMware, Телелинк, Accedia, Chaos Group, Dopamine, TBI Info и др.

Вижте статията тук

Борса.bg, 27.11.2018 г.

2018-11-28

Шеста поредна "Робо Лига България" - за всички възрасти

25.11.2018 г. 
 
В състезанието по роботика отборите премериха сили в категориите "Следене на линия", "3Д лабиринт", "Мини сумо". За шести пореден път "Робо Лига България" обединява ентусиасти в състезания с роботи. Националното състезание включва университетски и училищни робоклубове, фенове и малчугани от цялата страна. Участниците се състезават със своите собственоръчно направени роботи в различни дисциплини. Тази година в "Робо Лига България" участниците премериха сили в категориите "Следене на линия", "Свободен стил деца", "Свободен стил старши", "3Д лабиринт" и "Мини сумо". Тази година участват 60 отбора. Записани са над 100 участника. В студентски робо-отбор се състезава и Христо, заедно с още шестима души. Той е председател на студентски клуб "Роботика" към ТУ-София. Тази година най-малкият участник е на 8 години. Организаторите са щастливи от факта, че роботиката става все по-популярна, а участници от минали години се връщат отново с все по-добри разработки и амбиции за победа.

Вижте репортажа тук 

Вgonair.bg, 25.11.2018 г.

2018-11-26

Студентите от Техническия университет ще може да се обучават в новата лаборатория "Роботика и автоматика"

22.11.2018 г. 

Новата учебна лаборатория "Роботика и автоматика" се открива в началото на декември в Техническия университет в София. В нея студентите от катедрата "Автоматизация на елекрозадвижванията" при факултета "Автоматика" ще имат възможността да се обучават, да програмират.

Вижте статията тук

БТА, 22.11.2018 г.
Novini.bg, 22.11.2018 г.
Computerworld.bg, 22.11.2018 г.
Technews.bg, 22.11.2018 г.
Inews, 22.11.2018 г.
3e-news, 22.11.2018 г.
Stolica.bg, 22.11.2018 г.
Marica.bg, 22.11.2018 г.
Plovdiv24.bg, 22.11.2018 г.

Тrud.bg, 01.12.2018 г.

2018-12-02

Рено Нисан България отвори обучителен център за студенти в София

22.11.2018 г.На 22 ноември Рено Нисан България откри нов обучителен център в сградата на Технически университет – София. Новият обучителен център е ключова стъпка в партньорството между Рено Нисан България и Технически университет - София, което стартира през 2016 г. Центърът ще бъде в помощ на университета при подготовката на кадри в бранша, както и ще бъде използван за бъдещи обучения на технически специалисти от дилърската мрежа на Renault, Dacia и Nissan в България. Обучителният център бе официално открит от Хаким Бутера, генерален мениджър на Рено Нисан България, и ректора на Технически университет – София чл.- кор. проф. дтн инж. Георги Михов в присъствието преподаватели и студенти от университета, както и представители от Рено Нисан България и дилърската мрежа на марките Renault, Dacia и Nissan в България.  „Откриването на новия обучителен център е от изключителна важност за нас. Убедени сме, че успехът на компанията и развитието на автомобилната индустрия в България зависи от постоянното усъвършенстване на кадри в рамките на нашата дилърска мрежа и качественото обучение на бъдещи специалисти. Дарените за учебни цели автомобили, агрегати и компоненти представят най-съвременните технологии в индустрията и са инвестиция в мотивацията на младите кадри. Надяваме се да послужат за вдъхновение за бъдещи постижения в сферата." заяви Хаким Бутера.
"Изключително важно е прякото участие на бизнеса в процеса на обучение на студентите. Не само от гледна точка на осъвременяване материалната база в университета, но и по отношение на адаптирането на обучителните програми в реално време според изискванията на бизнеса.", заяви чл.-кор. проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на ТУ-София, по време на откриването на новия обучителен център. "Вярвам, че това партньорство е полезно както за бизнеса, така и за университета, тъй като ще ни помогне съвместно да постигнем по-ефективно обучение." допълни Ректорът на ТУ-София.
 
Вижте статията тук 

 

2018-12-18

Проф. Валери Младенов: Изкуственият интелект е бъдещето

21.11.2018 г.
 


Младите хора са истината. Ние вече можем само да кажем какво смятаме, че трябва да се прави, а те трябва да решат сами какво да правят." Това каза пред "Хоризонт" проф. Валери Младенов, който преподава в Техническия университет и ръководи и Лабораторията по изкуствен интелект в София Тех парк. Лабораторията по изкуствен интелект в София Тех парк е отворена за всички деца, които искат да следят развитието на новите технологии. Там децата могат да разглобяват и сглобяват роботи, да накарат роботите да изпълняват команди с ръцете си или да общуват с тях на английски.  Едно от децата, посещаващи лабораторията, е 5-годишния Калоян, на когото му е интересно до види "всички неща": "Тоя робот например, зад мен. Само робота. Много ми харесва." Технологиите са бъдещето, признава майката на Калоян, която е категорична, че момчето трябва да се запознава с новите технологии: "Исторически погледнато, в близките примерно 20 години това е сферата, която търпи най-голямо развитие. Той е на пет, така че съм му дала пълна свобода да избира какъв може и иска да стане. Просто му давам различен поглед, да му разширим хоризонта, да знае какво се случва. Да знае накъде вървят тенденциите. Че всъщност нищо, че сме малка страна - и тук има достатъчно много хора, които работят и се интересуват. Може някой ден и той да тръгне по този път."  "За да я има България, затова искаме да ги запалим от малки. За да я има България, трябва да има интелигентни хора, които знаят най-нови технологии, а това става още в училище, по цял свят е така", допълва проф. Валери Младенов, според когото бъдещето е в изкуствения интелект, защото индустрията и развитието на света са достигнали вече до нивото, в което има хардуер и софтуер и те са развити, а занапред въпросът е как да действат най-ефективно. "Има напън изкуственият интелект да наподобява естествения и човека. Е, липсват му емоциите и фантазията, но това е бъдещето", убеден е Валери Младенов. "Едно време парната машина е била важна. И да има изкуствен интелект, ако няма парна машина, нямало е да може да се пренасят товари. Сега вече има парни машини, има всичко, има компютри, има софтуер. Това, което сега няма още, да се правят неща, които човек прави", посочи той.
А според майката на петгодишния Калоян училището трябва да върви в посока профилиране и да не кара децата да трупат база данни от непотребни знания. 

Вижте статията тук
 
БНР, 21.11.2018 г.

2018-11-22