яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 176-180 от 302.

Мини и ТЕЦ "Марица Изток" няма да спрат работа, нужни са обаче реформи, смятат експерти

30.11.2018 г. 

Как ще се реши проблемът с въглищните централи? Има ли опасност за енергийната система на страната ни и как може да се разреши проблемът с въглищните централи без да се отдалечи България от пътя в борбата с глобалното затопляне и опазването на околната среда? Миньори и енергетици от Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" вчера протестираха в центъра на София. С шествие те преминаха покрай ресорните министерства и поискаха държавата да им гарантира работата в комплекса, който е пред финансов колапс. Те се опасяват, че заради ограниченията на допустимото замърсяване с въглеродни емисии ще останат без работа. "Българските потребители не бива да се притесняват, тъй като не е толкова лесно държавата ни да остане без ток. Без наличието на въглищните централи в Югоизточна България обаче, електроенергийната ни система трудно би могла да се справи както с мощностния, така и с енергийния баланс", коментира в студиото на "България сутрин" бившият директор на Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ Валентин Колев. Той уточни, че проблемът е, че няма алтернативни централи, чрез които да можем да възпроизведем тази електроенергия. Вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери протестиращите, че държавните Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" ще продължат да работят нормално. Тя уточни, че се очаква към тях да се получи безсрочно изключение от новите екоправила. "Причините за протестите на миньорите и енергетиците са много по-дълбоки, те не са вследствие на случилото се само през последната година. Проблемът е, че трябва да бъдат направени реформи в енергетиката. Очевидно е, че животът на тези централи е към своя край и е време понятието "справедлив енергиен преход" да се въведе и у нас. А хората не бива да се страхуват от него", отбеляза Тошко Тодоров от сдружение "За Земята". Пред Bulgaria ON AIR експертът по устойчиво развитие Боян Рашев пък коментира, че не разбира защо всички смятат политиките, водени в Брюксел, за неизбежни. "Както всяка друга политика, така и тази подлежи на промяна. И аз съм сигурен, че това ще се случи. Просто реалността го налага. Няма как в България да се случи това, което става в Германия или Холандия например. Те заместват въглищните с газови централи. Това обаче толкова много би оскъпило цената на тока, че крайното въздействие върху околната среда ще бъде негативно", каза той. По думите му колкото по-евтини са токът и газта, толкова по-чиста е околната среда в града.

Вижте видео материала тук

Вgonair.bg, 30.11.2018 г.
2018-12-02

Почти всички възпитаници на ТУЕС предпочитат България за реализация

29.11.2018 г.

Бизнесът си сътрудничи едновременно и с училището, и с университета, подчертават на УС на Асоциацията на завършилите училището Светослав Сотиров
Над 90% от нашите ученици остават в България, ние не генерираме емигранти“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Светослав Сотиров – председател на УС на Асоциацията на завършилите Технологичното училище „Електронни системи“ към Техническия университет, преди днешната конференция, по време на която представители на ИТ компании и образователни институции ще споделят успешни практики за ефективно сътрудничество. 
Той подчерта, че бизнесът си сътрудничи едновременно и с училището, и с университета: „Не само че няма конкуренция, а има една уникална симбиоза, която дава възможност на нашите деца да израснат и професионално, освен общото образование, и в крайна сметка да останат да се реализират в България. Това е ключът на това училище. Най-голямата полза за обществото е, че нашите ученици остават над 90% в България“.Стигнали сме до компромисни текстове, сега те трябва да влязат в парламента и да бъдат гласувани, каза Сотиров и уточни, че тогава всички технически университети в България, които са общо 8 на брой, ще могат при желание да създадат такива училища. По думите му поне 3 от университетите биха създали такова училище. Според Сотиров моделът може да се разпространи и извън техническите висши училища.

Вижте статията тук

I
conomist.bg, 29.11.2018 г.
МОН, 29.11.2018 г.
Тrud.bg, 29.11.2018 г.
Focus-news.net, 29.11.2018 г.
БНР, 29.11.2018 г.

Тechnews.bg, 30.11.2018 г.
Bloombergtv.bg, 30.11.2018 г.
Investor.bg, 30.11.2018 г.
Кaldata.com, 04.12.2018 г.
Кaldata.com, 05.12.2018 г.

2018-12-10

Бъдещето на изкуствения интелект и приложението му в България

29.11.2018 г.

Проф. Валери Младенов, преподавател в ТУ и ръководител на лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“ в София Тех Парк,  в предаването "В развитие"
През последните години изкуственият интелект намери много широко приложение в потребителските сфери. Оказа се, че технологията може да бъде вградена в почти всеки пазарен продукт. Това каза проф. Валери Младенов, преподавател в ТУ и ръководител на лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“ в София тех парк, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. „До 2020 г. в 90% от пазарните продукти ще има вграден изкуствен интелект, показват прогнози“. В лабораторията по изкуствен интелект в София тех парк се опитваме да анализираме сигналите на мозъка, обясни той. „С апаратура записваме сигналите от мозъчната активност на човек. Стремим се да използваме сигналите, за да разпознаваме определени мисли. По този начин правим управление на роботи“.След 5-10 години много професии ще изчезнат и разработването на изкуствен интелект ще е водещо, коментира Младенов. „В лабораторията организирахме ден на отворените врати, който беше насочен към най-малките. Интересът към събитието беше изключително голям, присъстваха над 1500 души-родители и деца. Показахме им дейността в лабораторията“. Преподавателят разказа, че организират курсове по роботика за деца. На обучението показваме как се сглобяват устройства, като се стремим да дадем знания на децата по програмиране и математика, допълни той.  
 
Вижте видео материала тук

Вloombergtv.bg, 29.11.2018 г.

 

2019-08-19

ТУЕС събира бизнеса и образованието в ИТ сектора на 29 ноември

27.11.2018 г.


 
По повод 30-тата годишнина на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет-София се организира конференция под мотото „Училище-университет-бизнес: ръка за ръка в ИКТ сектора“, информираха за Борса.bg от специализираното училище. Събитието ще се състои на 29 ноември 2018 г. от 15:00 ч. във форум „Джон Атанасов“ на територията на София Тех Парк. Поканени са както представители на институции, училища и университети, така и специалисти от ИТ бизнеса. Всички те ще дискутират относно ролята на средното образование в ИКТ сектора, като акцент ще бъде поставен върху образователния модел на ТУЕС. Участниците ще споделят успешни практики и нови насоки за партньорство между институциите в сектора на информационните и комуникационни технологии, разглеждайки го като най-бързо развиващата се сфера на икономиката. Конференцията се провежда със съдействието на Вистеон Електроникс България, Uber Engineering Sofia, Experian, Nemetschek Bulgaria, TelebidPro, VMware, Телелинк, Accedia, Chaos Group, Dopamine, TBI Info и др.

Вижте статията тук

Борса.bg, 27.11.2018 г.

2018-11-28

Шеста поредна "Робо Лига България" - за всички възрасти

25.11.2018 г. 
 
В състезанието по роботика отборите премериха сили в категориите "Следене на линия", "3Д лабиринт", "Мини сумо". За шести пореден път "Робо Лига България" обединява ентусиасти в състезания с роботи. Националното състезание включва университетски и училищни робоклубове, фенове и малчугани от цялата страна. Участниците се състезават със своите собственоръчно направени роботи в различни дисциплини. Тази година в "Робо Лига България" участниците премериха сили в категориите "Следене на линия", "Свободен стил деца", "Свободен стил старши", "3Д лабиринт" и "Мини сумо". Тази година участват 60 отбора. Записани са над 100 участника. В студентски робо-отбор се състезава и Христо, заедно с още шестима души. Той е председател на студентски клуб "Роботика" към ТУ-София. Тази година най-малкият участник е на 8 години. Организаторите са щастливи от факта, че роботиката става все по-популярна, а участници от минали години се връщат отново с все по-добри разработки и амбиции за победа.

Вижте репортажа тук 

Вgonair.bg, 25.11.2018 г.

2018-11-26