яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 201-205 от 302.

Учен от НАСА: Проектите с България се задълбочават

21.10.2018 г.За шеста година страната ни участва в състезанието NASA International Space Apps Chall. Учен от НАСА пристигна в София, за да награди победителите в конкурс на американската агенция. Д-р Дейвид Грийн е начело на отдела за намаляване на риска от бедствия и устойчивост. Състезанието NASA International Space Apps Chall е насочено към талантливи програмисти, разработчици, инженери, технологични специалисти, дизайнери и всички, които имат желание да допринесат за живота на планетата Земя и Космоса, пише БГНЕС. “България за шеста поредна година участва в състезанието. Регистрирали сме изключителни постижения. Очакваме и тази година проектите да бъдат на конкурентно ниво“, обясни главният организатор от българска страна д-р Милена Крумова. “Технологичният маратон е достъпен за студенти, ученици, професионалисти, без възрастови граници. Екипите са до пет души, които участват в проекти с повече от едно решение“, добави Крумова. Целта е в рамките на два дни отборите да предложат технологични решения и приложения с отворен код, които да са на ниво концепция, прототип или завършено решение за пазарна реализация. България ще излъчи две предложения за следващия етап от финалите. 

Вижте цялата статия тук

Nova.bg, 21.10.2018 г.
Actualno.com, 21.10.2018 г.
News.bg, 19.10.2018 г.
Stolica.bg, 19.10.2018 г.

2018-10-22

Chaos Group стартира конкурс за 3D визуализация на бъдещето

15.10.2018 г.Софтуерната компания Chaos Group отправя предизвикателство към всички любопитни и мотивирани студенти с интереси в областта на 3D визуализациите, информираха за Борса.bg от Технически университет-София. Инициативата, наречена „What's next? Your vision of the future", ще бъде представена на изложението „Дни на кариерата“, което ще се състои на 23 и 24 октомври 2018 г. на територията на ТУ-София.  Студентският конкурс е вълнуваща възможност за творческа изява и шанс за атрактивни награди.  Желаещите да се включат трябва да моделират своето виждане за бъдещето, използвайки лицензиран софтуер. Ще бъдат избрани 12 финалисти, а публиката ще може да избере своя любимец с гласуване на Facebook страницата на Chaos Group. Победителите ще бъдат обявени на 10 декември 2018 г. Проекти ще се приемат до 23 ноември 2018 г.

Вижте статията тук

Борса.bg, 15.10.2018 г.

2018-10-16

Проф. дтн. Георги Михов: Студентите на ТУ се свързват с бизнеса още докато учат

11.10.2018 г. 


"Техническият университет е най-големият в техническата сфера на образование в България, а обучението и приоритетните му специалности са насочени към нуждите на бизнеса". Това каза Проф. дтн. Георги Михов, ректор на ТУ София, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. Точно на територията на университета ще се проведе 13 по ред изложение - среща на студентите с работодатели, на което са заявили участие 132 работодателски организации. "Той обучава около 11 хил. български и 800 чуждестранни студенти, обучението се извършва в 14 факултета в София, филиал в Пловдив с 2 факултета, инженерно-педагогически факултет в Сливен и в най-новото звено - Техническия колеж в Казанлък. Приоритетите за настоящата година на учебното заведение, което обучава в 8 професионални направления, в 6 от които заема първи места по рейтинговата система на МОН. Тези направления са транспорт, корабостроене и авиация, електротехника, електроника и автоматика, комуникационна и компютърна техника, общо инженерство, енергетика - това са и приоритетите на университета, а целта му е да се подготвят колкото се може по-добри специалисти, по-подготвени за пазара на труда и да отговарят максимално на потребностите на бизнеса". Според кандидатстването, според това какво са предпочели студентите, може да се откроят предпочитания към специалностите от направление комуникационна и компютърна техника, телекомуникациите, следвани от електрониката, новата специалност "информатика и софтуерно инженерство" се ползва с особено висок рейтинг, посочи ректорът. Всички спeциалности са интересни и перспективни, каза още проф. Михов. В обществото има непознаване на спецификата на съвременното машиностроене и съвременната енергетика, това обуславя отлива от тези специалности, коментира гостът. "Под влиянието на родителите си като става дума за машиностроителен инженер, представата е свързана с един човек с омазана от грес синя престилка, а като се говори за енергетика се има предвид човек, който постоянно си изгаря ръцете от ток с високо напрежение. Всъщност това отдавана го няма компютърната техника навлезе навсякъде, в тези специалности вече се работи с бели ръкавици, извършват моделиране, проектиране, анализи, предвиждания и всичко това се прави в чиста околна среда". Броят на постъпващите кандидат-студенти е относително постоянна величина, но интересът към инженерните специалности е нисък. "Важно е ние  да поддържаме и специалностите в които няма наплив, те са необходими на обществото ни", каза още проф. Михов.

Вижте интервюто тук

Bloombergtv.bg, 11.10.2018 г.

2018-10-12

Постиженията на българските фирми за 3D принтиране

04.10.2018 г.Адитивните технологии (технологии за 3D принтиране) се развиват с бързи темпове и навлизат във всички сектори. Това каза проф. Георги Тодоров, ръководител на лаборатория 3DCLaB в "София Тех Парк" и ръковoдител на Център за виртуално инженерство “Проф. Илия Бояджиев” към ТУ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. "3D принтирането осигурява възможността креативността и таланта да се изразяват все по-лесно. Адитивните технологии променят индустрията, тъй като чрез тях може да се създават нови форми и да се произвеждат нови продукти. Също така технологиите демократизират достъпа до материализация на по-широк кръг от хора".

Вижте цялата статия тук

Bloombergtv.bg, 04.10.2018 г. 

Bloombergtv.bg, 04.10.2018 г. 
I
nvestor.bg, 04.10.2018 г. 

2018-10-08

Как адитивните технологии оптимизират продуктовия дизайн

04.10.2018 г.3D печатът дава възможност за установяване на проблеми в ранна фаза, провеждане на експерименти и изграждане на визуална представа как би изглеждал продукта. Адитивните технологии, известни още като 3D принтиране, въвеждат съвсем нови възможности в процеса на продуктов дизайн, като помагат на разработчиците да изглаждат несъвършенствата още в процеса на работа. Тази оценка направи по време на Балканската конференция Additive Days – “Дни на 3D принтирането”, организирана за първи път в София от B2N, доц. д-р Георги Червендинев, ръководител на катедра „Инженерен дизайн“ към Технически университет – София. Доц. Червендинев, заедно със своя екип от студенти, разработва различни проекти, чиято цел е намирането на конкретни решения „на базата на възможностите, които дават новите технологии за проектиране и 3D принтиране“. 

Вижте цялата статия тук

Computerworld.bg, 04.10.2018 г.

2018-10-05