яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 6-10 от 135.

Представене на резултатите от изпълнението на проект „Университетски научноизследователски комплекс за иновации и трансфер на знания в областта на микро/нанотехнологии и материали, енергийната ефективност и виртуалното инженерство“

02.12.2018 г.

Вижте информация за събитието тук

Focus-news.net, 02.12.2018 г.

Stolica.bg, 03.12.2018 г.
Сross.bg, 03.12.2018 г.

2018-12-04

Техническият университет в София организира дни на отворените врати

30.11.2018 г.

Дни на отворените врати организира Техническият университет в София на 29 и 30 ноември. Целта е учениците, на които им предстои дипломиране, да се запознаят с шансовете за обучение в ТУ и по-нататъшна реализация. Всички, които имат интерес към технологиите, ще могат да влязат във всяка от 75-те лаборатории на университета. Ще бъдат демонстрирани модерни системи и технологии в електрониката, компютърните науки, телекомуникациите и др. В събитието могат да се включат не само ученици от столицата, но и от цялата страна. Всеки гост ще може да зададе въпросите, които го вълнуват относно кандидатстването в университета, обучението, шансовете за кариерно развитие. Събитието е важна част от кандидатстудентската кампания, която организира университета.

Вижте статията тук

Stolica.bg, 30.11.2018 г.

Еxpoworld.bg, 27.11.2018 г.
Industryinfo.bg, 29.11.2018 г.
БНР, 29.11.2018 г.
БНР, 29.11.2018 г.

2018-12-03

Мини и ТЕЦ "Марица Изток" няма да спрат работа, нужни са обаче реформи, смятат експерти

30.11.2018 г. 

Как ще се реши проблемът с въглищните централи? Има ли опасност за енергийната система на страната ни и как може да се разреши проблемът с въглищните централи без да се отдалечи България от пътя в борбата с глобалното затопляне и опазването на околната среда? Миньори и енергетици от Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" вчера протестираха в центъра на София. С шествие те преминаха покрай ресорните министерства и поискаха държавата да им гарантира работата в комплекса, който е пред финансов колапс. Те се опасяват, че заради ограниченията на допустимото замърсяване с въглеродни емисии ще останат без работа. "Българските потребители не бива да се притесняват, тъй като не е толкова лесно държавата ни да остане без ток. Без наличието на въглищните централи в Югоизточна България обаче, електроенергийната ни система трудно би могла да се справи както с мощностния, така и с енергийния баланс", коментира в студиото на "България сутрин" бившият директор на Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ Валентин Колев. Той уточни, че проблемът е, че няма алтернативни централи, чрез които да можем да възпроизведем тази електроенергия. Вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери протестиращите, че държавните Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток" ще продължат да работят нормално. Тя уточни, че се очаква към тях да се получи безсрочно изключение от новите екоправила. "Причините за протестите на миньорите и енергетиците са много по-дълбоки, те не са вследствие на случилото се само през последната година. Проблемът е, че трябва да бъдат направени реформи в енергетиката. Очевидно е, че животът на тези централи е към своя край и е време понятието "справедлив енергиен преход" да се въведе и у нас. А хората не бива да се страхуват от него", отбеляза Тошко Тодоров от сдружение "За Земята". Пред Bulgaria ON AIR експертът по устойчиво развитие Боян Рашев пък коментира, че не разбира защо всички смятат политиките, водени в Брюксел, за неизбежни. "Както всяка друга политика, така и тази подлежи на промяна. И аз съм сигурен, че това ще се случи. Просто реалността го налага. Няма как в България да се случи това, което става в Германия или Холандия например. Те заместват въглищните с газови централи. Това обаче толкова много би оскъпило цената на тока, че крайното въздействие върху околната среда ще бъде негативно", каза той. По думите му колкото по-евтини са токът и газта, толкова по-чиста е околната среда в града.

Вижте видео материала тук

Вgonair.bg, 30.11.2018 г.
2018-12-02

Почти всички възпитаници на ТУЕС предпочитат България за реализация

29.11.2018 г.

Бизнесът си сътрудничи едновременно и с училището, и с университета, подчертават на УС на Асоциацията на завършилите училището Светослав Сотиров
Над 90% от нашите ученици остават в България, ние не генерираме емигранти“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Светослав Сотиров – председател на УС на Асоциацията на завършилите Технологичното училище „Електронни системи“ към Техническия университет, преди днешната конференция, по време на която представители на ИТ компании и образователни институции ще споделят успешни практики за ефективно сътрудничество. 
Той подчерта, че бизнесът си сътрудничи едновременно и с училището, и с университета: „Не само че няма конкуренция, а има една уникална симбиоза, която дава възможност на нашите деца да израснат и професионално, освен общото образование, и в крайна сметка да останат да се реализират в България. Това е ключът на това училище. Най-голямата полза за обществото е, че нашите ученици остават над 90% в България“.Стигнали сме до компромисни текстове, сега те трябва да влязат в парламента и да бъдат гласувани, каза Сотиров и уточни, че тогава всички технически университети в България, които са общо 8 на брой, ще могат при желание да създадат такива училища. По думите му поне 3 от университетите биха създали такова училище. Според Сотиров моделът може да се разпространи и извън техническите висши училища.

Вижте статията тук

I
conomist.bg, 29.11.2018 г.
МОН, 29.11.2018 г.
Тrud.bg, 29.11.2018 г.
Focus-news.net, 29.11.2018 г.
БНР, 29.11.2018 г.

Тechnews.bg, 30.11.2018 г.
Bloombergtv.bg, 30.11.2018 г.
Investor.bg, 30.11.2018 г.
Кaldata.com, 04.12.2018 г.
Кaldata.com, 05.12.2018 г.

2018-12-10

Бъдещето на изкуствения интелект и приложението му в България

29.11.2018 г.

Проф. Валери Младенов, преподавател в ТУ и ръководител на лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“ в София тех парк, "В развитие"
През последните години изкуственият интелект намери много широко приложение в потребителските сфери. Оказа се, че технологията може да бъде вградена в почти всеки пазарен продукт. Това каза проф. Валери Младенов, преподавател в ТУ и ръководител на лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“ в София тех парк, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. „До 2020 г. в 90% от пазарните продукти ще има вграден изкуствен интелект, показват прогнози“. В лабораторията по изкуствен интелект в София тех парк се опитваме да анализираме сигналите на мозъка, обясни той. „С апаратура записваме сигналите от мозъчната активност на човек. Стремим се да използваме сигналите, за да разпознаваме определени мисли. По този начин правим управление на роботи“.След 5-10 години много професии ще изчезнат и разработването на изкуствен интелект ще е водещо, коментира Младенов. „В лабораторията организирахме ден на отворените врати, който беше насочен към най-малките. Интересът към събитието беше изключително голям, присъстваха над 1500 души-родители и деца. Показахме им дейността в лабораторията“. Преподавателят разказа, че организират курсове по роботика за деца. На обучението показваме как се сглобяват устройства, като се стремим да дадем знания на децата по програмиране и математика, допълни той.  
 
Вижте видео материала тук

Вloombergtv.bg, 29.11.2018 г.

 

2018-12-02