яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 6-10 от 244.

След първо и второ класиране: ТУ-София продължава да приема студенти

19.07.2019 г.ВУЗ-ът ще попълва ограничен брой места за степен "Бакалавър". Техническият университет в София продължава да приема документи за попълване на ограничен брой места след първия и втория етап на класирането за образователно-квалификационната степен "Бакалавър", съобщиха от  пресцентър на ВУЗ-а. 
Кандидатите трябва да носят оригинал и копие на дипломата за средно образование. За абитуриентите, които ще се дипломират през август и септември, документите се приемат със служебна бележка /академична справка/ от училището с оценките от дипломата.

Вижте статия тук 

2019-07-22

Как влияе автоматизацията на живота ни?

15.07.2019 г.Роботите срещу хората. Очаква се до 10 години роботите да откраднат десетки милиони работни места. Прогнозата е на „Оксфорд Икономикс". Роботите са силни, издръжливи и нямат нужда от почивка, от храна, от вода, нито от сън. Светкавично бързи и сръчни и на тенис масата, даже строят стени, и то в пъти по-бързо и точно от хората. "Ще ги заменят в много неща, и то в неща, които хората биха искали да ги заменят. Това е тежък физически труд. Труд, изискващ обичайни повтарящи се действия", каза ръководителят на лаборатория "Изкуствен интелект" в София Тех Парк - проф. Валери Младенов. Всяка автоматизирана машина има в пъти по-голяма производителност от човешката. "Не бива да се притесняваме, даже трябва да се радваме. Ролята на държавата е в това - кои професии ще се развиват, къде човекът ще е силен и кои ще отмрат", заяви проф. Младенов. Докладът на „Оксфорд Икономикс" оспорва конспирацията, че роботите ще превземат човечеството. "Роботът е продукт на човека, направен да служи на човека", добави проф. Валери Младенов. Анализаторите посочват, че колкото места се губят заради роботизацията, толкова да бъдат създадени другаде."Много хора ще имат възможност да работят по-интересни неща, да почиват повече. Производителните сили ще бъдат на такова ниво, че потреблението на обществото ще бъде осигурено от работещите машини", добави проф. Младенов. Сферите, които изискват състрадание, творчество или социален интелект ще съществуват десетилетия напред. "Роботът няма чувства. Машините с изкуствен интелект могат да стигнат до нива, в които превъзхождат човека, но чувствата помагат да се вземат едни или други решения. Чувствата са дадени на човека от друго място", заяви проф. Валери Младенов. Едно е сигурно - никога няма да успеят да заменят въображението на човека.

Вижте видео материала тук

Nova.bg, 15.07.2019 г.

2019-07-18

5G технологията: Има ли заплаха за здравето на човека?

14.07.2019 г.Технологията ще отмести завесата пред един напълно нов свят. Светът е на прага от въвеждането на 5G технологията. Това е следващата стъпка след 4G скоростта, която използваме на устройствата си. Но не става дума за една стъпка нагоре, а за скорост, която ще достигне бързината на импулса, който мозъкът изпраща до ръката ни, за да я вдигнем за поздрав. Това ще промени целия свят, но крие ли някакви опасности за човешкото здраве? Представете си 3D телевизия с насложена виртуална реалност, роботи в индустрията или напълно автономен автомобил. Това не са картини от филм за далечното бъдеще, а постижима реалност, благодарение на технологията от пето поколение. Чрез нея мобилните телефони ще се отварят с три десети от секундата по-бързо, отколкото в момента. Очаква се и още по-бърза скорост при преноса на данни, позволяващи изтеглянето на 10 филма с добро качество за 1 минута.

 
Вижте видео материала тук

Btv.bg, 14.07.2019 г.

2019-07-15

Откриват паметна плоча на Човекът-Парламент

12.07.2019 г.
 


 
Паметна плоча с барелеф на Човекът-Парламент и Почетен гражданин на Казанлък през 2008 година Гиньо Ганев откриват днес, на 12 юли, в София. Решението за това е на Столичния Общински съвет от юли месец миналата година, а инициативата е на видни български интелектуалци. Паметната плоча и барелеф с лика на Човекът-Парламент ще бъдат поставени на дома, в който Гиньо Ганев е живял в продължение на повече от 60 години, до последния си ден, на софийския булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 53. За това съобщи синът на Гиньо Ганев- проф. Ивайло Ганев, който е професор в ТУ –София и директор на Техническия колеж в Казанлък. Датата 12 юли, 12.30  часа, не е избрана случайно. Тя е своеобразен реверанс към делото на Гиньо Ганев, който остана в историята на демократична България с приноса си за приемането на първата демократична Конституция на страната, на 12 юли 1991 година. Гиньо Ганев беше един от основните двигатели за изработването и приемането й. Спечели огромна популярност и беше наречен от хората „Човекът–парламент”. През много голяма част от активния си живот той беше отдаден на изграждането и утвърждаването на демократичните ценности в съвременна България. Винаги имаше принципни позиции и отстояваше интересите на държавата. В течение на десетилетия участваше енергично и авторитетно в сложните политически и социални процеси на прехода след 1989 г. Бе народен представител в 8 поредни народни събрания. Той беше и първият Омбудсман на Република България и разви тази институция като защитник на обществените интереси. Дълги години той беше Председател и Почетен председател на Съюза на българските читалища и допринесе за утвърждаването на организацията, както и за нейната народополезна дейност в условията на демократична България. Безспорни са заслугите му за преодоляване на разкола в Българската православна църква. За своята дейност той беше награден с най-високите държавни и църковни ордени („Стара планина” – І-ва степен, „Кирил и Методий”, „Св. Иван Рилски” и др.). Церемонията по откриването на паметната плоча и барелеф на Човека-Парламент ще бъде уважена от български държавници, политици, националният омбудсман, дипломати. Делегация от Казанлък, чийто почетен граждани бе Човекът-Парламент,  също ще уважи събитието.  Ще присъстват и официални лица, индустриалци и приятели на Гиньо Ганев от Казанлък. Доайенът на българската политика си отиде от света на 88 годишна възраст, на 18 декември 2016 година.

Вижте статията тук

Dariknews.bg,  12.07.2019 г.
Zakazanlak.bg, 12.07.2019 г.
Darikradio.bg, 12.07.2019 г.
Vbox7.com, 12.07.2019 г.
Тvevropa.com, 15.07.2019 г.

2019-07-15

България би могла да осигури кадри за завод на Volkswagen

10.07.2019 г. 

Проф. Георги Михов, ректор на Техническия университет в предаването "В развитие". България има големи шансове да привлече завода на германския производител на автомобили Volkswagen заради силните си традиции в инженерното образование. Това каза проф. Георги Михов, ректор на Техническия университет, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. „Годишно в България инженерни специалности завършват по около 250 човека - това е достатъчно за един гигант като Volkswagen. Разбира се, ще са необходими квалификации и преквалификации, все по-често се говори и за дуалното обучение“. У нас вече има осъзнатост, че образованието няма как да просъществува без тясна връзка с бизнеса, посочи Михов. „Имаме необходимите кадри, имаме необходимата материална база, която ще се обогати и осъвремени... Бихме могли изцяло да се преорганизираме така, че да задоволим изискванията дори на клиент като Volkswagen“. Гостът даде и няколко примера за успешно сътрудничество между образованието и бизнеса, сред които са провеждането на ежегодни събития, които срещат студентите с техни бъдещи работодатели, както и насочването на стипендии от страна на бизнеса към студенти.

Вижте видео материала тук

Вloombergtv.bg, 10.07.2019 г.
Investor.bg, 11.07.2019 г.
Investor.bg, 11.07.2019 г.

2019-07-12