яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 6-10 от 192.

Все по-голяма липса на инженери у нас

10.04.2019 г.Все по-голяма нужда от инженери на пазара на труда у нас. За модерните технологии и пазара на труда.
Разговор с декана на Френския факултет към Техническия университет в София проф. д.ик.н инж. Кирил Ангелов.

Вижте предаването тук

Тvevropa.com, 10.04.2019 г.

2019-04-11

Предварителен кандидат-студентски изпит в Технически университет-София

2019-04-11

Семинар за спекулативния дизайн организират от Техническия университет

 10.04.2019 г.Семинар на тема "Спекулативен дизайн" ще се проведе на 17 април в "Експо Баня София" на бул. "Мария Луиза" №16. Той е организиран от Технически университет-София / Катедра "Инженерен дизайн"/ заедно с "Експо Баня София". Презентации по темата ще направят доц. Георги Червендинев, ръководител на катедра "Инженерен дизайн" и доц. арх. Орлин Давчев. Заедно с презентацията ще има и изложба "Въпроси"- проект на катедра "Инженерен дизайн".

Вижте статията тук

Stolica.bg, 10.04.2019 г.

2019-04-11

Поскъпването на тока е неизбежно, категорични са експерти

09.04.2019 г.

Според тях не може да се прави социална политика чрез цената на електроенергията. Националната електрическа компания е поискала близо 20% увеличение на тока за бита и малките фирми от 1 юли. Според доклад на НЕК прогнозната средна покупна цена на тока за бита и регулирания пазар от 1 юли е 151 лева за мегават, което е с близо 20% повече от утвърдената цена за текущия период. Трите електроразпоредителни дружества заговориха за поскъпване, но със стойности наполовина на цитираните - между 8% и 9%. По думите на бившия директор на ЕСО Валентин Колев пред Bulgaria ON AIR поскъпването на тока е неизбежно, тъй като разходите за въглеродния диоксид са се увеличили много. Според бившия заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев парите, които се събират за енергетика, не отговарят на разходите. По думите му, ако цените трябва да са пазарни и да се търси баланса в енергетиката, те трябва да са още по-високи. "Има и друг проблем - не може да се прави социална политика чрез цената на електроенергията. Това, което трябва да се направи, е да се стимулира потреблението на хората, които не могат да си го позволят, а не задържане на цената на тока", коментира Куюмджиев в "България сутрин". Според него ще бъде по-евтино за държавата да подпомага гражданите, които нямат възможности". Субсидирайки цената на електрическата енергия, ние субсидираме повече големите потребители, а не малките. Именно заради това би трябвало социалното министерство да поеме своите функции и за тези, които не могат да плащат да се осигури съответното подпомагане", съгласи се Колев. Според Явор Куюмджиев вероятно е увеличението да бъде символично и няма да стигне до 20%, тъй като предстоят избори. Колегата му обясни обаче, че ако се случи така, НЕК ще претърпи огромни загуби.

Вижте репортажа тук

Bgonair.bg, 09.04.2019 г.

2019-04-11

Младен Маринов: България ще проведе свое разследване за авиокатастрофата в Северна Македония

04.04.2019 г.

Разследването на авиокатастрофата е сложно и ще продължи дълго, като България ще се включи, посочи министър Младен Маринов: „При всеки случай на загинали български граждани на чужда територия се води и следствие паралелно и в нашата държава. Материалите трябва да дойдат от разследващите в Северна Македония по официален път“. Вътрешният министър заяви още, че най-близките роднини на загиналото семейство при самолетната катастрофа предстои да пътуват за Северна Македония, за да дадат там ДНК проби за категоричното разпознаване на четирите жертви: „За да се търси бързина, ще трябва да пътуват близките до Северна Македония, иначе самите процедури ще отнемат време“. „България ще окаже помощ на близките“, заяви Маринов. Марин Петров, главен асистент по безопасност на полетите в Техническия университет, коментира инцидента в предаването „12+3“: „В такива случаи обикновено има натрупване на различни фактори, но причина за инцидента в конкретния случай вероятно са метеорологичните условия. При летене над планина трябва да се очакват внезапни промени на времето. Той е бил изненадан от бързо променящата се обстановка“. 

Вижте статията тук

Вnr.bg, 04.04.2019 г.

2019-04-05