яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 41-45 от 154.

Студенти разработиха смартфон приложение, помагащо на зрелостници да кандидатстват с математика

06.11.2018 г. 

4 иновативни прототипа на смартфон приложения създадоха студенти от ТУ София за трета поредна година в Лабораторията за иновации на Мтел. Ново мобилно приложение и интернет платформа, кръстени „Math Help", са създали студенти от ТУ - София, като те съдържат формули и реални задачи от изпитите по математика за ТУ през последните години. Помагалото ще има и опция за включване на таймер, който да засича за колко време е решен даден тип задача. Math Help е един от четирите иновативни прототипа на приложения, разработени от студенти от Техническия университет - София в лабораторията на Мтел през тази година, съобщиха от оператора. Другите проекти, включени в Лабораторията за иновации 2013 на Мтел, са приложението "Smart Recommender", "Social Hub" и услугата "Таблети под наем". "Smart Recommender" предлага на потребителя интересни за него сериали, филми и жанрови канали на базата на гледаното от него до момента. Информацията се основава засега върху излъчваната от Мтел ТВ услуги. Мрежата "Social Hub", разработена за мобилната платформа iOS, предлага опцията за месечен абонамент за дарения към различни благотворителни проекти, подкрепяни от Мтел като "Приеми дете. Създай бъдеще", "Очи на четири лапи", "Топъл обяд", и др. Потребителите имат възможност да изпращат SMS за всяка от тях, както и да се абонират за конкретни теми, които са важни за тях – "Екология", "Бежанци", "Животни". Четвъртият разработен проект от тазгодишната лаборатория е услугата "Таблети под наем". Чрез нея посетителите на хотели в България могат да наемат мобилно устройство с неограничен достъп до интернет, както и до електронни книги от Мтел библиотека. Студентите, разработили услугата, споделят, че идеята се е приела изключително добре от мениджърите и гостите на хотелите, в които е тествана бизнес концепцията. Лабораторията за иновации на Мтел в ТУ-София дава възможност на талантливи студенти да докажат своите умения, като им се предоставя възможност в рамките на една година да реализират своята идея в реален работещ прототип. Те имат ръководители от университета, както и ментори от мобилния оператор.  През миналата година в лабораторията бяха създадени мултисензорна мрежа за интелигентно отдалечено управление на дома и домакинските електроуреди, образователна игра за деца, дистанционно наблюдение за диабетици и обмен на електронни визитки. 

Вижте статията тук

Computerworld.bg, 06.11.2018 г. 

2018-11-07

ТУ-София и Факултет по транспорт

Списание "Еврорегион", брой 42/2018 г., "Национална медийна група" ООД, С. 2018

 
2018-11-07

Младен Маринов иска катастрофите да намалеят до 50%

06.11.2018 г.

Пътно транспортните произшествия трябва да бъдат намалени с 50%. 

Пътищата в страната трябва да бъдат по-сигурни, за да се предотвратят повече катастрофи и да се запазят повече човешки животи и съдби. За това призова вътрешният министър Младен Маринов на форума "Заедно за по-безопасни пътища", организиран от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Той се осъществява с подкрепата на Главна дирекция "Национална полиция" и отдел "Пътна полиция", Австрийския автомобилен клуб ÖAMTC, Технически университет София и депутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Маринов посочи, че темата за пътната безопасност в България е от изключителна важност за националната сигурност, здравето и живота на хората. Според него в пътната безопасност влияят много фактори, като един от най-значимите фактори е личното поведение на водачите и членовете на обществото. Силовият министър е на мнение, че повишаване на техническите възможности на автомобилите и увеличаване на скоростта водят до повече пътно транспортни произшествия. Той уточни, че освен общата отговорност и отговорността на институциите, е много важна и личната отговорност както на водачите, така и на пешеходците. Маринов увери, че "Пътна полиция" гледа изключително сериозно на проблема и прави всичко възможно за добра комуникация с неправителствени организации, които работят за постигане на по-висока безопасност. Той изрази съжаление, че страната ни е на предпоследно място в класацията в Европа по пътна безопасност. На форума присъстват още председателят на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация (ИААА) Бойко Рановски, директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски, заместник-министърът на транспорта Ангел Попов и други. По данни на МВР за пътните инциденти в страната само за изминалото денонощие при катастрофи у нас са загинали 6 души, а 18 са били ранени. Общият брой на тежките произшествия на 5 ноември, понеделник, е 17.  Черната статистика на МВР отчита 96 тежки катастрофи от началото на месец ноември - от 1 до 5 ноември, включително. При катастрофите са загинали 19 души, а 124 са ранени. От началото на настоящата 2018 година на територията на страната са възникнали 5 766 тежки пътни инциденти. При тях са загинали 523 души, а 7 323 са били ранени.

Вижте статията тук

News.bg, 06.11.02018 г.
Novini.bg, 06.11.2018 г.
Рlovdiv24.bg, 06.11.2018 г.

Varna24.bg, 06.11.2018 г.
News.burgas24.bg, 06.11.2018 г.
Blagoevgrad24.bg, 06.11.2018 г.
Money.bg, 06.11.2018 г.
Glas.bg, 06.11.2018 г. 
Blitz.bg, 06.11.2018 г. 
Pik.bg, 07.11.2018 г. 
Topsport.bg, 06.11.2018 г. 
Palo.bg, 06.11.2018 г.
Dailypress-bg.com, 06.11.2018 г.

2018-11-07

ТУ-София с обновени и модернизирани блокове по европрограма

31.10.2018 г. В Технически университет-София бе проведена официална церемония по финализирането на проект за подобряване качеството на образователната среда в ТУ-София за водещите приоритетни професионални направления 5.3 „Комуникационна и компютърна техника“ и 5.13 „Общо инженерство“ чрез цялостно обновяване на Блок 3 и Блок 1. Проектът е осъществен по Договор № BG16RFOP001-3.003-0012-C01 с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, процедура № BG16RFP001-3.003 „Подкрепа на висшите училища в България“. Общата стойност на проекта е в размер на 3 500 000 лева, от които 2 975 000 лева европейско и 525 000 лева национално съфинансиране.Проектът включва подобряване на качеството на образователната среда, като в експлоатация са въведени високотехнологични средства за обучение: компютъризирани работни места, свързани с високоскоростни комуникационни мрежи за достъп до учебни материали и цифрови съоръжения, иновативни устройства и системи за презентация на технологии в реално време, съвременни мултимедийни комуникации и роботизирани комплекси.
Цялостно са ремонтирани и обзаведени 9 учебни зали, 2 аули в блок 3 и 4 аули в блок 1. Постигнато е високо качество на микроклимата и намаляване на разходите за енергия, чрез изпълнение на комплексни енергоспестяващи мерки в двете сгради. На церемонията присъстваха г-н Ивайло Алексиев, Изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, ректорът на ТУ- София, член-кореспондент проф. дтн Георги Михов, ръководителят на проекта, проф. д-р инж. Никола Калоянов, зам. ректори, декани, преподаватели и студенти на университета. В своята реч ректорът, член-кореспондент проф. дтн Георги Михов благодари на екипа, реализирал проекта и изтъкна огромното му значение за модернизиране на инфраструктурата и подобряване на учебния процес в университета. Ръководителят на проекта, проф. д-р инж. Никола Калоянов подчерта, че проектът е станал възможен благодарение на европейското и национално финансиране и на всеотдайния труд на екипа на проекта.

Вижте статията тук

Novinite.bg, 01.112018 г. 
Technews.bg, 01.11.2018 г. 
Computerworld.bg, 01.11.2018 г. 
Stolica.bg, 01.11.2018 г. 
БНР, Радио "София", 31.10.2018 г. 

2018-11-02

Технически колеж-Казанлък влиза в обновения си дом

30.10.2018 г. Обновената сграда на Технически колеж-Казанлък към Технически университет-София бе открита официално. В навечерието на Деня на будителите кметът на община Казанлък Галина Стоянова посочи като съвременни будители представителите на местния бизнес. „Всеки от бизнеса в Казанлък даде своя принос днес да имаме Технически колеж. Това са хората, които дадоха и дават отличен пример за последователност в желанието си да го има Колежът и днес мога да заявя, че това са едни от народните будители в Казанлък – местният бизнес. Поздравявам ги, че са родолюбиви , че сърцата им са в Казанлък, че целите и мислите им са дългосрочно свързани с града. Така е пребъдвал и ще пребъде Казанлък“, посочи Стоянова. Своята благодарност към Община Казанлък и бизнеса изказа и ректорът на Технически университет – София член-кореспондент проф. Георги Михов. „Колежът не е само цел за Казанлък. Той е кауза и днес в него е надеждата за обучаването на кадри за машиностроителния бизнес в града. Благодарни сме за дарителството от страна на местния бизнес. Явно духът на хората в Казанлък е жив и възрожденският пламък не е угаснал.“  Кметът на Казанлък връчи Благодарствена грамота и Почетния знак на Казанлък на изпълнителния директор на „Арсенал“АД Николай Ибушев за активната му роля при набирането на дарителски средства за ремонта на сградата и на ректора на Технически университет-София за големия принос в сбъдването на мечтата на казанлъчани да имат Технически колеж. Сградата на бившата Професионална гимназия по строителство бе предоставена за ползване и стопанисване от Технически университет - София за нуждите на колежа в Казанлък с Решение № 29 от март 2018 г. Ремонтните дейности започнаха след съвместната инициатива на Община Казанлък, местния бизнес и колежа и набраните над 320 000лв. от 32 фирми и 14 физически лица. С осигурените средства бяха финансирани ремонтните дейности по сградата: подмяна на ел. инсталацията, монтаж на LED осветление, съгласно всички съвременни изисквания, изграждане на нова отоплителна инсталация и газификация. Помещенията са цялостно санирани, нови са подовата настилка и санитарните възли. Монтирани са СОТ и видео наблюдение. Изградените съвременни системи за визуализация ще подпомагат преподаването на учебния материал. Тази година Технически колеж - Казанлък прие студенти за втори път по специалността „Технология на машиностроенето”. Така в единственото легитимно висше училище в града, звено на Технически университет-София в обновената сграда се обучават близо 150 студенти в първи и втори курс. 

Вижте статията тук

Zakazanlak.bg, 22.10.2018 г.
Dariknews.bg, 30.10.2018 г.
Focus-news.net, 30.10.2018 г
Focus-news.net, 31.10.2018 г.
БНР, 30.10.2018 г.
Кazanlak.com, 30.10.2018 г.
Аctualno.com, 31.10.2018 г.
Сhambersz.com, 31.10.2018 г.
Zagoranews.bg, 30.10.2018 г.
Zagoranews.bg, 30.10.2018 г.

2018-11-07