яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 41-45 от 192.

Проф: Любомир Димитров: Създаваме нови учебни планове, отразяващи търсенето в бизнеса

12.02.2019 г.


 
Съвременната индустрия, съвременните условия на преподаване и начинът на комуникация се променят толкова бързо, ние сме принудени в рамките на една година да създадем нови учебни планове, които да отразяват реалностите в индустрията и търсенията на бизнес, каза пред БНР зам.- ректорът на Техническия университет проф. Любомир Димитров: "Има много голям глад за кадри в енергетиката, търсят се специалисти, ние имаме възможностите и материална база, и преподаватели, но не мога да разбера защо там няма наплив от деца". "Приемът на студенти в областта на енергетиката от миналата година е около 200 човека, от които около 70 -80 професионални бакалаври, бакалаврите са около 100 човека и около 40 човека магистри. А нуждата е огромна. Тази година ние предлагаме две интересни нови специалности. Едната в областта на информационните и комуникационните технологии и по-специално тя е “Информатика и софтуерни науки“, другото, което също е интересно, това е в областта на педагогиката", обясни проф. Димитров в интервю за предаването “Хоризонт до обед“. След вдигането на учителските заплати се наблюдава доста засилен интерес за обучение в областта на педагогиката, коментира проф. Любомир Димитров и уточни: "Най-вече в професионалните направления. По-скоро тесни специалисти с педагогически уклон". Той коментира и темата каква част от студентите успяват да завършат: “Искам да кажа, че завършването на Техническия университет в София не е толкова лесно, но който завърши, си намира работа“.
 
Вижте интервюто тук


БНР, 12.02.2019 г.

2019-02-13

Защо са необходими електроцентралите?

31.01.2019 г.Проф. д-р инж. Валентин Колев, зам.пр-л на Камарата на енергетиците, декан в ТУ, Светът е бизнес, 31.01.2019. Трите големи ТЕЦ-а в Маришкия басейн имат 3200 мегавата обща инсталирана мощност. В енергийния баланс нещата стоят по подобен начин. Трите централи произвеждат около 17-18 тераватчаса. Това представлява над 40% от годишното потребление на електроенергия. Тези централи участват в първично, вторично и третично регулиране на електроенергийната система и са необходими за мощностния и енергийния баланс. Това коментира проф. д-р инж. Валентин Колев, зам.пр-л на Камарата на енергетиците, декан в ТУ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. "Мощностният баланс за нас е важен основно през зимните месеци, когато потреблението на електроенергия се увеличава и системният оператор трябва да осигури адекватността на системата така, че потреблението да се покрива от генериращите мощности. Имаме 2080 мегавата от АЕЦ Козлодуй. Имаме водни и електрически, които при добро ниво на запълване на язовирите може да мобилизираме до 3000 мегавата в пиковата зона. Разполагаме с 4000 мегавата въглищни централи, в това число и високоефективно комбинирано производство". Нашата целева функция трябва да е да сме сред последните, които да затворят електроцентралите, смята проф. д-л инж. Валентин Колев. "Съединението на въглерод с кислород – това е химически процес, при който се отделя топлина. Това се използва при изгарянето на въглища. На един мегаватчас произведена електроенергия се отделя 1,3 тона въглероден диоксид. Себестойността на енергията от тези централи за въглища е 28,30 лв.", допълни той. Цената на Българската независима енергийна борса не може да интерферентна към повишаващите са разходи за въглероден диоксид, посочи още деканът в ТУ.

Вижте статията тук

Вloombergtv.bg, 31.01.2019 г.

 

2019-02-01

Осмото изложение „Стажове“ ще се проведе на 16 и 17 април 2019

25.01.2019 г.За осма поредна година ще се проведе кариерното изложението Стажове в Технически университет – София, на което екипът от Инженер.bg е дългогодишен партньор. „Целта на събитието е да съберем на едно място водещи фирми от различни браншове, които да представят своите стажантски програми и свободни позиции пред студентите“, съобщиха за Борса.bg от Център „Кариера и възпитаници (алумни)“ към ВУЗ-а. През 2019 г. изложението ще се състои на 16 април във 2-ри и 12-ти учебни корпуси на ТУ-София, а на 17 април ще се проведе едновременно в ТУ-София, филиал Пловдив и в ТУ-София, Факултет и Колеж – Сливен. Студентите ще имат възможността лично да се срещнат с бъдещите си работодатели, да опознаят работната им дейност, да получат практически съвети от тях и да се насочат към конкретна компания, в която биха желали да изградят своята кариера. Част от фирмите, които са потвърдили своето участие до момента, са: АББ България, Айгер Инженеринг, Интегрейтид Микро-Електроникс България, Либхер Хаусгерете Марица, Луфтханза Техник София, Мелексис, РАИС,  Теси и ЧЕЗ.

Вижте статията тук 

Борса.bg, 25.01.2019 г.

Industryinfo.bg, 17.04.2019 г.

2019-03-18

Бизнесът и висшите училища представиха нови възможности за бъдещи студенти

19.01.2019 г.

19 университета представиха пред кандидат-студенти от Дупница и региона специалностите, които предлагат. Кампанията се провежда под надслов "Училището свърши, сега накъде" и се организира от младежи, които искат да бъдат полезни на своите връстници при избора им на висше учебно заведение и възможностите за реализация след това. 
Гимназистите научиха повече за изпитните кампании на университетите и стипендиите, които предлагат. Традиционно голяма част от кандидат- студентите са се насочили към утвърдени специалности, като медицина, право и IT сектора. На Анна Узунова предстои да кандидатства тази година. Казва, че е избрала нова специалност, но не знае дали е търсена от работодателите. Анна Узунова ученичка: Интериорен дизайн. В България не е чак така развита специалност и затова ме притеснява след това реализацията, но мисля, че ако има желание ще намеря място, където да се реализирам добре. Мариела Кирилова, ученичка: Има много професии, които не могат да се приложат тук в България. Представители на университетите обясняват, че специалностите се разкриват след срещи с работодателите и според това от какви кадри се нуждаят те. Десислава Бушова, Нов Български университет: Ежегодно се организират събития с нашия кариерен център, за да спомагаме връзката между работодателите и нашите студенти. Някои предлагат и стажове, тоест реална среща с работодателите.
Людмила Зашева, Технически университет: Напоследък има действително глад за инженерни кадри, в специално в сферата на машиностроенето и другите инженерни специалности се предлага високо заплащане. Просто им е трудно с висококвалифицирани кадри да се устроят. Особено, когато става дума за провинцията. Част от кандидат-студентите, които днес избираха специалност, се надяват, че с образованието, което получат у нас, ще могат да се реализират и в чужбина.

Гледайте репортажа тук

БНТ, 19.01.2019 г.

2019-01-21

Техническите университети част от Рейнтинговата система на МОН

15.01.2019 г.Техническите университети са сред първенците в инженерните направления, изброени в Рейтинговата система на висшите училища в България за 2018 г., създадена от Министерството на образованието и науката (МОН), информираха за Борса.bg от МОН. Посочените инженерни специалности в Рейтинговата система са разделени в четири категории: „Електротехника, електроника и автоматика”, „Енергетика”, „Комуникационна и компютърна техника” и „Машинно инженерство”. Челната позиция в направлението „Електротехника, електроника и автоматика” е отредено за 
Технически университет-София. Сред първите места се нареждат и Технически университет-Варна и Технически университет-Габрово. В сферата на енергетиката резултатите определят само 4 висши учебни заведения, като на първо и второ място са определени ТУ-София и ТУ-Варна. ТУ-София е първенец и в категорията „Комуникационна и компютърна техника”. След него гордо се присъжда второто място на ТУ-Варна. Сред финалистите е и ТУ-Габрово. В професионалното направление „Машинно инженерство” отново класацията се води от трите технически ВУЗ-а.

Вижте статията тук

Инженер.bg, 15.01.2019 г.

2019-01-16