яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 41-45 от 224.

Бройки или качество в системата на висшето ни...


Много или малко са повече от 50 университета в България, щом в една Дания с население около пет милиона и шестотин хиляди души те са цели 84? А може би основният проблем се свежда далеч не само до тяхното количество, щом броят студенти на 10 000 души у нас, както и броят на завършващите висше образование и реализиращи се по специалността си се оказва доста по-нисък в сравнение със същата тази Дания? Различават ли се понятията „колеж“ и „университетски филиал“ в нашата татковина от възприетите в други европейски страни? До къде могат да стигнат неоправданата експанзия на някои университетски специалности и диспропорциите между увеличаващият се брой студенти и намаляващият брой преподаватели, които ги обучават? Защо въпреки че броят на завършващите средно образование непрекъснато намалява, плановият прием за висшисти се увеличава? И как бизнесът и финансирането на научни изследвания в системата на висшето образование биха могли да помогнат при разработването на антикризисната програма за висшето ни образование при толкова нерешени проблеми „в собствения им двор“?

Чуйте целия репортаж тук. 


БНР, Програма Христо Ботев, 20.10.2016г.

2016-10-21

Либерализацията на електроенергийния пазар ще премине през поскъпване за битовите потребители


Един от сериозните етапи на либерализацията на българския електроенергиен пазар е
 стартирането на независимата енергийна борса, така че от гледна точка на стопанските потребители свободният пазар е вече факт. Това заяви деканът на електротехническия факултет към ТУ София доц. Валентин Колев в Бизнес старт с Йоанна Николова. Заедно с главния редактор на сп. Ютилитис Атанас Георгиев той говори за етапите на либерализация на електроенергийния пазар в България. Почти всички стопански потребители, присъединени на средно напрежение, а и тези на ниско вече са на свободния пазар, но при тях излизането е мотивирано от намаляването на разходите за енергия при реализацията на процеса, допълни доц. Колев. 

Вижте репортажа тук.

Bloombergtv.bg, 19.10.2016г. 

2016-10-20

ДНИ НА БЪДЕЩЕТО


Колко пъти си пращал CV-то си до различни фирми без резултат? Омръзнало ли ти е от комапнии, с които дори не можеш да се свържеш лесно и бързо? Технически университет - София е решил да ти помогне и е поканил над 100 фирми на 25 и 26 октомври! Кариерният форум ще привлече големи компании от различни сектори, така че студенти от всеки ВУЗ и всяка специалност са добре дошли! Представители на IBM Bulgaria, Lufthansa, Liebherr, GfK Bulgaria, Hyundai и много други очакват теб, твоето CV, мотивация и хъс, с които да ги впечатлиш! Мястото е централното фоайе на 12-ти учебен блок, часът – 10.00. Ще се видим там!

БТА, 17.10.16г.

Тhestudents.interhecs.com, 17.10.16г. 

2016-10-18

Европейска нощ на учените

2016-10-03

Университетите изискват бележки за психично здраве при настаняване в общежитие

Започна настаняването в студентските общежития – всяка година виждаме безкрайните опашки за подаване на документи. Убийствата и самоубийствата на студенти са основната причина, поради която в университетите изискват бележки от психодиспансер.

Вижте репортажа тук.

Нова ТВ, 19.09.2016г.

2016-09-20