яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 26-30 от 192.

Студенти от Техническия университет в София се класираха за Formula Student Netherlands

13.03.2019 г.Отборът на Технически университет - София Formula Student подготвя трети български състезателен болид за участие в международната надпревара Formula Student Netherlands (FSN).Българският отбор за първи път е класиран за Formula Student Netherlands. Международното състезание, в което участват отбори от над 100 престижни университети от цял свят, ще се проведе от 7-ми до 11-ти юли 2019 г. на писта Assen, където също се провеждат и кръгове от F1 и Mоto GP. В момента отборът подготвя трета версия на първия български състезателен болид. Той ще бъде подобрена версия на този от сезон 2018. В него са вложени много нови инженерни разработки, които са новост на технологичния пазар у нас и по света. Formula Student е един от успешните студентски проекти на Технически университет-София. Мотивирани студенти от различни факултети на университета преди четири години сформираха ОТБОРА, който проектира и реализира прототип на състезателен болид. За втора поредна година отборът се класира и за престижното международно студентско състезание FS ImechE (Institution of Mechanical Engineers). То е от международните серии Formula Student и се провежда на пистата от календара  на F1 Silverstone, Великобритания и е най-утвърденото европейско състезание в сферата на инженерното образование. Надпреварата има за цел да развива предприемачески и иновативни идеи у младите инженери и да насърчава повече млади хора да започнат кариера в инженерството. Всяка година на Silverstone за участие в състезанието пристигат повече от 100 отбора от целия свят.


Вижте статията тук

Мanager.bg, 12.03.2019 г.
Тechnews.bg, 12.03.2019 г.
Stolica.bg, 12.03.2019 г.
Industryinfo.bg, 13.03.2019 г.
Dnevnik.bg, 13.03.2019 г.
Monitor.bg, 18.03.2019 г.

2019-03-25

По-топъл февруари, но пак ще платим повече за парно. Защо?

13.02.2019 г.

Колко пари харчим за парно и отговарят ли те на реалното ни потребление? Проф. Никола Калоянов, който е ръководител на ''Центъра за енергийни анализи'' към Техническия университет в София, се съгласи, че има съмнения за далавери и наслояване на чувство за безнаказаност.  Той обаче подчерта пред Bulgaria ON AIR, че Законът за регулиране на топлоотпускането се спазва перфектно. И отчете, че тази година сме потребили по-малко топлина, но ще заплатим повече заради повишената цена. "Трябва да очакваме повишение, защото има реални основания за това. Има топломери. Няма как да се допусне грешка, защото има уреди на изходите на "Топлофикация" и на входа на всяка сграда", обясни проф. Калоянов в "България сутрин"."Тазгодишният февруари е с около градус по-топъл от миналогодишния. Имаме цели 9 дни, които са били по-топли от обичайното", подчерта синоптикът на Bulgaria ON AIR Симеон Матев."Едно е "Младост", друго е центърът на града. На този градус разлика съответства намаление на потреблението с около 8-8,5%", коментира още проф. Калоянов.
По думите му имаме право да потърси доказателства и да оспорим сметката си.

Вижте интервюто
тук

Вgonair.bg, 13.03.2019 г.
2019-03-13

180 български и международни компании участват в „Дните на кариерата“

13.03.2019 г.

И тази година националните дни на кариерата събират на едно място представители на близо 180 български и международни компании от различни сектори и млади хора в началото на професионалния им път. Това е 18-то издание на най-големия кариерен форум у нас. Изложението продължава и утре в НДК, а след това ще бъде в още седем града.
Елеонора е студентка трети курс, специалност Индустриален мениджмънт в Техническия университет. Иска да се развива в сферата на човешките ресурси. За първа година посещава подобно изложение и се надява тук да открие своята мечтана професия: „Търсят точно студенти като нас и се съобразяват изцяло с университета и мисля, че после предлагат развитие в компанията след като свърши стажа. Ако можем да го съчетаем с университета, ще бъде супер и много добре за нас, да градим бъдеще в България, а не в чужбина.
Петър Марков, асистент „Подбор на кадри“: Едно такова изложение е изключително полезно не само за младите хора, а и за всички, защото помага да се направи един мост между изискванията на бизнеса и разбирането на хората, които току-що са завършили университет или пък си търсят работа.Освен Елеонора реализация у нас търсят и много други студенти, които след няколко месеца ще излязат на пазара на труда. „Да се ориентирам и да разбера повече за компаниите, които са тук днес. За това какви позиции предлагат и заради възможността да мога да ги попитам очи в очи“, сподели пред камерата ни Стефан. Все по-малко млади българи възнамеряват да напуснат страната и да потърсят щастието си в чужбина. Това показват резултатите от изследване, което цели… А голяма част от хората, които днес предлагат работа на студентите само преди няколко години са били на тяхно място. Велина Андонова, организатор на форума: Той не е браншов форум, а събира най-добрите компании от различни сектори и реално погледнато всяка една специалност, която я има в университетите е представена на практика тук. През всичките 17 години досега 45 000 младежи са се реализирали успешно, благодарение на форума. 

Вижте репортажа тук

БНТ, 12.03.2019 г.

2019-03-13

Над 200 ученици ще се състезават в HackTUES

11.03.2019 г.Поредният хакатон ще се състои от 15 до 17 март в София

45 отбора с над 200 ученици от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София ще участват в петия училищен хакатон HackTUES 365, съобщиха организаторите. Тридневното състезание ще се проведе от 15 до 17 март 2019 г. в София. Ученици от 8-ми до 12-ти клас ще разработват софтуерни и хардуерни технологични решения в полза на хората и бизнеса. HackTUES 365 се организира от екип от ученици от 11 клас в ТУЕС с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на училището. За високото качество на проектите в технологичното състезание роля ще имат и повече от 60 ИТ професионалисти от различни компании, много от които са завършили ТУЕС. Опитните специалисти ще бъдат ментори на отборите в първите два дни на хакатона или членове на журито на полуфиналите и финала на състезанието на 17 март в Лабораторния комплекс на София Тех Парк. За първи път тази година е предвидена и специална награда за т.нар. „embedded“ проект (проект с вградена микрокомпютърна технология), тъй като през последните години учениците демонстрираха огромен интерес към такъв тип решения. Отличените отбори на първо, второ и трето място ще получат награди на стойност 1 000 лв., 750 лв. и 500 лв. Партньорите на хакатона ще връчат и много допълнителни награди. Най-добрите проекти от хакатона ще бъдат представени в специалното изложение на ученически разработки „ТУЕС Фест”, което ще се проведе на 20 април 2019 г. в училището. Според организаторите на хакатона, тази година се очаква нивото на проектите да е изключително високо. Сред регистрираните участници са учениците от ТУЕС, които спечелиха хакатона на Студентския клуб на Американския университет в България, както и отличените ученици в Спортния хакатон, Балканския хакатон и Хакатон за София. В тези състезания възпитаниците на ТУЕС участваха наравно със студенти и работещи софтуерни инженери. Вече повече от 10 години ученици от ТУЕС са безспорни отборни победители в Националното състезание по компютърни мрежи. Сред отличените проекти в HackTUES през миналите години са приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи, чатбот на историческа тема, селектиращ статии според интереса на потребителите, игрални конзоли, 2D симулация на генетичен алгоритъм.

Вижте статията тук

Теhnews.bg, 11.03.2019 г.

2019-03-11