яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 16-20 от 192.

ЧЕЗ даде 6 стипендии на най-добрите ученици

02.04.2019 г.Шестима ученици от 12 клас на професионалните технически гимназии в Западна България получиха стипендии от ЧЕЗ за учебната 2018-2019 г. в седмото издание на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици. Състезанието се проведе на три етапа, като финалният кръг се състоя на 29 март в ПГМЕТ – гр. Плевен. На първо място бяха класирани учениците от Професионалната гимназия по механоелектротехника в гр. Плевен, второ място заеха представителите на Професионалната гимназия по механоелектротехника в гр. Пирдоп, а трето – възпитаниците на Професионалната гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев“ в гр. Монтана. „Желая на всички финалисти в конкурса успешно бъдеще. Всички вие сте победители, само защото стигнахте до финалния етап. Запазете жаждата за знание, добрата енергия и ентусиазма, които ви доведоха тук. Те ще ви направят успешни специалисти в бъдеще“, каза Евгения Накова, директор Човешки ресурси в „ЧЕЗ България“ ЕАД. Всички 12 участници във финалния кръг на конкурса получиха грамоти от Министерството на образованието и науката и сертификати за участие от „ЧЕЗ България“ ЕАД. Специални поздравления бяха отправени от Албена Тотева, началник на РУО-Плевен, проф. Валентин Колев, декан на Електротехническия факултет на Техническия университет, както и от ръководството на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. Те поканиха победителите да кандидатстват в съответните висши учебни заведения с оценката от изпита в състезанието. Конкурсът  „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е част от графика на националните състезания по професии през учебната 2018–2019 г. на Министерството на образованието и науката. Досега в него са участвали над 850 ученика от 12 клас на професионалните технически гимназии в Западна България, от които 49 са получили стипендии. Някои от финалистите в момента работят в компаниите от Групата ЧЕЗ в България.

Вижте статията тук

Standartnews.com, 02.04.2019 г.

24chasa.bg, 01.04.2019 г.

2019-04-05

ТУ-София изпитва кандидат-студенти в предварителен изпит по математика днес

30.03.2019 г.Предварителен изпит по математика провеждат днес Техническият университет в София, филиалът му в Пловдив и Инженерно-педагогическия факултет в Сливен.
Началото му е в 9 ч., кандидатите решават теста анонимно в продължение на четири астрономически часа. Редовният тест по математика е насрочен за 1 юли. Кандидат-студентите могат да избират измежду 31 бакалавърски специалности, две от които са нови - „Топлинни и хладилни технологии и системи“ и „Приложна физика и компютърно моделиране“.  С оценката по математика може да се кандидатства за всички бакалавърски специалности, с изключение на „Инженерен дизайн“, където има конкурсни изпити по рисуване и по композиция. За трите чуждоезикови факултета освен това се изисква успешно положен изпит по немски, английски или френски, матура или сертификат за владеене на съответния език. ТУ-София е има над 10 000 български и близо 1000 чуждестранни студенти. Той е първи в 6 професионални направления от рейтинговата система на университетите: „Машинно инженерство“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Енергетика“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“ и „Общо инженерство“. Институционалната акредитация на Технически университет - София е с оценка 9,56 - най-високата, получавана досега от висше училище в България.
 
Вижте статията тук

Оffnews.bg, 30.03.2019 г.
Вta.bg, 29.03.2019 г.
Мonitor.bg, 30.03.2019 г.
Stolica.bg01.04.2019 г.

2019-04-02

Учени от ТУ в София разработиха метод за визуална телепортация

31.03.2019 г.

Учени от Техническия университет в София разработиха метод за визуална телепортация, с който един ден хората ще могат да общуват чрез триизмерна холограма на големи разстояния.

Вижте предаването тук

Вnt.bg, 31.03.2019 г.

2019-04-01

ИТ обучението у нас – предизвикателства и решения

28.03.2019 г.Темата за нивото и актуалността на ИТ обучението у нас бе обсъдена от експерти по време на „Cyber Protection Developers Conference“, която се организира от технологичната компания Acronis в Софийския университет.
България има традиции в създаването на програмисти още отпреди 30 години, отбеляза проф. Огнян Наков от Министерство на образованието. В момента обучението в страната ни се развива основно в полето на софтуерното инженерство. Обучават се специалисти в две направления – информатика в Софийския университет и компютърна и комуникационна техника в Техническия университет в София.
В общо около 30 акредитирани учебни заведения учат около 15 хиляди студенти. Но годни за работа са само между 500-1000 след приключване на обучението, обясни Наков. Останалите завършващи се нуждаят от допълнителна квалификация. Има недостиг на кадри, което е проблем за бизнеса.
Проф. Бертнан Майер, автор на програмния език Eiffel и основател на организацията ETH Zurich с цел обсъждане на проблемите в сектора, сподели, че е впечатлен от нивото и броя на талантите у нас. Неговият съвет е да се подготвят повече разработчици, които се търсят най-много на пазара в момента. С кариера в стартъпи и като преподавател, проф. Майер вижда ситуацията с кадрите и от двете страни и смята, че е необходимо да се привлекат повече дами към обучение и реализация в сферата на ИТ.
Димитър Димитров, член на УС на БАИТ, препоръча образователната система да се фокусира върху уменията, необходими на бизнеса. По неговите думи, компаниите у нас са започнали да предлагат обучение в специфични умения. Напоследък има някои добри примери, които Министерство на образованието предлага с цел да се преодолеят липсите и да се получи сливане между образованието и нуждите на бизнеса, информира technews.bg.
На етап средно образование е твърде късно да се говори за инженеринг, технологии и т.н., коментира Адриана Панайотова от проекта CoderDojo. Според нея, учениците още от първи клас трябва да ползват технологиите, защото новостите са мотиватори за децата, които са отворени към тях. В България вече има мрежа за деца, обучаващи се на реални умения, които да са им полезни като ИТ специалисти след това, посочи Панайотова.
Според Теодор Панайотов от компанията Coursedot, липсата на ИТ таланти не е необичайна, тя е повсеместна и се наблюдава по цял свят. „Хубавото е, че в България започваме да си сътрудничим с образователните институции и Министерството на образованието“, каза той.
На първо място трябва да е сътрудничеството на училищата и университетите, смята Панайотов, като даде за пример започналото преди 11 години интегриране на обучението в средните училища с това в университетите. Така университетски преподаватели предават умения и опит на учениците в средното образование, информира technews.bg.
На второ място, според Панайотов, е необходимо да се подобри сътрудничеството между компаниите и образователните институции. Повечето фирми вече разполагат с образователни програми, но те не са достатъчни. „Ние имаме нужда от подкрепа както от държавно ниво, така и от бизнеса“, каза Панайотов и също изтъкна, че в България има компании, които предлагат пълен курс обучение в конкретни сегменти.
Проблемите са еднакви по цял свят, а обучението става все по-неформално, коментира Светлин Наков, съосновател на Софтуерния университет. „От една страна, има хора, които смятат, че е нужно само да притежават умения без диплома, но съществува и противоположният модел – на традиционното обучение, когато някой пише нещо на дъската, а другите записват в клас. Но вече обучението е и през интернет, което го прави още по-достъпно”, каза той.
Днес компаниите не търсят хора, които знаят много – компаниите подготвят кадрите си и ги обучават, добави Наков. Факт е, че липсват умения, но как хората да ги придобият, е сложен въпрос. Според Наков, необходима е по-голяма намеса в държавните училища, за да се промени системата на обучение на инженери.
И не само това – всяко училище, независимо дали е спортно, музикално или техническо, трябва да предлага техническа подготовка за ограмотяване на всички ученици. „На теория се говори много за сътрудничество, но на практика нещата тук не се случват“, заключи Наков. Според него, на 20 години е късно да се започне обучението на програмисти – това трябва да се случи още докато са на 10 години.
В момента има програма за обучение по програмиране от трети клас, но проблемът е, че липсват учебници за децата, посочи Адриана Панайотова. Необходими са консултации с експерти и от университетите, и от бизнеса, смята тя. Димитър Димитров даде пример с програмата за учители от средните училища, които ще могат да работят и в ИТ компании, за да придобият практически умения, което е стъпка в положителна посока.
Светлин Наков акцентира и върху основният проблем у нас, а именно – демографският. Вероятно това е проблем за цяла Европа, но не и в държави като Индия и Китай. Наков смята, че е необходимо да направим всичко възможно за подобряване обучението на нашите студенти, но наред с това да привличаме и таланти отвън.

Вижте статията тук

Financebg.com, 28.03.2019 г.
2019-03-29

Конференция в ТУ-София обсъжда бъдещите технологии за достъп до интелигентни инфраструктури

28.03.2019 г.На конференцията се представят новости за актуалните ключови цифрови технологии като 5G, IoT, изкуствен интелект, облачни изчисления, Големи данни, виртуална и добавена реалност. 
Днес благодарение на цифровите технологии, градовете, пътищата, предприятията и домовете се превръщат в интелигентни информационни центрове, използващи най-разнообразни комуникационни сценарии. Сред тях са мултимедийни комуникации, комуникации между хора и устройства, и други, които водят до нови предизвикателства. Именно те във фокуса на четвъртата международна конференция „Бъдещи комуникационни технологии за достъп до повсеместни и интелигентни инфраструктури“. (FABULOUS 2019). Тя се провежда в България в ТУ – София за първи път и е под мотото „Глобализация чрез модерни цифрови технологии“. 
Събитието събира на едно място световноизвестни учени, експерти, изследователи, иноватори и студенти, които обменят знания и идеи за най-новите цифрови и безжични технологии за иновативни и устойчиви решения за повсеместни и интелигентни комуникационни инфраструктури. „На конференцията ще бъдат представени новости за актуалните ключови цифрови технологии като 5G безжични комуникации, Интернет на нещата (IoT), изкуствен интелект, облачни изчисления, Големи данни, виртуална и добавена реалност", твърдят организаторите.
Конференцията е организирана от Европейския алианс за иновации (EAI) с подкрепата на Телелинк Лабс и Факултета по телекомуникации на Технически университет – София. ЕAI е организация с нестопанска цел и същевременно професионална общност, създадена в сътрудничество с Европейската комисия. Целта на алианса е укрепване на глобалните изследвания и иновации и насърчаване на сътрудничеството между европейските и международните ИКТ общности. Алиансът EAI се стреми да насърчава върховите постижения в областта на научните изследвания и иновациите на принципите на прозрачност, обективност, равенство и откритост. „Водещият принцип е сътрудничеството в общността за създаване на по-добри изследвания, осигуряване на справедливо признаване на върховите постижения и превръщане на най-добрите идеи в иновативни продукти“, обясняват от ТУ – София.
С глобална мрежа в 10 държави и 18 години опит Телелинк предлага богат набор от иновативни услуги и решения за изграждане на мрежи, системна интеграция, сигурност, автоматизация, „умни градове“, R&D и образование. Телелинк Лабс изгражда 5G център за компетентност и тестови полигон, където ще се провеждат обучения и развойна дейност в областта на 5G технологиите, услугите и приложенията.
Факултетът по телекомуникации при ТУ - София е водещ в България, като в него се обучават магистри и бакалаври в областта на комуникационните технологии. В неговата структура има научно-изследователски лаборатории, в които докторанти, млади учени и студенти извършват изследвания и работят по научни проекти в областта на най-новите цифрови комуникационни мрежи и системи.

Вижте статията тук

Сomputerworld.bg, 28.03.2019 г.

2019-03-29