яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 31-35 от 154.

Рено Нисан България отвори обучителен център за студенти в София

22.11.2018 г.На 22 ноември Рено Нисан България откри нов обучителен център в сградата на Технически университет – София. Новият обучителен център е ключова стъпка в партньорството между Рено Нисан България и Технически университет - София, което стартира през 2016 г. Центърът ще бъде в помощ на университета при подготовката на кадри в бранша, както и ще бъде използван за бъдещи обучения на технически специалисти от дилърската мрежа на Renault, Dacia и Nissan в България. Обучителният център бе официално открит от Хаким Бутера, генерален мениджър на Рено Нисан България, и ректора на Технически университет – София чл.- кор. проф. дтн инж. Георги Михов в присъствието преподаватели и студенти от университета, както и представители от Рено Нисан България и дилърската мрежа на марките Renault, Dacia и Nissan в България.  „Откриването на новия обучителен център е от изключителна важност за нас. Убедени сме, че успехът на компанията и развитието на автомобилната индустрия в България зависи от постоянното усъвършенстване на кадри в рамките на нашата дилърска мрежа и качественото обучение на бъдещи специалисти. Дарените за учебни цели автомобили, агрегати и компоненти представят най-съвременните технологии в индустрията и са инвестиция в мотивацията на младите кадри. Надяваме се да послужат за вдъхновение за бъдещи постижения в сферата." заяви Хаким Бутера.
"Изключително важно е прякото участие на бизнеса в процеса на обучение на студентите. Не само от гледна точка на осъвременяване материалната база в университета, но и по отношение на адаптирането на обучителните програми в реално време според изискванията на бизнеса.", заяви чл.-кор. проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на ТУ-София, по време на откриването на новия обучителен център. "Вярвам, че това партньорство е полезно както за бизнеса, така и за университета, тъй като ще ни помогне съвместно да постигнем по-ефективно обучение." допълни Ректорът на ТУ-София.
 
Вижте статията тук 

 

2018-12-18

Проф. Валери Младенов: Изкуственият интелект е бъдещето

21.11.2018 г.
 


Младите хора са истината. Ние вече можем само да кажем какво смятаме, че трябва да се прави, а те трябва да решат сами какво да правят." Това каза пред "Хоризонт" проф. Валери Младенов, който преподава в Техническия университет и ръководи и Лабораторията по изкуствен интелект в София Тех парк. Лабораторията по изкуствен интелект в София Тех парк е отворена за всички деца, които искат да следят развитието на новите технологии. Там децата могат да разглобяват и сглобяват роботи, да накарат роботите да изпълняват команди с ръцете си или да общуват с тях на английски.  Едно от децата, посещаващи лабораторията, е 5-годишния Калоян, на когото му е интересно до види "всички неща": "Тоя робот например, зад мен. Само робота. Много ми харесва." Технологиите са бъдещето, признава майката на Калоян, която е категорична, че момчето трябва да се запознава с новите технологии: "Исторически погледнато, в близките примерно 20 години това е сферата, която търпи най-голямо развитие. Той е на пет, така че съм му дала пълна свобода да избира какъв може и иска да стане. Просто му давам различен поглед, да му разширим хоризонта, да знае какво се случва. Да знае накъде вървят тенденциите. Че всъщност нищо, че сме малка страна - и тук има достатъчно много хора, които работят и се интересуват. Може някой ден и той да тръгне по този път."  "За да я има България, затова искаме да ги запалим от малки. За да я има България, трябва да има интелигентни хора, които знаят най-нови технологии, а това става още в училище, по цял свят е така", допълва проф. Валери Младенов, според когото бъдещето е в изкуствения интелект, защото индустрията и развитието на света са достигнали вече до нивото, в което има хардуер и софтуер и те са развити, а занапред въпросът е как да действат най-ефективно. "Има напън изкуственият интелект да наподобява естествения и човека. Е, липсват му емоциите и фантазията, но това е бъдещето", убеден е Валери Младенов. "Едно време парната машина е била важна. И да има изкуствен интелект, ако няма парна машина, нямало е да може да се пренасят товари. Сега вече има парни машини, има всичко, има компютри, има софтуер. Това, което сега няма още, да се правят неща, които човек прави", посочи той.
А според майката на петгодишния Калоян училището трябва да върви в посока профилиране и да не кара децата да трупат база данни от непотребни знания. 

Вижте статията тук
 
БНР, 21.11.2018 г.

2018-11-22

ТУ-София откри нов обучителен център в партньорство с „Рено Нисан“ България

 22.11.2018 г.


Центърът е към катедра „Двигатели, автомобилна техника и транспорт“ при Факултет по транспорта

На 22 ноември се откри нов обучителен център в Технически университет – София в партньорство с „Рено Нисан“ България. Новият обучителен център е ключова стъпка в партньорството между „Рено Нисан“ България и Технически университет - София, което стартира през 2016 г. Центърът ще бъде в помощ на университета при подготовката на студенти  от Факултет по транспорта, както и ще бъде използван за бъдещи обучения на технически специалисти от дилърската мрежа на Renault, Dacia и Nissan в България. Обучителният център бе официално открит от ректора на Технически университет – София чл.- кор. проф. дтн инж. Георги Михов и Хаким Бутера, генерален мениджър на „Рено Нисан“ България в присъствието на преподаватели и студенти от университета, както и представители от „Рено Нисан“ България. „Изключително важно е прякото участие на бизнеса в процеса на обучение на студентите. Не само от гледна точка на осъвременяване материалната база в университета, но и по отношение на адаптирането на обучителните програми в реално време според изискванията на бизнеса.“, заяви чл.-кор. проф. дтн инж. Георги Михов, ректор на ТУ-София, по време на откриването на новия обучителен център. „Вярвам, че това партньорство е полезно както за бизнеса, така и за университета, тъй като ще ни помогне съвместно да постигнем по-ефективно обучение.“ допълни Ректорът. „Откриването на новия обучителен център е от изключителна важност за нас. Убедени сме, че успехът на компанията и развитието на автомобилната индустрия в България зависи от постоянното усъвършенстване на кадри в рамките на нашата дилърска мрежа и качественото обучение на бъдещи специалисти." заяви Хаким Бутера.

    
2019-01-09

Васил Велев и Кирил Домусчиев стават членове на настоятелството на Технически университет-София

 

20.11.2018 г. Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), д-р инж. Венцислав Славков, основател и управител на Спесима ООД, Иван Михайлов, председател на Автомобилен Клъстер България (АКБ) и Георги Стефанов, представител на Студентски съвет, са новите членове на настоятелството на Технически университет-София. На 19 ноември, 2018 г. се проведе заседание на настоятелите на ТУ-София, на което членовете единодушно избраха Васил Велев за председател на Съвета на настоятелите.  Съветът на настоятелите е активен партньор на университета за осъществяване на ефективно и прозрачно управление и предоставяне на качествено образование. Настоятелите са сред най-добрите възпитаници на университета, изявени експерти в своята област и известни на обществото личности с активна позиция и авторитет. Те активно съдействат за решаване на актуалните проблеми на Университета и засилване на връзката с бизнеса и обществените и съсловните организации. Съветът на настоятелите се състои от 7 членове. Петима от членовете се избират от Академичния съвет по предложение на ректора, а останалите двама се определят съответно от министъра на образованието и науката и от Студентския съвет.

Вижте статията тук 

Мanager.bg, 
20.11.2018 г.
Technews.bg, 20.11.2018 г.
Dnevnik.bg, 
20.11.2018 г.
Inews.bg, 21.11.2018 г.

2018-11-21

Стартира деветата „Техническа академия“ на Vivacom в ТУ

20.11.2018 г.Програмата се случва за девета поредна година

Телекомуникационният оператор Vivacom и Факултетът по телекомуникации на Техническия университет дадоха старт на тазгодишната си съвместна академия за специализация и кариерно развитие. Проектът „VIVACOM Техническа Академия“ се случва за девета поредна година.  Програмата е насочена към студенти от III и IV курс от специалностите „Телекомуникации“, „Компютърни системи и технологии“ и „Електроника“. Идеята е да се даде възможност на младежите да добият по-задълбочени знания и да проучат опциите за работа в телекома.  За участие в академията е нужно първо да се подадат необходимите документи, след което селекция продължава с тестове и интервюта. На финала ще бъдат избрани 16 студенти. В рамките на програмата те ще могат да се докоснат до знанията и уменията както на преподаватели от университета, така и на служители от Vivacom.  Проектът се провежда в два модула в рамките на двата семестъра през учебната 2018/2019 година. Графикът на курсовете е съобразен изцяло с програмата на студентите в университета, но значително надграажда редовния план на обучение. В добавка на това акцентът е върху практическата част.  Темите на курсовете са, както тясно специализирани и технологични, така и такива, свързани с управление на проекти, технически английски език, разработване на продукти и услуги, правна рамка и регулация на телекомуникациите, бизнес комуникации. Участието и завършването на Техническата Академия дава предимства на студентите в няколко насоки – кандидатурите им се разглеждат с приоритет за лятната стажантска програма на компанията; получават допълнителни точки за формирането на състезателния бал за магистратура във факултета по Телекомуникации и разбира се имат възможност да се запознаят с новостите в своята област и да придобият нови знания и практически опит от утвърдени специалисти в областта. 

Вижте статията тук

Economic.bg, 20.11.2018 г.
Blitz.bg, 20.11.2018 г.
Kaldata.com, 21.11.2018 г.
В-к "Труд", 21.11.2018 г.

2018-11-22