яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 31-35 от 135.

Студенти и преподаватели от ТУ създават дигитално персонални костни импланти

21.10.2018 г.Във втория брой на предаването „Младите иноватори“ очаквайте: студенти, докторанти и преподаватели от Машинно-технологичния факултет на Техническия университет в София създават дигитално персонални костни импланти за хирургията. Те ще ни разкажат как са стигнали до реализирането на идеята, която вече променя качеството на медицината у нас. Иновативни са както начинът на създаване на компютърните 3D модели, които заменят изработката на имплантите на ръка, така и самото им моделиране от трудно обработваеми материали като титан, хром, кобалт и керамика - непостигано досега в България. В предаването ще научите кой е основоположникът на компютърното моделиране и как холандски учени разработиха първия в света проект за строеж на 3D-принтиран жилищен квартал.
 
„Младите иноватори“, 21 октомври, 19 часа по БНТ2.

Вижте предаването тук

БНТ, 21.10.2018 г.

2018-10-24

„Дни на кариерата“ в Техническия

22.10.2018 г. За тринадесета поредна година в Технически университет-София ще се проведе изложението на работодатели „Дни на кариерата“. На 23 и 24 октомври то ще се проведе в София, а на 25 октомври във филиала на университета в град Пловдив и във „Факултет и Колеж“-град Сливен. В изложението ще вземат участие над 120 фирми и организации от професионалните направления, по които се обучават студентите в ТУ-София. По време на събитието работодателите ще представят своите дейности и ще предложат стажантски позиции, работни места и стипендиантски програми на студентите. Официалното откриване ще се състои на 23 октомври, от 10 часа, в централното фоайе на учебен корпус 12. Основен организатор на събитието е център „Кариера и възпитаници (Алумни)“ на ТУ-София.

Вижте статията тук


Сross.bg, 23.10.2018 г.
2018-10-29

Учен от НАСА: Проектите с България се задълбочават

21.10.2018 г.За шеста година страната ни участва в състезанието NASA International Space Apps Chall. Учен от НАСА пристигна в София, за да награди победителите в конкурс на американската агенция. Д-р Дейвид Грийн е начело на отдела за намаляване на риска от бедствия и устойчивост. Състезанието NASA International Space Apps Chall е насочено към талантливи програмисти, разработчици, инженери, технологични специалисти, дизайнери и всички, които имат желание да допринесат за живота на планетата Земя и Космоса, пише БГНЕС. “България за шеста поредна година участва в състезанието. Регистрирали сме изключителни постижения. Очакваме и тази година проектите да бъдат на конкурентно ниво“, обясни главният организатор от българска страна д-р Милена Крумова. “Технологичният маратон е достъпен за студенти, ученици, професионалисти, без възрастови граници. Екипите са до пет души, които участват в проекти с повече от едно решение“, добави Крумова. Целта е в рамките на два дни отборите да предложат технологични решения и приложения с отворен код, които да са на ниво концепция, прототип или завършено решение за пазарна реализация. България ще излъчи две предложения за следващия етап от финалите. 

Вижте цялата статия тук

Nova.bg, 21.10.2018 г.
Actualno.com, 21.10.2018 г.
News.bg, 19.10.2018 г.
Stolica.bg, 19.10.2018 г.

2018-10-22

Chaos Group стартира конкурс за 3D визуализация на бъдещето

15.10.2018 г.Софтуерната компания Chaos Group отправя предизвикателство към всички любопитни и мотивирани студенти с интереси в областта на 3D визуализациите, информираха за Борса.bg от Технически университет-София. Инициативата, наречена „What's next? Your vision of the future", ще бъде представена на изложението „Дни на кариерата“, което ще се състои на 23 и 24 октомври 2018 г. на територията на ТУ-София.  Студентският конкурс е вълнуваща възможност за творческа изява и шанс за атрактивни награди.  Желаещите да се включат трябва да моделират своето виждане за бъдещето, използвайки лицензиран софтуер. Ще бъдат избрани 12 финалисти, а публиката ще може да избере своя любимец с гласуване на Facebook страницата на Chaos Group. Победителите ще бъдат обявени на 10 декември 2018 г. Проекти ще се приемат до 23 ноември 2018 г.

Вижте статията тук

Борса.bg, 15.10.2018 г.

2018-10-16

Проф. дтн. Георги Михов: Студентите на ТУ се свързват с бизнеса още докато учат

11.10.2018 г. 


"Техническият университет е най-големият в техническата сфера на образование в България, а обучението и приоритетните му специалности са насочени към нуждите на бизнеса". Това каза Проф. дтн. Георги Михов, ректор на ТУ София, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. Точно на територията на университета ще се проведе 13 по ред изложение - среща на студентите с работодатели, на което са заявили участие 132 работодателски организации. "Той обучава около 11 хил. български и 800 чуждестранни студенти, обучението се извършва в 14 факултета в София, филиал в Пловдив с 2 факултета, инженерно-педагогически факултет в Сливен и в най-новото звено - Техническия колеж в Казанлък. Приоритетите за настоящата година на учебното заведение, което обучава в 8 професионални направления, в 6 от които заема първи места по рейтинговата система на МОН. Тези направления са транспорт, корабостроене и авиация, електротехника, електроника и автоматика, комуникационна и компютърна техника, общо инженерство, енергетика - това са и приоритетите на университета, а целта му е да се подготвят колкото се може по-добри специалисти, по-подготвени за пазара на труда и да отговарят максимално на потребностите на бизнеса". Според кандидатстването, според това какво са предпочели студентите, може да се откроят предпочитания към специалностите от направление комуникационна и компютърна техника, телекомуникациите, следвани от електрониката, новата специалност "информатика и софтуерно инженерство" се ползва с особено висок рейтинг, посочи ректорът. Всички спeциалности са интересни и перспективни, каза още проф. Михов. В обществото има непознаване на спецификата на съвременното машиностроене и съвременната енергетика, това обуславя отлива от тези специалности, коментира гостът. "Под влиянието на родителите си като става дума за машиностроителен инженер, представата е свързана с един човек с омазана от грес синя престилка, а като се говори за енергетика се има предвид човек, който постоянно си изгаря ръцете от ток с високо напрежение. Всъщност това отдавана го няма компютърната техника навлезе навсякъде, в тези специалности вече се работи с бели ръкавици, извършват моделиране, проектиране, анализи, предвиждания и всичко това се прави в чиста околна среда". Броят на постъпващите кандидат-студенти е относително постоянна величина, но интересът към инженерните специалности е нисък. "Важно е ние  да поддържаме и специалностите в които няма наплив, те са необходими на обществото ни", каза още проф. Михов.

Вижте интервюто тук

Bloombergtv.bg, 11.10.2018 г.

2018-10-12