яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 36-40 от 244.

Учениците от ТУЕС отново на двуседмични стажове в ИТ фирми

19.05.2019 г.Учебната практика често прераства в дипломни проекти, стажове и дори предложения за постоянна работа.

От 1-и до 15-и юли учениците от XI в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София провеждат задължителна двуседмична лятна производствена практика. Учениците от специалности „Системно програмиране“ и „Компютърни мрежи“ прекарват две седмици в работни условия под ръководството на професионалисти от бранша. „Често учебната практика прераства в дипломни проекти, стажове и дори предложения за постоянна работа“, обясняват от ТУЕС. През тази година освен учениците от ТУЕС, фирмите от ИТ бранша ще имат възможност да поканят на практика и ученици, които се обучават към ТУЕС по „Националната програма „Обучение за ИТ кариера“ по специалност „Приложно програмиране“. Ползи за учениците включват допир до реална професионална обстановка, запознаване с професионалистите от бранша, както и работа над реални задачи. Освен това често те се вдъхновяват от летния стаж за тема на дипломната работа. За ИТ фирмите двуседмичната практика дава възможност за запознаване с бъдещи специалисти. Освен това така компаниите ще получат разпознаваем бранд и образ в ТУЕС общността. „Те ще могат да тестват идеи и решения“, допълват от ТУЕС. Ръководителят въвежда учениците в дейността, регламентира времето и работното място, поставя задачите и дава насоки. „Често компаниите правят тематични презентации за учениците по отношение на различните направления, продукти и услуги, върху които работят. Впоследствие учениците подготвят кратък доклад, а ръководителят го заверява и предлага оценка. След приключване на програмата,компаниите често продължават работата си с избрани ученици под формата на стажове, ръководство на дипломни проекти, или постоянна работа“, обясняват още от училището. До 4 юни компаниите, които искат да привлекат ученици от ТУЕС за лятна учебна практика, трябва да попълнят специална регистрационна форма. Освен това те ще трябва да изпратят свой представител на среща с учениците от ТУЕС за кратко представяне на компанията и темите на работа, като на 13 и 14 юни темите са за системно програмиране, а на 14 юни - за компютърни мрежи. „ТУЕС разпределя учениците според желанията им и учебния им успех, обясняват от училището. - Административно практиката се урежда чрез стандартен договор с ТУЕС, като не е необходимо установяването на трудови или други правоотношения с учениците. Участието в програмата е напълно безплатно за компаниите и за учениците“, допълват от ТУЕС.

Вижте статията тук 

Сomputerworld.bg, 19.05.2019 г.

2019-05-23

В ТУ в София отбелязват 65 години от първото телевизионно предаване в България

16.05.2019 г.

65 години от първото телевизионно предаване в България и на Балканския полуостров отбелязаха днес в Техническия университет в столицата. Именно там е конструиран телевизионният приемник, чрез който се осъществява предаването на образи на разстояние. Тази година 60 години от създаването си чества и Българската национална телевизия.  16 май 1953. На тази дата група учени от Катедрата по радиотехника в Машинно-техническия институт успяват да предадат по кабел първото стабилно телевизионно изображение. Сигналът се предава само няколко минути, но постижението остава в историята. Румен Миронов - ръководител на Катедра "Радиокомуникации и видеотехнологии": С възхищение са писали - "Ето малка България, има собствено телевизионно излъчване." Идеята за телевизия е на проф. Кирил Кирков.  Румен Миронов - ръководител Катедра "Радиокомуникации и видеотехнологии": Експериментирали са, рисували са, чертали са, правили са, разваляли са, отново са правили, близо три години е бил този процес творческия. Телевизорите в столицата по това време се броят на пръстите на едната ръка.  Румен Миронов - ръководител Катедра "Радиокомуникации и видеотехнологии": Имало е един при ректора на ТУ при тогавашния министър-председател. Една камера и стара киномашина. С това е разполагал експерименталният телевизионен център в института, за да започне редовни излъчвания два пъти седмично. Сглобени са от техника Минко Минков, за когото и днес си спомнят с усмивка.  Румен Миронов - ръководител на Катедра "Радиокомуникации и видеотехнологии": Всички го знаят като Бай Минко. проф. инж. Георги Ненов - студент на проф. Кирил Кирков: Бай Минко беше със златни ръце. Нещо като прави, го изпипваше, за да бъде образец. Румен Миронов - ръководител Катедра "Радиокомуникации и видеотехнологии": Как са се разглобявали различни части от други радиоприемници, за да се създаде този предавател телевизионен, наистина е учудващо и поклон пред тях. "Внимание, излъчваме в ефир!" С тези думи и кадри от седмоноемврийската манифестация няколко години по-късно започва историята на професионалната телевизия у нас. Ражда се Българската национална телевизия.
 
Вижте репортажа тук

БНТ, 16.05.2019 г.

БНТ, 17.05.2019 г.
БТА, 16.05.2019 г.
БТА, 16.05.2019 г.

БНР, 16.05.2019 г.
Тechnews.bg, 17.05.2019 г.

2019-05-20

Честват 65 години от първото телевизионно предаване

15.05.2019 г.

 
 
На 16-ти май 2019 год. от 14:00 ч. в катедра „Радиокомуникации и видеотехнологии" на Факултета по телекомуникации при Техническия университет -София, лаборатория 1262 се организира честване по повод 65 години от първото телевизионно предаване в България и Балканския полуостров, както и 60 години от създаването на Българската национална телевизия. На тази дата се отбелязват и 105 години от рождението на проф. инж. Кирил Тодоров Кирков, чиято е идеята за създаване на телевизия в България.
Програмата предвижда:
• Откриване на честването от Ректора на ТУ-София, чл.-кор. проф. дтн инж. Георги Михов: 14.00 ч., ТУ-София, учебен корпус 1 (Ректорат), етаж 2, катедра „Радиокомуникации и видеотехнологии".
• Именуване на лаборатория по телевизия на проф. инж. Кирил Тодоров Кирков: 14.15 ч., лаборатория 1262. Запознаване с биографията и дейността на проф. Кирков.
• Посещение на лаборатории в катедра „Радиокомуникации и видеотехнологии": 14.30 ч., учебен корпус 1, етаж 2.
• Среща на преподаватели и студенти от ТУ-София с проф. инж. Георги Ненов, член на екипа на проф. инж. Кирил Тодоров Кирков, осъществил първото телевизионно предаване: 15.00 ч., ТУ-София, Библиотечно-информационен център, ет. 4 (Конферентна зала).
• Разглеждане на апаратура, използвана при телевизионни излъчвания през годините: 17.00 ч., ТУ-София, Библиотечно-информационен център, ет. 1, галерия „Техне".

Вижте статията тук
 
Сross.bg, 15.05.2019 г.
БТА, 15.05.2019 г.
Focus-news.net, 16.05.2019 г.

2019-05-16

​Проф. Кирил Ангелов, Декан на Френския факултет към Техническия университет пред „Труд“: Във висшето ни образование има глад за интелигентни студенти

11.05.2019 г.Вижте интервюто тук
 
Тrud.bg, 11.05.2019 г.
2019-05-16

ТУ-София събира технологични ентусиасти в „Дни на роботиката“

09.05.2019 г.Двудневното събитие включва лекции, демонстрации и състезания 
Технологични ентусиасти ще покажат в ТУ-София своите проекти в сферата на роботите и новите технологии (източник: ТУ-София). Студентски клуб „Роботика“ към Технически университет – София организира на 10 и 11 май „Дни на роботиката“. Събитието цели да събере технологичните ентусиасти на едно място, за да покажат над какво работят, да представят възможностите за развитие на проектите си, както и да споделят своя опит. През първия ден-презентационен – инженери от компании и университети ще говорят на теми, свързани с роботиката и новите технологии, като изкуствен интелект и квантови компютри. Лекциите започват в 10.00 ч. във втори учебен блок, зала 2140. На втория ден в учебен блок 12 на университета ще се провеждат състезания и демонстрации на технологии, както и най-различни работилници. Състезанията включват няколко дисциплини като „Следене на линия“, „Ориентиране в лабиринт“ ,„Сумо“ и „Робо футбол“. Предвидени са и няколко обучения като част от програмата на „Дни на роботиката“ – работилници за 3D принтиране, запояване, управление на дронове и програмиране на робо ръка, съобщиха още от университета.

Вижте статията тук

Тechnews.bg, 09.05.2019 г.
Stolica.bg, 09.05.2019 г.
Focus-news.net, 10.05.2019 г.
Vestnikstroitel.bg, 10.05.2019 г.
Сomputerworld.bg, 13.05.2019 г.

2019-05-16