яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 46-50 от 135.

Техническият университет в София отчита изключително успешен прием за учебната 2018/2019 година

20.08.2018 г. 
 Технически Университет-София е изпълнил 93% от държавната поръчка за приемане на студенти в образователно-квалификационната степен „бакалавър“ след първи и втори етап на класирането, съобщават от висшето училище.

Вижте цялата статия тук

Novini.bg, 16.08.2018 г. 

Dir.bg, 16.08.2018 г. 

2018-10-03

Две нови специализации са разкрити в Технически колеж – Казанлък


06.08.2018 г. 


Две нови специализации бяха разкрити в Технически колеж – Казанлък, който е част от Технически университет – София. Учебният план по специалността „Технология на машиностроенето“ е конструиран така, че да отрази спецификите на индустриалния профил на Казанлък. За целта са създадени две групи дисциплини, представляващи отделни специализации в обучението. Едната обединява дисциплини, свързани с хидравликата и пневматиката, а другата включва дисциплини под общото название „Използване на металорежещи машини с ЦПУ“. Дисциплините са разпределени в различни семестри като се следва естествената им последователност, а студентите преминават обучение и по двете специализации. 
Специализацията „Хидравлика и пневматика” дава на професионалните бакалаври широки възможности за успешна реализация не само в Казанлък, но и в цялата страна. Тя обединява трите дисциплини: „Хидравлични и пневматични машини“, „Хидравлични и пневматични задвижващи системи“ и „Експлоатация и диагностика на хидравлични и пневматични машини и системи“. По време на обучението студентите разглеждат подробно кавитацията и смукателната височина при хидравличните машини, устройството и действието на клапани с обемен принцип на действие и др. Изучават основни схеми на задвижване на машини и инсталации в различни области на промишлеността: машиностроене, транспорт, строителство, селско стопанство и др. Също така студентите разглеждат въпроси, свързани с конструкцията, пресмятането и действието на хидравличните и пневматичните задвижващи системи. Изучават и основни алгоритми за диагностика на типови повреди в хидравличните и пневматичните машини, елементи, устройства и задвижващи системи.

Вижте цялата статия тук

Кazanlak.com, 06.08.2018 г.

 
2018-10-03

СБА стартира първото мащабно анкетно проучване сред активните шофьори в България

   01.08.2018 г.
 С резултатите от анкетата ще бъде направен анализ на поведението на водачите

Съюзът на българските автомобилисти със съдействието на Пътна полиция към ГДНП и Технически университет София стартира първото мащабно анкетно проучване сред активните шофьори в България "Заедно за по-безопасни пътища". Анкетата ще се проведе в периода 1 август-15 септември във всички клонове на СБА в страната, в интернет сайта на организацията www.sba.bg/anketa и чрез партньорите на инициативата. Тя се подкрепя също от г-н Андрей Новаков, член на Европейския парламент. Dir.bg е медиен партньор на кампанията.Целта на проучването е да представим причините, поради които жертвите по пътищата на Република България няма да бъдат намалени до 2020г. в съответствие със заложеното в Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата, която е също в унисон със стратегията на Европейския съюз (ЕС). Желанието на организаторите е постигане на по-добра информираност за безопасността на движението по пътищата на Република България. С резултатите от анкетата ще бъде направен анализ на поведението на водачите - кога, защо и как нарушават Закона за движение по пътищата и какво би било стимул за тях да подобрят дисциплината си на пътя, както и къде водачите откриват основно вината за броя на ПТП.Анализът на събраните резултати от проведеното допитване ще спомогне за оформяне и структуриране на причинно-следствени връзки за броя тежки пътнотранспортни инциденти, ранени и загинали на територията на страната. Представянето на анализа пред медии и ангажираните институции ще се проведе по време на планувания форум "Заедно за по-безопасни пътища" на 6 ноември 2018г. в гр. София с подкрепата и участието на Международната автомобилна федерация ФИА.

Вижте статията тук

Dir.bg, 02.08.2018 г.
Plovdiv24.bg, 01.08.2018 г.
Trafficnews.bg, 01.08.2018 г.
Dnevnik.bg, 01.08.2018 г.
Bnt.bg, 01.08.2018 г.

2018-10-08

Проект "Форум за джендър балансиран модел в училище" няма да получи одобрение да се използва в образователната система у нас


02.08.2018 г.
 
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката /МОН/ във връзка с публикации в медиите относно този проект. Проектът е изготвен от екип на Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Той е разгледан от Националната комисия за ЮНЕСКО, която се председателства от МВнР. Ако проектът бъде одобрен от ЮНЕСКО за финансиране, той няма да получи одобрение да се използва в образователната система у нас, уточняват от МОН. На заседанието на комисията са били обсъдени общо 7 проекта. МОН е подкрепило с официално писмо само един - "Карстът - последното "бяло" петно на планетата Земя", представен от Националния институт на БАН по геофизика, геодезия и география. МОН е изразило подкрепа и за проекта "Участие на жените в инженерно-техническите направления за постигане на устойчиво развитие" на Техническия университет - София, посочват от пресцентъра.

Вижте статията тук

 
2018-10-08

В Техническия университет започна записването на кандидат-студенти след второто класиране


17.07.2018 г.

В Техническия университет в София започна записването на кандидат-студенти за първокурсници след второто класиране. Това съобщиха от пресцентъра на висшето училище. Приетите студенти могат да се запишат по специалности в съответния факултет - всеки ден до 20 юли, включително, от 8.30 до 16.30 часа.


Вижте цялата статия тук

БТА, 17.07.2018 г.

2018-10-08