яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 21-25 от 274.

Препоръка от Европа: В България да останат само 10 университета

Експерти от Европейската комисия препоръчват България драстично да намали броя на университетите. Така според специалистите ще се увеличи финансирането на висшите училища и на научната дейност у нас.
Оказа се, че малка България е известна с големия си брой университети не само у нас, но и в чужбина. Сега кандидат-студентите могат да избират между 52 висши училища. Експертите от Брюксел съветват те да бъдат сведени до 10, тъй като европейската практика била на 1 млн. души население да има по един университет.
 „Държавата трябва да наложи минимални изисквания за упражняване на тази дейност. Нашият проблем не е в това, че няма високо оценени, а в това, че няма праг, за който държавата да гарантира, че под него няма да се води обучение”, коментира проф. Добрин Тодоров, преподавател по философия. Качеството, но не само на обучение, важи и за Техническия университет. От години свободните места са повече от кандидатите, а това води до липса на конкуренция. От Съвета на ректорите смятат, че проблемът не е в броя на университетите. „Огромната грешка беше, че малките специализирани висши училище се кръстиха университети и започнаха да развиват абсолютно несвойствени за традициите им специалности”, коментира проф. д-р Запрян Козлуджов, зам.-председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България.  Препоръката от Брюксел няма задължителен характер.
 
Nova.bg, 09.10.2017г.

2017-10-09

Възможността за разкриване на филиал на ТУ-София са обсъдили областен управител и ректор

Възможността за разкриване на филиал на ТУ-София в Кърджали обсъдиха на неформална среща областният управител Никола Чанев и ректорът на висшето училище проф. дтн  Георги Михов, който е гост на двудневната Национална конференция „Наука и общество 2017“. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
По думите на Чанев, гладът за технически специалисти става все по-осезаем,  а от друга страна се разкриват нови, високотехнологични производства. „Стартирахме проект за индустриална зона, а един филиал или колеж на най-реномирания Технически ВУЗ у нас – този в София, би могъл да обслужва и съседните области Хасково и Смолян”, обосновал се е областният управител.
„Винаги съм споделял тезата, че образованието трябва да следва пазара, а не обратното, а и като кърджалиец бих се радвал ТУ да обучава кадри тук“, е заявил от своя страна проф. Михов. По думите му един такъв проект би бил полезен за всички. Никола Чанев и проф. Георги Михов са се договорили да предприемат необходимите действия за обосновка на идеята и прокарването й на академично ниво.

Dariknews.bg, 09.10.2017г.

2017-10-09

Кметът на Кърджали и ректорът на Техническия университет в София обсъдиха възможности за сътрудничество

Кметът на Кърджали Хасан Азис и ректорът на Техническия университет в София проф. Георги Михов обсъдиха възможности за сътрудничество в областта на енергийната ефективност за детските градини, уличното осветление, използването на соларни системи за добиване на ел.енергия, генератори за производство на ел.енергия на Водното огледало. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация днес.
Проф.Михов е заявил готовност екипи от университета да помогнат с технически решения по поставените теми. От своя страна кметът е изразил убеденост, че най-добрите решения по тях са в университетите, където се предлагат иновации. 
Проф. Георги Михов е в Кърджали за участие в научна конференция с международно участие "Наука и общество 2017", която се организира от СУБ със съдействието на община Кърджали.

БТА, 06.10.2017г.

2017-10-06

Започна третият международен младежки форум „Диалог на нациите“

Започна третият международен младежки форум „Диалог на нациите“. Повече от три хиляди студенти, докторанти и млади учени ще вземат участие в програмата на събитието в четири града в България: София, Варна, Пловдив и Шумен.


БНР, 27.09.2017г.

2017-09-28

Българи конструират автомобили на бъдещето

Автомобилите на бъдещето могат да бъдат конструирани в България. Тези амбиции имат студентите от Техническия университет в София, които работят по усъвършенстването на новия си болид с водороден двигател. Преди дни те се завърнаха от международно състезание в Турция, където се класираха на второ място с автомобил, създаден в хангарите на университета. Боряна Черганова се срещна със създателите на ековозилото.

БНТ, 27.09.2017г.

2017-09-27