яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 21-25 от 192.

Участвай в конкурса „Предприемач в науката” и спечели 30 000 лв.

27.03.2019 г.От Библиотечно-информационния център (БИЦ) на Технически университет- София канят всички докторанти и учени, защитили докторска дисертация през последните пет години, да заповядат на 3 април 2019 г. в залата на БИЦ, за да се запознаят с регламента на конкурса „Предприемач в науката” и разбира се да се пробват за голямата награда, информираха за Борса.bg от ТУ-София. Тази година ще се проведе второто издание на програмата за предприемаческо обучение за учени.  Конкурсът „Предприемач в науката” се организира от фондация „Карол Знание“ за подкрепа на български млади учени, които работят по значими научни теми и проекти с практическа приложимост, като голямата награда за победителя е в размер на 30 000 лв. Всеки докторант и учен, защитил докторска дисертация през последните пет години в някои от направленията: Изкуствен интелект; Автоматизация; Инженерни науки и Нови технологии, може да се включи до 31 август 2019 г. Програмата е разделена на два етапа. Първият е обучение и ще се проведе от 18 септември до 27 ноември. Обучението е присъствено, като срещите са веднъж седмично. Финалът на обучението или вторият етап завършва с конкурс за финансиране на проектите, който ще се състои на 11 декември 2019 г. пред жури, съставено от лекторите в обучението и други членове, поканени от фондация „Карол Знание“, като само присъствалите минимум на 80% от лекциите, могат да участват. „Предприемач в науката” има за цел да изгради у участниците предприемаческо мислене и умения, които ще позволят на учените да търсят най-адекватното продължение на своята научна работа.

Вижте статията тук
 
Борса.bg, 27.03.2019 г.

2019-03-29

МОН отличи най-успешните участници в проекти по програма „Хоризонт 2020“

25.03.2019 г.Министерството на образованието и науката отличи най-изявените участници в програмата „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз. „За да спечелим и осъществим нови успешни проекти е необходима съвместна работа между науката, бизнеса и обществото. Целта ни е до 2020 година да удвоим спечелените средства от 100 милиона лева, а до 2030 година - да привлечем 1 милиард лева в рамките на новата програма „Хоризонт Европа“, заяви заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева. Тя подчерта, че за МОН партньорството с обществото, медиите и всички обществено ангажирани организации е от изключително значение. Със специални сертификати бяха наградени 16 организации в общо девет категории. За най-активен участник в консорциуми и привлякъл най-много парични средства бе отличен Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Сред научните организации сертификат бе даден на Института по Механика на БАН и фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Отличия получиха Техническият университет в София и Пловдивският университет "Паисий Хилендарски". За най-активна публична организация бе посочена Столична община, а като най-популярен координатор на проект - доц. Кристина Близнакова от Техническия университет във Варна. Наградените български бизнес организации за участие в програмата са „Онтотекст“ АД, „Ендуросат“ АД, издателство „Пенсофт“ и „Идеа Консулт“ ООД. За най-активни институти на Българска академия на науките бяха определени Институтът за изследване на обществата и знанието и Институтът по информационни и комуникационни технологии. Селскостопанската академия също спечели две отличия - за Института по зеленчукови култури „Марица“ и Агробиоинститута. Най-активен по отношение на европейските политики е Медицинският университет в Пловдив. Програма „Хоризонт 2020“ е най-голямата в областта на науката и научните изследвания не само в рамките на Европа, а в целия свят. Програмата финансира научни проекти, изследователи и иновационни разработки. Заместник-министър Ангелиева сподели с участниците, че всеки проект е важен и значим, защото изисква много труд.

Вижте статията тук

Мon.bg, 25.03.2019 г.

Мonitor.bg, 26.03.2019 г.

2019-04-02

Намаляват приема в университетите

22.03.2019 г.

Целта е да се приоритизират инженерните специалности

Вижте репортажа тук

Вtv.bg,  22.03.2019 г.

2019-03-28

AI устройство за незрящи взе голямата награда на HackTUES

18.03.2019 г.


 

То се интегрира в шапка или очила и играе роля на личен асистент
Устройство-асистент с изкуствен интелект в помощ на незрящите хора-спечели голямата награда на петия ученически хакатон HackTUES, съобщиха организаторите от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет-София. Награди получиха общо 10 проекта, използващи изкуствен интелект, вградени микрокомпютърни системи и блокчейн технология.
Вградено устройство VoiceCV с камера и изкуствен интелект в помощ на незрящите хора, създадено от отбор „Elsyser“ – Виктор Велев от 10 клас, Петър Герасимов и Теодор Станишев от 12 клас, спечели първа награда на хакатона. То може да се интегрира в шапка или очила и играе ролята на личен асистент, който информира с глас за околните обекти чрез снимки в близка и далечна перспектива.
Специалната награда за проект с вградена микрокомпютърна технология, която се връчва за първи път в HackTUES, получи системата S.P.A.S. (Smart Personal Assistant System) за отдалечено управление на устройства в дома или офиса през мобилен телефон. Проектът е разработен от Искрен Александров от 8 клас и Ангел Стоянов, Мартин Вайер, Мартин Георгиев и Денис Захариев от 9 клас, от отбор „Телефона в сака“.
Втора награда в хакатона спечели приложението за решаване на геометрични задачи GeoSolver. То сканира условието и генерира електронен чертеж и решение на задачата. Разработката е дело на 12-токласниците Телерик Арсов, Мартин Дацев, Антонио Милев, Владислав Георгиев и Петър Милев от отбор „Какводой“.
Трета награда в хакатона спечели отбор „Бабич“ за проекта Product Chain, използващ блокчейн технология, за да предпази потребителите от фалшиви стоки на пазара. Мартин Йорданов от 11 клас и Самуил Георгиев, Антон Янчев, Огнян Барух и Георги Любенов от 10 клас разработиха система за проследяване на автентичността на продукти в търговската мрежа, чрез уникален QR код, който дава информация за пътя на продуктаОще шест други проекта спечелиха специални награди в тазгодишното издание на HackTUES:
Отбор „Автобус 76“ от 9 клас с проект за „смарт“ кофа – подвижно кошче за боклук с възможности за дистанционно управление и идеи за разширяване на функционалностите с патрулиращи кофи в парковете.
„Отбор“ от 11 клас с проект за превръщане на дигитален текст в ръкописен.
Отбор „Autoruutnato Zahranvane“ от 11 клас с проект за игра с вградена микрокомпютърна система „Defuse the Bomb“.
Отбор „Нишки“ от 11 клас с проект за дневник с вграден изкуствен интелект, който дава идеи за разведряване на настроението, когато анализира, че потребителят е в лошо настроение.
Отбор „Имам асоциация“ от 9 клас с проект за автоматизирана градинска система – приложението показва състоянието на растенията и осигурява автоматичното им поливане при нужда.
Отбор „Mrejari@root“ от 8 клас с проект за кафе машина, която се управлява с гласови команди.
„Учениците от ТУЕС отново доказаха, че за тях няма неосъществими идеи“, каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на училището. „В последните години силно впечатление правят решения с невронни мрежи и изкуствен интелект, проекти с вградени микрокомпютърни системи и IoT, а ето че тази година има и проект с блокчейн технология“, допълни тя.

Вижте статията тук


Technews.bg, 18.03.2019 г.
Вloombergtv.bg, 18.03.2019 г.
2019-03-27

Софтуер за управление на роботи

17.03.2019 г.

В новия брой на предаването „Младите иноватори“ очаквайте:
Учени от лабораторията „Изкуствен интелект и кад системи“ в София Тех Парк създават софтуер за управление на роботи.

Гледайте предаването тук

БНТ2, 17.03.2019 г.

2019-03-18