яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 1-5 от 135.

Поздрави от Кмета за студентите на Технически колеж – Казанлък

07.12.2018 г.Кметът на община Казанлък Галина Стоянова поздрави казанлъшките студенти в обновената им сграда. Тя увери възпитаниците на Технически колеж – Казанлък към Технически университет – София в усилията и грижите на Общината, местния бизнес и академичната общност те да учат в добри условия. Галина Стоянова сподели, че следи съдбата на студентите от разговорите с директора  на колежа проф. Ивайло Ганев, радва се на успехите им и разкри впечатленията си за тях: „Много успешни хора, които знаят защо са студенти и какво искат да се случи с тях след това, което много ме радва! Мисля, че осъзнатото учене е най-доброто учене и Вие го правите, поздравявам Ви за това!“, каза Галина Стоянова. Кметът на Казанлък потвърди пред присъстващите, че „Техническият университет наистина е най-доброто учебно заведение, което можеше да стъпи на наша територия и Вие ще получите необходимите умения“. Пред пълната зала Градоначалникът на Казанлък поздрави за Студентския празник преподавателите и посъветва мъжете и жените зад учебните маси: „Направете си хубав празника, защото делникът Ви е труден, да отделяте голяма част от времето си за съвместяването на работата с ученето и семейството. Бъдете здрави, Вие и Вашите близки, предприятията, от които идвате! Този студентски празник да Ви дава удовлетворението, че сте направили много добър избор за живота си, за бъдещето си и за семейството си, а за мен е удовлетворение, че е много добър избор за нашата икономика и за развитието на Казанлък.“, призна Галина Стоянова. Всичките 141 студенти на казанлъшкия Технически колеж, 57 нови и 74 второкурсници, получиха календара на Общината за Новата 2019г., с цялата история на Празника на розата, разказана във фотографии.

Вижте статията тук 

Кazanlak.com, 07.12.2018 г.

2018-12-10

Как студентите съчетават образованието си с науката и бизнеса?

08.12.2018 г.

На 8 декември ще ви разкажем за един студент от Техническия университет, който съчетава обучението във Машинно-технологичния факултет с работа по научни проекти и внедряването им в медицината и бизнеса. За работата си той вече е получил наградата на Българската асоциация на металургичната индустрия. Михаил Загорски е магистър, първа година. Още от малките курсове започнал да се занимава с научно-изследователска дейност. Заедно с още 20 студенти и докторанти работи в лаборатория по импланти, в която с най-съвременните компютърни технологии се разработват различни изделия за медицината.  иначе казано е мост между инженерната мисъл и здравето. Михаил Загорски - студент, Машинно-технологичен факултет, ТУ: Тук например можете да видите отливки от зъби, които сканираме и впоследствие с помощта на модерни технологии пресъздаваме. Ползата от създаването на медицински изделия по този начин е, че за всеки човек индивидуално могат да се изработят импланти, които много навлязоха в медицинската сфера. Още докато пациентът се подготвя за операция, тук чрез компютърно сканирано изображение се създава имплантът и когато човекът влезе в операционната, той е готов за поставяне.Това скъсява процеса и намалява рисковете при операцията.Така чрез виртуална реконструкция и 3D принтер за метал се изработват новите зъби, а напоследък, с тази прецизна и сложна машина, се правят и костни импланти за стави. Михаил Загорски - студент, Машинно-технологичен факултет, ТУ: Поради изключително сложната му форма е необходим и такъв висок клас оборудване, за да бъде успешно изработен. Неща, които влизат в практиката, което ми дава освен доброто обучение, ми дава и добър практически опит докато все още уча. инж. Благовест Златев, докторант Машинно- технологичен факултет, ТУ: Той се справя идеално, даже бих казал, че се справя по- добре и от нас, въпреки че сме малко по-големи от него. Според декана на Факултета проф. Георги Тодоров, идеята е продуктите им да помагат на хората, но в същото време младите инженери да се учат на новите дигитални технологии.Тук се срещат образованието, науката и бизнеса - този своеобразен триъгълник на знанието.И все пак- понеже е 8- ми декември деканът пожелава на Михаил и на всичките си студенти: проф. Георги Тодоров, декан на Машинно-технологичен факултет, ТУНа първо място да са живи и здрави, на второ да не спират да се учат, тука те започват, но цял живот трябва да се учат и разбира се да не спират да мечтаят. Колкото до Михаил, той още не знае какво ще работи като завърши, засега иска да продължи научната си работа в Университета. И със сигурност няма да спре да мечтае! 

Вижте репортажа тук

БНТ, 08.12.2018 г.

2018-12-10

Библиотеката като единна информационна система

05.12.2018 г.

 
 
Техническият университет в София от неотдавна разполага с голяма и модерна библиотека от европейски тип, която е приютила тонове научна и образователна литература. В библиотечно-информационния център студентите имат достъп до големи бази от данни в областта на инженерните специалности. Читателските места са оборудвани с най-съвременните компютри. Малка част от услугите, които предлага библиотеката, са залите, предназначени за видеоконферентни връзки, читалните и местата за отдих, които са на разположение както за студенти, така и за преподаватели. В центъра редовно се организират семинари и обучения за използването на информационни ресурси, което значително отличава библиотеката от останалите в столицата. Ние сме като една система. Разполагаме с много добри връзки с библиотеките от цялата страна и студентите могат да разчитат на нас за всичко, обяснява Христина Димитрова, директор на Библиотечно- информационния център към Технически университет - София.

Чуйте  звуковия файл тук
 
БНР, 05.12.2018 г.

2018-12-06

Екип на ПГ по жп транспорт в Г. Оряховица участва в кръгла маса за дуалното образование в БДЖ

04.12.2018 г.

 

На 29.11.2018 г. в Централното управление на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД гр. София се проведе Кръгла маса на тема „Обучение на млади кадри и интегриране на образованието в бизнеса – дуално обучение в БДЖ“. На срещата присъстваха представители на двете професионални гимназии по железопътен транспорт – ПГЖПТ „Н.Й.Вапцаров“ Горна Оряховица и ПТГ „Н.Корчев“ София, Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, Технически университет – София, Университет за национално и световно стопанство – София, ръководството на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД и директори  на  човешки ресурси . На срещата се обсъди възможността за разширяване на  проекта за взаимно сътрудничество, партньорство и перспективи за обучение и подготовка на кадри между „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД и професионалните гимназии по железопътен транспорт. Обсъди се готовността за осъществяване на дуално обучение по специалностите „Локомотиви и вагони“ и „Електрообзавеждане на железопътна техника“ във връзка с  държавния план-прием за учебната 2019-2020 година.
Бе представена презентация на стипендиантска програма на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД за финансово подпомагане на ученици, обучаващи се по железопътни специалности и гарантиране на реализирането им след завършване на образованието.

Вижте статията тук

Dnesbg.com, 04.12.2018 г.

2018-12-06

ТУ-София официално откри новата си лаборатория по роботика

04.12.2018 г.Новата придобивка на университета е изградена с помощта на компаниите Ехинатон и Mitsubishi Electric. При изключителен интерес, във вторник Техническият университет – София откри своята нова лаборатория по роботика, изградена с помощта на "Ехнатон България" АД и Mitsubishi Electric. Освен с компютри и интерактивна дъска, тя разполага с един робот, четири стенда със сервоуправление – за синхронизация, за индексно управление на контролерите, инвентор с вградена интелигентност и такъв с честотно управление и контролер, които обикновено се използват за автоматизация на процеси в дискретното производство. “Всеки ректор на университет е особено радостен, когато бизнесът е на негова територия и не иска, а дарява, защото благодарение на това единство ние можем да подплатим девиза си “Традиция в успеха”. Случва се образователната система да обвинява бизнеса, че само иска кадри наготово, без да дава нищо. Все повече обаче стават примерите, че това не е така. Връзката между бизнес и образование ще ни помогне да започнем да обучаваме по-добре студентите си в духа на това, което се търси на пазара на труда”, коментира по време на откриването проф. д-р Георги Михов, ректор на ТУ-София. След него думата взе деканът на факултет “Автоматика” доц. Нина Николова, която бе категорична, че новата лаборатория ще помогне на учебното заведение да бъде в крак с последните световни тенденции. “Младежите, които се обучават при нас в това направление, ни правят най-проспериращия факултет. Благодарение на новата структура инженерните ни биха могли не само да поддържат автоматизираните системи, които ни заобикалят, но и да създават такива”, смята доц. Николова, като добави, че в лабораторията ще се обучават не само млади инженери, но и научни работници. “За нас този проект е много важен, защото разбираме значението на инвестициите в младото поколение инженери. Изправени сме пред нови предизвикателства като автоматизацията, роботизацията и дигитализацията. Освен това, вече сме в ерата на Индустрия 4.0, но Mitsubishi има своя опит в тази сфера от години. В нашата компания тя е известна като “e-factory automation”, като платформа ни е разработена още през 2003 г., тоест вече имаме 15 години опит. Основната ни цел е да предоставим тази технология на индустрията и на образователните системи, а тази лаборатория е добър пример за това”, заяви от своя страна Лукаш Сендецки, маркетинг мениджър на Mitsubishi Electric за Централна и Източна Европа.  Изпълнителният директор на "Ехнатон България" АД, Симеон Илински, обърна внимание, че роботиката и автоматиката са важни направления в автоматизацията, която осигурява на промишлеността съвременни условия за работа. “Надявам се все повече български студенти да трупат увереност в себе си тук. Ние сме компания, която работи в индустрията от 20 години, и знаем какви изисквания има в икономиката по отношение на автоматизацията. Затова решихме, че това е една добра инвестиция, която да помогне за създаването на необходимите кадри, тъй като университетът е място, където се получават много знания, но не винаги има време за практически умения, а практиката е най-добрия учител”, добави Симеон Илински.

Вижте статията тук
 
2018-12-11