яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 1-5 от 244.

Български отбор участва в международното състезание "Formula Student"

07.08.2019 г.Отбор от български младежи-студенти, ще се включи в международната надпревара "Formula Student" в Чехия между 12 и 17 август.  Отборът-"Formula Student", е на Техническия университет-София. Той ще участва в състезание на писта Autodrom Most в Чехия. Марката "Formula Student" представлява поредица от състезания за студенти, които са най-големите от този род за инженерен дизайн в света. В тях взимат участие над 600 отбора от топ-университети от цял свят. Този сезон отборът направи успешни квалификации за състезанията в Италия, Великобритания, Испания, Холандия, Чехия и Хърватия и избра да участва в последните две. За сезон 2018/2019 отборът на ТУ-София отива на състезанието със значително подобрен болид, посочват от ТУ: нова спирачна система, която изцяло е проектирана и изработена в България; промяна на гумите от 6 на 7 инча; интегриран датчик на колянови вал, кой ще разреши проблема с паленето на двигателя; нови шенкели, по-леки от миналогодишните; две независими разработки на диференциал с ограничено приплъзване; кормилна система; чисто нова инсталация на целия болид; нов волан, изцяло изработен от студентите; нова карбонова седалка, която ще бъде в същото време и firewall; Тraction control, изцяло изработен от студентите; автоматизиран съединител, управляем електронно от волана; подобрена пневматична система на скоростите. В момента оотборът се състои от 35 студенти от различни факултети и специалности на Техническия университет – София. Проектът се реализира успешно вече трета година с участие на международни състезания от календара на "Formula Student" - през 2016/2017 г. две състезания в Италия и едно в Унгария, а през 2017/2018 г в Силвърстоун, Англия и Мост, Чехия. Всичко това се осъществява благодарение на неуморната работа по проекта на студентите, преподавателите и спомоществователите от бизнеса, както и с подкрепата от страна на ръководството на ТУ– София. Следващото участие на отбора за този сезон е на писта Риека, Хърватия от 29 август до 1 септември 2019 г. "С работата си показваме, че образованието и бизнесът могат да си бъдат взаимно полезни и връзките между тях трябва да се задълбочават", казват от университета. "Мисията ни е да запалим и окуражим младите хора да се насочат към инженерна кариера. Проектът дава отлична възможност на българските студенти от широк кръг специалности да се доказват, конкурират и учат от най-добрите чрез работа по конкретни практически проблеми и задачи", казват още от ТУ.
 

   

Вижте статията тук

Мanager.bg, 07.08.2019 г.
Сomputerworld.bg, 07.08.2019 г.
БТА, 07.08.2019 г.

 

2019-08-13

Общината и бизнесът ще подпомагат дуалното обучение

05.08.2019 г. Големият въпрос пред Пловдив е образованието, подготовката на квалифицирани кадри и развитието на пазара на труда. Това заяви заместник кметът на града Стефан Стоянов по време на среща на представители на бизнеса и висшите учебни заведения. Затова основният фокус на политиката на община Пловдив и компаниите от клъстър Тракия икономическа зона е да подпомогнат професионалното образование чрез дуалните обучения, където фирми и училища работят заедно в дадена специалност и ориентират прагматично професионалното образование, Дуалните паралелки през учебната 2019/2020 са 17 и зад тях стоят 40 компании.Дуалното обучение гарантира адекватност и съвременни познания, близо до производството и начина на работа, както и добре подготвени млади хора, които завършват средното си образование. На срещата бяха представени различни инициативи и проекти. Един от тях бе представен от Спасена Генчева, управител на Хайкадинфотех, коятообясни, че заедно с Технически университет – София, клон Пловдив до няколко месеца ще стартират лаборатория за обучение на инженер-конструктори, които ще бъдат подготвени за нуждите на компаниите от ТИЗ. Целта на подобни инициативи и съвместни проекти между университетите и бизнеса е дуално обучение и подготовка на квалифицирани кадри във висшето образование. Предстои изграждането на ефективна система за инженерно обучение и квалификация за определени дейности Фирмите и образователните институции вече работят по осъвременяване на учебните планове и създаване на регионални центрове за инженерна квалификация. Представители от ВМЗ – Сопот споделиха своя добър опит и по отношение на подкрепа на ученици от дуални паралелки, като им осигуряват база за практическо обучение. Всяка година подкрепят и студенти въз основа на изградена стажантска програма. Проф. д-р Въльо Николов, директор на пловдивския филиал на ТУ - София разказа за успешна практика за дуално обучение на студенти, обучаващи се по инженерни специалности, които са специализирали в завод „Арсенал“. Следващата подобна дискусия ще се проведе в Аграрния университет.

Вижте статията тук

Мarica.bg, 05.08.2019 г.
Trafficnews.bg, 05.08.2019 г.
БНР, 05.08.2019 г.
Banker.bg, 06.08.2019 г.
Plovdiv-press.bg, 10.08.2019 г.

2019-08-13

Състезатели от пет държави мерят сили в скоростно нареждане на Куба на Рубик

27.07.2019 г.Състезатели от България, Гърция, Северна Македония, Румъния и Албания мерят сили във второто официално състезание по скоростно нареждане на Куб на Рубик у нас. Събитието ще е два дни – 27 и 28 юли, а негов домакин е Машинно-технологичен факултет при ТУ-София. „Днешното състезание е малко по-специфично. Не включва класическото кубче 3 на 3, което всички познаваме, а включва по-големите пъзели – от 5 слоя нагоре. Имаме 5x5, 6x6, 7x7 и Megamix, който е 12-странен пъзел. Име дисциплина редене със завързани очи и редене с възможно най-малко ходове“, разказа Пламен Махладжанов, организатор на състезанието. В настоящия форум участват 35 състезатели, без възрастови граници, а най-малкият сред тях е едва на 7 години. Кубчето на Рубик е механична главоблъсканица, изобретена през 1974 година от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик. За да бъда наредена тя, особено за кратко време, е необходимо човек да има остър ум и бързи пръсти. Според Пламен Махладжанов обаче реденето на такива пъзели е въпрос и на тренировки, и дарба. „Колкото повече време човек прекарва в тренировки, толкова по-добре, но винаги трябва да имаш нещо в себе си, което да те кара да продължаваш и да подобряваш рекорди“, смята той. Организатор на международния турнир са Българската Куб асоциация (BCA) и Световната куб асоциация (WCA).


Вижте репортажа тук

 БНТ, 27.07.2019 г.

2019-07-29

Международен турнир за нареждане на Куба на Рубик в София

25.07.2019 г.Кой ще нареди първи световноизвестния Куб на Рубик? Това ще стане ясно през уикенда в София. Техническият университет – София е домакин на двудневния международен турнир по скоростно нареждане в майсторските дисциплини на Куба на Рубик на 27и 28 юли (събота и неделя). Надпреварата за скоростното нареждане ще бъде в зала 4244 на Машинно-технологичен факултет. Дисциплините на Big Cubes Sofia 2019 са: Куб 5x5, Куб 6x6, Куб 7x7, Куб 3x3 със затворени очи,  Куб 3x3 с най-малко движения и Пъзел  „Megaminx“. Организатори на международния турнир са Българската Куб Асоциация (BCA) и Световната Куб Асоциация (WCA), със съдействието на Онлайн магазин Rubik.bg и Техническия университет – София – Машинно-технологичен факултет. Не е известно какви са наградите за победителите.

Вижте статията тук

Stolica.bg, 25.07.2019 г.

Pcworld.bg, 26.07.2019 г.

2019-07-29

20% от местата за първокурсници остават празни

2019-07-25