яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 26-30 от 260.

5G технологията: Има ли заплаха за здравето на човека?

14.07.2019 г.Технологията ще отмести завесата пред един напълно нов свят. Светът е на прага от въвеждането на 5G технологията. Това е следващата стъпка след 4G скоростта, която използваме на устройствата си. Но не става дума за една стъпка нагоре, а за скорост, която ще достигне бързината на импулса, който мозъкът изпраща до ръката ни, за да я вдигнем за поздрав. Това ще промени целия свят, но крие ли някакви опасности за човешкото здраве? Представете си 3D телевизия с насложена виртуална реалност, роботи в индустрията или напълно автономен автомобил. Това не са картини от филм за далечното бъдеще, а постижима реалност, благодарение на технологията от пето поколение. Чрез нея мобилните телефони ще се отварят с три десети от секундата по-бързо, отколкото в момента. Очаква се и още по-бърза скорост при преноса на данни, позволяващи изтеглянето на 10 филма с добро качество за 1 минута.

 
Вижте видео материала тук

Btv.bg, 14.07.2019 г.

2019-07-15

Откриват паметна плоча на Човекът-Парламент

12.07.2019 г.
 


 
Паметна плоча с барелеф на Човекът-Парламент и Почетен гражданин на Казанлък през 2008 година Гиньо Ганев откриват днес, на 12 юли, в София. Решението за това е на Столичния Общински съвет от юли месец миналата година, а инициативата е на видни български интелектуалци. Паметната плоча и барелеф с лика на Човекът-Парламент ще бъдат поставени на дома, в който Гиньо Ганев е живял в продължение на повече от 60 години, до последния си ден, на софийския булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 53. За това съобщи синът на Гиньо Ганев- проф. Ивайло Ганев, който е професор в ТУ –София и директор на Техническия колеж в Казанлък. Датата 12 юли, 12.30  часа, не е избрана случайно. Тя е своеобразен реверанс към делото на Гиньо Ганев, който остана в историята на демократична България с приноса си за приемането на първата демократична Конституция на страната, на 12 юли 1991 година. Гиньо Ганев беше един от основните двигатели за изработването и приемането й. Спечели огромна популярност и беше наречен от хората „Човекът–парламент”. През много голяма част от активния си живот той беше отдаден на изграждането и утвърждаването на демократичните ценности в съвременна България. Винаги имаше принципни позиции и отстояваше интересите на държавата. В течение на десетилетия участваше енергично и авторитетно в сложните политически и социални процеси на прехода след 1989 г. Бе народен представител в 8 поредни народни събрания. Той беше и първият Омбудсман на Република България и разви тази институция като защитник на обществените интереси. Дълги години той беше Председател и Почетен председател на Съюза на българските читалища и допринесе за утвърждаването на организацията, както и за нейната народополезна дейност в условията на демократична България. Безспорни са заслугите му за преодоляване на разкола в Българската православна църква. За своята дейност той беше награден с най-високите държавни и църковни ордени („Стара планина” – І-ва степен, „Кирил и Методий”, „Св. Иван Рилски” и др.). Церемонията по откриването на паметната плоча и барелеф на Човека-Парламент ще бъде уважена от български държавници, политици, националният омбудсман, дипломати. Делегация от Казанлък, чийто почетен граждани бе Човекът-Парламент,  също ще уважи събитието.  Ще присъстват и официални лица, индустриалци и приятели на Гиньо Ганев от Казанлък. Доайенът на българската политика си отиде от света на 88 годишна възраст, на 18 декември 2016 година.

Вижте статията тук

Dariknews.bg,  12.07.2019 г.
Zakazanlak.bg, 12.07.2019 г.
Darikradio.bg, 12.07.2019 г.
Vbox7.com, 12.07.2019 г.
Тvevropa.com, 15.07.2019 г.

2019-07-15

България би могла да осигури кадри за завод на Volkswagen

10.07.2019 г. 

Проф. Георги Михов, ректор на Техническия университет в предаването "В развитие". България има големи шансове да привлече завода на германския производител на автомобили Volkswagen заради силните си традиции в инженерното образование. Това каза проф. Георги Михов, ректор на Техническия университет, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. „Годишно в България инженерни специалности завършват по около 250 човека - това е достатъчно за един гигант като Volkswagen. Разбира се, ще са необходими квалификации и преквалификации, все по-често се говори и за дуалното обучение“. У нас вече има осъзнатост, че образованието няма как да просъществува без тясна връзка с бизнеса, посочи Михов. „Имаме необходимите кадри, имаме необходимата материална база, която ще се обогати и осъвремени... Бихме могли изцяло да се преорганизираме така, че да задоволим изискванията дори на клиент като Volkswagen“. Гостът даде и няколко примера за успешно сътрудничество между образованието и бизнеса, сред които са провеждането на ежегодни събития, които срещат студентите с техни бъдещи работодатели, както и насочването на стипендии от страна на бизнеса към студенти.

Вижте видео материала тук

Вloombergtv.bg, 10.07.2019 г.
Investor.bg, 11.07.2019 г.
Investor.bg, 11.07.2019 г.

2019-07-12

"Седмица на бенефициентите на ФНИ" представи над 130 български научни проекта

09.07.2019 г.


 

От 1 до 5 юли в гр. София Фонд "Научни изследвания" (ФНИ) организира "Седмица на бенефициентите на ФНИ". Мащабно събитие, по време на което ръководителите на проекти от всички научни области, финансирани от ФНИ в конкурсната сесия за проекти за научни изследвания - 2017 г., представиха текущите резултати от изпълнението на първия етап на проекта. Представянията се проведоха в Ректората на Софийски университет "Св. Климент Охридски", в зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките, в Техническия университет - София и в Медицински университет - София. Фонд "Научни изследвания" (ФНИ) е основен национален инструмент за подпомагане на научни изследвания и стимулиране на млади учени чрез финансиране на проекти в различни научни направления. С тази своя функция той играе основна роля за развитието на науката в България. "Вече трета година провеждаме редовно конкурсни сесии на Фонд "Научни изследвания" във всички научни области и смятаме, че сме стигнали до етапа, в който можем да започнем с по-мащабното популяризиране на резултатите от проектите за научни изследвания", каза проф. дхн Георги Вайсилов, управител на ФНИ. "Седмицата на бенефициентите на ФНИ" е добра възможност на учените-бенефициенти да представят пред научната общност резултатите от своята работа през първия период от изпълнението на проектите", подчерта проф. дмн Николай Лазаров, председател на Изпълнителния съвет на ФНИ. Събитието е в съответствие с Национална стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017 – 2030 г. и в изпълнение на Комуникационната стратегия на ФНИ. Видеозаписи от представянията на проектите ще бъдат публикувани онлайн поетапно всяка седмица, с цел разпространение и достигане до по-голяма аудитория и запознаване на обществото с резултатите от работата на българските научни колективи, подкрепени от ФНИ.

Вижте статията тук

Сomputerworld.bg,  09.07.2019 г.

2019-07-10

Кандидат-инженери на тест по математика в ТУ

01.07.2019 г.
 

 
Кандидат - инженери за Технически университет-София се явиха на тест по математика. Те избраха да работят по Вариант 2 от примерните задачи, съобщават от ВУЗ-а. Кандидатстудентският изпит започна в присъствието на ректора на ТУ проф. дтн инж. Георги Михов и зам -ректорът на висшето училище проф. д-р инж. Любомир Димитров. Ректорът на университета донесе два плика със задачи и инженерите Ванеса Василева от гр. Монтана и Владислав Киевец от гр. Вършец избраха вариант 2.  „Имате късмет, паднаха се по-лесните задачи, каза ректорът на университета и пожела успех на присъстващите в залата. За мен ще бъде чест да станете студенти на Техническия университет-София и бъдещи инженери на България. Във всяко българско семейство има поне по един инженер, а днес това е особено престижно, когато пазара на труда търси високообразовани специалисти, които да развиват нашата индустрия" заяви проф. Михов. Председател на изпитната комисия е проф. д-р Георги Венков, Декан на факултета по приложна математика и информатика.

Вижте статията тук

Мonitor.bg, 01.07.2019 г.

Novinite.bg, 01.07.2019 г.

2019-07-05