яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 26-30 от 356.

Кандидат-студенти решават дистанционен тест за ТУ

07.04.2020 г.Техническият университет в Пловдив е готов за провеждането и на втория по ред дистанционен предварителен кандидат – студентски тест, който е по математика. Той ще се проведе на 11 април. Директорът на филиала д-р Въльо Николов оцени като много добър интереса към новата форма на предварителни изпити. Общо над 500 кандидат – студенти, от които 102-ма в Пловдив, са се явили на първия дистанционен тест по математика, като двама са получили пълни шестици, а един е бил скъсан. Учени от Техническия университет-София разработиха собствена дигитална платформа, която да осигури възможност за провеждането на кандидат-студентските изпити от дома на кандидатите.  Заместник-директорът на филиала доц. д-р Никола Шакев, разказа, че преди да стартира изпитът квесторите проверяват дали човекът на екрана е кандидат-студентът, подал заявление за участие. После помолвахме с камерата да ни покажат обстановката, в която работят, а и за да се убедим, че няма други хора в стаята на изпитвания. През четирите часа на изпита имахме задължение  да искаме от изпитваните периодично да ни показват отново работното си място, за да няма външна помощ, добави той. Удобното за кандидат-студентите бе, че веднага след приключване на изпита те автоматично получиха резултатите си и знаеха какво са постигнали, разказа доц. Шакев.  След 11-ти април следващата дата за предварителен изпит в Техническия университет е 25-ти април.
 
Вижте статията тук

БНР, 07.04.2020 г.

2020-04-09

ТУ – София и София Тех Парк с уникална разработка срещу вируса

05.04.2020 г.Оригинални очила с висока степен на защита разработиха екипи от Лаборатория  „3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти“ към София Тех Парк и на Техническия университет – София. От лабораторията информират, че очилата са пуснати в серийно производство. Разработката е била възложена от министъра на икономиката Емил Караниколов. Върху дизайна са работили експерти на Техническия университет- София, а матриците за стартиране на серийното производство, направени с 3D технологии, са плод на работата на изследователите от Лаборатория  „3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти“ към София Тех Парк. Очилата се произвеждат в завода на компанията „АРЕКСИМ Инженеринг“ в Смолян. Тече процедура по сертифициране на продукта. Ръководителят на лабораторията в София Тех Парк проф. Георги Тодоров е споделил с премиера Борисов, че очилата са уникални, имат авторско право и в Европа само се внасят. За да бъдат изработени в нормални условия, са необходими поне 6 месеца.

Вижте статията тук

Stolica.bg, 05.04.2020 г.

2020-04-08

Проф. Огнян Наков, декан на Факултета по компютърни системи и технологии при ТУ: Неизвестна фирма разработила пробития софтуер на съда

07.04.02020 г.

Системата излязла много евтино, защото нямала почти никаква защита. Никому неизвестна фирма, която дори изобщо не е позната в света на българските компютърни специалисти, е разработила и внедрила софтуера за случайно разпределение на делата в съда. Това разкри пред „Монитор“ проф. Огнян Наков, декан на Факултета по компютърни системи и технологии при Техническия университет. Той разказа, че през 2014 г. като декан на факултета в ТУ получил писмо от проваления правосъден министър Христо Иванов, в което се искало от вуза да предложат експерти за създаването на работна група, която да оцени системата за случайно разпределение на делата и да набележи мерки, които да залегнат в изискванията за внедряването на новия софтуер. „Работната група беше голяма, от 10-15 човека. Направи впечатление, че членовете й бяха съдии и чиновници в министерството. Мисля, че имаше един системен администратор от министерството и още един-двама от частни фирми. Тук става дума за софтуерен продукт, а експертното начало липсваше Ние предложихме двама души, беше издадена заповед, отидоха на едно заседание в Министерството на правосъдието и повече не ги поканиха“, разказа проф. Наков. По думите му техните експерти били пренебрегнати, а се приело мнението на анонимни програмисти. „Продуктът е направен за 12 - 16 000 лева, което е нереална сума. Още тогава си говорихме, че нещата не са такива, каквито изглеждат. Очевидно е имало други сили, които са попречили. Не може такава система да се пусне и да се разработва за тия пари“, категоричен бе проф. Наков. Той разкри, че чисто функционално системата е съвсем проста, ако тя се напише само да разбърква една база данни дела и една база данни таблица от съдии. „Сложността и парите идват от мерките за защита, защото очевидно там е съсредоточен големият обществен интерес, а и цялото чувство за справедливост на обществото се асоциира с такава система. Да не говорим за материалния интерес.  Значи там трябва да вложат много защитни механизми, те оскъпяват цената. Според мен изработването на такава система би струвало 100 -150 000 лв. Освен това тя трябва да има поддръжка и законът го изисква. Ежегодна поддръжка, тя трябва да има ъпгрейд, който да е с новите възможности. Такава система за такива пари (12 000 -16 000 лв.-б.р.) за мен има 2 обяснения - или е направена от лаици с пионерски плам, които са си казали : „Какво пък толкова, ние за 2 дни ще я напишем“, но по-вероятно според мен е другата теза - писана е от хора, които по друг начин ще възстановят усилията по нея“, бе мнението на експерта.
 
Вижте статията тук

Мonitor.bg, 07.04.2020 г.

Nova.bg, 08.04.2020 г.
БНТ, 08.04.2020 г.
24chasa.bg, 08.04.2020 г.
Тrud.bg, 08.04.2020 г.
Dariknews.bg, 08.04.2020 г.
News.bg, 08.04.2020 г.
Мonitor.bg, 09.04.2020 г.

2020-04-16

Още три онлайн изпита за кандидат-студенти в Техническия университет

04.04.2020 г.След успешно състоялия първи отдалечен изпит в Техническия университет /ТУ/ в София по математика, на който се явиха над 500 кандидат-студенти, предстоят още три предварителни изпита. Допуснатите участници отново трябва да имат отдалечен достъп чрез непрекъсната интернет връзка до компютърна конфигурация, с налични и работещи видеокамера и микрофон. Това съобщи пресцентърът на висшето училище. В Техническия университет в София днес е изпитът по рисуване, а по композиция изпитът е на 5 април. С оценките от тези два изпита се  кандидатства за специалността "Инженерен дизайн". Продължителността на изпитите е пет астрономически часа, разделени на три модула по 100 минути, като между тях има две задължителни почивки по 15 минути. На изпита по рисуване трябва да бъдат изобразени с молив, във формат 50х35 сантиметра, зададените обекти, които трябва да се поставят перспективно върху една обща равнина. На изпита по композиция трябва да бъде нарисувана цветна композиция с темперни бои, във формат 25х35 сантиметра. Всеки кандидат-студент трябва сам да изгради художественоцветова концепция. Задължително е да се спазват условието на задачата и указанията към нея. След завършване на изпита всеки кандидат-студент показва рисунката, която е нарисувал на своя видеоквестор за заснемане, след което сам заснема, с фотоапарат или мобилен телефон, готовата рисунка, не по-късно от 15 минути след края на изпита, и я изпраща на посочения имейл адрес. Обявяването на резултатите ще стане до три дни след изпита, като всеки кандидат-студент може да ги види в профила си в системата. През април ще се състои и отдалечен изпит по английски език за кандидатстване в Техническия университет в София. Продължителността на изпита е един час и 20 минути. Той ще е под формата на тест, който се състои от 3 модула - "Слушане с разбиране" /15 минути/, "Четене с разбиране" /25 минути/ и "Проверка на граматическите и лексикалните знания" /40 минути/. Резултатът от теста е с издържал "да" или с неиздържал "не". Обявяването на резултатите с точките ще се извърши автоматично след приключването на изпита. Допълнителна информация за тези изпити може да се намери на страницата на ТУ-София, на адреса - www.tu-sofia.bg. Предвиденият за 4 април предварителен изпит по немски език няма да се състои. Това се налага от особените изисквания към езиковото ниво за прием във Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт, както и със свързания с тях специфичен формат на изпита по немски език, които не позволяват изпитът да бъде направен неприсъствено /дистанционно/. Редовният изпит по немски език ще се състои на предварително обявената дата - 30 юни, а при невъзможност може и на по-късна дата, която ще бъде обявена.

Вижте статията тук

24chasa.bg, 04.04.2020 г.
БТА, 04.04.2020 г.
БТА, 05.05.2020 г.

Монитор, 06.04.2020 г.

2020-04-08

Студентски град по време на криза

01.04.2020 г. 

Основно денят на студентите минава в онлайн обучение, а вечерите в онлайн дискотеки. Това каза в предаването „Хоризонт до обед” Живко Русев, председател на Студентския съвет на Техническия университет в София и преподавател, водещ лабораторни упражнения. След обявяването на противоепидемичните мерки бързо е бил установен контакт със студентите през различни платформи. Забелязва се голям интерес на студентите към дистанционните часове, отчита се увеличено присъствие, разказа Русев пред БНР. В университета обаче се преподават и технически умения, които не могат да се придобият онлайн, а само на място и ощетени от сегашната ситуация са практическите занимания със студентите. Три пъти на ден се извършва дезинфекция на общежитията и всички общи части в тях, допълни Живко Русев. Работи една каса за плащане на наемите. Призивът е студентите да не пътуват за плащане на наема, защото той ще може да се плати и след приключването на извънредните мерки. Със сигурност анулиран семестър няма да има, подчерта Живко Русев. Иначе обичайният облик на Студентски град в София е драстично променен. Шумният колорит на квартала е заменен от опустели улици, затворени заведения и празни градинки. Оживено е единствено пред магазина за хранителни стоки в сърцето на студентското градче. „От тая карантина съм изгубил всякакъв контакт с хора и трябва да се науча пак да тренирам комуникация”, казва пред репортер на "Хоризонт" един от останалите в София студенти. „Гледаме много сериали”, „Като е хубаво времето седим на терасата и пием кафе”- така изглежда част от ежедневието на младите хора по време на изолация. „Имаме котлон, имаме скаричка. Не е толкова страшно, няма нужда от никаква допълнителна паника”, споделя студент. „Справяме се. Купуваме си, готвим си. Сега можем да експериментираме всичко, което сме искали”, допълва го друг от младежите. „Скука, като няма хора” - така описва ситуацията охранител на общежитие на Медицинския университет. Студентите масово са се прибрали по родните места. В блока са останали единици, които работят. На входовете са разлепени предписания с противоепидемични мерки. Тук-там работят места за бърза закуска или пица на парче, както и автомивка на възлово място. Пазарите търпят загуби от липсата на клиенти. Продавачка на сергия определя вида на опразнения Студентски град сега като "зловещ". Студентските столове отдавна са заключени, а отворените обществени перални се броят на пръсти. „Ние не сме спирали работа. За конкуренцията – мисля, че някои пералнички затвориха, реално погледнато доста намаля работата, с намалено работно време сме”, разказва Надя Цветанова, която работи в една от пералните.

Вижте статията тук

БНР, 01.04.2020 г.

2020-04-08