яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 46-50 от 260.

Деца и родители се учат на асансьорна безопасност

28.05.2019 г. 

Детска парламентарна сесия по асансьорна безопасност се провежда днес. Тя е част от проекта детски асансьорен парламент. Деца и родители ще обсъдят какви са сградите, в които живеем и знаем ли как да се придвижваме безопасно между етажите. Проектът е финансиран от програма Европа 2019 на Столична община и се реализира в партньорство с районните администрации „Люлин“, „Подуяне“ и Техническия университет в София. „Като цяло идеята на проекта е отново да запознаем нашите малки ученици с най-важните правила за безопасно ползване на асансьори и ескалатори. Като този път разбира се целта ни беше да въвлечем  и техните родители, като заедно след обученията успеят да пресъздадат в рисунка или съчинение, или двете кое е най-важното, което всички ние трябва да знаем, когато ползваме тези съоръжения, които са и най-масовите за вертикален транспорт", каза в предаването „Преди всички“ Емануела Фролошка от Фондация "Асансьорна безопасност". Тя пострада в асансьор в Майчин дом през 2010 г. „Това, което мога да кажа е, че има ужасно много работа, която трябва да бъде свършена, и ако трябва да обобщя в каква посока, то е в законодателна посока. От началото на годината Фондацията много активно работи съвместно и с Министерството на регионалното развитие  и благоустройството, освен с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, тъй като след четирите си години съществуване от 2015 година реално работейки по тези теми, в крайна сметка се убедихме, че асансьорите са неразделна част от жилищната политика на страната. Начинът по който е организирана грижата за средата, в която ние живеем. Начинът, по който ние като собственици в сградите в режим на етажна собственост полагаме грижи за пространствата, в които живеем, разбира се специализираната част, която се отнася към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, както и към асансьорния бранш.“ „Говорейки на ниво институции често пъти разминаването в скоростта, с която е необходимо да се работи и с която реално се работи по промяна на законодателството и нормативната уредба е един от ключовите моменти. Често пъти различията, които са на ниво както бранш, но също и на ниво институционално ниво, са част от проблемите, които спират решаването на реалните проблеми или поне ги забавят във времето. Честно казано в момента това, което се прави в рамките на министерството на регионалното развитие и благоустройството, определено върви с добра скорост. Разбира се, когато приключи процесът по създаване на финалния документ т.е. проектозакона, който ще бъде внесен за обсъждане, първо ще бъде даден на юристите, а в последствие - за обсъждане, ще видим и колко бързо и там ще заработи“, допълни Емануела Фролошка.

Вижте статията тук

БНР, 28.05.2019 г. 

2019-05-29

SoftServe надгражда знанията на студентите от ТУ-София

28.05.2019 г.В края на месец май започва курсът „DevOps Crash Course”
Стратегическо партньорство между ИТ компанията SoftServe и Технически университет-София дава възможност на студентите за допълнителна квалификация. Инициативата се развива успешно от началото на годината, съобщиха от софтуерната компания, която е една от малкото на пазара със собствена ИТ академия. Центърът за развитие и квалификация към ТУ-София предоставя зала, в която специалисти от SoftServe могат да водят обученията, и помага с разпространяване на информацията за курсовете сред студентите. Програмата за всеки курс се разработва от технически лица в SoftServe и се одобрява от ТУ-София. След успешното приключване на първия курс на тема „.Net with Machine Learning” партньорите в инициативата подготвят втори курс-„DevOps Crash Course”, който се очаква да стартира през месец юни. „Радваме се, че имаме толкова силен партньор, и че ние, от своя страна, можем да допринесем за надграждането на знанията на студентите. Това, което се наблюдава като тенденция, е, че младите хора имат силно желание да се усъвършенстват и да учат допълнителни неща”, коментира Андон Симеонов, Country Manager на SoftServe в България. Още по темата: Студентите, завършили успешно курсовете, могат да станат част от ИТ академията на SoftServe с доказани успешни програми. Компанията с 26-годишна история на пазара разполага и със собствен университет. Академията предлага безплатно обучение с продължителност от три месеца. В рамките на четири години в българския клон са се провели 42 курса и са участвали повече от 400 души, уточниха от компанията. Темите на курсовете са разнообразни и обхващат технологии, подходящи за кандидати с основни познания по информатика и информационни технологии. При успешно завършване на Академията, най-добрите курсисти имат възможност за платен стаж на пълен работен ден в компанията, който е с продължителност 6 месеца. След този период, и при добро представяне, стажантът може да започне работа на постоянен договор на позиция „младши специалист”, разказаха от SoftServe.

Вижте статията тук

Тechnews.bg, 28.05.2019 г.

2019-05-29

Румен Радев: Училищата са дворците на България

24.05.2019 г. Вижте статията тук

24chasa.bg, 24.05.2019 г.

2019-05-28

Продължава разследването на инцидента с малкия самолет край Ихтиман

27.05.2019 г.
 
Продължава разследването на вчерашния инцидент с малък самолет край Ихтиман, при който загинаха двама души. Той е бил вписан в италианския регистър, заради което чакаме от властите в Рим допълнителна информация дали някога машината е давала технически проблеми. Повече за това какви могат да бъдат причините, за начините да вземеш лиценз за такъв малък самолет и подробностите за тази катастрофа - гост в Сутрешния блок на БНТ беше Марин Петров, главен асистент по безопасност на полетите в ТУ. Марин Петров: Лично аз мисля, че се дължи на човешка грешка. Както знаете, етапите излитане и кацане са критични етапи. Едни от най-опасните. Статистиката говори, че точно в етапа излитане и етапа кацане се получават най-много авиационни произшествия. Тази грешка може да се дължи на нередовно практикуване на полетите в малък самолет. Това е свързано също със слаба квалификация. Асистентът по безопасност разясни понятието "свредел". Това е, когато постъпателната скорост на самолета намалява, при което се получава срив на потока от крилото, каза Марин Петров.

Вижте репортажа тук

БНТ, 27.05.2019 г.

2019-05-28

Студент от Техническия университет спечели стипендия от ЧЕЗ

22.05.2019 г.


 
Победителят е с интерес да се развива в сферата на намаляване на техническите загуби по мрежатаСтивън Качулков от Техническия университет в град София спечели конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за студенти, издание 2018-2019 г. До финала достигнаха трима участници. Сертификатите им бяха връчени в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост от регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал. Победителят е стажант към дирекция „Реализация на инвестициите“ в ЧЕЗ Разпределение. Той е последен курс на обучение по специалността „Индустриално инженерство“ (на английски език) във Факултета за английско инженерно обучение към ТУ-София. В момента той подготвя дипломна работа на тема загубите в електроразпределителната мрежа. „Възможността да уча и да работя ми позволява да обогатя теоретичните си познания с многостранен практически опит. Надявам се да мога да използвам уменията си и да продължа да работя за намаляване на техническите загуби по електроразпределителната мрежа в България“, каза Стивън Качулков. В конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за студенти могат да кандидатстват всички студенти от технически висши учебни заведения на територията на Западна България. Всяка година компанията ще предоставя стипендии на изявени студенти, класирани на конкурсен принцип и на база обявените критерии, които са публикувани на сайта www.stipendiant.com. Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за студенти е част от дългосрочна политика на дружеството за насърчаване на професионалното образование в България и е продължение на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици, стартирал през 2012 г. През 2017-2018 г. бяха раздадени първите две стипендии на студенти.

Вижте статията тук

Frognews.bg, 22.05.2019 г.
БТА, 22.05.2019 г.
24chasa.bg, 22.05.2019 г.
Vestnikstroitel.bg, 22.05.2019 г.
2019-05-23