яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 31-35 от 158.

БАН представи екологична къща и тролейбус на водород

14.06.2021 г.За първи път български учени от институти на БАН и университети разработват съвместно нови методи за съхранение на енергия. БАН представи своите разработки по Национална научна програма "Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита (ЕПЛЮС)". Проектът "Зелена къща" показва как еднофамилни къщи или бизнес сгради чрез автономно топло- и електрозахранване могат да използват електричество без да се отделят вредни емисии в атмосферата. За целта учените са изградили автономна хибридна възобновяема захранваща система с нулеви въглеродни емисии, която се състои от батериен и водороден цикъл за съхранение на енергия. Сградата се захранва с електричество от ВЕИ, водород и при недостиг на чиста енергия - от електрическата мрежа. Проектирана е система за мониторинг и управление на къща за едно домакинство с потребление на енергия около 10 хиляди киловат часа годишно. В момента се извършва монтаж на хибридните енергийни системи на територията на Института по електрохимия и енергийни системи на БАН и на Технически университет - София. След като заработи системата, учените ще извършват наблюдения и ще обменят данни помежду си. В рамките на програмата се разработва и прототип на тролейбус с хибриден удължител на пробега "батерия/горивна клетка". Тролейбусът се трансформира в задвижван с водород чрез метода "ретро фитинг", който позволява подмяна на електромотора и подсилване на рамата му, на която ще бъдат монтирани новите компоненти. Обявена е обществена поръчка за доставка на тези компоненти, които ще се вградят в тролейбуса и тогава ще започнат тестовите му изпитания. Успешната реализация на този проект ще позволи подмяната на превозни средства от градския транспорт в София и Стара Загора. В рамките на ННП "ЕПЛЮС" се създава и Национална научна мрежа "Улавяне и утилизация на въглероден диоксид". За първи път български учени от институти на БАН и университети разработват съвместно нови методи за съхранение на енергия от възобновяеми енергийни източници, ефективни методи за улавяне и оползотворяване на въглероден диоксид и възможности за приложението на водорода в транспорта. Участниците в срещата бяха приветствани от зам.-министъра на образованието и науката проф. Нели Косева.

Вижте статията тук 

Dir.bg, 14.06.2021 г.

Тechnews.bg, 15.06.2021 г.
Кaldata.com, 15.06.2021 г.

2021-06-16

25 студенти завършиха успешно 11-ото издание на Vivacom Техническа академия

14.06.2021 г.
 
 
В единадесетото поредно издание на Vivacom Техническа академия, успешно завършиха 25 студенти в III и IV курс от специалност „Телекомуникации“ в Техническия университет в София. 63 % кандидатствалите за стаж или работа ще продължат кариерното си развитие в компанията. По време на изданието студентите придобиха ценен практически опит и специфични технически познания в областта на телекомуникациите. Всички курсове се проведоха в онлайн среда, а графикът им беше изцяло съобразен с програмата на студентите в университета. В продължение на една учебна година ключови служители от Vivacom работеха с младите инженери и им помагаха да трупат практически опит, за да затвърдят теоретичните си знания. През годините Vivacom Техническа академия се превърна в предпочитан избор за студентите от сферата на телекомуникациите и се наложи като програма предлагаща практически ориентирани курсове, които не са включени в редовния план на обучение, както и различни възможности за кариерно развитие. Освен специфични технически познания, участниците придобиват и полезни умения за комуникация и поведение в реална бизнес среда. Друго много важно предимство за студентите завършили успешно Vivacom Техническа академия е получаването на допълнителни точки при формирането на състезателния бал за магистратура във Факултета по телекомуникации в Техническия университет, София.

Вижте статията тук


Pofit.bg, 14.06.2021 г.
Кmeta.bg, 14.06.2021 г.
Рolitika.bg, 14.06.2021 г.
Аctualno.com, 15.06.2021 г.

2021-06-16

Техническия университет – София откри Център за ваксинация срещу COVID-19

14.06.2021 г.От 01.06.2021 г. на територията на Техническия университет - София, между учебен корпус 1 (Ректорат) и учебен корпус 2 работи Център за ваксинация срещу COVID-19. Всички желаещи от университета, но също така и граждани, могат да се ваксинират безплатно, като изберат между една от четирите одобрени от Европейския съюз ваксини на Moderna, Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca и Janssen. Центърът за ваксинация е отворен всеки работен ден от 09:30 до 14:00 часа, като предварително записване не е необходимо. Екипът, извършващ ваксинацията, е от Центъра за спешна медицинска помощ София. Откриването на Центъра за ваксинация срещу COVID-19 е израз на грижата на ръководството на Техническия университет - София за здравето на неговите преподаватели, служители и студенти и същевременно дава принос към националната ваксинационна кампания.

Вижте статията тук

2021-06-15

Откриват ваксинационен център и в Техническия университет

11.06.2021 г. 

Център за ваксинация срещу COVID-19 беше открит на територията на Техническия университет в София - между учебен корпус 1, Ректората и учебен корпус. Това съобщи пресцентърът на висшето училище, цитиран от БТА. Всички желаещи от Техническия университет, но също така и граждани, могат да се ваксинират безплатно, като изберат между една от четирите одобрени от Европейския съюз ваксини - на Moderna, Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca и на Janssen. Центърът за ваксинация е отворен всеки работен ден, от 9.30 до 14.00 часа, като предварително записване не е необходимо. Екипът, извършващ ваксинацията, е от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Откриването на Центъра за ваксинация срещу COVID-19 е израз на грижата на ръководството на Техническия университет в София за здравето на неговите преподаватели, служители и студенти, и същевременно дава принос към националната ваксинационна кампания, отбелязват от висшето училище. Междувременно БТА съобщава, че регионалната здравна инспекция в Плевен утре отново ще открие изнесен пункт за ваксинации срещу коронавирус на централния градски площад "Възраждане". Ще могат да се имунизират всички желаещи граждани от 10,00 ч. до 16,00 ч. Кабинетът ще разполага с всички разрешени за употреба у нас ваксини. Имунизирането ще става след представяне на документ за самоличност. Медицински екип ще работи на площада и в неделния ден. През миналия уикенд в този пункт са си поставили първа игла 91 души. Повечето са предпочели еднодозова ваксина. По данни от РЗИ в работни дни в област Плевен се ваксинират между 600 и 800 души.


Вижте статията тук

24chasa.bg, 11.06.2021 г.

2021-06-15

Доц. Дурхан Салиев: Проблемът с паркирането може да се реши, ако се спазват правилата

08.06.2021 г.
 
Презастрояването в кв. „Изток“ води след себе си и до проблема с липсата на места за паркиране. Според доц. Дурхан Салиев от Катедра "Двигатели, автомобилна техника и транспорт" към Технически университет София – въвеждането на еднопосочни улици може да реши проблема с трафика и паркирането в кварталите: “Ако се спазват разпоредбите в Нормативната уредба, би трябвало да се справим с автомобилите. Има и друг проблем – не винаги едно място предвидено за един автомобил е достатъчно“, каза в ефира на радио София доц. Дурхан Салиев. Еднопосочно движение се въвежда при определена ширина на улицата. „За да е еднопосочна една улица трябва да се осигурят така наречените кръгове. Еднопосочно движение е възможно, след като бъдат направени необходимите изследвания. Така увеличаваме и местата за паркиране“, добави доц. Салиев. Когато живеещите има желание пред блока им да бъде направена пешеходна пътека е необходимо да подадат заявление в съответната районна администрация, каза доц. Дурхан Салиев. „След това трябва да се прецени дали е възможно документално и физически да се направи пешеходна пътека. И дали е необходимо? Специалистите може да преценят, че там не е удачно да има пешеходна пътека“, каза експертът. Подробности можете да чуете в интервюто на Петя Калнакова с доц. Дурхан Салиев.

Вижте статията тук

БНР, 08.06.2021 г. 

2021-06-09