яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 6-10 от 237.

В ТУ – София бе открит форумът Sofia week на Европейския технологичен университет EUt+

 

 

 

На 17 януари бе открит форумът Sofia week на Европейския технологичен университет (EUt+). Над 80 участници от осемте европейски университета – партньори в EUt+ се срещнаха в зала „Проф. Цветан Лазаров“ на Националния център по мехатроника и чисти технологии. На официалната церемония ректорът на Техническия университет – София, проф. дн инж. Иван Кралов  подчерта, че повечето представители на Европейския технологичен университет EUt+ са за първи път в София и пожела успешна и ползотворна работа на участниците, като определи важната роля на  проекта EUt+ за развитието на технологиите, науката и инженерното образование в Европейския съюз. Проф. Кралов изтъкна, че срещата е важна, защото в София ще бъдат подписани важни документи за бъдещата работа на проекта. Техническият университет – София е един от осемте учредители на Европейския технологичен университет EUt+, един нов тип институция на конфедеративна основа, създадена с визията „Мисли първо за човека“, изцяло ориентирана към човека и подхода към съвременните технологии. В изпълнение на една от водещите инициативи на ЕС за изграждане на европейско образователно пространство, Европейският технологичен университет EUt+ насърчава европейските ценности, идентичност и най-вече революцията в качеството и конкурентоспособността на европейското висше образование. Неговата основната мисия е да съдейства за добруването на обществото, а неговите студенти да станат технологично грамотни професионалисти и отговорни европейски граждани. Развитието на Европейска визия за технологиите, която има съществено значение за развитието на Европейския проект, трябва да стане реалност за студентите и персонала на  EUt+. Партньорите на консорциума EUt+ са: 

 

- Технически университет – София, България;

- Кипърски технологичен университет,  в Кипър;

- Технологичен университет Троа, Франция;

- Висше училище Дармщат – Университет за приложни науки, Германия;

- Технологичен университет Дъблин, Ирландия;

- Технически университет Рига, Латвия;

- Технически университет Клуж-Напока, Румъния;

- Политехнически университет Картахена, Испания. 

 

Ключовите дейности и резултати на EUt+ са: - европейски бакалавърски степени и европейски дуални програми, чрез насърчаване на структурирана мобилност; - европейски магистърски степени по инженерни науки, чрез насърчаване на  структурирана мобилност; - обща европейска лаборатория (ECT+ Lab) по проблемите на технологиите, тяхното естество и функция в обществото, връзките с изкуствата, хуманитарните и социалните науки; - фондация EUt+, която да подпомага набирането на средства на общо и проектно ниво; - владеене на поне един европейски език в бакалавърската степен и на поне два в магистърската степен. Университетите-партньори се преобразяват чрез: - пътна карта за пълна интеграция – от съюз, през конфедерация във федерация; - внедряване на общи управленски и координационни структури на всички нива на университетските дейности; - съвместимо функциониране на информационните системи на партньорските университети; - общ бранд, с унифицирани вътрешни и външни комуникационни стратегии; - голям набор от общи ключови показатели за ефективност с цел осигуряване на сближаване на всички нива и високо качество на процесите. В програмата Sofia week на EUt+ са включени срещи между партньорите по работни пакети и са предвидени разнообразни социални събития с цел запознаване с българските бит и култура.

 

Вижте статията тук

 

Рublics.bg, 18.01.2023 г.

2023-05-19

За четвърти път в Казанлък ще се проведе изложение на университети и колежи

 

На 25 януари, сряда, от 11:00 до 16:00 часа в сградата на Младежки дом, ул. Капрони 1 И ще се проведе четвъртото издание на "Изложение на университетите и колежите в България" в гр. Казанлък! Кандидат-студентите ще имат възможността свободно да задават въпроси на представителите, а те от своя страна ще предоставят детайлна информация за всички специалности, условия за кандидатстване и необходими документи. Събитието е за всички, които вече са избрали своята специалност и за тези, които все още се колебаят. Участие в изложението ще вземат 16 университета и колежа, както следва:

• Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – София;

• Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – София;

• Нов български университет – София;

• Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов;

• Технически колеж – Казанлък;

• ВТУ Т. Каблешков – София;

• Медицински колеж към Тракийски университет – Стара Загора;

• НСА „Васил Левски“ – София;

• Висше училище по сигурност и икономика – Пловдив;

• Медицински университет – Плевен;

• Медицински университет – Пловдив;

• Медицински университет – Варна – филиал Велико Търново;

• Химикотехнологичен и металургичен университет – София;

• Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велико Търново;

• Университет по архитектура, строителство и геодезия – София;

• Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и  Университет по библиотекознание информационни технологии – София. 

Младежки общински съвет ви призовава да дойдете и да поканите връстниците си на изложението, на което ще се представи всичко важно за учениците, кандидат-студентите и техните родители - избор на бакалавърски и магистърски степени и кариерно ориентиране. В рамките на изложението ще получите и ценни съвети за подготовката за университетските приемни изпити.

 

Вижте статията тук

 

Кazanlak.com, 17.01.2023 г.

2023-05-19

Техническият университет в София посреща осемте партньорски университета от Европейския технологичен университет в рамките на "Sofia week"

 

От 16 до 20 януари над 80 участници от осемте европейски университета, които са партньори в Европейския технологичен университет (EUt+), ще се срещнат в София в рамките на "Sofia week". Домакин на събитието е Техническият университет в София (ТУ-София), съобщават от висшето училище. По време на "Sofia week" ще се състои среща на ректорите на Кипърския технологичен университет (Кипър), на Технологичния университет Троа (Франция), на Висшето училище Дармщат, на Университета за приложни науки (Германия), на Технологичния университет Дъблин (Ирландия), на Техническия университет Рига (Латвия), на Техническия университет Клуж-Напока (Румъния), на Политехническия университет Картахена (Испания) и на Техническия университет в София, които са участници в проекта EUt+. В програмата са включени срещи между партньорите и са предвидени разнообразни социални събития за запознаване с българския бит и култура. Какво представлява Европейският технологичен университет (EUt+)? Техническият университет в София е един от осемте учредители на Европейския технологичен университет EUt+, създаден с визията "Мисли първо за човека", изцяло ориентирана към човека и към подхода в съвременните технологии. В изпълнение на една от водещите инициативи на ЕС за изграждане на европейско образователно пространство EUt+ насърчава европейските ценности, идентичността и най-вече революцията в качеството и конкурентоспособността на европейското висше образование. Мисията на EUt+ е да съдейства за добруването на обществото, а неговите студенти да станат технологично грамотни професионалисти и отговорни европейски граждани. 

 

Вижте статията тук

 

БТА, 16.01.2023 г.

 

Utroruse.com, 16.01.2023 г.

2023-05-19

София може да стане много важна на картата на Infineon

 
 
Infineon Technologies Австрия и ТУ – София обявиха академично сътрудничество в областта на микроелектрониката
 
Австрийското дружество на германския производител на полупроводникови продукти Infineon Technologies и Техническият университет в София обявиха началото на академично сътрудничество в областта на микроелектрониката. То включва осигуряване на стипендии за докторанти в контекста на европейската инициатива IPCEI за микроелектроника (International Projects of Common European Interest), както подкрепа за изследователската дейност на ниво магистри и бакалаври, обучаващи се в специалностите в областта на микроелектрониката. Споразумението бе обявено от Сабине Херличка, изпълнителен директор на Infineon Австрия, в Центъра за върхови постижения "Мехатроника и чисти технологии", открит преди година в ТУ - София. Сътрудничеството съчетава най-доброто от двата свята - академичните среди и индустрията и ще стимулира по-нататъшното развитие на европейската микроелектроника и енергийно ефективни технологии за декарбонизация, обясни Херличка. Според нея, идеята е да се засили трансферът на знания между бизнеса, научните организации и университетите, така че те съвместно да създават иновации, а генерираните идеи да бъдат въплътени в продукти и решения за пазара. "Европа се е устремила активно към зеления преход, а цифровизацията може да помогне значително този преход, основно разчитайки на микроелекетрониката, каза тя. - Всеки говори за ИТ, за наука за данни, но основното предизвикателство е глобалното развитие и преоборудване с енергийно ефективни системи. Микроелектрониката е основата, която може да отключи възможностите, които имаме", добави Сабине Херличка. Германската Infineon с централа в Мюнхен с годишен оборот от над 14,2 млрд. евро е сред водещите 20 в света производители на чипове, като в този списък само още 2 компании са от Европа - нидерландските NXP и STMicro. Infineon Австрия е постгигнала оборот от над 5,2 милиарда евро с 5461 служители, като 20% от корпоративните разходи на групата за научно развойна дейност се правят именно в Австрия, или около 585 милиона евро. "Нашата експертиза е в захранващата електроника, където пазарният ни дял надхвърля 20%. Тези решения отключват потенциала на екологичната енергия, главно чрез много по-ефективното й използване. Infineon е номер 1 и при чиповете за автомобилния сектор", заяви Херличка. Компанията е произвела над 9,4 милиарда чипа само през 2022 г., а по отношение на устойчивото развитие, разпознато като важна тема още преди 12 години, Infineoin e сред 10% от най-устойчиви компании в света. Infineon Австрия обединява както развойните дейности, включително разработването на перспективните полупроводникови материали силициев карбид (SiC) и галиев нитрид (GaN), така и производството на чипове чрез фабриката за микроелектронни механични системи (MEMS) в град Филах. През миналата седмица Infineon обяви и най-мащабната си единична инвестиция - нов завод за чипове в Дрезден на стойност над 5 милиарда евро, като идеята е в бъдеще двете фабрики да работят в една обща "виртуална среда" Сабине Херличка, изпълнителен директор на Infineon Австрия, и проф. дтн Иво Илиев, декан на Факултета по електронна техника и технологии. ТУ - София и по специално катедра "Микроелектроника" във Факултета по електронна техника и технологии е изградило добри взаимоотношения с Infineon Австрия и фабриката във Филах с помощта на проф. Георги Ангеловръководител на катедра "Микроелектроника" във Факултета по електронна техника и технологии. След отварянето на ЦВП "Мехатроника и чисти технологии" компанията вижда нови възможности за сътрудничество в областта на науката и иниовациите. "Националният център е водещ в областта на мехатрониката и е ценен не само за научните дейности, но и за изследователите, за студенти, създава нова среда с модерно оборудване и за обучения, и за практически разработки за индустрията, заяви проф. дн Георги Тодоров, декан на Факултета по индустриални технологии. Пет от шестте лаборатории са фокусирани именно върху в микроелектрониката и полупроводниковите продукти. "Вярвам, че с този център и програмите за докторанти София може да стане много важна на картата на Infineon", добави проф. Тодоров. Сабине Херличка, изпълнителен директор на Infineon Австрия, връчва плакет с 300 милиметрова пластина на проф. дтн Иво Илиев, декан на ФЕТТ, и проф. Георги Ангелов, ръководител на катедра "Микроелектроника". След представяне на възможностите на Центъра по мехатроника и чисти технологии в ТУ София, представителите на Infineon Австрия са се срещнали и с Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства. Той е потвърдил, че инфраструктурата в този център, изграден със средства по ОП "Наука и иновации за интелигентен растеж" "не само ще стимулира провеждането на висококачествена изследователска дейност, но ще допринася за задържане на висококвалифицирани кадри в страната, за привличане на млади учени и стимулиране на международното сътрудничество". "С представителите на компанията обсъдихме необходимостта от засилване на европейското сътрудничество в сфери на високите технологии като микрочиповете и изкуствения интелект, нуждата от осигуряване на устойчиво местно производство на микрочипове, енергийни мрежи и автомобили, които са критични за стратегическата автономност на ЕС", заяви след срещата Атанас Пеканов. Според него, Европейският съюз има нужда не само от промени в регламентите, но и допълнително финансиране - например чрез създаването на Европейски суверенен фонд, който да подпомага изграждането на производства на бъдещето в Европа.
 
 
 Вижте статията тук 
 
 
2023-05-11

Докторант от Технически университет – София спечели голямата стипендия на фондация "Карол Знание" за 2023 година

 

Докторантската стипендия от 10 000 лв. на фондация "Карол Знание" печели инж. Цветомир Гечев, снимка: организаторите на конкурса. "Единадесетият конкурс за докторантската стипендия на фондация "Карол Знание" за 2023 година постави няколко рекорда – най-равностойни участници, най-дълги дискусии, най-продължително време на финала, най-атрактивни презентации, най-впечатляващо лично присъствие. След силния равностоен финал и гласуването, председателят на журито, г-н Станимир Каролев, взе безпрецедентно решение и обяви три отличия: Докторантската стипендия от 10 000 лв. на фондация "Карол Знание" печели инж. Цветомир Гечев, докторант в Технически университет - София. Той печели и място в програмата "Предприемачи в науката" и новия проект "Startup Building". Моника Праматарова, докторант в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, печели специална награда на журито за иновация - Phd Research Innovation Award – стипендия от 2000 лв. Радослав Симеонов, докторант в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, печели специална награда на журито - Outstanding Doctoral Research Award – стипендия от 2000 лв.“ Това съобщиха за БТА от екипа на фондация "Карол Знание". За първи път в историята на конкурса се дават специални награди. Убедени сме, че признанието, което получават тримата докторанти от авторитетния конкурс ще ги мотивира още повече и ще видим впечатляващи резултати в работата им, коментира решението си г-н Каролев. Награждаването на победителите в конкурса ще бъде на 25 януари, когато ще бъде връчена и наградата "Предприемач в науката" в размер на 30 000 лв. Инж. Цветомир Гечев, докторант в Технически университет – София, буквално даде в ръцете на журито елементите, от които изгражда стенд за комбиниран цикъл с пакет твърдооксидни горивни клетки и двигател с вътрешно горене. Като се обединят, се създава хибридна система с високо КПД, малко вредни емисии и широка приложимост, казват организаторите на конкурса. Това е и целта на дисертационния проект – да изследва съвместната им работа и възможността за намаляване на емисиите на CO2 чрез използване на конвенционални въглеводородни горива. Такива системи може да се използват за производство на електроенергия, или когенерация, за битови нужди или в индустрията, както и за основно задвижване на големи транспортни средства като кораби, влакове, подемно-транспортни машини, кариерна транспортна техника. Твърдооксидна горивна клетка също може да се вгради като спомагателен агрегат към тежкотоварните автомобили и да работи с ДВГ. Като краен продукт докторантът ще създаде иновативен подвижен стенд за изследване на маломощен ДВГ с различни горива, включително изследване със синтетичен газ, копиращ състава на анодните газове на пакет твърдооксидните горивни клетки. Чрез него ще се изследва комбинираният цикъл, ще се определят важни работни параметри, емисиите на вредни газове и потенциалът за приложение. Вече са създадени симулационни модели на пакет твърдооксидни горивни клетки и на ДВГ и 3D модел на бъдещия стенд. Закупена е и част от необходимата апаратура. Амбициозната далечна цел на инженера е комерсиализиране на научната работа и собствено производство в България. Моника Праматарова, докторант в Биологически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, изследва приложението на виброакустиката като средство за интегрираното управление на насекоми вредители. За първи път у нас журито на конкурса чу биоакустични сигнали, издавани от шест вида листни бълхи. Уникалните звуци са записани от докторанта по време на теренна работа. Това е първото изследване на виброакустичния метод за контрол на европейски видове листни бълхи-вредители и първо биоакустично сравнение на близки видове вредители. При установяване на насекомите на терен, учените ги проучват и записват стридулационната им комуникация. Това става чрез пиезоелектрична грамофона доза и дигитално записващо устройство, прикрепени към растението. Плейбек записите, използвани за манипулиране на виброакустичното поведение на видовете, се възпроизвеждат чрез високоговорител, поставен в непосредствена близост до стъблото или клон на растението. Отделно, в абсолютен етанол се събират насекоми за последващо PCR изследване на бактериите, намиращи се в храносмилателната система на насекомите. Експерименталната работа се провежда на терен и в лабораторни условия. Проектът използва интердисциплинарни методи. Практическото му приложение може да реши глобалния екологичен проблем за нарастващото потребление на инсектициди и все по-честата поява на инсектицидна резистентност. Радослав Симеонов, докторант във Физически факултет на Софийския университет и в Niels Bohr Institute, Копенхаген, Дания, направи нещо още по-специално за журито – пренесе го през ускорителите, на които са разположени експериментите A Large Ion Collider Experiment (ALICE) и Positron annihilation into Dark Matter Experiment (PADME). Показа видео, което лично е снимал в един от ускорителните комплекси на CERN по време на тестове на протитипи на детектори за йонизиращо лъчение, допълват организаторите на конкурса. Показа и кадри от Нацоналната лаборатория във Фраскати, Италия, от детекторния комплекс на PADME. Докторантът работи по водеща хипотеза, че частиците от Стандартния модел взаимодействат със скрит сектор от частици посредством медиатори, частици–портали. Първите му проучвания по темата са свързани с аксионоподобни частици и това му отваря портала към научната група от експеримента PADME. Така от 2017 година младият физик търси нови частици заедно със световно известни учени и има амбицията да запали за това още български докторанти, студенти и ученици. Нещо повече – да създаде своя научна група, с която да работи по изследвания на природата на кварк-глуонната плазма и да направи голямо научно откритие в областта. Изследователят на тъмната материя с години сериозна научна работа е спечелил място като пълноправен член на екипа, работещ по конструирането на допълнителен калориметър към експеримента ALICE. В момента участва активно в разработването на прототипи за този калориметър – FoCal-H Prototype.

 

Вижте статията тук

 

БТА, 13.01.2023 г.
Utroruse.com, 13.01.2023 г.
Кarollknowledge.bg, 13.01.2023 г.
MediaBricks, 13.01.2023 г.

2023-04-07