яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 6-10 от 260.

Българска ERP система привлече интереса на френски студенти

25.09.2019 г.ERP.BG си сътрудничи успешно с образователните институции. Иван Аржентински, управляващ съдружник на ERP.BG, представи пред френски студенти екосистемата за бизнес приложения ERP.net, ERP платформата EnterpriseOne, както и програмния и бизнес аспект на ERP системите (снимка: AVS Agency). Студенти от град Лимож, Франция гостуваха на софтуерната компания ERP.BG, за да се запознаят отблизо с българската екосистема ERP.net и иновативната ERP платформа EnterpriseOne. Екипът на ERP.BG организира специализирано обучение за студентите, като част от своята дългогодишна политика за сътрудничество с образователните институции и научните организации в България и чужбина, която стартира още през 2007 година. Компанията е убеден във важността на обучението в сферата на ERP, както и в ценноста на прякото сътрудничество между бизнеса и образованието. Предвид нарастващото значение на този клас решения за бизнеса, познанието за тях вече се превръща в ключов елемент от програмата на редица специалности в сферата на информационните технологии, бизнес управлението, маркетинга, финансите и икономиката, подчертаха от ERP.BG. По време на специализираното обучение Иван Аржентински – управляващ съдружник на ERP.BG – представи екосистемата за бизнес приложения ERP.net, ERP платформата EnterpriseOne, както и програмния и бизнес аспект на ERP системите. Студентите, които гостуваха на софтуерната компания, се обучават за един семестър във Френския факултет на Технически Университет – София. Те се срещат с представители на бизнеса по инициатива на проф. д.ик.н. инж. Кирил Ангелов – Декан на Факултет за френско обучение по електроинженерство на Технически Университет – София. Обучението в чужбина е част от задължителната им програма и те са избрали да го проведат в най-елитното френско инеженерно обучение в България за втора поредна година. Студенти от Франция се запознаха с иновативната ERP платформа и екосистема на българската софтуерна компания ERP.BG (снимка: AVS Agency) Създадени през 1993 и 1997 година, с педагогическата и финансова помощ на AUF (Agence Universitaire de la Francophonie), франкофонските програми по електроинженерство и информатика формират Факултета за Френско обучение по Електроинженерство към Техническия университет – София. Факултетът се ползва също така и с подкрепата на Френското посолство в България. От 2002 г. двете специалности на факултета „Електротехника, електроника и автоматика” и „Информатика и телекомуникации” са акредитирани от Френската държавна  комисия за присъждане на инженерни звания (Commission des titres d’ingénieur –  CTI). ERP.BG e един от първите български разработчици на системи за управление на бизнеса от клас ERP, с над 20-годишен опит в разработката, внедряването и поддръжката на такива решения. Компанията има специфичен опит и завършени проекти в сегментите търговия на едро и дребно, печатарска индустрия, хранително-вкусова промишленост, текстил, транспортна дейност и др.

Вижте статията тук

Technews.bg, 25.09.2019 г. 

2019-09-27

Георги Михов, ректор на ТУ – Сoфия: Развита индустрия ще задържи студентите у нас

23.09.2019 г.


 
„Предложените промени към Закона за висшето образование са напълно положителни. Три са основните нишки в новите предложения - единност на образованието, ориентираност към потребностите на индустрията и интегриране на средното образование заедно с висшето“. Това каза пред БНР Георги Михов, ректор на Техническия университет и член на Съвета на ректорите на висшите училища, по повод влезлия в ресорната парламентарна комисия законопроект за промени и допълнения на Закона за висшето образование. Очаква се този законопроект да доведе до така дългоочакваната реформа във висшето образование. Сред новостите, които се предвиждат, са въвеждане на национална карта на висшето образование и създаване на финансов механизъм за задържане на завършващите студенти, с които има сключени договори за осигуряване на стаж по време на обучението им. „Националната карта ще даде възможност образователните институции да се насочат по-добре към потребностите на пазара. Предложеният мораториум за разкриване на нови учебни заведения ще бъде временен. Предложението на МОН за сключване на договори за управление между ректорите и просветния министър е добро“, допълни Михов в предаването „Преди всички“. Според него финансовите механизми са един от начините, по който студентите могат да бъдат задържани, но не са всичко: „За да могат да бъдат задържани студентите в секторите по специалността в България, са необходими още много други реалности. Образованието е предназначено да обслужва индустрията. За да можем да задържим студентите при нас, то трябва да имаме развита индустрия. Държавата, помагайки на българската индустрия, помага и на образованието“. Георги Михов поясни, че от Съвета на ректорите ще поискат допълнения, които да бъдат вписани в законопроекта, но в общ план приемат промените.
 
Чуйте интервюто тук

БНР, 23.09.2019 г.

2019-09-25

Битовият потребител на ток няма интерес да излезе на свободния пазар

 
24.09.2019 г. 

Експертен коментар на проф. Валентин Колев и Еленко Божков
От 2020 г. цената на електрическата енергия за бита трябва да се формира и според тази, която предлагат играчите на свободния пазар. В момента тарифите, срещу които потребяваме енергия, се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране след преговори с трите големи електроразпределителни дружества. Да очакваме ли по-ниски сметки за ток след реформата, която се очаква в средата на новата година?  "Нито един битов потребител няма да има интерес да излезе на свободния пазар, защото неговите разходи ще се увеличат. Българският потребител не е мотивиран финансово да го направи", заяви енергийният експерт проф. Валентин Колев в "България сутрин". Според бившия директор на ЕСО цената на електрическата енергия за битовите потребители е подценена. Тя трябва да бъде равна или приблизителна на цената на ел. енергията на свободния пазар, смята той. "Трябва да се направят организационни мероприятия за освобождаване на цената на електрическата енергия за битови потребители. До миналата година средната цена на Българската независима енергийна борса беше 80 лв. Ако и тази година бъде 80 лева, значи имаме средно 7-8 лева по-ниска цена на борсата", обясни проф. Колев. Енергийният експерт и бивш член на КЕВР - Еленко Божков, също коментира темата в студиото на Bulgaria ON AIR. По думите му цената на ел. енергията за бита се определя в голяма степен от това предстоят ли избори в страната през съответната година.  Божков поясни, че цената на енергията за бита е застрашена от повишаване заради опасността България да бъде лишена от 24% от свободните си квоти за търгуване.  "Ако бъдат намалени, не ни очаква нищо хубаво в цената. В крайната цена участва едно нещо, което се нарича задължение към обществото", каза още Еленко Божков.

Вижте видеото тук


Bgonair.bg, 24.09.2019 г. 
2019-09-25

3D печатът е ключ към развитието на Индустрия 4.0

CIO, брой 8, стр. 28-302019-09-19

МРРБ обновява 435 училища и детски заведения и 13 университета

15.09.2019 г.Ремонтите дейности са за 624 млн. лв., които се осигуряват от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 
 Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ обновява 435 училища и детския заведения и 13 университета в 112 български общини, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Ремонтите дейности са за 624 млн. лв., които се осигуряват от управляваната от МРРБ Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. Над 203 000 ученици, студенти, деца от детски заведения, преподаватели и непедагогически персонал ще се обучават и работят в обновена учебна среда. С близо 54 млн.лв. се реновират сградите на 13 висши училища. Ремонтите са завършени напълно в три от тях - Техническия университет, Лесотехническия университет и Медицинския университет в София. В 39 големи български града по програмата се инвестират близо 387 млн лв. 121 училища и 104 детски градини се преобразяват в Столична община, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Хасково, Пазарджик, Шумен, Сливен, Габрово, Ямбол, Перник, Враца, Ловеч, Кърджали, Смолян, Разград, Казанлък, Асеновград, Монтана, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Силистра, Димитровград, Търговище, Лом, Петрич, Свищов, Велинград, Карлово, Панагюрище. Напълно приключени са проектите в 38 образователни институции с 25 735 ученици и преподаватели. В 28 по-малки общински центрове, бенефициенти на програмата, се ремонтират 37 училища, 19 детски градини и пет общински детски комплекса с 23,6 млн. лв. Още 149 училища в сферата на културата, спорта, земеделието, агротехника, ветеринарна медицина и професионални гимназии- предстои да се модернизират по мярката "Подобряване на държавна и общинска образователна инфраструктура от национално и регионално значение" с бенефициент Министерство на образованието и науката, със 178 млн. лв. В тях се обучават и работят 77 292 души. Те са в общините Велинград, Кнежа, Гълъбово, Вълчи дол, Нова Загора, Хасково, Стара Загора, Силистра, Исперих, Първомай, Пазарджик, Кайнарджа, Ловеч, Павликени, Разлог, Бургас, Карнобат, Ямбол, Костинброд, Благоевград, Варна, Община град Добрич, Кърджали, Пловдив, Плевен, Сандански, Попово, Тетевен, Суворово, Бяла Слатина, Столична община.

Вижте статията тук


Investor.bg, 15.09.2019 г.
Тrud.bg, 15.09.2019 г.
24chasa.bg, 15.09.2019 г.
Рrofit.bg, 15.09.2019 г.
Вlitz.bg, 15.09.2019 г.
Dir.bg, 15.09.2019 г.
News.bg, 15.09.2019 г.
Dnes.bg, 15.09.2019 г.
БНР, 15.09.2019 г.
Teacher.bg, 17.09.2019 г.

2019-09-18