яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 6-10 от 158.

​Техническият университет в София става част от европейска мрежа

25.09.2021 г.

Осем университета от страни членки на Евросъюза, сред които е и Техническият университет в София, положиха основите за създаването на общ Европейски технологичен университет. Споразумението за него бе подписано от ректорите им в рамките на срещата им в Кипър. Бъдещата европейска образователна структура е нов етап на сътрудничеството, който надгражда съществуващия сега „Алианс на Европейския технологичен университет”. Той обединява осем технически висши учебни заведения от България, Кипър, Латвия, Франция, Германия, Ирландия, Испания и Румъния, съобщи БНР. Със споразумението, подписано на церемония в Кипърския технологичен университет в град Лимасол, официално започва „пътната карта” за създаването на интегриран Европейски технологичен университет, обща „шапка” за участващите осем звена. С осъществяването на новата амбициозна цел се очаква значително да се повиши конкурентността на техническото обучение на национално и на европейско ниво. Ще се засилят научните изследвания и иновации, ще се създадат по-добри отношения между академичното образование и индустрията. В участващите в проекта висши учебни заведения се обучават около 100 000 студенти, които ще получат възможност да провеждат част от програмата си в другите университети. Представители на студентските общности от 8-те университета подписаха декларация за създаването на „Студентски съюз на Европейския технологичен университет“.

Вижте статията тук

Banker.bg, 25.09.2021 г.

2021-09-27

Начало на учебната година в 4 столични ВУЗ-а

27.09.2021 г.

Три от университетите в столицата, откриват новата академична година. Това са Медицинският, Техническият и Художествената академия. Откриването в Медицинския университет ще започне с церемония в 10:00 ч. На тържеството, което ще се състои в Медико-биологичния комплекс, ще присъстват само първокурсници. Годината ще открие ректорът акад. Лъчезар Трайков. Специални гости ще бъдат министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, министърът на образованието Николай Денков и заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов. Техническият университет в София ще открие годината по отделните факултети с различни церемонии. Те започват между 9:00 и 11:00 ч. Церемонията в Националната художествена академия ще започне в 11:00 ч. Тя ще се проведе в дворното пространство на ул. „Шипка“. Това е 125-ата поред академична година на висшето училище. Началото ще се отбележи с празничен водосвет, слово на Ректора проф. Георги Янков и връчване на студентските книжки на първокурсниците. Румен Радев ще участва в официалното откриване на новата учебна година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София. От 10.00 часа, президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на новата учебна година в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ в София.

Вижте статията тук

БНР, 27.09.2021 г.

Trud.bg, 27.09.2021 г.

2021-09-28

Софийският технически университет влиза в нов евроуниверситет

25.09.2021 г.

8 университета от страни в ЕС, сред които е и Техническият университет в София ще създадат общ Европейски технологичен университет. Споразумението за това бе подписано от ректорите на среща в Лимасол. Бъдещата структура ще обедини близо 100 000 студенти от България, Кипър, Латвия, Франция, Германия, Ирландия, Испания и Румъния. Те ще могат да провеждат част от своето обучение в другите университети. Целта е да се засилят научните изследвания, иновациите и да се подобрят връзките с бизнесиндустрията. Представители на студентските общности от 8-те университета също са подписали декларация за създаването на „Студентски съюз на Европейския технологичен университет“.

Вижте статията тук

БНР, 25.09.2021 г.

2021-09-27

ТУ-София открива учебна година по факултети

Техническия университет – София ще открие новата академична 2021/2022 година на 27-и септември (понеделник), съобщиха от вуза. С цел ограничаване на разпространението на COVID-19 откриването ще се проведе с отделни церемонии по факултети, при спазване на противоепидемичните мерки, предписани от здравно министерство. Учебните занятия ще започнат в хибридна форма, реши още академичното ръководство на ТУ. Като правило лекциите ще се провеждат в електронна среда, но се допуска и присъствено провеждане на място в учебните помещения, по преценка на ръководителя на основното звено и при условие, че броят на присъстващите и капацитетът на помещението са съобразени с наложените от здравните органи ограничения. Лабораторни, семинарни упражнения и други практически занятия ще се провеждат присъствено, в учебните помещения, при спазване на действащите противоепидемични мерки, a при същите условия присъствено ще се провеждат изпити и дипломни защити. През тази година технологичния университет отчита успешна кандидатстудентска кампания, в резултат на което броят на приетите студенти е значително увеличен. Повишеният интерес на кандидат-студентите към предлаганите 32 бакалавърски програми и над 65 магистърски програми е поради високото качество на образование, възможността да получат съвременни знания и умения и отличните перспективи за професионална реализация. ТУ – София е още по-привлекателен за младите хора, защото е един от създателите на Европейския технологичен университет EUt+, съюз на осем водещи европейски партньори, така че студентите в бъдеще ще получават европейско висше образование и европейска диплома. Техническият университет – София със своята модерна материално-техническа база предлага на своите студенти много добри условия за обучение и по-големи възможности за включване в научноизследователската дейност. Като признание за развитието на академичния състав и за високите научноизследователски резултати, ТУ – София получи от Министерството на образованието и науката статут на изследователски университет и като такъв ще получава допълнително целево финансиране за развитие на научната дейност.

Вижте статията тук

Мonitor.bg, 23.09.2021 г.

2021-09-24

Декларация в подкрепа на иновативни проекти за бъдещето на „Марица-изток” изпратиха от въгледобивното дружество

21.09.2021 г.Декларация до президента, министър-председателя, заместник министър-председателя по управление на европейските средства и до министрите на икономиката и енергетиката, подписана от изпълнителния директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов беше изпратена днес. Декларацията е апел към отговорните държавни органи за подкрепа в търсенето на иновативни проекти, които ще дадат бъдеще на комплекс „Марица-изток“, като същевременно отговарят на всички европейски изисквания. Под декларацията са положени 23 подписа с искането за създаване на експертен технически съвет към Министерския съвет, който да разгледа всички налични технологии, свързани с улавянето, съхранението или преработката на въглероден диоксид. 
Декларацията е резултат от проведената по инициатива на Андон Андонов среща на 13 септември в „Мини Марица-изток“ ЕАД, на която бяха обсъдени възможностите за бъдещето на минно-енергийния комплекс. В нея участваха заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов, председателите на енергийната комисия в Парламента - Иван Хиновски и на социалната - Георги Гьоков, народните представители Тихомир Тенев, Георги Кадиев, изпълнителният директор и председателят на Съвета на директорите на „Български енергиен холдинг“ ЕАД Валентин Николов и Диян Димитров, областният управител на област Стара Загора Иван Чолаков, кметовете на Стара Загора, Раднево, Нова Загора и Гълъбово, изпълнителните директори на трите топлоелектрически централи в комплекса Иван Цанков, Живко Динчев и Красимир Ненов, ректорите на Тракийския и на Минно-геоложкия университет доц. Добри Ярков и проф. Ивайло Копрев, представителите на Техническия университет проф. Валентин Колев и проф. Георги Тодоров, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, председателят на ФНСМ Валентин Вълчев и специалисти в енергетиката. Всички участници изразиха загриженост и подкрепата си за осигуряването на бъдеще на минно-енергийния комплекс „Марица-изток“ и запазването на поминъка на хората от региона.  

Вижте статията тук

БНР, 21.09.021 г.

2021-09-23