яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 6-10 от 358.

Ректор: В ТУ няма увеличение на таксите за студентите

26.05.2020 г.Кандидатстването и сесиите за студентите са дистанционни. Няма увеличение на таксите за студентите при нас, те остават на старите нива. Това заяви проф. дн инж. Иван Кралов, ректор на Технически университет - София, в предаването “Смарт час” по Bloomberg TV Bulgaria. Кралов коментира отражението на коронавирусната пандемия върху дейността на университета. Той отбеляза, че за пръв път ТУ е провел отдалечена форма на кандидатстудентски изпити, като всички те са преминали успешно. По думите на ректора това не е единственият формат за изпитите, като предстои основен кандидатстудентски изпит, който ще бъде присъствен. “Има възможност за кандидатстване с оценки от дипломи и матури, дава се възможност на всеки да се изяви по най-добрия начин”, добави гостът. "Отзивите от предварителните кандидатстудентски изпити са повече от положителни”, каза още той. Кралов отбеляза, че при организацията на присъствените изпити са предприети всички изисквани противоепидемични мерки. “На първо място от значение са животът и здравето на всички”, заяви ректорът. По отношение на промените при кандидатстването той обясни, че единствено е добавена възможността кандидат-студентите да предоставят дипломите си за средно образование при записването, а не преди самия изпит. “Всички останали условия ще бъдат такива, каквито бяха обявени предварително”, каза Кралов.  Той добави, че изпитната сесия за настоящите студенти също е организирана в дистанционна и присъствена форма.

Вижте статията тук

Dnes.bg, 26.05.2020 г.

2020-05-27

Ректорите на ТУ – София и на Университета Санио, Беневенто в съвместно виртуално събитие на тема COVID-19

15.05.2020 г.


 
Ректорът на Технически университет - София, проф. дн инж. Иван Кралов взе участие в съвместно виртуално събитие с Университета Санио, Беневенто, Италия. Университетите развиват дългогодишно сътрудничество, работейки по съвместни научно-изследователски проекти и осъществявайки обмен на преподаватели и студенти. Ректорът на Университета Санио, проф. Жерардо Канфора изнесе виртуална лекция на тема: "Личен живот и здравна сигурност по време на пандемията COVID-19: не е нужно да се прави компромис". Събитието бе в рамките на виртуален обмен на лектори между Техническия университет – София и Университета Санио и бе проследено с интерес от студенти и преподаватели на  двата университета.

Вижте статията тук

Рublics.bg, 15.05.2020 г.
БТА, 14.05.2020 г.

 

2020-05-18

ТУ домакин на онлайн научна конференция

14.05.2020 г.


 
Филиалът на Техническия университет в Пловдив е домакин на международна конференция „Техника, технологии и системи“ или ТЕХСИС. Конференцията започва днес и ще продължи до 16 май, като тази година тя ще бъде онлайн. Над 240 учени от пет страни ще защитават дистанционно своите разработки. Комисия от международни рецензенти вече е прегледала и одобрила над 100 доклада. Докторантът от пловдивския филиал на университета – инж. Александър Ангелов, ще представи възможностите за поевтиняване на тока чрез прецизна прогноза на потреблението от всеки потребител.

Вижте статията тук

Plovdiv-press.bg, 14.05.2020 г.
Focus-news.net, 14.05.2020 г.
Рlovdiv24.bg, 14.05.2020 г.

БТА, 14.05.2020 г.

 

2020-05-18

Студенти от Техническия университет с онлайн петиция срещу изпитите в зала

12.05.2020 г.

Висшите училища са автономни и затова сами ще решават как да проведат изпитите, обясниха от МОН. Над 1000 студенти на Техническия университет в София са притеснени, че е възможно изпитите за края на сесията да се проведат в залите на университета, а не онлайн. Затова са създали петиция, която всеки ден се подкрепя от стотици недоволни. Второкурсничката Людмила и първокурсникът Никола са сред подписалите петицията. В момента двамата са изолирани в домовете си и се обучават дистанционно. Смятат, че връщането в учебните зали е рисково.  "Това е голяма общност и се събираме много хора, когато се направят присъствени изпити. Дори в залите да има място и дистанция между хората, то пред залите тази дистанция няма как да се осъществи", смята Людмила. Те предлагат да присъстват само тези, които нямат друга възможност, а останалите да си стоят вкъщи. Висшите училища са автономни и затова сами ще решават как да проведат изпитите, обясниха от МОН за bTV. Такова решение за Техническия университет все още няма, увери ректорът проф. Иван Кралов. "Поискали сме точни изисквания от РЗИ как да бъдат проведени изпитите. При всички случаи някои от тях трябва да бъдат присъствени, но как и кога ще стане това нещо, ще решим всички заедно. Залите са стотици, но при всички случаи студентите ще бъдат на малки групи и при пълно спазване на противоепидемичните мерки“, каза проф. Кралов. След извънредното положение обучението от първи до трети курс ще продължи дистанционно, а семестърът ще се удължи със седмица.


Вижте репортажа тук

Вbtvnovinite.bg, 12.05.2020 г.

2020-05-13

Учебната година в Техническия университет ще завърши дистанционно, изпитите от лятната сесия от първи до трети курс може да са присъствени или отдалечени

13.05.2020 г.

Във връзка с изтичането на срока на обявеното извънредно положение в страната и с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19, ректорът на Техническия университет /ТУ/ в София проф. инж. Иван Кралов въвежда нови мерки от 14 май. Това съобщи пресцентърът на висшето училище. Отдалечената форма на обучение на студентите продължава до завършване на летния семестър на 2020 г., с изключение на занятията, които не могат да са неприсъствени /лабораторни, практики, стажове/, както и на държавните изпити и на защитите на дипломни работи. От 14 до 16 май ще има лабораторни, практически и други занятия за абсолвентите /осми семестър бакалаври и втори семестър магистри/, които не са се състояли в отдалечена форма. От 14 до 30 май ще са изпитите от изпитната сесия за абсолвентите /осми семестър бакалаври и втори семестър магистри/, като това може да е в отдалечена форма или присъствено, при пълно спазване на национално обявените правила за хигиена и дистанцираност. До 5 юни продължава отдалеченото обучение на останалите студенти в Техническия университет, с изключение на занятията, които не могат да са неприсъствени /лабораторни, практики, стажове/. Присъствените занятия ще са от 25 май до 6 юни, като единствено в Спортния комплекс няма да се допускат такива. Лятната изпитна сесия за бакалаврите от първи до трети курс ще е от 8 до 27 юни, като форматът на изпитите може да е присъствен или отдалечен. При обективна невъзможност на студент за явяване на изпит /поради карантина, пребиваване в чужбина, липса на техническа свързаност и др./ ще бъдат осигурени допълнителни дати през следващите сесии. Всички присъствени занятия и изпити ще се състоят при пълно спазване на национално обявените противоепидемични изисквания. Кандидатстудентската кампания в Техническия университет продължава по обявения график, освен ако епидемичната ситуация и препоръките на Националния оперативен щаб не наложат друго решение. Дейността на студентските столове на ТУ-София продължава да е преустановена. В студентските общежития на ТУ-София се предприемат необходимите мерки за дезинфекция и изпълнение на препоръките на Националния оперативен щаб. Максимално се ограничават всички командировки и пътувания на академичния състав, на служителите, на докторантите и студентите в чужбина, освен по изключение в случаите, в които не могат да бъдат отложени или отменени. При завръщането от чужбина се препоръчва 14-дневен карантинен период, това важи и за пристигащите от чужбина чуждестранни преподаватели, изследователи и студенти, информират от Техническия университет.

Вижте статията тук 

БТА, 13.05.2020 г.
БНТ, 12.05.2020 г.
Аctualno.com,12.05.2020 г.

Мonitor.bg,13.05.2020 г.

2020-05-14