яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 41-45 от 225.

Система, оценяваща вероятността за успешно кацане върху космически терен, взе първо място на ученически хакатонОсмото издание на Hack TUES Infinity се проведе в присъствието на министъра на образованието акад. Николай Денков. На 13 март се проведе Hack TUES Infinity - осмото издание на единствения по рода си хакатон, организиран от ученици за ученици, който се провежда в Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически Университет - София. С приветствие на директора на училището - дoц. д-р инж. Стела Стефанова и министъра на образованието и науката - акад. Николай Денков, 224 ученици развиха проектите си в рамките на два дни, които представиха пред жури от IT специалисти и преподаватели от ТУЕС. В Hack TUES участниците не знаят по каква тема ще работят до започването на хакатона. В проведенето изцяло онлайн състезание, темите бяха разкрити чрез дискусия на трима специално подбрани лектори: Асен Мутафов, астроном от обсерваторията в Рожен, доц. Камен Козарев от Института по астрономия към БАН и Татяна Иванова, студент по Инженерна физика и участник в много престижни лагери на NASA. Темата на събитието тази година беше Beyond the Boundaries - технологии, свързани с изследването на дълбокия космос и биониката. По време на разработването на своите проекти, учениците имаха на разположение 50 ментора от IT сектора, които им помагаха със съвети и експертиза.
Победители 
Първото място взе системата Lemniskata, която оценява вероятността за успешно кацане върху космически терен - астероиди, планети и луни, на база климатичните условия и височината на терена. Създатели на проекта са дванадесетокласниците от отбор “Лемниската” - Виолета Кабаджова, Захари Момчилов, Кристиян Стоименов, Мартин Вайер и Стоян Тинчев, а използваните от тях технологии са Next JS, Docker и Python. Отличието връчи ректорът на Технически университет - София – проф. дн инж. Иван Кралов. Второто място отиде при отбор “Котки с палци”. Единадесетокласниците - Николай Лазаров, Християн Радев, Йосиф Хамед и Йоан Джелегарски от 12 клас. Те създадоха СПИМ – система за подпомагане изследването на Марс. Системата съдържа няколко компонента - главни станции, които следят условията на планетата и по - малки джобни устройства, които известяват астронавтите при отклонения от нормите. Отличието връчи научният ръководител на ТУЕС към ТУ-София - Таня Василева. На трето място се класира отбор “TtT”. Те създадоха – TtT pager, система от пейджъри, които помагат да се премине езиковата бариера на Международната космическа станция. Десетокласниците от отбор “ТtT” – Йоан Иванов, Живко Нушев, Димитър Димитров, Георги Фиданов и Радослав Филипов. Отличието връчи част от организационния екип на Hack TUES GG, седмото издание на хакатона. Преобладаващата част от проектите, финалисти в Hack TUES Infinity, комбинират софтуерни и хардуерни решения. Сред основните ползи от участието си в хакатона учениците посочват възможността да опознаят и тестват нови технологии, да работят с професионалисти от IT сектора, да се научат на “меки умения”, да представят идеите си, както и да открият конкретни насоки за бъдещото си професионално развитие. Сред отличените проекти в Hack TUES през миналите години са уеб приложение, което препоръчва маршрути с колело на база замърсеността на въздуха в града, чат бот с образователна цел на тема опазване на околната среда, робот, който засича и събира отпадъци, автоматизирана система за доставка на пратки с дронове, радио на 60 години, което използва нови технологии, браузър разширение за Chrome, коeто следи дали съдържание, което човек чете не е пропаганда, проект за виртуално изобразяване на високотехнологичен дом, вградено устройство с камера и изкуствен интелект в помощ на незрящите хора, приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи и 2D симулация на генетичен алгоритъм.

Вижте статията тук


Кarieri.bg, 15.03.2022 г.

2022-03-30

Какво се случи на единствения хакатон „Хак ТУЕС“, създаден от ученици за ученици тази годинаКакво се случи на единствения хакатон „Хак ТУЕС“, създаден от ученици за ученици тази година?
 
Предаване „Иновативно“, 13.03.2022 г.

БНТ, 13.03.2022 г.

2022-03-21

Започна осмият хакатон на Технологично училище в СофияЗапочна осмото издание на ученическия хакатон Hack TUES, организиран от възпитаниците на столичното Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет - София. Събитието ще се проведе в рамките на четири дни – от 10 до 13 март, съобщават БНР. И тази година състезанието ще се проведе изцяло в онлайн формат. Тази година за участие са се записали 224 младежи, а подкрепа ще им оказват 25 IT компании. Членовете на организационния екип на Hack TUES Infinity са подготвили серия от онлайн обучения по актуални теми, чиято цел е да подготвят участниците за оспорваната надпревара. Полуфиналите и финалите на Hack TUES Infinity ще се състоят на 13 март от 14:30 ч., а в края на деня ще бъдат обявени и победителите. Сред наградите има стажове, стипендии и други.


Stolica.bg, 10.03.2022 г.
БНР, 10.03.2022 г.

2022-03-21

Ученици демонстрират знания и талант в осмото издание на хакатона HackTUESКалоян Георгиев, координатор на ученическия хакатон HackTUES и Златина Лилова, част от екипа на ученическия хакатон HackTUES, в „Бизнес старт”, 08.03.2022г. От 10 до 13 март ще се проведе осмото издание на ученическия хакатон HackTUES, организиран от учениците в столичното Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София. Участие в хакатона ще вземат 250 ученици в 50 отбора. Темата на събитието ще бъде обявена при откриването му на 10 март, от 18:30 ч. в YouTube канала на ТУЕС. Това разказаха Калоян Георгиев, координатор на ученическия хакатон HackTUES и Златина Лилова, част от екипа на ученическия хакатон HackTUES, в  предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. Участниците ще могат да се консултират с лектори, които да им дадат насоки след оповестяване на темата. В петък и събота отборите ще работят с менторите и по проектите си. В неделя сутринта започват полуфиналите на събитието. Оценяването е разделено на два етапа – полуфинали и финали. От пет полуфинала пет отбора ще отидат на финал и от тях първите три ще спечелят парични стипендии. Всеки един спонсор също ще предостави награда, която ще бъде изненада. Работата в екип е едно от нещата, които най-много спъва участниците, защото за два дни нямаш време да опознаеш другите в екипа или да се разберете кой какво да прави. Участници са ученици от 11 и 12 клас, които вече са научили много и искат да покажат на какво са способни пред многото компании, които подкрепят събитието. В състезанието участват и ученици от 8 и 9 клас и целта е те да се научат на нови умения, споделиха събеседниците. Подготовката за хакатона започна още от месец август и имахме много безсънни нощи покрай организацията. Над 20 компании от IT бранша подкрепят събитието и предоставят ментори, които споделят безценен опит. Всеки отбор има индивидуален ментор, който оказва помощ и съдействие. Екипът ни в училище се състои от 13 души, а желанието ни е участниците в състезанието да бъдат креативни и да излязат извън зоната си на комфорт. На предишни хакатони е имало брилянтни проекти, разказаха Златина и Калоян, които учат в ТУЕС. Двамата са благодарни за възможностите, които им предлага училището, а солидна част от учениците  вече са IT професионалисти още при завършването му. „Българският IT бранш е един от тези в Европа, които имат най-голямо присъствие на жени, почти 50%. За сравнение в държави като Франция и Германия жените в този сектор са едва 20%”, подчерта Златина. Златина и Калоян споделиха, че плановете им за бъдещето са свързани в България. Дори и обучението им да продължи в чужбина, това не означава, че след това няма да се върнат и да работят в България.

Вижте предаването тук 


Вloombergtv.bg, 08.03.2022 г.
Investor.bg, 08.03.2022 г.

2022-03-21

НПСС с избрано ръководство за мандат 2022-2024 годинаИзпълнителният съвет на Националното представителство на студентските съвети в България проведе своето първо заседание за мандат 2022-2024г. На него по предложение на председателя на НПСС – Даниел Парушев бяха избрани трима зам.-председатели:
- Александър Узунов от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”;
- Доротея Николаева от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”
- Йозлем Кюлджева от Медицински университет – Пловдив.
Новост е, че те ще бъдат без ресори, като това, което заляга в основната им функция е да бъдат запознати в най-висока степен с цялостната дейност на представителството и да бъдат готови за реакция във всеки един момент. За главен секретар на организацията беше гласувано доверие на Константина Каракадиева от Медицински университет – Плевен, а за водещ на Общите събрания на НПСС беше преизбран Станимир Бояджиев от Русенски университет.
Структурата на организацията бе допълнена от петима съветници по ресори, по предложение на председателя на НПСС, които да развиват дейността съответно в пет направления от първостепенна важност за студентското самоуправление и за оперативността на представителството.
В този състав влизат:
- Ангел Стойков от Университет за национално световно стопанство – съветник по научно-изследователската дейност;
- Божидар Касабов от Медицински университет "Проф. Параскев Стоянов" – съветник по здравеопазването;
- Лидия Даскалова от Софийски университет "Св. Климент Охридски" – съветник по социално-битовите въпроси на учащите;
- Петър Стефанов от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" – съветник по културно-масовите мероприятия;
- Станимир Бояджиев от Русенски университет "Ангел Кънчев" – съветник по международната дейност и сътрудничество.
С изключително присъствие от 48 висши училища – 46 присъствено и 2 в онлайн среда, Общото събрание на Национално представителство на студентските съвети избра на 19 Февруари 2022 година, Председател за мандат 2022 - 2024 година. Даниел Парушев е новият Председател на НПСС, който организацията избра на отчетно-изборното си събрание, състояло се в залата на Националния студентски дом в София. Той получи пълната подкрепата на всички делегати от Общото събрание.
В рамките на Отчетното-изборно събрание беше избран нов Изпълнителен съвет, който ще подпомага работата на Председателя и ще води оперативната дейност на организацията. Членове на колективния орган са:
1. Даниел Парушев – представител на Университет за национално и световно стопанство, който като Председател на НПСС влиза по право.
2. Дeлян Плачков – Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.
3. Нора Ангелова – Химикотехнологичен и металургичен университет.
4. Симона Михайлова – Международно висше бизнес училище.
5. Илиян Кордев – Технически университет – София.
6. Мая Минкова – Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“.
7. Виктория Палигорова – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.
8. Розалия Кънева – Технически университет – Варна.
9. Преслава Петранова – Национална художествена академия.
Общото събрание на НПСС определи и Контролен съвет на организацията, който ще следи за законосъобразността на решенията и всички дейности, които са свързани с работата. Съставът му е както следва:
1. Мартина Стоянова – Академия на МВР.
2. Стоян Иванов – Нов български университет.
3. Станислава Ризова – Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.
4. Стела Хаджиева – Стопанска академия „Д. Ценов“.
5. Веселина Стефанова – Технически университет - Габрово.
В рамките на мандата ръководството на НПСС взе решение да бъде открито ново звено, което да се ангажира с медийното отразяване на дейностите на организацията и студентските съвети. За главен редактор на медията беше определена Емилия Хинкова от Университет по архитектура, строителство и геодезия. За представители в екипа, който ще отговаря за международните контакти на организацията в Европейския студентски съюз бяха избрани Симона Михайлова от Международно висше бизнес училище и Нора Ангелова от Химикотехнологичен и металургичен университет. Сред обсъдените теми на заседанието бяха още и подпомагането на студентите от Украйна в България, ремонтните дейности в студентските общежития, както и изпращането на покани от студентските съвети на всяко висше училище до НПСС за гостуване на щанд за популяризация на представителството сред студентите. Бяха коментирани и две от предстоящите събития за организацията в близките седмици, а именно Зимен университет и Студент на годината.

Вижте статията тук

БТА, 07.03.2021 г.

2022-03-08