яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 21-25 от 358.

За осма поредна година ЧЕЗ отпусна стипендии на най-успешните ученици

 15.04.2020 г.


 
Шестима ученици от 12-ти клас на професионалните технически гимназии в Западна България бяха определени за победители в осмото издание на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. Заради продължаващото извънредно положение в страната и наложените строги противоепидемични мерки, третият кръг на състезанието, който по регламент бе насрочен за края на март, не се проведе. Въпреки това организаторите на състезанието решиха да отличат най-успешните ученици от професионалните гимназии с електротехнически профил в Западна България. Класирането на победителите беше изготвено на база резултатите от втори кръг на състезанието, проведен през февруари 2020 г. Стипендии спечелиха най-добре представителите се двама участници от отборите на ПГТЕ „Хенри Форд“ – София, Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“, ПГМЕТ „Христо Смирненски“ – Кнежа, Професионалната гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев“ – Монтана, Професионалната гимназия „Академик Сергей Корольов“ – Дупница и ПГМЕ – Пирдоп. Всички участници в осмото издание на конкурса ще получат сертификати за участие от ЧЕЗ България. „Въпреки извънредните условия, в които тази година се провежда конкурсът, решихме да не го прекратяваме. За 12-токласниците настоящата учебна година е от голямо значение за бъдещата им реализация и затова ние взехме решение да ги мотивираме и подпомогнем със стипендии, защото участниците в конкурса показват знанията и уменията, придобити през последните години от тяхното обучение. Желая на всички тях още много професионални успехи“, каза Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“ в „ЧЕЗ България“ ЕАД. Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е една от най-ранните инициативи на ЧЕЗ за насърчаване на професионалното образование в България. Той стартира преди осем години и се разрасна, обхващайки и висшето образование, а през миналата година бе дадена и първата социална стипендия. Целта на състезанието, което е част от графика на Министерството на образованието и науката за националните състезания по професии, е да намери, подкрепи и мотивира талантливите специалисти по електротехника. Досега са кандидатствали близо 900 ученици и студенти, а стипендия са получили 57 от тях. От настоящата 2019-2020 г. размерът на стипендията е увеличен на 600 лева. Освен нея участниците в класираните на първите три места отбори получават и възможност да кандидатстват с оценката от конкурса в четири висши учебни заведения - Техническия университет в София, Колежа по енергетика и електроника, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и Висшето транспортно училище „Т. Каблешков“. Допълнителна информация за регламента на състезанието и периодите на провеждане на отделните кръгове може да бъде намерена на сайта www.stipendiant.com.
 
Вижте статията тук

Focus-news.net. 15.04.2020 г.

2020-04-16

Над 90% от вузовете се справят с дистанционното обучение

15.04.2020 г.


 
Над 90% от вузовете се справят перфектно с дистанционното обучение и не се очаква да има нулева година. Това заяви пред БНР председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Даниел Парушев. Той допълни, че част от студените дори предпочитали онлайн лекциите, вместо присъствените. Председателят на НПСС посочи, че дистанционното обучението създава проблеми само сред медицинските вузове или тези по изкуствата, защото те имат по-голяма практическа насоченост, отколкото теоретична. Там реализацията на упражненията е трудно или изцяло невъзможна. Според Парушев, за катедрите с по-голяма практическа насоченост, учебната година може да бъде удължена, за да бъдат наваксани пропуските. В някои вузове, сред които УНСС, СУ, ТУ –София, пък вече се водели и разговори за онлайн изпити. Въпреки това, Парушев изрази нарежда всички да се върнат навреме на студентските скамейки, защото преподаватели нямало как да знаят дали студентът отсреща е този, за когото се представя. Връзката също можело да прекъсне. Преди седмица от НПСС изпратиха писмо, адресирано до Министерството на образованието и науката и до ръководствата на висшите училища. В позицията си представителството поставиха 16 точки, свързани с онлайн обучението, с удължаване на плащанията за общежитията, с редуциране на наемите в ситуацията на извънредно положение. Във връзка с общежития Парушев обясни по данни на НПСС около 30% от студените все още живеят в тях, докато останалите 70% са по родните места. Затова и едно от искания е свързано с месечните такси за блоковете в периода на извънредно положение. Председателят на студентското представителство посочи, че от МОН вече са редуцирали с над 45% наемите за общежития, които са към Поделение „Социално-битово обслужване” (ПСБО). Това са над 7 висши училища, сред които са Шуменският университет, Русенският университет, Тракийският университет, Великотърновският университет. Останалата част от вузовете обаче сами разполагат с общежитията си. Писмото на НПСС обаче е взето предвид от част от тях. „УНСС редуцира наемите си, СУ още преди нашата позиция премахнаха изцяло наемите си, ХТМУ вече водят разговори”, обясни Парушев, който изрази надежда и останалите университети да проявят разбиране.
 
Вижте статията тук


Мonitor.bg, 15.04.2020 г.

2020-04-16

580 кандидат-студенти са се явили на втория дистанционен изпит по математика в Техническия университет в София

Техническият университет в София организира днес втори дистанционен кандидатстудентски изпит по математика. От 609 записали се на изпита се явиха 580 кандидат-студенти, които в продължение на 4 часа чрез отдалечен достъп с непрекъсната интернет връзка до компютърна конфигурация решаваха задачите на теста, съобщават от пресцентъра на висшето училище. Чрез използването на специализирана университетска платформа са били осигурени нормални условия за работа както на кандидат-студентите, така и на квесторите. Обявяването на резултатите с точките се извършило автоматично - след приключването на изпитния процес. Първият отдалечен кандидатстудентски изпит по математика се състоя на 28 март, а преди седмица успешно бяха организирани също отдалечени изпити по рисуване, композиция и по английски език, припомнят от ТУ. На 25 април е насрочен още един, трети отдалечен кандидатстудентски изпит по математика. Техническият университет в София, който е водещото техническо училище в страната, предлага за учебната 2020/2021 година обучение по 32 бакалавърски специалности, две от които са нови.
 
Вижте статита тук

Novini.bg, 11.04.2020 г.

Сomputerworld.bg, 12.04.2020 г.

2020-04-16

Техническият университет в София организира втори отдалечен кандидатстудентски изпит по математика

11.04.2020 г.

След успешно организираният на 28 март първи отдалечен изпит по математика, на който се явиха над 500 кандидат-студенти, днес Техническият университет София отново ще организира отдалечен изпит по математика. Допуснатите участници трябва да имат отдалечен достъп чрез непрекъсната интернет връзка до компютър.

Вижте статита тук

БТА, 11.04.2020 г.
Оffnews.bg, 11.04.2020 г.

2020-04-16

Студентите в ТУ – София учат дистанционно до 13 май

10.04.2020 г.Студентите в Технически университет – София и двете технологични гимназии към вуза - Технологичното училище по електронни системи в София и Професионалната гимназия по компютърни системи и технологии в Правец, продължават с дистанционното обучение до 13 май. Това нареди ректорът на учебното заведение проф. д.н. инж. Иван Кралов със своя заповед. В нея се посочва още, че неприсъствената форма важи и за периода от 21-и до 24-и април. Отменят се и  насрочените държавни изпити и защити на дипломни работи, всички масови мероприятия  в ТУ-София, вкл. конференции, дискусии, публични лекции, представления, културни събития, спортни прояви, както и съвети и събрания на всички звена. Заседания на катедрени, департаментни  и факултетни съвети се допускат по изключение, в дистанционна форма, като се вземат само решения по въпроси, за които не се изисква тайно гласуване. Събития, свързани с неотложни процедури, се провеждат при обоснована необходимост и след разрешение на Ректора. Препоръчва се отлагането на планираните масови мероприятия поне за края на май. Продължава онлайн приемането на заявления за явяване на изпити в кандидатстудентските сесии. Кандидатстудентската кампания протича по обявения график освен ако епидемичната ситуация и препоръките на април вузът отново ще проведе отдалечени кандидатстудентски изпити по математика. Ограничават се максимално всички командировки и пътувания на академичния състав, служители, докторанти и студенти в чужбина, а при тяхното завръщане се препоръчва 14-дневен карантинен период, като това важи и за пристигащите от чужбина чуждестранни преподаватели, изследователи и студенти. Продължава въведеният ограничен и контролиран достъп до учебните, спортно-оздравителните и административните сгради на  ТУ-София и всичките му поделения. Присъствената работа на преподаватели и служители се осъществява само с разрешение на ректорското ръководство и по утвърден график. 

Вижте статията тук
 
Мonitor.bg, 10.04.2020 г.

Оffnews.bg, 10.04.2020 г.

2020-04-16