яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 21-25 от 260.

Състезатели от пет държави мерят сили в скоростно нареждане на Куба на Рубик

27.07.2019 г.Състезатели от България, Гърция, Северна Македония, Румъния и Албания мерят сили във второто официално състезание по скоростно нареждане на Куб на Рубик у нас. Събитието ще е два дни – 27 и 28 юли, а негов домакин е Машинно-технологичен факултет при ТУ-София. „Днешното състезание е малко по-специфично. Не включва класическото кубче 3 на 3, което всички познаваме, а включва по-големите пъзели – от 5 слоя нагоре. Имаме 5x5, 6x6, 7x7 и Megamix, който е 12-странен пъзел. Име дисциплина редене със завързани очи и редене с възможно най-малко ходове“, разказа Пламен Махладжанов, организатор на състезанието. В настоящия форум участват 35 състезатели, без възрастови граници, а най-малкият сред тях е едва на 7 години. Кубчето на Рубик е механична главоблъсканица, изобретена през 1974 година от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик. За да бъда наредена тя, особено за кратко време, е необходимо човек да има остър ум и бързи пръсти. Според Пламен Махладжанов обаче реденето на такива пъзели е въпрос и на тренировки, и дарба. „Колкото повече време човек прекарва в тренировки, толкова по-добре, но винаги трябва да имаш нещо в себе си, което да те кара да продължаваш и да подобряваш рекорди“, смята той. Организатор на международния турнир са Българската Куб асоциация (BCA) и Световната куб асоциация (WCA).


Вижте репортажа тук

 БНТ, 27.07.2019 г.

2019-07-29

Международен турнир за нареждане на Куба на Рубик в София

25.07.2019 г.Кой ще нареди първи световноизвестния Куб на Рубик? Това ще стане ясно през уикенда в София. Техническият университет – София е домакин на двудневния международен турнир по скоростно нареждане в майсторските дисциплини на Куба на Рубик на 27и 28 юли (събота и неделя). Надпреварата за скоростното нареждане ще бъде в зала 4244 на Машинно-технологичен факултет. Дисциплините на Big Cubes Sofia 2019 са: Куб 5x5, Куб 6x6, Куб 7x7, Куб 3x3 със затворени очи,  Куб 3x3 с най-малко движения и Пъзел  „Megaminx“. Организатори на международния турнир са Българската Куб Асоциация (BCA) и Световната Куб Асоциация (WCA), със съдействието на Онлайн магазин Rubik.bg и Техническия университет – София – Машинно-технологичен факултет. Не е известно какви са наградите за победителите.

Вижте статията тук

Stolica.bg, 25.07.2019 г.

Pcworld.bg, 26.07.2019 г.

2019-07-29

20% от местата за първокурсници остават празни

2019-07-25

След първо и второ класиране: ТУ-София продължава да приема студенти

19.07.2019 г.ВУЗ-ът ще попълва ограничен брой места за степен "Бакалавър". Техническият университет в София продължава да приема документи за попълване на ограничен брой места след първия и втория етап на класирането за образователно-квалификационната степен "Бакалавър", съобщиха от  пресцентър на ВУЗ-а. 
Кандидатите трябва да носят оригинал и копие на дипломата за средно образование. За абитуриентите, които ще се дипломират през август и септември, документите се приемат със служебна бележка /академична справка/ от училището с оценките от дипломата.

Вижте статия тук 

2019-07-22

Как влияе автоматизацията на живота ни?

15.07.2019 г.Роботите срещу хората. Очаква се до 10 години роботите да откраднат десетки милиони работни места. Прогнозата е на „Оксфорд Икономикс". Роботите са силни, издръжливи и нямат нужда от почивка, от храна, от вода, нито от сън. Светкавично бързи и сръчни и на тенис масата, даже строят стени, и то в пъти по-бързо и точно от хората. "Ще ги заменят в много неща, и то в неща, които хората биха искали да ги заменят. Това е тежък физически труд. Труд, изискващ обичайни повтарящи се действия", каза ръководителят на лаборатория "Изкуствен интелект" в София Тех Парк - проф. Валери Младенов. Всяка автоматизирана машина има в пъти по-голяма производителност от човешката. "Не бива да се притесняваме, даже трябва да се радваме. Ролята на държавата е в това - кои професии ще се развиват, къде човекът ще е силен и кои ще отмрат", заяви проф. Младенов. Докладът на „Оксфорд Икономикс" оспорва конспирацията, че роботите ще превземат човечеството. "Роботът е продукт на човека, направен да служи на човека", добави проф. Валери Младенов. Анализаторите посочват, че колкото места се губят заради роботизацията, толкова да бъдат създадени другаде."Много хора ще имат възможност да работят по-интересни неща, да почиват повече. Производителните сили ще бъдат на такова ниво, че потреблението на обществото ще бъде осигурено от работещите машини", добави проф. Младенов. Сферите, които изискват състрадание, творчество или социален интелект ще съществуват десетилетия напред. "Роботът няма чувства. Машините с изкуствен интелект могат да стигнат до нива, в които превъзхождат човека, но чувствата помагат да се вземат едни или други решения. Чувствата са дадени на човека от друго място", заяви проф. Валери Младенов. Едно е сигурно - никога няма да успеят да заменят въображението на човека.

Вижте видео материала тук

Nova.bg, 15.07.2019 г.

2019-07-18