яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 11-15 от 158.

"Рестартирай Европа": Холопортацията – виртуално общуване на по-високо ниво

22.0.2021 г.Учени от Техническия университет работят по проект за визуална телепортация, благодарение на който в близко бъдеще хората ще могат да общуват чрез триизмерна холограма на далечни разстояния. Доц. Агата Манолова, от Факултета по телекомуникации в университета и ръководител на проекта, обясни, че така наречената холопортация е нов тип 3D технология за заснемане. По този начин, с високо качество, могат да се конструират триизмерни модели на хора, които да се пренасят навсякъде по света в реално време. Тази виртуална телепортация се осъществява със специален софтуер и видеокамери и събеседникът ни може да се появи пред нас като аватар. „Холопортацията е комуникация в смесената реалност, в която участват различни хора, които независимо къде се намират по света, общуват абсолютно реалистично. Идеята е, че ние представяме хората като абсолютно реалистичен аватар, който реагира по същия начин, както реалния потребител, движи се, има експресия на лицето. В бъдещо развитие ще включим и останалите човешки възприятия като допир, вкус и мирис“, каза доц. Манолова. Приложната област на холопортацията може да бъде най-различна – в медицината, в образованието и въобще в подобряването на качеството на живота, особено сега по време на пандемията от COVID-19, уточни ръководителят на проекта: „След общуване с колеги от други научни области, видяхме, че може да има много интересни приложения що се отнася до обучение и то на специалисти в медицината, обучение в ситуации като пожари, земетресения, т.е. да могат да се провеждат смесени обучения и симулации във виртулни среди. По принцип никой не беше очаквал COVID-19 да ни удари по начина, по който станаха нещата, но науката се движи точно от такива предизвикателства, така че донякъде това помогна с още една идея да подпомогнем и обучението, поради това, че в момента толкова интерес насъбра този проект и в лабораторията тук работят страшно много студенти, които имат голям интерес към тези нови технологии“. Проектът се нарича „HOLOTWIN“ и е по националната програма „Европейски научни мрежи“ към Министерството на образованието и науката.  Началото на проекта е поставено през месец октомври 2020 година. Той е с продължителност 2 години и се осъществява съвместно с университета в Орхус, Дания, в Съри, Великобритания, с партньори от Гърция и други световни учени.

Вижте репортажа тук

Вnr.bg, 22.09.2021 г.

2021-09-23

Интервю с проф. д-р Михаил Тодоров от Факултет по приложна математика и информатика, ТУ-СофияКратка информация за изследователя: име, степен, звание, месторабота
Михаил Тодоров, професор в ТУ-София, Факултет по приложна математика и информатика, д-р (PhD) по математика.
С какво се занимавате на работното си място? (Ежедневието на един учен) – проекти, изследвания,
Нормално е човек на работното си място да работи. Това обаче в голяма степен се отнася за чиновническия начин на мислене. Работното място на учения е неговия мозък. Както казваше моят научен ръководител на времето ученият трябва „да върдаля проблемите в главата си“. В ситуацията, в която сме принудени да живеем и работим, понятието работно място загуби своя смисъл.
Какви са научните ви постижения (приноси) и каква е тяхната полза за обществото и икономиката?
В нашата област постиженията нямат показен характер и поради спецификата си са трудни за разбиране и осмисляне от голямата част от обществото, а икономическият ефект често пъти е индиректен и изисква време, докато намери реализация.
Какво ви мотивира да изберете професията на изследовател?
Когато бях в прогимназията в час по български език и литература ни дадоха да напишем съчинение с разсъждение на тема „Какъв искам да стана, когато порасна“. Имаше различни интерпретации на тази тема. Спомням си, че писах, че е рано да се каже и не знам отговора на този въпрос. Много са факторите – някои явни, други неявни, някои съзнателни, други – не. Много е важна средата – семейството, училището, приятелите, колегите. Важни са и начинът и организацията на мислене. Изборът на професия не е игра на тото, а процес, който протича в продължение на много години и невинаги е с еднозначен изход.
В момента работя върху ……., което ще…….
В момента работя върху няколко неща по необходимост, което е почти постоянно състояние при мен поради хроничния недостиг на време. Конкретно: редактирам книга за печат, която съдържа около 100 статии от конференция, пиша рецензии за научни конкурси, опитвам се да решавам трудни уравнения, които са част от международна научна колаборация. Мога да продължа, но ще спра дотук.
Какви проблеми срещат учените във вашата област (за професионалното си развитие и в работата си)?
Срещат проблемите, които решават или се опитват да решават, но не знаят как. Нашата тематика изисква постоянство, висока квалификация и по принцип е с нисък коефициент на полезно действие. Има проблеми, които отнемат години работа, докато се получат някакви разумни резултати. Няма да говоря за административни проблеми, без които не може в реалния живот.
Какво, според Вас, трябва коренно да се промени в България по отношение на науката?
Ако говорим за коренни промени, това е равносилно на революция. Не мисля, че имаме нужда от такива. Науката в световен мащаб едва ли зависи от коренните промени в България. Необходим е добър мениджмънт, кадърно администриране, респ. финансиране. Интелектуален ресурс си имаме достатъчно.
Знаете ли че: (малко известен и интересен факт за специалността)
Ако ми го кажете, ще го узная.
В свободното си време обичам да: (хоби, спорт)
При учените хоби и професия е едно и също и това е гаранция за успеха, а успех има, когато музата ни посети. За нея няма работно време, нито работно място.

Вижте статията тук

Nauka.bg, 20.09.2021 г.

2021-09-21

Проф. Валентин Колев от ТУ в София: Мълниите са сред най-слабо изучените явления

08.09.2021 г.

  • Моделирането на гръмотевица е невъзможно
  • При буря на открито трябва да се свием на кълбо
  • Гръмоотводите не гарантират пълна защита

- Трагичните случаи напоследък направиха отново актуална темата за възможностите за защита от мълнии. В Техническия университет в София има ли някаква специалност, която да обучава специалисти в тази сфера?
- Има една дисциплина, която се нарича техника на високите напрежения, и при нея един от въпросите в конспекта за изпита на студентите е свързан със защитата от мълнии.
- България разполага ли с лаборатория, където да се имитират мълнии? Такава имало в румънския град Крайова.
- Не. В нашата лаборатория по техника на високите напрежения генераторът за импулсни напрежения създава стандартна импулсна вълна, която се получава в резултат на въздействието на мълния. Физически да се моделира мълния е невъзможно.
- Гръмоотводите гарантират ли пълна защита?
- Повече от ясно е, че не можем да спрем мълниите. В населените места има гръмоотводи, а освен това и много високи сгради, които може да привлекат мълнията. За съжаление обаче гръмотевицата има случаен характер и невинаги се ориентира към мълниеприемника. Понякога тя успява да се провре през защитата и пада в защитената зона.Застигне ли ни на открито гръмотевична буря на открито - в полето или планината, трябва да клекнем и да се свием на кълбо, за да сме на максимално ниско ниво. Не е удачно да се ляга, защото може да се провокира висок потенциал между крайниците. Най-тежките поражения при мълнии са между ръка и крак, защото електрическият заряд минава между тези два крайника през гръдната кост, където най-силно се отразява фибрилацията на сърцето. Всички знаем още, че при буря не бива да се крием под дърво, защото при дъжд то е проводник на ток и по-лесно може да привлече мълнията.
- Някои съветват при буря да се изключват мобилните телефони. Вашето мнение по въпроса какво е?
- Във връзка с това твърдение ще трябва да се консултирам с колегите от телекомуникациите. Физиката на привличането на мълнията е свързана с наличието на елемент с острие, увеличаващо напрегнатостта на полето, с което се повишава вероятността за привличане на светкавицата. Не знам как един телефон увеличава напрегнатостта на полето около него. Няма по-случайно явление от това къде точно ще падне една мълния. В случая със загиналия футболист преди дни фатална роля може да е изиграла металната гривна на ръката му или неволен жест с вдигане на ръката нависоко и по този начин да е привлякъл гръмотевицата.
- В такъв случай какво е спасението?
- Единствено фарадеевият кафез може да осъществи защита от мълнии. Това е един куб от метал.
- Автомобилите с метално купе създават ли подобна защита?
- Да, но не е сигурно.
- Опасни ли са гръмотевиците за самолетите и другите летящи машини, управлявани от хора?
- При тях се вземат специални мерки. За да може мълнията да порази обекта, винаги трябва да се затвори веригата. Най-голям риск за самолета е, когато мълнията го удари, след това тя да премине към земята. Така на практика самолетът става проводник, през който токът от мълнията отива към земята.
Преди години имахме случаи, когато на улучен от мълния самолет бяха излезли от строя част от електронните му системи и ни викаха да дадем мнение.
- Някои казват, че метрото в София създавало магнитно поле, което привличало мълниите. Вярно ли е подобно твърдение?
- Не. То е под земята и няма как да породи подобен ефект.
- Каква е силата на мълнията?
- Електричеството, генерирано от мълнията, се равнява на хиляди ампери. Колкото на по-голяма надморска височина се намираме, толкова токът е по-малък. Най-голям е токът на гръмотевицата на морското равнище. Когато мълнията попадне на земята, в зависимост от съпротивлението, през което минава, формира пад на напрежението, което може да достигне няколко хиляди или дори милиони волта. Досега обаче не е правено точно измерване на напрежението на мълния, защото подобна манипулация е опасна. Тези стойности са повече теоретични. Мълниите засега са много слабо проучени. Може да се констатира само ефектът от тях. Виждал съм дупка, пробита от кълбовидна мълния в стоманена врата на трафопост. Тя беше с диаметър десетина сантиметра и все едно беше изрязана с оксижен. Кръглият отвор беше със следи от разтапяне на метала.
- Каква работа вършат активните гръмоотводи? Те били много модерни напоследък.
- Мълниеприемниците с изпреварващо действие имат зона на защита около 150 м. В научната литература обаче има доста публикации, че при тях се забелязва по-голям процент на провиранията на мълниите и попадането им в зоната на защита. Никой гръмоотвод няма 100% защита.
- Правени ли са изследвания какъв е процентът на тези провирания на светкавиците в покриваната от мълниезащитните съоръжения зона?
- Не са правени такива проучвания. В града, когато има буря с гръмотевици, човек просто трябва да намери подслон. Не трябва да се стои навън. Чуем ли гръмотевици в небето, колкото е възможно по-скоро трябва да се приберем някъде.
- Освен гръмоотводите трябва ли да се прави допълнителна защита на електрическите инсталации в сградите срещу въздействието на мълниите?
- Естествено. То си има и наредба за мълниезащита на сгради и съоръжения и тя трябва да се спазва. На електрическите инсталации вътре в сградите се слагат, т. нар. защити от пренапрежение. Някои ги наричат катодни отводители, други – арестори. Те имат задачата при необходимост да изравнят потенциала между фазата и нулата на инсталацията. Така се намаляват рисковете да се повреди някой електрически уред - хладилник или телевизор, напр. Има устройства, които даже се слагат на контакта, към който е включен самият уред. На пазара вече се продават такива разклонители, в които е вградена защита от пренапрежение.
- Подобни мерки са удачни за сгради, които са в отдалечени райони ли?
- Да. Това се отнася за сгради, които не попадат в зоната на защитата на гръмоотводите на други по-високи постройки.
- Какви са рисковете за кабелните линии на интернет, които са въздушни, и за компютрите на абонатите?
- Същите като при всички видове мрежи. При кабелния интернет, ако попадне мълния на жицата, тя не може да издържи напрежението и някъде ще пробие. Така има риск това напрежение да достигне и до домовете на ползвателите.
- В такъв случай при буря абонатите, свързани с такива мрежи, е добре да изключват кабела от компютъра ли?
- Да, трябва да се изключи или да се сложи съответната защита срещу пренапрежение на самия кабел.
- Тази защита в случая прекъсва автоматично линията на интернет към компютъра ли?
- Не. В случая тази защита защитава входа на устройствата, свързани към интернет, от опасното пренапрежение.
- Как се защитават големите далекопроводи от мълнии?
- С мълниезащитни въжета. Те са монтирани между върховете на стълбовете и са задължителни за мрежите, пренасящи ток с напрежение над 110 киловолта.
- Кои страни са най-напреднали в изследването на мълниите и имат най-високи постижения в мълниезащитата?
- Трудно е да се каже.
ВИЗИТКА: Проф. Валентин Колев е роден на 11 април 1959 г. Декан на електротехническия факултет при ТУ-София. Доктор по специалността „Техника на високите напрежения”. Водещ преподавател по “Техника на високите напрежения”, “Координация и диагностика на електрическата изолация”, “Икономика на енергетиката”, „Законова уредба и пазар на ел. енергия”.Бил е изпълнителен директор на ЕСО ЕАД, зам.-председател на УС на Браншовата камара на енергетиците в България.

Вижте статията тук

Мonitor.bg, 08.09.2021 г.

2021-09-09

"Рестартирай Европа": Усъвършенстването на автомобилите е една от гаранциите за безопасно пътуване

07.09.2021 г.
 
Чрез различни технически новости се търси възможност за повишаване на сигурността при пътуването и за бърза реакция при кризисни ситуации.  Това правят и производителите от Европейския съюз при подготовката на различни нови модели. Търсят се възможности за усъвършенстването на системите за стабилност на пътя. Те винаги могат да дадат информация на водача къде се намира автомобилът, и дали има опасност той да напусне платното за движение. Има и системи, които могат веднага да реагират и да предизвикат и спиране на автомобила. Освен това се знае, че при тежки произшествия на пътя най-пострадали са децата. Ще припомним, че на предната седалка не може да седи дете под 10 години, а по-малките трябва да имат специални столчета, които се закрепват за задните седалки. Производителите и там предлагат различни новости. Това са част от нововъведенията, които се предлагат от производителите на автомобили за повишаване на сигурността при пътуването. 
Ето най-интересната информация от преподавателя в Техническия университет доц. д-р Илиян Дамянов.

Вижте статията тук

БНР, 07.09.2021 г. 
2021-09-09

Студенти от 8 професионални направления и 18 защитени специалности ще се обучават безплатно

18.08.2021 г.Студенти от 8 професионални направления и 18 защитени специалности ще се обучават безплатно. Това стана възможно, след като правителството одобри списък на професионални направления и защитени специалности, които се освобождават от такси за обучение. Тези направления и специалности са с най- висок бъдещ недостиг от специалисти на пазара на труда. Целият курс на обучение е безплатен за студентите, приети от учебната 2021/2022 г., в специалности от професионалните направления „Педагогика на обучението по...", „Религия и теология", „Математика", „Физически науки", „Химически науки", „Химични технологии", „Енергетика", „Материали и материалознание". Без такси ще се обучават студентите в специалности „Арменистика и кавказология",  „Африканистика, „Индология", „Иранистика", „Класическа филология", „Новогръцка филология", „Румънска филология", „Унгарска филология", „Хебраистика". В  списъка попадат също „Ядрена техника и ядрена енергетика", „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост", „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост", „Топло- и ядрена енергетика". Безплатно ще е обучението и за студентите, приети в „Ядрена енергетика", „Корабостроене и морска техника", „Хидростроителство", „Металургия", „Технология
на дървесината и мебелите". Мярката се прилага за втора година и ще обхване 8916 студенти в първи и втори курс в 18 държавни висши училища. За покриване на таксите за първия семестър на студентите, приети от учебната 2021/2022 г., ще бъдат необходими 1.6 млн. лева. Те ще са за сметка на разчетени разходи по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. Средствата, необходими за 2022 г., ще бъдат планирани със Закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните държавни висши училища. Целта на мярката е да възобнови интереса на кандидат-студентите към тези важни специалности и направления, за да се подготвят кадри, необходими за икономиката и обществения живот.

Вижте статията тук

Mon.bg, 18.08.2021 г.

2021-08-19