яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 36-40 от 305.

Общото събрание на Техническия университет ще избере нов ректор и нови ръководни органи на висшето училище

23.10.2019 г.

В Техническия университет в София утре ще се състои Общо събрание, на което ректорът на ТУ чл.-кор. проф. Георги Михов ще изнесе годишен отчетен доклад за периода ноември 2018 г. - октомври 2019 г. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Вижте статията тук 

БТА, 23.10.2019 г.
БНР, 24.10.2019 г.
2019-10-25

„Ден на кариерата“ в Техническия – място за преговори между студенти и бизнес

17.10.2019 г.Студентите стават все по-активни и взискателни в подбора на компании, с които преговарят за стаж и работа. Това показва единадесето издание „Ден на кариерата“ в Техническия университет – филиал Пловдив. В изложението участват със свои щандове 54 компании от областите Пловдив, София, Смолян, Стара Загора, Пазарджик и Хасково.н„За един ден оттук ще преминат около 1200-1300 от нашите колеги“ – каза председателят на Студентския съвет Димитър Янков. Днес половината от студентите ще вземат своето решение къде да направят своите летни стажове – това е показала практиката от досегашните изложения. „Денят на кариерата им дава възможност да избират и когато първият стаж не им хареса, на следващата година вече по-целенасочено търсят стаж в друга фирма. Студентите от 3 и 4 курс са по-активни, защото вече имат опит и практика. Част от тях договарят с фирмите, където са стажували условия за почасова работа през седмицата и почивните дни.“ – коментира Димитър Янков. При откриването директорът на Техническия университет – филиал Пловдив проф. Въльо Николов заяви: „Изложението „Ден на кариерата“ дава много добра възможност за връзка между нашите студенти и индустриалните ни партньори, които имат нужда от тях. Така ние осигуряваме възможности за професионална подготовка на бъдещите инженери още по време на тяхното следване. За добрата съвместна работа между висшето учебно заведение и индустриалните партньори говори нарастващият интерес към изложението „Ден на кариерата“. 
Участниците
Компаниите, които участват в „Деня на кариерата“ в Техническия университет -филиал Пловдив формират годишни приходи от своя бизнес от близо 6,3 милиарда лева. Седемнадесет от тях попадат в класацията „100 най-големи компании в България“ на в. „Капитал“. Само те формират годишни приходи от близо 5,4 милиарда лева или 5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната ни за 2018 година. /107,9 млрд. лева/. Според Виолета Гърдева – ръководител на отдел „Човешки ресурси“ във фирма „Латекоер“, която произвежда врати за самолети, качеството на завършващите пловдивския инженерен вуз студенти е все по-високо. В нашата компания вече работят успешно млади специалисти, завършили тук, казва г-жа Гърдева. Сега сме тук, за да поканим на стаж и на работа нови млади хора, защото разширяваме дейността си, добави тя. Байрие Бейтула – ръководител на отдел „Човешки ресурси“ в кърджалийското машиностроително предприятие Кяшиф ЕООД изложението в Техническия университет носи и непреки ползи на участниците в него. „Ние успяваме да си „сверим часовниците“ в конкуренцията за младите инженери. Доволна съм, че все повече студентите питат не само за заплащането, но и за възможностите за кариера, социалните придобивки. Очакванията на студентите от по-малките курсове за заплащане са силно нереалистични, но в 3 и 4 курс бъдещите инженери вече са по-наясно с пазарните възможности и умеят да водят преговори.“ – заключи Байрие Бейтула.
 
Вижте статията  тук

Plovdiv-press.bg, 17.10.2019 г.

БТА, 17.10.2019 г.

Тrafficnews.bg, 17.10.2019 г.
Мarica.bg, 17.10.2019 г.
 

2019-10-25

Откриха изложението „Дни на кариерата“ в ТУ

16.10.2019 г.

Днес се откри тазгодишното издание на изложението, „Дни на кариерата“, което се провежда за 14-та поредна година в в Техническия университет-София и във филиала в Пловдив и „Факултет и колеж“ - Сливен, с рекорден брой участници - над 142 фирми, които са водещи за развитието на икономиката в България. На откриването присъстваха Милена Дамянова - председател на Комисията по образованието и науката на Народното събрание, Таня Михайлова, зам.-министър на Министерството на образованието и науката, Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и на Съвета на настоятелите на ТУ- София, много работодатели, преподаватели и студенти. „Благодаря на всички, които се отзоваха на общия призив да помогнем на бъдещите инженери и специалисти на България да намерят верния и успешен път на своето професионално развитие. Все по-важно е учебният процес да сверява часовника си с бурното развитие на технологиите, техниката и конкуренцията. Наша задача е да обучим студентите по програми и по специалности, които да отговарят на днешните огромни предизвикателства в областта на динамично развиващите се сектори на индустрията. Дори ние, преподавателите от ТУ-София, всекидневно, следим за ярките постижения на днешните учени и наши възпитаници, някои от които са топ мениджъри на големи световни корпорации“ - каза в словото си при откриването на събитието, ректорът на ТУ-София, чл.-кор. проф. д.т.н. инж. Георги Михов. Той посъветва студентите да се възползват максимално от възможностите на изложението, да се срещнат с бъдещите си работодатели и да изберат най-доброто работно място за себе си. „Моето пожелание днес е: един ден Вие да сте в ролята на работодатели, да предлагате работни места и да търсите специалисти от нашия университет. Така ще задържим и Вас и бъдещите поколения в нашата страна, която има огромна нужда от способни млади хора, готови да се посветят на изграждането на високотехнологична и просперираща България“ - допълни проф. Михов. Интересът към изложението бе много голям. Стотици студенти още от ранните часове на деня започнаха да се информират за предлаганите работни места, стажове и възможности за своето професионално развитие. На 17-ти октомври изложението продължава във филиала на ТУ-София в Пловдив и във „Факултет и колеж“ - Сливен.

Вижте статията тук

Novinite.bg, 16.10.2019 г.
Dnes.bg, 16.10.2019 г.
Pariteni.bg, 17.10.2019 г.

2019-10-25

„ДНИ НА КАРИЕРАТА” В ТУ

15.10.2019 г.
 
Над 140 работодатели участват в изложението „Дни на кариерата” в Техническия университет. То се провежда за 14-та поредна година. По време на изложението работодателите имат възможност да представят своите дейности, да предложат стажантски програми и работни места на студентите. ВАСИЛ ВЕЛЕВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА АИКБ
 “Колкото по-рано се ориентират младите хора към конкретно предприятие, към конкретни работни места, толкова е по-добър стартът в кариерата им и толкова повече се постига и от тях, и от предприятия, и от индустрията като цяло.” Екатерина Тодорова е част от екипа на ИТ компания. Всяка година тя и колегите й участват в изложението. ЕКАТЕРИНА ТОДОРОВА ИТ КОМПАНИЯ  “Ние търсим предимно програмисти и хора, които се занимават с ИТ и имат страст към това нещо. Важно е да се правят такива събития, тъй като е много трудно. Конкуренцията е много голяма и се надявам много днес да се запознаем с нови, талантливи хора, които да се присъединят към нашия екип.” Асен е първокурсник в Техническия университет. Момчето учи електроинженерство на френски език. За момента не смята да започва работа. АСЕН ЕНЕВ СТУДЕНТ В ТУ-СОФИЯ  “Мисля първо да се фокусирам на завършването на университета и да изкарам висше образование и след това вече да се занимавам с това. А работа – най-много лятото, ако нещо си намеря.” Според заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова подобни форуми трябва да има още по-често и то в различни направления. ТАНЯ МИХАЙЛОВА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА  “В последните 2 години изключително добър диалог има между бизнеса и средното образование, между бизнеса и висшето образование и между средното образование и висшето образование, защото това е една система, в която, ако едно от звената не дава качествен продукт, да имаме добър резултат.” Във вторник и сряда бизнесът има възможност да се среща със студенти в София, а в четвъртък - в Пловдив и Сливен.

Вижте репортажа тук

Tvplus.bg, 15.10.2019 г.
 
 
2019-10-25

142 работодатели участваха в 14-ото издание на „Дни на кариерата“

15.10.2019 г.

142 работодатели взеха участие в 14-ото издание на изложението „Дни на кариерата“ в Техническия университет в София. Целта е студентите да получат възможност за ранно кариерно ориентиране, а бизнесът да се запознае отблизо със своите бъдещи служители. По време на изложението работодателите представиха свободни стажантски позиции, работни места и стипендиантски програми. Веселина Панова, представител на една от най-големите банки у нас, заяви: "Предлагаме работа, предлагаме и стажантска програма, движат се в стандартните граници за сектора". Студентите обаче имаха конкретни очаквания за заплащане: "За стаж поне 600-700 лева, зависи колко часа, например за 4 часа - 400 лева. Начална заплата в размер на 1200". "Не губете време, ние ви чакаме"- с тези думи към младите специалисти се обърна Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България: "Колкото по-рано намерите бъдещото си работно място, толкова по-ранен старт в кариерата ще имате".

Чуйте репортажа тук

БНР, 15.10.2019 г.

2019-10-25