яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 71-75 от 162.

Предварителен кандидатстудентски изпит по математика в Техническия университет в София

27.03.2021 г.

Техническият университет в София организира днес предварителен онлайн кандидатстудентски изпит по математика. Изпитът започна в 9:00 часа и се провежда чрез използване на специализирана университетска интернет платформа и приложението Гугъл Мийт (Google Meet, новото име на Hangouts Meet). Техническият университет припомнят, че провеждат своята кандидат студентска кампания за новата академична година с иновативен подход. Всяка седмица от 11 февруари до 22 април се провежда онлайн кандидатстудентско студио, което се излъчва чрез Ютюб канала на Техническия университет. По време на онлайн срещите преподаватели, декани и изявени студенти представят бакалавърските специалности на учебното заведение, а ученици професионални гимназии могат да задават своите въпроси. 

Вижте статията тук

БНР, 27.03.2021 г.

2021-04-01

За учебната 2021/2022 г: Бум на медицинските специалности във вузовете

24.03.2021 г.....Техническият университет - София ще стартира кандидатстудентската си кампания за академичната 2021/2022 г. тази седмица, съобщават от вуза. Вместо на място заради противоепидемичните мерки ТУ-София ще привлича студенти в YouTube и Facebook. За целта всеки четвъртък от 14.30 до 16.30 ще бъде организирано специално студио, което ще излъчва в YouTube канала на Техническия университет - София и Facebook. Кампанията е в периода от 11.02. - 22.04. По време на онлайн срещите ще се представят бакалавърските специалности, които 14-те факултета на Техническия университет - София предлагат на кандидат-студентите. Ще бъдат организирани индивидуални онлайн срещи със средни училища и професионални гимназии. Учениците, техните родители и учители ще могат да задават въпроси към деканите на факултетите и другите участници в онлайн студиото - преподаватели, студенти и представители на бизнеса. Те ще получат ценни съвети и необходимата информация при избора на специалности, които ги интересуват, както и възможността да се потопят в атмосферата на университета. За да привлече млади хора, които да се посветят на инженерните науки и професии, ръководството на Техническия университет - София има намерение да проведе и кръгли маси с директори на училища в цялата страна, ученици от горните класове и бъдещите работодатели...

Цялата статия вижте тук

Monitor.bg, 24.03.2021 г.

2021-04-01

На 27 март ще се състои отдалечен кандидатстудентски изпит по математика в ТУ

24.03.2021 г.
 

 
На 27 март от 9.00 часа ще се състои отдалечен предварителен кандидатстудентски изпит по математика за обучение в Техническия университет - ТУ в София. Миналата година ТУ-София беше първото висше училище в България, което организира кандидатстудентски изпити по този иновативен начин, съобщава пресцентърът на университета. Изпитът ще се състои чрез използването на специализирана университетска платформа и на приложението Google Meet. Допуснатите до изпита трябва да имат отдалечен достъп чрез непрекъсната интернет връзка до компютърна конфигурация с налични и работещи видеокамера и микрофон. Продължителността на изпита е четири астрономически часа, разделени на два модула по 120 минути, като между тях има 15 минути задължителна почивка. Първият модул се състои от 20 задачи с по-малка трудност, като всяка вярно решена задача носи 1 точка. Вторият модул е от 10 задачи с по-голяма трудност, като всяка вярно решена задача носи 2 точки. Максималният брой точки от теста е 40. Техническият университет в София организира своята кандидатстудентска кампания за академичната 2021/2022 година с иновативен подход - всяка седмица от 11 февруари до 22 април, има онлайн кандидатстудентско студио. То се излъчва в YouTube канала на ТУ-София, на адреса - https://www.youtube.com/channel/UCinqGTOodXErbBBW7v01H_A, и в страницата във Фейсбук на ТУ - https://www.facebook.com/technicaluniversitysofia. На онлайн срещите декани, преподаватели и изявени студенти представят 32-те бакалавърски специалности в 14-те факултета на Техническия университет в София, а ученици от професионални гимназии могат да задават своите въпроси. В студиото участват и представители на водещи международни и български фирми, които запознават кандидат-студентите с възможностите за стажове и практики по време на следването им и с перспективите за професионалната им реализация. Техническият университет в София е изградил богати традиции в подготовката и реализацията на хиляди студенти, които днес са изтъкнати учени, инженери, мениджъри и ръководители в България и по света. Според рейтинговата система на университетите ТУ- София за поредна година е водещ в шест професионални направления - "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Комуникационна и компютърна техника", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация" и "Общо инженерство". В годината на своята 75-годишнина Техническият университет стана един от осемте учредители на Европейския технологичен университет EUt+ - един нов тип институция на конфедеративна основа, която ще предлага на студентите още повече възможности за модерно обучение на най-високо ниво и придобиване на европейски бакалавърски и магистърски степени.

Вижте статията тук

Рolitika.bg, 24.03.2021 г.
БТА, 24.03.2021 г.

2021-03-25

Системата за мониторинг на въздуха вече отчита на интернет страницата на Община Разград

16.03.2021 г. До нея се стига от препратка в горната част на сайта вляво, точно под секцията „Профил на купувача“ и до секцията „COVID-19“. При кликване върху надписа „Система за измерване на въздуха“ потребителят се насочва към сайт, който отчита в реално време концентрацията в три станции в Разград на: въглероден оксид, азотен диоксид, амоняк, серен диоксид, сероводород, озон и фини прахови частици – https://ecobg-air.eu/. Отчита и атмосферните условия – температура, влажност на въздуха, атмосферно налягане, посока и скорост на вятъра. Станциите бяха монтирани през февруари в три района в областния град – на покривите на ДГ“Шестте ястребинчета“, ДГ“Детелина“ и ДЯ“Слънчево детство“. Местата са отбелязани върху карта на града, трите точки светят в зелен цвят, когато показателите са в норма, а променят цвета си, ако е установено превишение на концентрацията на някой от показателите. Цветният код съответства на световния индекс на замърсяване AQI съгласно общоприетата скала, като цветовата гама е дадена отляво. Стойностите на индекса AQI показват 6 нива на състояние на замърсеност на въздуха, на всеки от които отговаря цветен код и информация на възможните последици за здравето. Зеленият цвят показва, че качеството на въздуха е задоволително и няма здравен риск; жълтият – качеството на въздуха е приемливо, може да има умерена опасност за здравето на малък брой хора, необичайно чувствителни към замърсяване на въздуха; оранжевият – хората от чувствителните групи могат да имат здравни проблеми; червеният – всеки човек може да започне да изпитва неблагоприятни здравни ефекти, хората от чувствителните групи може да имат по-сериозни последици за здравето; лилавият – предупреждение за аварийна ситуация, валидна за цялото население, тъмнолилавият – сигнал за непосредствена опасност за здравето на населението. Когато се кликне върху някоя от трите точки се визуализира основна информация за времето и индекса на замърсяване, а чрез линка „статистики“ може вече да се наблюдават нивата за всеки обект за всеки замърсител, както и да се сравнят с гранично допустимите стойности. Системата е разработена от Технически университет-София, който извършва и техническата й поддръжка, въвежда се в изпълнение на решение на Общински съвет-Разград.

Вижте статията тук

Razgradnews.net, 16.03.2021 г.

2021-03-22

185 ученици в 43 отбора на тазгодишното издание на Hack TUES GG

16.03.2021 г.От 11 до 13 март 2021 г. се проведе седмото издание на хакатона на Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет в София. В него взеха участие 185 ученици в 43 отбора, както и 44 ментори и 26 компании. Главна тема на състезанието беше Develop for the environment - технологии в полза на околната среда.
Специалната награда на Comet Electronics за най-добър проект с вградени микрокомпютърни системи взе отборът "789 2.0", съставен от учениците от 12. клас - Илиана Генова, Венелин Атанасов и Стефан Антонов. За двата работни дни те успяха да разработят IoT система за управление и визуализация на условията в домашната среда.
Проектът има за цел да управлява по "умен" начин системите в дома, като намалява излишната консумация на електроенергия. С помощта на сензори, системата следи нивата на замърсяване във въздуха (вредни газове и прахови частици), като информира потребителя, когато нивата са опасно високи. На трето място се класираха отбор "Dynamics"! Те създадоха - GRobot, робот, който се придвижва и на базата на изкуствен интелект разпознава отпадъци и ги събира. Единадесетокласниците от отбор "Dynamics" - Лилия Любенова, Ангел Стоянов, Евгени Атанасов и Денис Захариев бяха отличени и от Astea Solutions. Отличието връчи Калоян Ангелов - координаторът на Hack TUES 6. Второто място отиде при отбор "Мечо Пух". Единадесетокласниците - Александър Найденов, Стефан Босев, Стоян Тинчев и Кристиян Стоименов, създадоха чат-бот, който с помощта на машинно самообучение, помага на потребителите да научат повече за заобикалящите ги екологични проблеми и как да ги разрешат. Отличието връчи научният ръководител на ТУЕС към ТУ-София - Таня Василева. Победители взеха и наградата на TelebidPro. Първото място на тазгодишния хакатон - Hack TUES GG, грабна приложението CycleMap, което предлага най-удобния маршрут за велосипедисти до определена дестинация, базирайки се на оценка от други потребители и фактори като замърсяването на въздуха. Създатели на проекта са дванадесетокласниците от отбор "Holdinga" - Виктор Горчилов, Валентин Спасов, Самуил Георгиев и Антон Янчев, а използваните от тях технологии са Graph DB, Nest JS и React. Отличието връчи лично деканът на факултета по електронна техника и технологии на Технически университет - София - проф. дтн инж. Иво Илиев. Шампионите грабнаха също наградите на WWF Bulgaria, Strypes и отличието за най-добра презентация на полуфинал. Новост тази година бе играта #creatememories. В нея участниците трябваше да качат пост в Instagram - снимка от работния процес, миймче или рисунка, свързани с хакатона. Победители станаха десетокласниците от отбор Smertь със своите 172 харесвания. Те взеха наградата на Nemetschek Bulgaria, както и за най-добра презентация на полуфинал 1. На полуфинал 2, като добри презентатори, се отличиха учениците от десети клас в отбор 3488. Наградата изгряващи звезди за най-добър проект сред осми клас грабна отбор Nice Inc. Награди взеха у четирима ментори. Отличия "Бърза реакция" отидоха при Боян Георгиев от Experian Bulgaria, Христо Спасов от TelebidPro, Янислав Трендафилов от VMware Bulgaria и Евгени Димов от Americaneagle.com. Те бяха оценени на базата на най-много разрешени проблеми в рамките на двата работни дни.

Вижте статията тук

Сomputerworld.bg, 16.03.2021 г.

2021-03-22