яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 66-70 от 225.

На електроенергийната ни система й трябват нови базови мощностиПроф. д-р инж. Валентин Колев, зам. пр-л на Камарата на енергетиците, декан на Електротехнически Факултет в ТУ - София, "Светът е бизнес". Причината, поради която в цяла Европа цената на електроенергията е висока, най-вероятно се корени в цената на природния газ. Най-вероятно много от инсталациите са се трансформирали енергийната суровина от въглища към природен газ. Сега всъщност цената става много висока. Това заяви проф. д-р инж. Валентин Колев, зам. пр-л на Камарата на енергетиците, декан на Електротехнически Факултет в ТУ - София, в ефира на предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков. “Много трудно инсталираните в ЕС въглищни мощностни могат да бъдат заменени от ВЕИ, за да се стигне до безвъглеродна енергетика. Причините за това са свързани с овладяване на режима по активна мощност и енергия, както и участието на тези  мощности в първично, вторично и третично регулиране на електроенергийната система като цяло в Европа.” Проф. Валентин Колев смята, че пиковете в цените на електроенергията в борсата “Ден напред” няма как да се дължат на нечистоплътни корпоративни интереси, защото самата платформа се администрира от Nordis Group. “Процесът на администриране не е на наша територия”, заяви в ефир енергийният експерт. “Това е платформа, която следи функцията на предлагане с функцията на търсене на електроенергията. Там, където се пресекат двете функции, се определя цената. Причина за високата цена може да бъде дефицит на енергията.” Валентин Колев е на мнение, че основните енергийни източници на държавата ("АЕЦ Козлодуй", "ТЕЦ Марица Изток 2" и двете американски централи към НЕК) би трябвало да генерират печалба. “Тук държавното регулиране би могло да се намести, стига това да не бъде видяно от европейските институции като недопустима държавна помощ”. Тези акумулирани средства би могло да се насочат към енергоемки производства или към такива, които със сегашната цена на тока не могат да бъдат конкурентоспособни. “Моето мнение е, че тези компенсации за бизнеса от по 110 лв. за мегаватчас няма откъде другаде да бъдат взети. Те трябва да бъдат взети по линия на дивиденти от страна на енергийните дружества към Българския енергиен холдинг (БЕХ) и съответно от там те да бъдат предоставени по съответния административен ред.” За индустрията ще бъде най-добре да се стремят към фючърсни сделки,смята  проф. Колев. Той е на мнение, че българските кондензационни централи (ТЕЦ) трябва да работят максимално дълго, защото резкият преходът към безвъглеродна енергетика неминуемо ще доведе до дефицит на електроенергия. Гостът допълни, че като временна мярка може да се направи трансформация и от въглища основната енергийна суровина да стане природен газ. “Ние можем да използваме ВЕИ или пък да се обърнем към силата на водата. Със сигурност обаче не трябва да се отказваме от идеята да изграждаме базови мощности. Става дума за "АЕЦ Белене", а защо не и 7-и блок на "АЕЦ Козлодуй".”

Вижте статията тук


Вloombergtv.bg, 03.11.2021 г.

2021-11-15

Два наши университета в световна класация


  
Рейтинг според Times Higher Education (THE) за 2022 г.. Оксфордският е на първо място. Две от 52-те акредитирани висши училища в България намират място в световната. класация на университетите на Times Higher Education (THE) за 2022 г. В нея влизат над 1600 висши училища от 99 държави. Техническият университет в София дебютира в класацията, там е и Софийският университет. И двата са класирани след първите 1200. (категорията е "1201+") с 10.6–22.3 точки. Под черта, сред висшите училища, които не са включени с пореден номер, е Висшето училище по мениджмънт във Варна. За сравнение Румъния е представена от 18 висши училища, първото от които – Букурещкият университет - е в групата на класираните между 501-ото и 600-ото място. От Гърция те са 13. Първи е Атинският университет Харокопио, №351-400. Сърбия има три, също като нас, но и трите са класирани и първият – Университетът в Крагуевац - е в групата между №401 и №500. В Топ 10 продължават да доминират САЩ и Великобритания. Първото място запазва Оксфордският университет във Великобритания. Второто и тази година делят американските Калифорнийски технологичен институт и Харвард. Четвъртото е за Станфордският университет, петото делят Кеймбридж и Масачузетският технологичен институт.
 
Вижте статията тук
 
Тrud.bg, 07.10.2021 г.


Offnews.bg , 07.10.2021 г.

2021-10-26

В България трябва да се изгради обучение, пряко насочено към приложно развитие на космически инженерни технологии

В България трябва да се изгради обучение, което е пряко насочено към приложно развитие на космически инженерни технологии. Това каза гл. ас. д-р Владимир Божилов от катедра "Астрономия" към Физическия факултет на Софийски университет "Св. Кл. Охридски", ръководител на проект Space Education for Bulgaria /SpaceEdu4BG/ по време на днешната дискусия на тема "Космос и образование", която се състоя на Втория национален форум за съвременни космически изследвания, организиран от 7-и до 9 октомври в София Тех Парк. Той разказа за проекта, който цели за първи път в България да се изгради космическо инженерно обучение, така че българи да могат да работят в Европейската космическа агенция наравно със своите чужди колеги. България не просто трябва да следва добри практики, българите можем да бъдем водещи в космическото образование, каза той. Доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Висше военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна посочи, че за моряците астрономията е изключително необходима. Те учат астронавигация, без която не могат да се ориентират, защото в някакъв момент може да се получи срив на навигационните системи на кораба и те трябва да могат да определят местоположението му, където и да се намира в открито море. Доц. Радева отбеляза и, че в Европа започва създаването на военни космически сили и във всяка една страна ще се правят обсерватории, които да наблюдават изкуствените спътници, като целта е да се следи стабилността на орбитите им, дали се превръщат в космически боклук и т.н. Европейската космическа агенция в рамките на три - четири години вече е заделила над един трилион евро само за наблюдение, поясни тя. Ние трябва да си направим обсерваториите, да имаме подготвените хора - военни и астрономи, каза Радева. Моята цел е да намеря допирателни точки между военната общност, която се интересува от космос, с научната космическа общност, за да работим заедно, каза доц. Радева. Гл. ас. Димитър Гинчев от катедра "Въздушен транспорт" към Техническия университет в София отбеляза, че има голяма липса на машинни инженери, каквито са специалистите по авиационни технологии. Космическите технологии са най-високото ниво на инженерната наука, напомни той и допълни, че трябва да има силно развито космическо инженерство в България.

Вижте статията тук


БТА, 09.10.2021 г.

2021-10-14

Меморандум за сътрудничество и обмен на кадри подписаха ЕСО и ТУ – СофияИзпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев и ректорът на Технически университет – София проф. Иван Кралов подписаха Меморандум за сътрудничество за обмен на кадри и осигуряване кариерното развитие в структурите на ЕСО на студентите от висшето училище. Меморандумът цели да задълбочи съвместната работа между независимия електропреносен оператор на България и Техническия университет-София в областта на кадровия обмен и развитието на научно-изследователската дейност. „Съвременните реалности и целите за постигане на въглероден неутралитет на европейската и на националната икономики налагат необходимостта от още по-голямо сближаване в съвместната работа с академичните и научни среди. Новите поколения специалисти в енергетиката в лицето на кадрите, които се обучават във висшите учебни заведения у нас и в чужбина, са носителите на иновативните знания, които ще гарантират успешното постигане на климатичните цели на ЕС“, подчерта изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев по време на подписването на меморандума. „В края на септември месец успешно приключи програмата на Електроенергийния системен оператор за платени летни стажове за студенти от университетите у нас и в чужбина. Със задоволство мога да отбележа, че голяма част от студентите, които бяха на стаж при нас това лято, бяха от Техническия университет в София.“ Сътрудничеството на ЕСО с висшите технически училища и по-специално с Техническия университет-София има дългогодишни традиции. Много от експертите, заети в независимия преносен оператор, са дипломирани в Техническия университет на столицата. „За Електроенергийния системен оператор столичният технически университет е водещ генератор на кадри“, изтъкна Ангелин Цачев. „За постигане целите на Зелената сделка е необходимо политиките в тази посока да вървят ръка за ръка с технологиите. Техническият Университет е утвърден център за подготовка на високо квалифицирани кадри и с техните умения ще подкрепят усилията за постигане на климатичен неутралитет“, каза при подписването на Меморандума ректорът на Техническия университет проф. Иван Кралов. Сътрудничеството на ЕСО с висшите учебни заведения е активно средство за подготовка на необходимите кадри за сектора, както и свързващо звено между бизнеса и академичното образование в отговор на съвременните потребности на енергийната индустрия от висококвалифицирани специалисти. Меморандумът е насочен към създаването на възможности за студентите от Техническия университет в София за придобиване на практически опит в структурите на ЕСО. Независимият електропреносен оператор и висшето училище ще си партнират и в провеждането на съвместни научни изследвания в областта на електроенергетиката.
 
Вижте статията тук
 
Рublics.bg, 06.10.2021 г.

2021-10-14

БЕХ и ТУ-София започват сътрудничество за иновации в енергетикатаБЕХ и ТУ-София започват сътрудничество за иновации в енергетиката/КРОСС/ „Български Енергиен Холдинг" ЕАД следва стриктно своята амбициозна програма за реализиране на сътрудничество с академичната сила на Република България в посока плавен енергиен преход и внедряване на иновации в енергийния сектор в страната ни. В тази връзка днес изпълнителният директор на „Български Енергиен Холдинг" ЕАД г-н Валентин Николов и ректорът на „Технически университет - София" проф. дн инж. Иван Кралов подписаха рамково споразумение. Чрез създаване на работни групи ще се търсят иновативни подходи и инструменти за въвеждане на успешни практики от сферата на ядрената, топло и електро енергетика. Страните обединяват сили и в разработване на възобновяеми енергийни и енергопреобразуващи технологии с цел повишаване енергийната ефективност в сгради и промишлени обекти. „Български Енергиен Холдинг ЕАД" се ангажира да съдейства за бързото и дългосрочно развитие и модернизиране на  системата  на  научни  изследвания в областта на енергетиката , с които да се привлекат и задържат млади и водещи учени в областта. В помощ на тази инициатива, Холдингът предоставя възможността за провеждане на студентски стажове и практики с посещения на място в обектите на БЕХ ЕАД и дъщерните му дружества.
 
Вижте статяита тук

Сross.bg, 06.10.2021 г.

2021-10-14