яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 1-5 от 146.

Проф. Валентин Колев от ТУ в София: Мълниите са сред най-слабо изучените явления

08.09.2021 г.

  • Моделирането на гръмотевица е невъзможно
  • При буря на открито трябва да се свием на кълбо
  • Гръмоотводите не гарантират пълна защита

- Трагичните случаи напоследък направиха отново актуална темата за възможностите за защита от мълнии. В Техническия университет в София има ли някаква специалност, която да обучава специалисти в тази сфера?
- Има една дисциплина, която се нарича техника на високите напрежения, и при нея един от въпросите в конспекта за изпита на студентите е свързан със защитата от мълнии.
- България разполага ли с лаборатория, където да се имитират мълнии? Такава имало в румънския град Крайова.
- Не. В нашата лаборатория по техника на високите напрежения генераторът за импулсни напрежения създава стандартна импулсна вълна, която се получава в резултат на въздействието на мълния. Физически да се моделира мълния е невъзможно.
- Гръмоотводите гарантират ли пълна защита?
- Повече от ясно е, че не можем да спрем мълниите. В населените места има гръмоотводи, а освен това и много високи сгради, които може да привлекат мълнията. За съжаление обаче гръмотевицата има случаен характер и невинаги се ориентира към мълниеприемника. Понякога тя успява да се провре през защитата и пада в защитената зона.Застигне ли ни на открито гръмотевична буря на открито - в полето или планината, трябва да клекнем и да се свием на кълбо, за да сме на максимално ниско ниво. Не е удачно да се ляга, защото може да се провокира висок потенциал между крайниците. Най-тежките поражения при мълнии са между ръка и крак, защото електрическият заряд минава между тези два крайника през гръдната кост, където най-силно се отразява фибрилацията на сърцето. Всички знаем още, че при буря не бива да се крием под дърво, защото при дъжд то е проводник на ток и по-лесно може да привлече мълнията.
- Някои съветват при буря да се изключват мобилните телефони. Вашето мнение по въпроса какво е?
- Във връзка с това твърдение ще трябва да се консултирам с колегите от телекомуникациите. Физиката на привличането на мълнията е свързана с наличието на елемент с острие, увеличаващо напрегнатостта на полето, с което се повишава вероятността за привличане на светкавицата. Не знам как един телефон увеличава напрегнатостта на полето около него. Няма по-случайно явление от това къде точно ще падне една мълния. В случая със загиналия футболист преди дни фатална роля може да е изиграла металната гривна на ръката му или неволен жест с вдигане на ръката нависоко и по този начин да е привлякъл гръмотевицата.
- В такъв случай какво е спасението?
- Единствено фарадеевият кафез може да осъществи защита от мълнии. Това е един куб от метал.
- Автомобилите с метално купе създават ли подобна защита?
- Да, но не е сигурно.
- Опасни ли са гръмотевиците за самолетите и другите летящи машини, управлявани от хора?
- При тях се вземат специални мерки. За да може мълнията да порази обекта, винаги трябва да се затвори веригата. Най-голям риск за самолета е, когато мълнията го удари, след това тя да премине към земята. Така на практика самолетът става проводник, през който токът от мълнията отива към земята.
Преди години имахме случаи, когато на улучен от мълния самолет бяха излезли от строя част от електронните му системи и ни викаха да дадем мнение.
- Някои казват, че метрото в София създавало магнитно поле, което привличало мълниите. Вярно ли е подобно твърдение?
- Не. То е под земята и няма как да породи подобен ефект.
- Каква е силата на мълнията?
- Електричеството, генерирано от мълнията, се равнява на хиляди ампери. Колкото на по-голяма надморска височина се намираме, толкова токът е по-малък. Най-голям е токът на гръмотевицата на морското равнище. Когато мълнията попадне на земята, в зависимост от съпротивлението, през което минава, формира пад на напрежението, което може да достигне няколко хиляди или дори милиони волта. Досега обаче не е правено точно измерване на напрежението на мълния, защото подобна манипулация е опасна. Тези стойности са повече теоретични. Мълниите засега са много слабо проучени. Може да се констатира само ефектът от тях. Виждал съм дупка, пробита от кълбовидна мълния в стоманена врата на трафопост. Тя беше с диаметър десетина сантиметра и все едно беше изрязана с оксижен. Кръглият отвор беше със следи от разтапяне на метала.
- Каква работа вършат активните гръмоотводи? Те били много модерни напоследък.
- Мълниеприемниците с изпреварващо действие имат зона на защита около 150 м. В научната литература обаче има доста публикации, че при тях се забелязва по-голям процент на провиранията на мълниите и попадането им в зоната на защита. Никой гръмоотвод няма 100% защита.
- Правени ли са изследвания какъв е процентът на тези провирания на светкавиците в покриваната от мълниезащитните съоръжения зона?
- Не са правени такива проучвания. В града, когато има буря с гръмотевици, човек просто трябва да намери подслон. Не трябва да се стои навън. Чуем ли гръмотевици в небето, колкото е възможно по-скоро трябва да се приберем някъде.
- Освен гръмоотводите трябва ли да се прави допълнителна защита на електрическите инсталации в сградите срещу въздействието на мълниите?
- Естествено. То си има и наредба за мълниезащита на сгради и съоръжения и тя трябва да се спазва. На електрическите инсталации вътре в сградите се слагат, т. нар. защити от пренапрежение. Някои ги наричат катодни отводители, други – арестори. Те имат задачата при необходимост да изравнят потенциала между фазата и нулата на инсталацията. Така се намаляват рисковете да се повреди някой електрически уред - хладилник или телевизор, напр. Има устройства, които даже се слагат на контакта, към който е включен самият уред. На пазара вече се продават такива разклонители, в които е вградена защита от пренапрежение.
- Подобни мерки са удачни за сгради, които са в отдалечени райони ли?
- Да. Това се отнася за сгради, които не попадат в зоната на защитата на гръмоотводите на други по-високи постройки.
- Какви са рисковете за кабелните линии на интернет, които са въздушни, и за компютрите на абонатите?
- Същите като при всички видове мрежи. При кабелния интернет, ако попадне мълния на жицата, тя не може да издържи напрежението и някъде ще пробие. Така има риск това напрежение да достигне и до домовете на ползвателите.
- В такъв случай при буря абонатите, свързани с такива мрежи, е добре да изключват кабела от компютъра ли?
- Да, трябва да се изключи или да се сложи съответната защита срещу пренапрежение на самия кабел.
- Тази защита в случая прекъсва автоматично линията на интернет към компютъра ли?
- Не. В случая тази защита защитава входа на устройствата, свързани към интернет, от опасното пренапрежение.
- Как се защитават големите далекопроводи от мълнии?
- С мълниезащитни въжета. Те са монтирани между върховете на стълбовете и са задължителни за мрежите, пренасящи ток с напрежение над 110 киловолта.
- Кои страни са най-напреднали в изследването на мълниите и имат най-високи постижения в мълниезащитата?
- Трудно е да се каже.
ВИЗИТКА: Проф. Валентин Колев е роден на 11 април 1959 г. Декан на електротехническия факултет при ТУ-София. Доктор по специалността „Техника на високите напрежения”. Водещ преподавател по “Техника на високите напрежения”, “Координация и диагностика на електрическата изолация”, “Икономика на енергетиката”, „Законова уредба и пазар на ел. енергия”.Бил е изпълнителен директор на ЕСО ЕАД, зам.-председател на УС на Браншовата камара на енергетиците в България.

Вижте статията тук

Мonitor.bg, 08.09.2021 г.

2021-09-09

"Рестартирай Европа": Усъвършенстването на автомобилите е една от гаранциите за безопасно пътуване

07.09.2021 г.
 
Чрез различни технически новости се търси възможност за повишаване на сигурността при пътуването и за бърза реакция при кризисни ситуации.  Това правят и производителите от Европейския съюз при подготовката на различни нови модели. Търсят се възможности за усъвършенстването на системите за стабилност на пътя. Те винаги могат да дадат информация на водача къде се намира автомобилът, и дали има опасност той да напусне платното за движение. Има и системи, които могат веднага да реагират и да предизвикат и спиране на автомобила. Освен това се знае, че при тежки произшествия на пътя най-пострадали са децата. Ще припомним, че на предната седалка не може да седи дете под 10 години, а по-малките трябва да имат специални столчета, които се закрепват за задните седалки. Производителите и там предлагат различни новости. Това са част от нововъведенията, които се предлагат от производителите на автомобили за повишаване на сигурността при пътуването. 
Ето най-интересната информация от преподавателя в Техническия университет доц. д-р Илиян Дамянов.

Вижте статията тук

БНР, 07.09.2021 г. 
2021-09-09

Студенти от 8 професионални направления и 18 защитени специалности ще се обучават безплатно

18.08.2021 г.Студенти от 8 професионални направления и 18 защитени специалности ще се обучават безплатно. Това стана възможно, след като правителството одобри списък на професионални направления и защитени специалности, които се освобождават от такси за обучение. Тези направления и специалности са с най- висок бъдещ недостиг от специалисти на пазара на труда. Целият курс на обучение е безплатен за студентите, приети от учебната 2021/2022 г., в специалности от професионалните направления „Педагогика на обучението по...", „Религия и теология", „Математика", „Физически науки", „Химически науки", „Химични технологии", „Енергетика", „Материали и материалознание". Без такси ще се обучават студентите в специалности „Арменистика и кавказология",  „Африканистика, „Индология", „Иранистика", „Класическа филология", „Новогръцка филология", „Румънска филология", „Унгарска филология", „Хебраистика". В  списъка попадат също „Ядрена техника и ядрена енергетика", „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост", „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост", „Топло- и ядрена енергетика". Безплатно ще е обучението и за студентите, приети в „Ядрена енергетика", „Корабостроене и морска техника", „Хидростроителство", „Металургия", „Технология
на дървесината и мебелите". Мярката се прилага за втора година и ще обхване 8916 студенти в първи и втори курс в 18 държавни висши училища. За покриване на таксите за първия семестър на студентите, приети от учебната 2021/2022 г., ще бъдат необходими 1.6 млн. лева. Те ще са за сметка на разчетени разходи по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. Средствата, необходими за 2022 г., ще бъдат планирани със Закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните държавни висши училища. Целта на мярката е да възобнови интереса на кандидат-студентите към тези важни специалности и направления, за да се подготвят кадри, необходими за икономиката и обществения живот.

Вижте статията тук

Mon.bg, 18.08.2021 г.

2021-08-19

Teлeнop Бългapия нaгpaди oтличници oт Texничecĸи yнивepcитeт – Coфия

30.07.2021 г.


 
Πo вpeмe нa тъpжecтвeнa цepeмoния зa вpъчвaнe нa диплoми в yнивepcитeтa Бoгдaн Динeв, диpeĸтop „Texничecĸa cтpaтeгия и инжeнepинг” пoĸaни зaвъpшвaщитe cтyдeнти дa ce пpиcъeдинят ĸъм eĸипa нa ĸoмпaниятa. Бoгдaн Динeв, диpeĸтop „Texничecĸa cтpaтeгия и инжeнepинг“ в Teлeнop Бългapия бeшe oфициaлeн гocт нa тpaдициoннaтa цepeмoния в Texничecĸи yнивepcитeт – Coфия пo вpъчвaнe нa диплoмитe нa зaвъpшвaщитe бaĸaлaвpи и мaгиcтpи. „Teлeĸoмyниĸaциитe, ĸoитo ca cpeд вoдeщитe ceĸтopи в Бългapия, ca нa мнoгo виcoĸo нивo нe caмo в Eвpoпa, нo и в cвтoвeн мaщaб. A тoвa, cмeлo мoгa дa ĸaжa, чe ce дължи имeннo нa инжeнepи ĸaтo вac, нa млaдитe cпeциaлиcти, ĸoитo Texничecĸи yнивepcитeт – Coфия пoдгoтвя“, cпoдeли Динeв и пoжeлa ycпex, ĸypaж и любoпитcтвo нa вcичĸи, нa ĸoитo им пpeдcтoи дa нaпpaвят cвoитe пъpви ĸpaчĸи в пpoфecиoнaлния cи път. Toй oтпpaви и oфициaлнa пoĸaнa, ĸaĸтo ĸъм нacтoящи, тaĸa и ĸъм вeчe бившитe cтyдeнти, имeннo тeзи, изĸлючитeлнo вaжни cтъпĸи, тe дa нaпpaвят c Teлeнop Бългapия и дa взeмaт yчacтиe в пpeдcтoящoтo издaниe нa cтaжaнтcĸaтa пpoгpaмa Нub bу Теlеnоr. Caмият тoй e възпитaниĸ нa TУ Coфия и e cpeд пъpвитe, ĸoитo ce възплзвaт oт тaзи възмoжнocт. Taĸa пpeз 2006 гoдинa зaпoчвa paбoтa в oпepaтopa ĸaтo инжeнep paдиoчecтoтнo плaниpaнe. Зa пocтигнaтитe oтлични ycпexи пo вpeмe нa oбyчeниeтo cи двaмa мaгиcтpи (cpeбъpнитe мeдaлиcти Kpacимиp Baчeв и Дecиcлaвa Hиĸoлoвa) и двaмa бaĸaлaвpи (злaтният мeдaлиcт Cтoян Maджиpoв и Paдocтинa Πeтĸoвa) пoлyчиxa пepcoнaлни пoздpaвлeния и пoдapъĸ. Πoздpaв ĸъм бaĸaлaвpи и мaгиcтpи oтпpaви и Hиĸoлa Чaĸъpoв, диpeĸтop „Oпepaции“ в ЦETИH Бългapия, ĸoмпaния ĸoятo пpeдлaгa нa бългapcĸия пaзap тeлeĸoмyниĸaциoнни и инфpacтpyĸтypни ycлyги oт cвeтoвнa ĸлaca. B пapтньopcтвo c Teлeнop Бългapия двeтe ĸoмпaнии нe вeднъж ca oтличaвaни c пpecтижния cepтифиĸaт Веѕt іn Теѕt зa ĸaчecтвo нa мpeжaтa нa мeждyнapoднaтa ĸoмпaния зa измepвaнe нa мoбилни мpeжи umlаut. Cътpyдничecтвoтo мeждy Teлeнop Бългapия и Texничecĸи yнивepcитeт – Coфия дaтиpa oт 2004 гoдинa. Boдeщaтa възмoжнocт, ĸoятo тeлeĸoмът пpeдocтaвя нa млaдитe xopa дa зaпoчнaт пpoфepcиoнaлнaтa cи peaлизaция и дa тpyпaт oпит c дoĸaзaни пpoфecиoнaлиcти в paзнopoдни бизнec cфepи e eжeгoднaтa cтaжaнтcĸa пpoгpaмa Нub bу Теlеnоr. Toвa, ĸoeтo я oтличaвa, e чe cтaжът e c пpoдължитeлнocт eднa гoдинa и yчacтницитe paбoтят нapaвнo cъc cвoитe ĸoлeги. Дo мoмeнтa cвoeoбpaзнaтa шĸoлa ca пpeминaли oĸoлo 60 cтaжaнти, a мнoгo oт тяx ca пoĸaнeни дa ocтaнaт в eĸипитe, в ĸoитo ca paбoтeли. Cтapтът нa тaзгoдишнoтo издaниe пpeдcтoи дa бъдe oбявeн в нaчaлoтo нa aвгycт.
 
Вижте статията тук

К
aldata.com, 30.07.2021 г.

2021-08-09

„Ало, Космос! Говори България!“: Ние искаме да участваме в бъдещето

26.07.2021 г. 

За Космоса, Луната, планетите: Български деца разговаряха с астронавти от МКС nova.bg Българските деца имат уникалната възможност да разговарят с астронавти от Международната космическа станция. Инициативата е на Атлантическия клуб, който тази година отбелязва своята 30-та годишнина. Събитието „Ало, Космос! Говори България!“ започна рано тази сутрин с лекции и презентации. Учениците се срещнаха с учителя по физика Теодосий Теодосиев, с учени от БАН. Първият ни космонавт Георги Иванов и посланикът на САЩ Херо Мустафа също са гости на събитието. В центъра на българския космически 26 юли е вдъхновителят на идеята Соломон Паси. Д-р Ангел Апостолов, директор „Космически архиви“ - Атлантически клуб в България, сподели в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS, че инициативата се ражда преди повече от година. "За първи път в Европа се прави такова събитие с деца, това се е случвало в САЩ, обикновено такива разговори са със специалисти по определена тема", заяви той. Според него науката започва да изостава от ставащото в Космоса. Той информира, че космическите изследвания водят до много неща, които ползваме - GPS, техника за сканиране, мобилни телефони и редица предмети от ежедневието. "Колкото подалеч се гледа към Космоса, това ще е белег на развитите държави", категоричен бе Ангел Апостолов и добави, че Космосът вече става нещо изключително близко и ние не можем да си позволим да изоставаме от тези процеси. В предаването доц. Милена Крумова, организатор на NASA Space Apps Challenge, заяви, че тази тема е важна за децата, защото това ги кара да мечтаят и да бъдат това, което искат, насочва ги към науката, математика. "Младите хора, които участват в състезания от подобен тип, стават по-убедени, по-креативни и поуспешни", добави тя. За доц. Милена Крумова рано или късно ще има нов българин в Космоса, като за това спомагат инициативите в образованието, но заяви, че само с мечта нищо не се постига, а тя се реализира със сериозно образование и упорит труд. "В образователния процес трябва да има разнообразни дейности, не само четене, а питане, отговори, опити, изследвания, да се планират цели, да се задават конкретни въпроси", каза още Милена Крумова и заключи, че двигател за постигане на нови неща са високо поставените цели. Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа пожела на присъстващите деца да се доближат много близо до МКС и никога да не престават да се стремят към звездите.

Вижте репортажа тук

2021-08-09