яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 26-30 от 146.

Danfoss взе участие в поредицата „Стажът – стъпки към успеха“

04.06.2021 г.

Фирма Danfoss взе участие в кариерната онлайн поредица на Технически университет – София – „Стажът – стъпки към успеха“. Подробности за дейността на компанията и възможностите за стажове, които тя предлага, представиха Пламен Цветков – управител и директор „Производство“ и Красимир Васковски – мениджър „Производство“ и ръководител на техническия отдел на компанията. Danfoss присъства в България от 2000 г. В завода у нас се произвеждат радиаторни вентили, термостати за радиаторни вентили, баланс вентили, електрозадвижки и др. Екипът на дружеството се състои от около 160 технически специалисти и 30 административни служители. Компанията предлага стажове за позициите „Инспектор качество“, „Техник промишлено оборудване“ и „Инспектор на несъответсствията“. От дружеството посочиха, че разчитат на мотивацията на студентите, на желанието им за работа, учене и развитие. Освен това Danfoss стартира и програмата Изгряващи звезди („Rising Stars“), която е насочена към завършили студенти и дава възможност за стаж и в чужбина. Danfoss присъства в България от 2000 г. В завода у нас се произвеждат радиаторни вентили, термостати за радиаторни вентили, баланс вентили, електрозадвижки и др. Екипът на дружеството се състои от около 160 технически специалисти и 30 административни служители.

Вижте статията тук

Борса.bg, 04.06.2021 г.

2021-06-08

В Казанлък бяха връчени дипломите на завършилите първия випуск на Техническия колеж в града

06.06.2021 г.

Тържествена церемония за връчване на дипломите за висше образование, образователно-квалификационна степен „Професионален бакалавър“, специалност „Технология на машиностроенето“ първи випуск на Техническия колеж към Техническия университет – София се състоя в Казанлък, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Сред официалните гости бяха ректорът на Техническия университет – проф. Иван Кралов, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, ръководители на машиностроителни предприятия в Казанлък и граждани. Завършващите колежа бяха приветствани от ректора на Техническия университет проф. Иван Кралов, който от името на академичното ръководство пожела на абсолвентите да продължават да се учат, защото учението дава сигурност. Проф. Ивайло Ганев – директор на Техническия колеж, заяви, че колежът в Казанлък е създал нови хоризонти за развитието на университета като цяло: „В колежа ние реализираме нов подход на обучение – обучение което е тясно свързано с практиката, която се организира в повечето предприятия в града.“ Академичното ръководство на Техническия университет – София награди кмета Галина Стоянова с юбилеен златен медал за активно съдействие за създаването и развитието на Техническия колеж в Казанлък и за разширяване на популярността на Техническия университет. „За мен днешният ден е сън, който имах още, когато станах кмет, който получих от плеядата кметове преди мен и многото казанлъчани, които сънуваха, че Казанлък ще бъде град на студентите. Вие абсолвенти сте истинския факт, че този сън е истина. Когато има много голяма мечта и когато се търсят добри хора и приятели, те се срещат. Има Божия намеса в такива мечти, които искаме да се сбъднат, има такава и в създаването на Техническия колеж в Казанлък“, заяви кметът Галина Стоянова. С юбилеен златен медал бяха наградени още изпълнителният директор на Военния завод в Казанлък Николай Ибушев, и прокуристът на едно големите машиностроителни предприятия в Казанлък Владимир Спасов, както и ръководители на предприятия от машиностроителния сектор в Казанлък, допринесли за разширяване на материалната база на колежа в Казанлък.
Възпитаниците на този първи випуск произнесоха и Галилеева клетва, с която в последните години завършилите в университетите поемат задължението да използват наученото само за мирни цели, за един по-добър свят. 

Вижте статията тук

Focus-news.net, 06.06.2021 г.

2021-06-08

Лаборатория по радиационна защита към Техническия университет започва работа

30.05.2021 г.

От началото на новата учебна година трябва да започне работа Лаборатория по радиационна защита към Катедрата по топлоенегертика и ядрена енергетика на Техническия университет. Подобна лаборатория е имало преди доста време, но в момента такава няма и студентите се обучават само на теория или в различни фирми, работещи с АЕЦ Козлодуй. Сега преподавателите с помощта на компании от бранша изграждат такава лаборатория, каза доцент Калин Филипов, ръководител на катедрата: „Няколко фирми помогнаха с финансови средства и с оборудване, част от него е ново, част от него вече използвано, но за нашите цели върши идеална работа. Нашите цели са от една страна чисто демонстративни, говорейки им на студентите за различни измервателни прибори, за различни техники, за измерване на лъчения, да могат да ги видят на живо тези прибори, освен това ще могат, разбира се, да правят и лабораторни упражнения“. През последните години намаляването на броя на студентите е спряло, но те пак не са достатъчно, допълни още Калин Филипов: „От миналата година специалността вече е защитена, така че бихме могли да надвишим отпусканите бройки, но не можем да ги запълним, горе-долу сме на около 50 процента от заявените бройки за бакалаврите. При магистрите нещата са доста по-добре и в последните години там определено ръст. Има голям интерес от студенти завършили други специалности. За момента проблемът с подсигуряването на кадрите частично е решен дотолкова, че можем да осигуряваме магистри, това обаче е временно решение“.

Вижте статията тук

БНР, 30.05.2021 г.

2021-06-08

Влагат 12 млн. лв. в Център за компетентност в Техническия университет в Пловдив

29.05.2021 г.Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел откри лабораторните комплекси по проект към Центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии“ в сградата на III корпус на Техническия университет - филиал Пловдив. "Повече от всякога Европа, която е лидер в науката, има нужда да се превърне и в лидер в иновациите. Иновациите трябва да намират своето приложение в индустрията", е подчертала Мария Габриел. Сградата е паметник на културата и е известна в миналото като Френски девически колеж. В ремонта са вложени 2.2 млн. лева, а оборудването на центъра е на стойност 9.8 млн. лева. Възстановяването на сградата е първи етап на изграждането на Център за компетентност "Мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии". В рамките на събитието е проведен и информационен ден за представяне на напредъка по проекта. Дейностите в Центъра са финансирани по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Партньори по проекта са Техническите университети в София, Габрово, Варна, Софийският университет "Св. Климент Охридски", Институтите по роботика и по електроника на БАН, както и Централната лаборатория по приложна физика на Академията.

Вижте статията тук 

Вanker.bg, 29.05.2021 г.

БНР, 29.05.2021 г.
Рress.azbuki.bg, 03.06.2021 г.

2021-06-08

Учени от шест страни представят инженерни идеи в конференцията ТЕХСИС в Пловдив

27.05.2021 г.Дни на науката на Техническия университет започват днес от 14 часа в аулата на Техническия университет – филиал Пловдив. Този ежегоден форум обединява научни събития в цялата страна. В Пловдив той включва за 10-и път конференцията ТЕХСИС, организирана от екипа на пловдивския технически вуз. За участие в нея са кандидатствали над 150 учени от България и чужбина. Научния комитет е допуснал докладите на малко повече от 100 от тях в конференцията. „И тази година организацията на конференцията е on-line. Този тип на провеждане на
сесиите ни даде нов инструмент за съвместна работа и контакти с научни работници от различни страни. До голяма степен свикнахме с този начин на работа и се стремим да извлечем предимствата от този инструмент“, коментира директорът на Техническия университет проф. д-р Въльо Николов. „ТЕХСИС е професионален форум в областта на инженерните науки на много високо ниво. Целта е да съберем елитни разработки и да ги представим на вниманието както на научната и академична общност, така и на индустриални потребители. Тук заявяваме пред света своите идеи, после те трябва да намерят своето приложение в икономиката.“ – коментира доц. д-р Никола Шакев, който е в организационния комитет на научното събитие. Освен български учени в ТЕХСИС представят свои разработки представители на академичните общности от Турция, Румъния, Сърбия, Северна Македония и за
първи път от Казахстан. Научният екип на Техническия университет – филиал Пловдив, се представя с 20 доклада в основните научни направления на ТЕХСИС: машинно инженерство, електроинженерство, компютърно инженерство, електроника, автоматика и роботика, транспорт и авиация, индустриален мениджмънт. Професор Николов обясни, че научните сесии са отворени както за участниците, така и за студентите от Техническия университет – филиал Пловдив, както и за големи компании, които вече проявяват интерес към инженерните разработки. Докладите не само представят нови инженерни идеи, но също и развитието на вече оповестени научни разработки от предни години в икономиката на различните страни. Докладите от ТЕХСИС ще бъдат достъпни в електронен формат за интересуващите от тях. Ще бъдат публикувани в две издания – в журнала на Техническия университет София – филиал Пловдив, и в списание на American institute of phisics /AIP/. Американското издание е реномирано и дава шанс за световна изява на всички участници в ТЕХСИС, като на пловдивския научен форум
ще бъде посветен отделен брой. 

Вижте статията тук

Plovdiv-press.bg, 27.05.2021 г.

2021-06-08