яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 16-20 от 146.

Стажовете на IMI България дават възможност за дългосрочна професионална реализация в сферата на автомобилната електроника

17.06.2021 г.


 
Лятото наближава и утвърдената производствена компания Интегрейтид Микро-Електроникс България (IMI България) отново отваря врати за студентите, които стартират кариерния си път в сферата на високите технологии. Актуалните стажове за обучаващите се бъдещи инженери представи г-н Йордан Йорданов, специалист „Човешки ресурси“ в IMI България, по време на виртуалното предаване „Стажът – стъпки към успеха“ на Технически университет – София. Вижте повече. IMI България вече над 20 години произвежда висококачествена автомобилна електроника с разнообразни функционалности за над 15 световноутвърдени производители на автомобилни части. „Гордеем се, че почти всеки един европейски автомобил има вграден модул, който е произведен в България. В Ботевград разполагаме с два завода, в които работят около 2500 човека“, сподели HR специалистът. Дейността на IMI България включва и производството на специални изделия. Компанията работи съвместно с клиентите, които определят дизайна на продукта спрямо изискванията на съответния автомобилен производител. Инженерите на IMI България участват в модифицирането на специфичното оборудване, така че то да удовлетвори условията на клиентите. Дългосрочни възможности за младите специалисти. „Провеждаме стажове, в които обучаваме хората спрямо спецификите на нашето оборудване и характера на компанията. Всяка година обявяваме свободни стажантски позиции за студентите от различни инженерни специалности. Щастливи сме, че успяваме да привлечем близо половината от стажантите ни от предходни години за работа на постоянни длъжности“, допълни г-н Йорданов. На своите служители IMI България осигурява комфортни условия на работа, мотивиращо възнаграждение, социални придобивки и безплатен транспорт. Традиционно голяма част от специалистите работят с другите звена на IMI, Inc. по света, обменят информация, провеждат или преминават обучения. Запознайте се с възможностите за кариерна реализация в IMI България, като посетите микросайта на компанията в Борса.bg! Стажовете са платени, а компанията сключва срочен трудов договор със стажантите, чиято продължителност се определя от възможностите на студентите и ангажираността им в университета. Заниманията са с минимална продължителност от 2 месеца. Провеждат се присъствено, на пълен работен ден, а компанията осигурява безплатен транспорт от София и северозападния регион на страната.

Вижте статията тук

Инженер.bg, 17.06.2021 г.

2021-07-05

Още двама студенти станаха стипендианти на ЧЕЗ

 

16.06.2021 г.

Снимка: "ЧЕЗ Електро България" АД 

От ляво надясно: Ваньо Николов, Петър Холаковски - Изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение", Пресиян Тодоров, Карел Крал - Регионален мениджър на ЧЕЗ за България

Победителите са от Техническия университет в София 

ЧЕЗ осигури още две стипендии на студенти в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ". Победителите са четвърти курс бакалаври по специалност „Електротехника" в Технически университет в София - Пресиян Тодоров и Ваньо Николов. Конкурсът се проведе в два етапа - кандидатстване по документи и събеседване с финалистите, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки в страната. „Поздравявам победителите и им желая още много успехи в тяхното професионално израстване. Българската енергетика има нужда от успешни и жадни за знание специалисти, които да я подготвят за бъдещето. Затова ЧЕЗ превърна в своя кауза развитието на професионалното образование и вече 16 години работи, за да открива, подпомага и мотивира младите таланти да намерят професионална реализация в България", каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. „Стани стипендиант на ЧЕЗ" за студенти е част от програмата „Стани стипендиант на ЧЕЗ", която стартира през 2012 г. Първоначално тя беше предназначена за ученици в XII клас от професионалните гимназии с електротехнически профил в Западна България, но впоследствие ЧЕЗ започна да осигурява стипендии и за успешни студенти, както и за сираци и полусираци с интереси в областта на електротехниката. През април се проведе деветото издание на конкурса за ученици, който беше спечелен от отборите на ПГТЕ „Хенри Форд" - София, БПГ „Ичко Бойчев" - Благоевград, ПГТЕ „Хр. Ботев" - Монтана. Предстои набирането на кандидати за социална стипендия. Повече информация за конкурса, както и интервюта с победителите може да се намери на страницата на конкурса www.stipendiant.com.

Кmeta.bg, 16.06.2021 г.
Solica.bg, 16.06.2021 г.

Focus-news.net, 16.06.2021 г.

2021-07-02

Колеж по енергетика и електроника приема студенти по специалност „Приложна компютърна и електронна техника“

15.06.2021 г.В ТУ-София вече над 75 години  се съчетават традиции в инженерното образование с иновативни подходи на обучение и изграждане на знания чрез информационни и комуникационни технологии. Колеж по енергетика и електроника /КЕЕ/ приема студенти по специалност „Приложна компютърна и електронна техника“.  Обучението се извършва в Ботевград. Студентите придобиват висше образование за три години по държавна поръчка. Знания и умения се получават в областта на  програмирането, компютърни архитектури и мрежи, цифрова и микропроцесорна техника, техническо документиране, програмни приложни продукти и електронни управление, електрически измервания и машини, електротехника и др. Обучението е с гъвкав график на учебните занятия и възможност за провеждането им в електронна среда, което позволява на студентите да го съчетават  работа си.  Студентите от Колеж по енергетика и електроника имат възможността да участват в програми по „Студентски практики“ и „Еразъм +“, както и да получават стипендии за успех през целия период на обучение. Завършилите КЕЕ могат да продължат образованието си в ОКС Магистър.

Вижте статията тук
 
Вotevgrad.com, 15.06.2021 г.

2021-06-16

БАН представи екологична къща и тролейбус на водород

14.06.2021 г.За първи път български учени от институти на БАН и университети разработват съвместно нови методи за съхранение на енергия. БАН представи своите разработки по Национална научна програма "Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита (ЕПЛЮС)". Проектът "Зелена къща" показва как еднофамилни къщи или бизнес сгради чрез автономно топло- и електрозахранване могат да използват електричество без да се отделят вредни емисии в атмосферата. За целта учените са изградили автономна хибридна възобновяема захранваща система с нулеви въглеродни емисии, която се състои от батериен и водороден цикъл за съхранение на енергия. Сградата се захранва с електричество от ВЕИ, водород и при недостиг на чиста енергия - от електрическата мрежа. Проектирана е система за мониторинг и управление на къща за едно домакинство с потребление на енергия около 10 хиляди киловат часа годишно. В момента се извършва монтаж на хибридните енергийни системи на територията на Института по електрохимия и енергийни системи на БАН и на Технически университет - София. След като заработи системата, учените ще извършват наблюдения и ще обменят данни помежду си. В рамките на програмата се разработва и прототип на тролейбус с хибриден удължител на пробега "батерия/горивна клетка". Тролейбусът се трансформира в задвижван с водород чрез метода "ретро фитинг", който позволява подмяна на електромотора и подсилване на рамата му, на която ще бъдат монтирани новите компоненти. Обявена е обществена поръчка за доставка на тези компоненти, които ще се вградят в тролейбуса и тогава ще започнат тестовите му изпитания. Успешната реализация на този проект ще позволи подмяната на превозни средства от градския транспорт в София и Стара Загора. В рамките на ННП "ЕПЛЮС" се създава и Национална научна мрежа "Улавяне и утилизация на въглероден диоксид". За първи път български учени от институти на БАН и университети разработват съвместно нови методи за съхранение на енергия от възобновяеми енергийни източници, ефективни методи за улавяне и оползотворяване на въглероден диоксид и възможности за приложението на водорода в транспорта. Участниците в срещата бяха приветствани от зам.-министъра на образованието и науката проф. Нели Косева.

Вижте статията тук 

Dir.bg, 14.06.2021 г.

Тechnews.bg, 15.06.2021 г.
Кaldata.com, 15.06.2021 г.

2021-06-16

25 студенти завършиха успешно 11-ото издание на Vivacom Техническа академия

14.06.2021 г.
 
 
В единадесетото поредно издание на Vivacom Техническа академия, успешно завършиха 25 студенти в III и IV курс от специалност „Телекомуникации“ в Техническия университет в София. 63 % кандидатствалите за стаж или работа ще продължат кариерното си развитие в компанията. По време на изданието студентите придобиха ценен практически опит и специфични технически познания в областта на телекомуникациите. Всички курсове се проведоха в онлайн среда, а графикът им беше изцяло съобразен с програмата на студентите в университета. В продължение на една учебна година ключови служители от Vivacom работеха с младите инженери и им помагаха да трупат практически опит, за да затвърдят теоретичните си знания. През годините Vivacom Техническа академия се превърна в предпочитан избор за студентите от сферата на телекомуникациите и се наложи като програма предлагаща практически ориентирани курсове, които не са включени в редовния план на обучение, както и различни възможности за кариерно развитие. Освен специфични технически познания, участниците придобиват и полезни умения за комуникация и поведение в реална бизнес среда. Друго много важно предимство за студентите завършили успешно Vivacom Техническа академия е получаването на допълнителни точки при формирането на състезателния бал за магистратура във Факултета по телекомуникации в Техническия университет, София.

Вижте статията тук


Pofit.bg, 14.06.2021 г.
Кmeta.bg, 14.06.2021 г.
Рolitika.bg, 14.06.2021 г.
Аctualno.com, 15.06.2021 г.

2021-06-16