яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 56-60 от 162.

Visteon Electronics Bulgaria: Търсенето на таланти при нас не е спирало в кризата, в момента имаме 100 отворени позиции

29.04.2021 г.


 
Автомобилните доставчици в България са в ускорена фаза на възстановяване – Иван Михайлов, управител на Visteon Electronics Bulgaria, пред Economy.bg. Visteon Electronics Bulgaria вече е водещ технологичен център на компанията за цяла Европа. „Развиваме се не само като брой наети, но и като важни проекти за водещите производители в автомобилната индустрия“, сподели пред Economy.bg Иван Михайлов, управител на технологичната компания. По думите му автомобилният сектор ще продължи стабилното си възстановяване през 2021, а доставчиците на автомобилни компоненти у нас вече са в ускорена фаза на възстановяване. Как пандемията се отразява на бизнеса на Visteon Electronics Bulgaria, колко и какъв тип специалисти планира да наеме компанията през 2021, кога автомобилният сектор ще се върне към растеж, спирачка или ускорител за иновациите е кризата – тези и други въпроси коментирахме с Иван Михайлов, управител на Visteon Electronics Bulgaria и председател на УС на „Аутомотив клъстер България".

-Иван, как Visteon Electronics Bulgaria преминава през кризата, породена от ковид пандемията?

-Бих казал, че като компания преминаваме през кризата структурирано и отговорно. Стараем се да прилагаме правилен баланс, като създаваме все по-гъвкава работна среда, която преди всичко гарантира безопасността на нашите служители, но същевременно поддържа силната принадлежност и добрата колаборация в екипа. В резултат от по-бързото от очакваното възстановяване на автомобилната индустрия в световен план предизвикателството пред нас като важна част от нея е да продължаваме да откриваме таланти, заедно с които да реализираме нарастващия брой мащабни международни проекти за водещите аутомотив компании в сектора. Комплексността на проектите и нуждата от топ таланти не се е променила, даже напротив – пазарът днес се развива с още по-голяма динамика и предизвикателствата пред нас са още по-големи.

-Кои бяха най-големите предизвикателства за вашата компания при адаптирането към новата реалност?

-По традиция в нашата работа има редица дейности, които не могат или трудно биха се извършвали дистанционно. Най-голямото предизвикателство за нас беше да преминем бързо в режим на дистанционна работа, като същевременно преустроим процесите си и системите си така, че да осигурим комфорт и безопасна работа от вкъщи, като едновременно с това успешно, качествено и в срок работим по всички проекти.

-Колко души работят в компанията в момента? При последния ни разговор преди година планирахте разрастване. Актуални ли са още тези планове?

-Не спряхме да се развиваме дори по време на кризата. Днес Visteon Electronics Bulgaria е водещият технологичен център на компанията за цяла Европа с 20-годишна експертиза в аутомотив електрониката. Инженерните ни екипи работят по над 250 проекта за глобални лидери в автомобилната индустрия. Развиваме се не само като брой наети, но и като важни проекти за водещите производители, като същевремено с това надграждаме експертизата си. Към момента имаме 100 отворени позиции, като някои от тях са уникални за нашия пазар. Това поставя технологичния ни център на съвсем друго ниво.

-От какви специалисти ще имате нужда?

-Ние непрекъснато се разрастваме, като подборът на таланти не е прекъсвал дори по време на криза. Палитрата при нас е голяма, затова бих посъветвал всеки, който има интерес, да следи актуалните ни отворени позиции.

-Какъв модел на работа следвате в момента и как ще работите в бъдеще?

-В момента работим по хибриден модел с всички необходими ротации и мерки за защита здравето на нашия екип. Функционираме добре и ефективно, и не очакваме голяма промяна на този модел в бъдеще. Разбира се, наблюдаваме тенденциите и преоценяваме ролята на офиса като реална среда за обмен на идеи, като научените уроци и натрупания опит през последната година ни правят адаптивни и гъвкави. Здравето на екипите ни винаги ще остане приоритет номер едно.

-Скорошно проучване показа, че много от новонаетите в софтуерните компании у нас са българи, завърнали се от чужбина. Наблюдавате ли и вие подобна тенденция?

-Свидетели сме на тази тенденция от първо лице. През последните две години над 10 опитни български инженери се завърнаха от чужбина и започнаха работа при нас. За съжаление като цяло тази тенденция е все още слабо изразена към момента.

-Имахте планове и за разрастване към други градове. На какъв етап са те?

-Като последица от кризата се наблюдава тенденция хората да се установяват в по-малки населени места, по-далеч от големия град. В момента правим преоценка на пазара, като претегляме възможностите за работа от разстояние от различни населени места, без да е необхдоимо физически да отваряме офиси.

- Отрази ли се глобалният недостиг на чипове на бизнеса ви по някакъв начин?

-Наясно сме със ситуацията и работим в тясна колаборация с нашите доставчици и клиенти по този въпрос.

-Спирачка или ускорител е кризата за иновациите?

-Безсъмнено е ускорител. Свидетели сме на ускорен процес на дигитална трансформация, както и промяна на средата, като например електромобилността, 5G свързаните технологии и други. Голяма част от тях бяха в зародиш още преди Covid кризата, но тя ускори тяхното развитие и разбира се, дадоха отражение и на нашите проекти, приоритети и пътната карта на технологичното развитие на компанията.

-Кога очаквате да се възстанови напълно автомобилният сектор?

-Още през 2020 секторът започна да се възстановява, като темповете изпревариха сериозно прогнозите. Очакваме 2021 да покаже един стабилен тренд в тази посока, какъвто наблюдаваме от самото й начало. Конкретно за България бих казал, че автомобилните доставчици също са в ускорена фаза на възстановяване.

-Как България може да се възползва от желанието на Европа да съкрати веригите на доставка?

-Исторически ключовото място на България като предпочитана дестинация за редица производства и развойни дейности в аутомотив сектора е предпоставка да продължим да привличаме и нови инвестииции, но преди всичко да запазим инвеститорите, които вече са в странта. Имаме всички условия, като следствие от глобалната ситуация в момента, както и плановете на Европейския съюз за развитие да привлечем нови инвестиции, както и да насърчим стартъп средата. Трябва да вземем предвид обаче и активността на съседните на нас страни и да не забравяме конкурентната среда, в която се намираме. В нея не само плоския данък е привлекателен за тези инвестиции, а най-вече хората.

-Как според Вас кризата с коронавируса ще промени индустрията у нас и по света?

-Все повече ще осъзнаваме нуждата от спешна дигитализация във всички сфери, но особено там, където до момента тя не се е случила. Очаквам ускорено прилагане на „Индустрия 4.0“, като все повече започваме да гледаме в посока „Индустрия 5.0“. Също така е добре да използваме промените, които Covid кризата наложи, за да повишим качеството на образованието, което винаги е било ключов фактор за нашата конкурентност като страна. Щастлив съм, че във Visteon имаме възможност да допринасяме именно в тази посока. За нас е изключително важно не само да работим с най-добрите инженери, но също така да подпомагаме реализацията на следващите поколения, които имат желание да се развиват в тази сфера. Работим в тясно партньорство с Техническия университет в София, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Бургаския университет „Проф. Асен Златаров“, подкрепяме Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас, Професионалната гимназия „Велизар Пеев“ в гр. Своге, провеждаме собствена инженерна академия всяка година, както и практики и уъркшопи в профилирани гимназии у нас.

Вижте статията 
тук
 
Еconomy.bg, 29.04.2021 г.
 
Последвайте ни   
 

 

 
2021-05-10

Преподаватели от Свищовската академия участваха в международна експертна среща по проект Com.HeNet

05.05.2021 г.
 


 
Факултетът за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт към Технически университет – София и Български Червен кръст, в качеството си на асоцииран партньор по проект „Competences in Health Network Management – Com.HeNet”, организираха международна онлайн среща за представяне на единен профил на мениджър на регионална здравна мрежа. Профилът включва необходими базови компетенции въз основа на проведени интервюта с експерти от шест държави. Проектът „Компетенции в ръководенето на здравна мрежа“ (Com.HeNet) е финансиран по програма ЕРАЗЪМ+ на ЕС и се осъществява от консорциум между няколко европейски центъра за висше образование: Университет по приложни науки ФОМ, Мюнхен; Католически университет “Св. Антоний”, Мурсия; Университет „Лоранд Йотвьош“; Медицински университет на Силезия; Висше училище „Йоанеум“ и Технически университет, София. Асоциирани партньори са Службата за здравеопазване и гарантиране на сигурността на храните в провинция Бавария и Български Червен кръст. Основната цел е разработване на модули на учебна програма по Управление на здравната мрежа по европейски стандарт, който дава възможност на здравните специалисти да внедряват и успешно да управляват здравни мрежи на регионално ниво в съответствие с европейските насоки за качество. Основни акценти в програмата на срещата бяха представяне на проекта от страна на инж. Христомир Йорданов – зам.-декан на Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт към Технически университет – София, представяне на единния европейски профил на мениджър на регионални здравни мрежи от д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор на Български Червен кръст, както и българския опит в обучението на здравни мениджъри от страна на проф. д-р Тодорка Костадинова – зам.-ректор на Медицински университет – Варна. В срещата активно участие взеха Милка Василева – председател на БАПЗГ, проф. Иванка Стамболова от Факултет по обществено здраве към Медицински университет – София, д-р Станимир Хасърджиев – председател на УС на Националната пациентска организация. От Стопанска академия „Д. А. Ценов” в дискусията участваха доц. д-р Румен Ерусалимов – зам.-ректор и ръководител на катедра „Застраховане и социално дело” и доц. д-р Николай Нинов – ръководител на магистърска програма „Здравен мениджмънт”. Академичните преподаватели от Свищовското висше училище изразиха своята подкрепа към екипа, участващ в проекта и споделиха своите виждания при разискваните проблеми, относно въвеждането на фигурата на мениджър на регионална здравна мрежа. Партньорите по проекта благодариха за участието на свищовските преподаватели и изразиха надежда за бъдещо сътрудничество в областта на обучението на студенти и специализанти в областта на здравния мениджмънт.

Вижте статията тук

Тrud.bg, 05.05.2021 г.

Последвайте ни   

 

 

 
2021-05-10

Huawei ICT Academy дава на студентите от Техническия университет предимства при професионалната им реализация

07.05.2021 г.
 

 
Обученията превръщат млади експерти в обещаващи професионалисти в сферата на бизнеса и администрацията, казват доц. д-р Антония Ташева и гл. ас. д-р Георги Цочев от Технически университет в София. Доц. д-р Антония Ташева е координатор на Huawei ICT Academy към ТУ-София и заместник декан на Факултет „Компютърни системи и технологии“, ресор магистри. Гл. ас. д-р Георги Цочев е сертифициран преподавател в академията
- Разкажете ни за програмата Huawei ICT Academy – кога стартира, какви са целите и обхвата ѝ?
АТ: Активното ни сътрудничество с Huawei Technologies България за създаването на първата българска Huawei ICT академия започна през април миналата година. Със съвместни усилия успяхме да я учредим  в началото на юни с идеята през учебната 2020/2021 година да започнем курсовете. За жалост пандемията не позволи плановете ни да се разгърнат в пълен мащаб.
- Huawei е глобален лидер в доставката на оборудване за ICT инфраструктура. С какво програмата допринесе за въвеждане на новите технологии в обучението, предлагано от Техническия университет?
ГЦ: Като един от най-големите производители на мрежово оборудване, Huawei въведе нов модел на обучение по компютърни мрежи. Вече не се използват само симулатори, а и едни от най-съвременните устройства. С тяхна помощ студентите придобиват нови познания и разширяват своите практически умения, което опредено липсваше в досегашните учебни програми.
- В коя област са учебните програми, които се реализират в университета със съдействието на Huawei?
ГЦ: Осъвременени бяха курсовете по „Мрежова информационна сигурност“ в магистърската програма „Компютърни системи и технологии“ и бакалавърската програма „Информационни технологии в индустрията“. Включени са практически занятия със специализираното Huawei оборудване, инсталирано в „Лаборатория по киберсигурност и превенция“ тъй като темата е от изключително значение в нашето съвремие – достъпността до интернет, все по-голямата свързаност на устройствата и навлизането им във всяка една сфера на нашето ежедневие поражда въпроса до колко всъщност ние и нашите данни сме защитени. Приоритет е обучението на кадри, които да не считат сигурността за даденост, а да се грижат за нейното изграждане и поддържане.
- Какви са възможностите за професионална реализация на студентите, завършили специализираната програма на академията? В кои области могат да се развиват?
АТ: Завършването на специализираната програма на академията дава на студентите практически знания и умения, които са силно ценени от работодателите. Програмата би била полезна не само за мрежови специалисти, а и за всички IT кадри, желаещи да разширят познанията си за изграждане и поддържане на решения за информационна сигурност за малкия и средния бизнес. Търсенето на специалисти в областта на мрежово администриране, защита на информацията, конфигурация на защитни стени (firewalls) и изобщо мрежовата сигурност в страната е огромно. Специалисти с такива познания и в момента се търсят във всички големи компании с оферти, а заплатите  надхвърлят 4000 лв.
- Какво е бъдещето на Huawei ICT Academy? Ще има ли повече класове, повече възможности за партньорство с бизнеса?
АТ: Плановете ни включват разширяване на обема обучаеми и сертифициране на още преподаватели в допълващи тематики. Надяваме се на есен да можем да се върнем в залите на живо, за да могат студентите максимално да се възползват от предоставеното оборудване. Партньорството между университета и бизнеса винаги е било един от основните фактори за поддържането на актуални програми, така че да се осигурят подготвени кадри за нуждите на бизнеса и това ще продължи да се развива. Имаме идея за колаборация в рамките на изграждания от нас Център за върхови постижения.
Спасе Илиев, студент 4 курс в Техническия университет, специалност „Информационни технологии в индустрията“, участник в Huawei ICT Academy
- Защо избрахте учебната програма на Huawei ICT Academy и какво получихте като нови знания и умения?
- Имам интереси в областта на мрежовата администрация и информационната сигурност и участието в тази програма ще обогати моя опит в тази сфера. Очаквам с нетърпение лабораторните упражнения с истинското оборудване, за да приложа теорията на практика.
- С какво програмата е различна от другите и има ли практическа полза за професионалната Ви реализация?
- Програмата има много обстойна теоретична подготовка, но и практическа работа. До момента провеждаме само онлайн часове, но въпреки това можехме да работим със симулатори и да подготвяме скриптове за конфигуриране на мрежови устройства, с които да тестваме наученото. Сигурен съм, че ще мога да приложа наученото първо като подобря сигурността на мрежата в къщи, а след като завърша курса сертификатът ще ми даде конкурентно предимство на пазара на труда.
- Партньорството на университетите с компании като Huawei и шансът за започване на работа в тази компания може ли да Ви задържи в България?
- Самият аз живея в Република Северна Македония и считам придобитите знания и умения за изключително нужни както за България, така и за РСМ. Мисля, че в България, избирайки ИТ сферата, имаме отлични възможности за реализация, а благодарение на допълнителните квалификации, това ще допринесе за още по-добро възнаграждение.
- Сигурността на новите технологии е въпрос, свързан с тяхното бъдеще. Кои са главните предизвикателства?
- Виждам как все повече хора купуват и използват умни устройства в дома си, управляват отоплението, осветлението, дори щорите на прозорците си от своя телефон. От една страна това е полезно и удобно, но от друга -евентуален пробив в сигурността на мрежата може да доведе до много неприятности. Важно е да има експерти, които да създават и развиват тези мрежи, като не забравят за тяхната сигурност.
- България може ли да стане европейски център за разработване на ICT и как виждате ролята на партньорството с големи компании като Huawei?
- Доколкото знам България е добра среда за развитие на ИКТ, това е и причината много международни компании да имат офиси тук. Мисля, че точно подобни партньорства с университетите развиват средата. Има огромно поле за работа в сферата на мрежовата интеграция и информационна защита.

Вижте статията тук

Manager.bg, 07.05.2021 г.


Последвайте ни   

2021-05-10

ТУ-София с трети онлайн кандидатстудентски изпит по математика

24.04.2021 г.Третият отдалечен предварителен кандидатстудентски изпит по математика за прием в Техническия университет – София  за учебната 2021/2022 година ще се състои днес от 9 часа. Той ще се проведе чрез използване на специализирана университетска платформа и приложението Google Meet. 
За целта допуснатите до изпита трябва да имат отдалечен достъп чрез непрекъсната интернет връзка до компютърна конфигурация с налични и работещи видеокамера и микрофон. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа, разделени на два модула по 120 минути, като между тях има 15 минути задължителна почивка. Първият модул се състои от 20 задачи с по-малка трудност, като всяка вярно решена задача носи 1 точка. Вторият модул се състои от 10 задачи с по-голяма трудност, като всяка вярно решена задача носи 2 точки. Максималният брой точки от теста е 40. На предходните два изпита по математика се явиха 1437 кандидат-студенти. Проведоха се и предварителните изпити по рисуване, композиция и английски език. Миналата година ТУ – София беше първото висше училище в България, което организира кандидатстудентски изпити по този модерен начин. 

Вижте статията тук

Monitor.bg, 24.04.2021 г.

Оffnews.bg, 24.04.2021 г.

2021-04-29

За учебната 2021/2022: Увеличават местата за студенти с 1 256

21.04.2021 г.Увеличение със 1 256 места на новоприетите студенти през учебната 2021/2022 спрямо този през миналата година предлага образователният министър в оставка Красимир Вълчев с проекта за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища и научните организации през следващата година. Така това лято държавна поръчка в 38-те държавни висши училища(включително и военните) могат да бъдат приети 39 941 първокурсници, от които 34 600 след средно образование. 
Ръст ще има в бройките в 23 професионални направления. „Увеличението се прави в израз на политиката ни за подготовка на повече кадри в областта на инженерните и компютърните науки“, посочва Вълчев. Най-голям е процентът на увеличение на местата в сравнение с учебната 2020-2021 година в професионални направления „Общо инженерство“ –37,2%, „Машинно инженерство“ –27,6 %, „Материали и материалознание“ –20,0%, „Химични технологии“ –19,0 %, „.Комуникационна и компютърна техника“ –10,5%. Например, наесен в Лесотехническият университет в София ще могат да бъдат приети 57 бакалаври в специалност „Общо инженерство“, докато за 2020/2021-а бройките бяха 37. В ПУ „Паисий Хилендарски“ пък могат да имат 31 новоприети в „Машинно инженерство“, докато тази година максимумът бе 22. В Технически университет – Варна бройките за първокурсници в „Комуникационна и компютърна техника“ ще са 500 – 420 редовно и 80 задочно, докато тази учебна година бяха общо 422. В същото време и тази учебна година министърът предлага да бъдат намалени местата в професионални направления от областта на социалните, стопански и правни науки. Така, за направление „Администрация и управление“ местата ще бъдат с 11,9% по-малко, докато за „Икономика“ –с 6,3%. В Университета за национално и световно стопанство в „Администрация и управление“ ще се приемат максимум 222 бакалаври в редовна форма и 20 в дистанционна форма, докато тази година бяха съответно 253 и 30 бройки. В направление „Икономика“ местата са орязани от 1519 в редовна и 80 в дистанционна форма до 1 423 бройки редовно и 60 за онлайн обучение. С намаляването на местата за новоприети в УНСС в държавна поръчка и в други направления субсидираните първокурсници от държавата ще намалеят като цяло от 2452 до 2 242. В държавните висши училища са предвидени и места за 15 422 студенти в платено обучение. От тях след средно образование 9 093. За учебната 2021–2022година да бъдат приети и 2 250 докторанти в държавните висши училища и 312 в научните организации. От проекта на наредбата става ясно още, че индикативният размер на необходимите средства за издръжка но обучението на студентите и докторантите за първи курс на обучение през учебната 2021 –2022година е на 122,6 млн. лв. 20% от тях ще бъдат предоставени за студенти по специалността от регулираните професии „Медицина“, които бъдат включени в списъка от Наредбата за условията и реда за осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател. Така, бъдещите лекари в медицинските специалности от списъка, които сключат 5-годишен договор за работа с болницата или лечебното заведение, в което карали своя стаж, няма да плащат своето следване. 

Вижте статията тук

Monitor.bg, 21.04.2021 г.

2021-04-29