яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 1-5 от 48.

АББ България обявява новите стипендианти на фондация „Юрген Дорман“ за 2020 г.

 Рublics.bg, 24.11.2020 г.


 
Трима студенти от Технически университет – София спечелиха престижната стипендия, която подкрепя млади инженерни таланти. За шеста поредна година АББ България обяви студентите, успели да спечелят стипендията на фондация „АББ Юрген Дорман", която има за цел да подпомогне мотивирани инженерни студенти, които искат да продължат обучението си. Стипендията се връчва в повече от 12 държави на студенти с отлични академични постижения. С получени повече от 20 кандидатури, АББ България избра най-добрите трима студенти от Технически университет – София и неговия филиал в Пловдив. Тазгодишни стипендианти са: - Ралица Костадинова - специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника", Факултет по електроника и автоматика, филиал Пловдив; - Симеон Андонов - специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане", Електротехнически факултет; - Делян Димитров - специалност „Приложна математика и информатика", Факултет Приложна математика и информатика. Стипендията се отпуска на студенти първи или втори курс и включва годишна финансова подкрепа в размер на 5 860 лева и еднократно предоставена сума в размер на 900 лева за закупуване на техническо оборудване. Студентите получават възможността да работят с ментор от АББ по време на обучението си. Осигурена е и възможност за летен стаж в компанията, както и получаване на достъп до онлайн курс по английски език за допълнително разширяване на обучението им. Стипендиантите могат да участват и в провежданото на всеки две години международно събитие за стипендианти на фондация „Юрген Дорман" в Швейцария, което дава възможност на стипендиантите от всички страни да се запознаят, да работят по конкретни проекти и да представят своите решения пред експертно жури.

Вижте статията тук

Рublics.bg, 24.11.2020 г.
БТА, 24.11.2020 г.

2020-11-25

Споразумение за сътрудничество подписаха ректорите на Тракийския университет и Техническия университет

23.11 2020 г. Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков и ректорът на Технически университет – София проф. дн инж. Иван Кралов подписаха споразумение за сътрудничество. Неговата цел е да се установят академични връзки и сътрудничество за обучение, научни изследвания и обмен в различни научни области от взаимноизгоден интерес, които да бъдат конкретизирани допълнително в предварително подготвени работни програми. Тракийски университет – Стара Загора и Технически университет – София ще работят по съвместни научно-изследователски дейности и част от сътрудничеството включва научно-изследователски проекти, научни изследвания и създаването на научно-приложни продукти по научно-изследователски програми с участието на преподаватели, докторанти и студенти от двата университета като научните резултати, от които да бъдат съвместно публикувани, за да могат да бъдат използвани и от двете страни, ще бъде осъществен и обмен на академични кадри и студенти. И двата университета ще си предоставят взаимно материално-техническа база, лекционен фонд, достъп до библиотеките, учебните зали и научни лаборатории и осъществят посещения за контролиране на изпълнението и ефективността на дейностите по конкретните работни програми. На събитието присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който беше на работна визита в Стара Загора, директорът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова, заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова и заместник-ректорът на ТрУ доц. д-р Емил Славов. Гостите на Тракийски университет – Стара Загора посетиха част от художествените галерии и музейните обекти във висшето учебно заведение.

Вижте статията тук

Dariknews.bg, 23.11 2020 г.
Infoz.bg, 23.11.2020 г.

2020-11-25

Представят френското образование на виртуален форум

17.11.2020 г.Френският институт в България и агенцията Campus France - Париж организират на 20 ноември за първи път "Виртуален форум за образование и професионална реализация", съобщиха организаторите. Форумът е част от глобалната политика за популяризиране на френското висше образование и на франкофонските програми в България, осъществявана от дълги години от Френския институт в България и насочена към студентите и университетите партньори. Франция е четвъртата страна в света по прием на чуждестранни студенти и шеста по прием на български студенти. В системата на френското висше образование са обхванати 73 университета, над 200 висши инженерни училища, 150 висши училища по търговия и мениджмънт, 120 държавни висши училища по изкуства, 20 училища по архитектура и повече от 3000 специализирани висши училища и институти. В актуалната здравна ситуация мрежата от френски висши учебни заведения е готова да посрещне своите студенти и предлага разнообразни възможности за присъствена и дистанционна форма на обучение. В пет български университета се предлагат 12 франкофонски програми в областите - електроинженерство и информатика, химично и биохимично инженерство, индустриална логистика, икономика и стопанско управление, управление на хотелиерството и ресторантьорството, политически науки, европейско право, приложни чужди езици за администрация и управление, франкофония, многоезичие и междукултурна медиация. С участието на предприятия, установили се на българския пазар, форумът има за цел да засили диалога между университети и предприятия, за да имат възможността студентите да се обучават по програми, адаптирани към пазара на труда, а дипломираните млади специалисти да намерят подходящата работа. Форумът е насочен към ученици, които желаят да продължат образованието си във Франция или във франкофонските програми в България, към студенти, желаещи да се обучават във Франция или във франкофонските програми в България, към студенти, търсещи професионален стаж и към дипломирани специалисти, търсещи работа. Виртуалният форум ще е организиран в три тематични секции. В секцията "Образование" френски висши училища, както и представители на франкофонските програми в България, ще информират за предлаганите учебни програми за университетската 2021 година и за свързаните с тях възможности за професионална реализация. В секцията "Кариера" представители на предприятия в България ще се срещнат в индивидуални интервюта със студенти и дипломирани специалисти, за да им изяснят спецификата на стажовете и на работните места, които предлагат. В секцията "Уебинари" ще има конференции на университетски преподаватели и на професионалисти за придобиване на техники и знания, необходими при обучението във висши училища, както и на практични умения при търсенето на стаж или работа.

Вижте статията тук

Politika.bg, 17.11.2020 г.
БТА, 20.11.2020 г. 

2020-11-20

ПМГ “Васил Друмев” ще се асоциира с Техническия университет в София

11.11.2020 г.ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново ще бъде първата асоциирана гимназия към Техническия университет в София. Предложението на народния представител от ВМРО и заместник-председател на Комисията по образование и наука към Народното събрание доц. д-р Милен Михов, е посрещнато с разбиране от министъра Красимир Вълчев и по негова инициатива вече е проведена дистанционна работна среща, на която е обсъден въпросът за развитието на дигиталните науки и обучението по компютърни науки във Велико Търново. В срещата са участвали проф. Иван Кралов, ректор на ТУ, директора на гимназията Ангел Гушев, Пенка Игнатова, Директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община Велико Търново и експерти от министерството на образованието. Според закона за висше образование всяко висше училище има право да сключи договори за асоцииране със средни училища. Първият такъв договор за асоцииране на училище на ТУ ще бъде с ПМГ „Васил Друмев“ в старата столица. Тези договори имат за цел разработване на програми, осъществяване на обучения с научна и преподавателска обезпеченост от страна на висшите училища, поясни доц. Михов. Постигнато е споразумение и съгласие ПМГ да бъде първата асоциирана гимназия към ТУ въз основа на новите разпоредби на Закона за висше образование и с това да се даде възможност с научната и преподавателска подкрепа на ТУ да бъде разкрита от следващата учебна година нова специалност и паралелка “Системно програмиране” в направление “Компютърни науки”, която да бъде обезпечавана с преподаватели както на ПМГ, така и на ТУ в София. Целта е да привлича ученици не само от Търново и търновска област , а да бъде един регионален център за подготовка на специалисти със средно образование. Това е важно условие за развитието на Велико Търново като център на съвременните технологии и дигитални умения, посочи доц. Михов. Министерството на образованието и науката е застанало категорично зад инициативата, а проф. Иван Кралов е декларирал, че с удоволствие ТУ ще поеме научното и преподавателското ръководство на тази програма, която има за цел да развива ПМГ като един регионален център за северна България в подготовката на млади специалисти в компютърните науки и дигиталните технологии, каза още народният представител.

Вижте статията тук


Dnesbg.com, 11.11.2020 г.

2020-11-20

Техническият университет и ЧЕЗ задълбочават сътрудничеството си в подготовката на кадри

05.11.2020 г. 


 
Подписано бе споразумение за продължаване на стратегическото партньорство. Технически университет - София и ЧЕЗ ще си сътрудничат в подготовката на кадри за българската енергетика и в популяризирането на сектора сред младите хора. С общи усилия те ще подпомагат професионалното образование в областта на електроенергетиката и ще работят за сближаване на образователната система и нуждите на реалния бизнес. На официална церемония в ТУ-София регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал и ректорът на ТУ проф. д-р инж. Иван Кралов подписаха споразумение за стратегическо партньорство. "Подпомагането на професионалното образование е основен елемент в стратегията на ЧЕЗ за устойчиво развитие. Целта на дружеството като работодател е да създава успешни и мотивирани специалисти и да им даде възможности за професионално и личностно развитие в областта на българската енергетика. Техническият университет е наш основен партньор в постигането на тази цел", сподели Карел Крал."Горд съм, че Техническият университет - София има много добри традиции във взаимодействието с бизнеса. Изказвам лично благодарността си към Вас, г-н Крал, защото споразумението ще ни открие още повече възможности за привличане на студенти, които да развиват своите професионални компетенции в областта на енергетиката. Наша задача е да накараме студентите да решават реални казуси в различни проекти и в бъдеще най-важното развитие за тях ще бъде казусно ориентиране към различни професии", сподели от своя страна проф. Кралов, който връчи на регионалния мениджър на ЧЕЗ за България юбилеен златен медал по случай 75 годишнината на ТУ - София.

Вижте статията тук
 
Publics.bg, 06.11.2020 г.
Аctualno.com, 05.11.2020 г.
24chasa.bg, 05.11.2020 г.
Сross.bg, 05.11.2020 г.
Stolica.bg, 05.11.2020 г.

2020-11-06