яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 1-5 от 95.

Чипове трябва да са за многократна употреба и да се поставят само за коли, които ще влизат в централните зони

05.04.2021 г.Не е известно в Европа да се чипират автомобили по този начин, както се предвижда у нас с новите стикери. Съмнителна е ефективността, имайки предвид разходите, които ще се направят. Това коментира пред Радио София инж. Илиян Дамянов, зам.-ръководител в Катедра "Двигатели, автомобилна техника и транспорт" в Техническия университет. Има ли варианти за "тунинг" на МПС, за да покрием еко групите, които ще бъдат наложени от юли 2021-ва? „Със сигурност има варианти за манипулация. Друг е въпросът, доколко биха били успешни и адекватно могат да се постигнат. Най-добрият вариант е автомобилът да е технически изправен и да отговаря на всички характеристики, които са заложени от производителя на самия автомобил." Кои МПС отделят най-много вредни емисии? Сега новите еко групи ще бъдат налагани на нови автомобили и лекотоварни, до 3,5 тона. Според инж. Дамянов, това е не е необходимо, като разходи, които ще костват на хората. „Който иска да влезе в града, да мине на преглед и да си залепи подобен стикер и само той да го ползва.“ Същото важи и за тези, които влизат на територията на България, както и когато влизат в по-замърсени градове и села, смята Дамянов. Какви са полезните практики от чужбина, които могат да бъдат наложени у нас? „Администрацията иска да контролира техническото състояние на автомобилите – да бъдат изправни. Това е важно и за въздуха, разбира се. Но доколкото прочетох, този чип е за еднократна употреба, а този тип технология е ефективна, когато се използва многократно. В Европа най вече се използва регистрационния номер. В сферата на дигиталните технологии са така наречените LTR камери или камери за регистрационни номера. Те се използват навсякъде.“ Дамянов посочи за пример Лондон, където и при платеното паркиране и Синя зона, навсякъде се използва този вид идентификация на автомобила. Идеята е, всеки гражданин, който си монтира този чип, да го направи еднократно, след което да бъдат добавяни само данните за еко група, за пробег, когато преминаваме технически преглед. Според Дамянов, не е добра комбинация чипът да бъде в стикера за годишния технически преглед. Вредните емисии или запрашаването са по-сериозният проблем за чистотата на въздуха и има ли логичен начин да се справим с тях. Инж. Илиян Дамянов се позова на данни от Евростат за България.

Чуйте интервюто тук

БНР, 05.04.2021 г.

2021-04-07

Алма матер е №1 у нас

Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет и Техническият университет – София, са на първите три места в топ 10 на висшите училища в страната за 2021 г. според класацията на UniRank – независимата световна информационна търсачка за висше образование. В топ три на частните университети са Нов български университет, Американският университет в България и Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“. Четвърти е Русенският университет „Ангел Кънчев“. Класирането включва 48 университета в страната и е базирано върху валидни, безпристрастни уеб показатели, предоставени от независими източници, които съдържат: акредитационната оценка на висшето училище, бакалавърски, магистърски и докторски програми на обучение, достъпност до ресурси, видимост в интернет, високи постижения, доверие и авторитет. В класацията за популярност в уеб пространството и социалните мрежи на първите три места във „Фейсбук“ са Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“, Европейското висше училище за икономика и мениджмънт и Нов български университет, а в „Туитър“ – Американският университет в България, Нов български университет и Висшето училище по мениджмънт във Варна. UniRank е международен портал за висше образование и търсачка, включваща отзиви и класации на над 13 800 официално признати университети и колежи в 200 държави. Тя има за цел да даде информация кои са най-популярните университети по държави или региони. Класацията не ползва данни, предоставени от университетите.

Вижте статията тук


Рress.azbuki.bg, брой 13,2021 г.

2021-04-05

Днес се проведе предварителният кандидатстудентски изпит по математика в ТУ-София

27.03.2021 г.

Днес се проведе предварителният кандидатстудентски изпит по математика в Техническия университет в София. Той започна в 09:00 часа и премина изцяло онлайн в специализираната платформа на висшето училище и приложението Google Meet. Всяка седмица от 11 февруари до 22 март се организира студио в дигитална среда, което бива излъчвано в YouTube канала на учебното заведение. По време на срещите изявени студенти, преподаватели и декани представят специалностите за професионална квалификация бакалавър, а бъдещите възпитаници задават въпроси, свързани обучението и възможностите за реализация след дипломиране.

Вижте статията тук

Iskra.bg, 27.03.2021 г.

2021-04-01

Предварителен кандидатстудентски изпит по математика в Техническия университет в София

27.03.2021 г.

Техническият университет в София организира днес предварителен онлайн кандидатстудентски изпит по математика. Изпитът започна в 9:00 часа и се провежда чрез използване на специализирана университетска интернет платформа и приложението Гугъл Мийт (Google Meet, новото име на Hangouts Meet). Техническият университет припомнят, че провеждат своята кандидат студентска кампания за новата академична година с иновативен подход. Всяка седмица от 11 февруари до 22 април се провежда онлайн кандидатстудентско студио, което се излъчва чрез Ютюб канала на Техническия университет. По време на онлайн срещите преподаватели, декани и изявени студенти представят бакалавърските специалности на учебното заведение, а ученици професионални гимназии могат да задават своите въпроси. 

Вижте статията тук

БНР, 27.03.2021 г.

2021-04-01

За учебната 2021/2022 г: Бум на медицинските специалности във вузовете

24.03.2021 г.....Техническият университет - София ще стартира кандидатстудентската си кампания за академичната 2021/2022 г. тази седмица, съобщават от вуза. Вместо на място заради противоепидемичните мерки ТУ-София ще привлича студенти в YouTube и Facebook. За целта всеки четвъртък от 14.30 до 16.30 ще бъде организирано специално студио, което ще излъчва в YouTube канала на Техническия университет - София и Facebook. Кампанията е в периода от 11.02. - 22.04. По време на онлайн срещите ще се представят бакалавърските специалности, които 14-те факултета на Техническия университет - София предлагат на кандидат-студентите. Ще бъдат организирани индивидуални онлайн срещи със средни училища и професионални гимназии. Учениците, техните родители и учители ще могат да задават въпроси към деканите на факултетите и другите участници в онлайн студиото - преподаватели, студенти и представители на бизнеса. Те ще получат ценни съвети и необходимата информация при избора на специалности, които ги интересуват, както и възможността да се потопят в атмосферата на университета. За да привлече млади хора, които да се посветят на инженерните науки и професии, ръководството на Техническия университет - София има намерение да проведе и кръгли маси с директори на училища в цялата страна, ученици от горните класове и бъдещите работодатели...

Цялата статия вижте тук

Monitor.bg, 24.03.2021 г.

2021-04-01