яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 1-5 от 356.

ЧЕЗ осигури стипендии на трима студенти, участвали в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“

29.05.2020 г. 
 

 
Победителите са от Техническия университет в София. Трима студенти от Техническия университет спечелиха стипендии от ЧЕЗ в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май. Те участваха в третото издание на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за студенти. Състезанието се проведе в два етапа – кандидатстване по документи и събеседване с финалистите, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки в страната. Стипендия получи Емилия Хаджиатанасова, студент в трети курс в ТУ-София, факултет за френско обучение по електроинженерство. Тя е участник и в проекта „ЧЕЗ Академия“. Отново стипендиант на ЧЕЗ стана и Юсуф Молла, който завършва четвърти курс по специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“ в ТУ-София. Юсуф вече е бил стипендиант на ЧЕЗ, участник е в „ЧЕЗ Академия“ и е стажант на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Стипендия през тази година получи и третокурсникът в Електротехническия факултет на ТУ-София - Симеон Андонов. Той също участва в „ЧЕЗ Академия“ и един от стажантите на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. „Честито на победителите! Желая им в бъдеще да продължат да покоряват нови професионални и лични върхове. Нека останат все така будни, жадни за знания и търсещи нови предизвикателства“, каза Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“ в ЧЕЗ България. В конкурса могат да кандидатстват всички студенти от технически специалности на висши учебни заведения на територията на Западна България. Всяка година компанията ще предоставя стипендии на изявени студенти, класирани на конкурсен принцип и на база обявените критерии, които са публикувани на сайта www.stipendiant.com. Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за студенти е част от дългосрочна политика на дружеството за насърчаване на професионалното образование в България и е продължение на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици, стартирал през 2012 г.

Вижте статията тук

24chasa.bg, 29.05.2020 г.
БТА, 29.05.2020 г.
Рublics.bg, 29.05.2020 г.
Сross.bg, 29.05.2020 г.
Аctualno.com, 29.05.2020 г.

2020-06-01

Кои дипломи носят най-високи стартови заплати

31.05.2020 г.
 


У нас най-добре платени са тези, завършили "Информатика и компютърни науки". Във времена на пандемия университетите и колежите бяха принудени да преминат в режим на онлайн обучение. Времената на криза не са предизвикателство единствено за самото обучение, но и за хората, които завършват и тепърва излизат на пазара на труда. Американските работодатели съкратиха 20.5 милиона работни места през април, изтласквайки нивото на безработица до най-високото от Голямата депресия насам (30-те години на 20 век, бел.р.), пише FOX Business. През юни 2009 г., когато приключи Голямата рецесия, равнището на безработица за завършилите колежи на възраст от 20 до 24 години беше 10.8%, сочат данни на Федералния резерв. Все пак има редица дипломи, които се „гледат с добро око и обещават“ висока начална заплата. Уебсайтът Monster.com анализира доклада на Националната асоциация на колежите и работодателите от „Зима 2020“ и обяви петте професии, които са с най-високи стартови заплати. Това са: инженерство, програмиране, математически и природни науки, бизнес  и социални науки. У нас най-добре платени са тези, които имат диплома по "Информатика и компютърни науки" от Софийския университет. Средният месечен облагаем доход, който те получават, е 3804 лева, показва Рейтинга на висшите училища в България. Средна заплата от 3194 лева носи диплома от "Администрация и управление" в Американския университет в Благоевград. Сред най-добре платените специалности е и "Информатика и компютърни науки" в Нов български университет. Студентите с такава диплома получават средни 3142 лева. Завършилите „Комуникационна и компютърна техника" в Технически университет - София получават 2820 лева, а тези с диплома по "Математика" в Софийския университет - 2756 лева.

Вижте статията тук

Рariteni.bg, 31.05.2020 г. 

2020-06-01

За дванадесета поредна година МОН връчи наградите „Питагор“ за принос в науката

24.05.2020 г.


 
„Българските учени имат огромен принос в европейската и световна наука и това трябва да се знае. Признанието да си учен е свързано с денонощен всеотдаен труд, но резултатът от него не се вижда веднага. Необходимо е време, за да могат учените да го споделят. Всички ние като общество им дължим признание, а наградата „Питагор“ е само част нашето уважение към тях. Честит празник на българската писменост, просвета и култура.“ Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемония за връчването на наградите „Питагор“ за принос в развитието на българската науката. Министър Вълчев връчи голямата награда за цялостен принос на двама души - проф. Константин Хаджииванов от Института по обща и неорганична химия към БАН и акад. Никола Съботинов от Института по физика на твърдото тяло към БАН. Научният колектив с най-успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати е в състав проф. д-р Пламен Кенаров от Медицински университет – София, доц. Иван Иванов от Технически университет – София и инж. Мартин Дянков от Нанофер ЕООД. Те са номинирани от проф. д-р Димитър Чаръкчиев от Медицински университет – София. „Със своя труд и постижения показвате колко важно е да се инвестира в наука и образование и отправяте ясно послание към младите, които ще тръгнат по вашия път“, каза българският еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел. Тя връчи наградата „Питагор“ в категория здраве и медицински науки на проф. Цветелина Танкова от катедрата по диабетология към Медицински университет - София. Наградата за млад учен получиха доц. д-р Ина Анева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и доц. д-р Сунай Ибрямов от Шуменския университет. В категория хуманитарни и социални науки журито награди професор Георги Каприев от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а в областта на природните и инженерни науки - доц. д-р Милен Георгиев от Института по микробиологоия към БАН. В областта на суперкомпютрите и анализите на големи данни бе избран проф. Емануил Атанасов от ИИКТ към БАН. Д-р Петър Ламбрев от Биологическия изследователски център Сегед бе признат за най-успешен учен, работещ в чужбина, а най-добър ръководител на международни проекти е доц. д-р инж. Кристина Близнакова от МУ - Варна. Тази година награда „Питагор“ се присъжда и в още една категория – за жена с принос в науката. Това е проф. Клара Докова от Медицинския университет - Варна. Връчено бе и отличие за компания с най-много инвестиции в научна и развойна дейност.

Вижте статията тук

МОН, 24.05.2020 г.

Аzbuki.bg, брой 22/2020 г.
Оffnews.bg, 24.05.2020 г.

2020-05-29

Ректор: В ТУ няма увеличение на таксите за студентите

26.05.2020 г.Кандидатстването и сесиите за студентите са дистанционни. Няма увеличение на таксите за студентите при нас, те остават на старите нива. Това заяви проф. дн инж. Иван Кралов, ректор на Технически университет - София, в предаването “Смарт час” по Bloomberg TV Bulgaria. Кралов коментира отражението на коронавирусната пандемия върху дейността на университета. Той отбеляза, че за пръв път ТУ е провел отдалечена форма на кандидатстудентски изпити, като всички те са преминали успешно. По думите на ректора това не е единственият формат за изпитите, като предстои основен кандидатстудентски изпит, който ще бъде присъствен. “Има възможност за кандидатстване с оценки от дипломи и матури, дава се възможност на всеки да се изяви по най-добрия начин”, добави гостът. "Отзивите от предварителните кандидатстудентски изпити са повече от положителни”, каза още той. Кралов отбеляза, че при организацията на присъствените изпити са предприети всички изисквани противоепидемични мерки. “На първо място от значение са животът и здравето на всички”, заяви ректорът. По отношение на промените при кандидатстването той обясни, че единствено е добавена възможността кандидат-студентите да предоставят дипломите си за средно образование при записването, а не преди самия изпит. “Всички останали условия ще бъдат такива, каквито бяха обявени предварително”, каза Кралов.  Той добави, че изпитната сесия за настоящите студенти също е организирана в дистанционна и присъствена форма.

Вижте статията тук

Dnes.bg, 26.05.2020 г.

2020-05-27

Ректорите на ТУ – София и на Университета Санио, Беневенто в съвместно виртуално събитие на тема COVID-19

15.05.2020 г.


 
Ректорът на Технически университет - София, проф. дн инж. Иван Кралов взе участие в съвместно виртуално събитие с Университета Санио, Беневенто, Италия. Университетите развиват дългогодишно сътрудничество, работейки по съвместни научно-изследователски проекти и осъществявайки обмен на преподаватели и студенти. Ректорът на Университета Санио, проф. Жерардо Канфора изнесе виртуална лекция на тема: "Личен живот и здравна сигурност по време на пандемията COVID-19: не е нужно да се прави компромис". Събитието бе в рамките на виртуален обмен на лектори между Техническия университет – София и Университета Санио и бе проследено с интерес от студенти и преподаватели на  двата университета.

Вижте статията тук

Рublics.bg, 15.05.2020 г.
БТА, 14.05.2020 г.

 

2020-05-18