яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 1-5 от 297.

България и Катар ще си сътрудничат в областта на образованието, науката и технологиите

13.01.2020 г.Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на образованието и висшето образование на Катар д-р Мохамед Абдул Уахед Ал Хамади подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на образованието, научните изследвания и технологиите между България и Катар. То беше инициирано от катарската страна и предвижда сътрудничество в сферата на училищното и на висшето образование, на научните изследвания и технологиите. Двете страни ще обменят опит, свързан с управлението на училищата, обучението и методите на преподаване, учебните програми и оценяването на постиженията на учениците и на учителите. Ще се насърчава и сътрудничеството между училищата в двете държави. През последните години в страната ни се поставя акцент върху развитието на научните изследвания и иновациите, каза министър Вълчев. Насърчава се и задълбочаването на взаимодействието между висшите училища чрез включването им в европейски университетски мрежи. В тази насока е възможно засилване на сътрудничеството с двустранни споразумения между нашите и катарските университети, добави министър Вълчев. Подписаният документ урежда възможности за сътрудничество в областта на магистърските и докторските програми и научните изследвания. Ще се обменя информация за нормативната уредба, регламентираща академичното признаване на образованието, придобито в чужбина, а също и по въпроси, свързани с оценяване на качеството и акредитацията във висшите училища. Заедно с министър Красимир Вълчев в Доха бяха ректорите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Медицинския и Техническия университети в София, и на Националната спортна академия. Българската делегация разговаря с ректора на Катарския университет, със заместник-ректора на университета „Хамад бин Халифа“, който се намира в Града на образованието, както и с деканите на факултетите по обществено здраве и по инженерни науки. В Града на образованието се намират и кампусите на осем международни университета, както и училищните и изследователски сгради на фондация „Катар“. По време на визитата министър Вълчев се срещна с българи, които живеят в Катар и работят в сферите на образованието, науката и спорта. Програмата включваше и посещение на Спортната академия „Аспайър“ и на Катарската национална библиотека.
 
Вижте статията тук

МОН, 13.01.2020 г.
Мonitor.bg, 13.01.2020 г.
Dariknews.bg, 13.01.2020 г.

2020-01-14

Студент от четвърти курс в Техническия университет в град София стана четвъртият стипендиант на ЧЕЗ

12.01.2020 г.

 

Студент от четвърти курс в Техническия университет в град София стана четвъртият стипендиант на ЧЕЗ по програмата за подпомагане на студенти. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Юсуф Байрям Молла учи в специалност „Енергетика и електрообзавеждане“ на ТУ. В началото на новата година той получи стипендия от 500 лева от ЧЕЗ въз основа на успеха си от предходния семестър. „Разбрах за състезанието от участието си в ЧЕЗ Академия, където научих много неща за професията на енергетика. Искам да продължа да се развивам в тази област и силно се надявам един ден да имам възможност да бъда част от екипа на голямата мултинационална компания ЧЕЗ“, каза Молла при връчване на стипендията. В конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за студенти могат да кандидатстват всички студенти от технически висши учебни заведения на територията на Западна България, които са участвали в конкурса за ученици, в стажантската програма на ЧЕЗ или в ЧЕЗ Академия. Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за студенти е част от дългосрочна политика на дружеството за насърчаване на професионалното образование в България и е продължение на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици, стартирал през 2012 г. Досега са дадени три стипендии на студенти. От септември 2019 г. ЧЕЗ започна да предоставя и социална стипендия за ученици, които са сираци или полусираци и учат в професионални гимназии с електротехнически профил. Всяка година компанията ще дава по една целогодишна стипендия в размер на 1440 лева. До момента 54-ма ученици и студенти са получили стипендии от ЧЕЗ.
 
Вижте статията тук

Focus-news.net, 12.01.2020 г.
Zetramedia.com, 12.01.2020 г.
Вlitz.bg, 12.01.2020 г.
Рlovdiv24.bg.12.01.2020 г.
БТА, 12.01.2020 г.

2020-01-13

Община Сливен ще участва като партньор в създаването на нов регионален иновационен център

09.01.2020 г.

С 37 гласа „за“ общинските съветници гласуваха на днешната извънредна сесия на местния парламент Община Сливен да участва в създаване на сдружение, заедно с Факултет „Техника  и  технологии“ - Ямбол към Тракийски университет - Стара Загора, специалисти и преподаватели от Факултет и Колеж Сливен към ТУ - София и местни компании. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Според кмета Стефан Радев става въпрос за иновационен център, свързан с безопасността на движението, анализ на пътнотранспортни произшествия и обучение на водачи на МПС. Целта е Общината да кандидатства с проектно предложение по Процедура на подбор на проекти „Създаване и развитие на Регионални иновационни центрове (РИЦ)“. „Идеята на тази мярка, по която ще кандидатстваме, е финансирането на общо сътрудничество между бизнеса, висшите учебни заведения и публичната власт, в лицето на общините или държавата, което е добра перспектива“, коментира кметът. По процедурата ще бъдат подкрепяни съвместни проекти, инициирани от няколко предприятия, включително и микро и малки предприятия, с висок иновативен потенциал в сътрудничество с научноизследователски организации, с насоченост към създаването на научноизследователски и иновативен капацитет, за подпомагане и развитие на местната икономика. „Програмата е нова и тепърва предстои да проследим функционирането на тези центрове, но смятам, че е обществено полезно е да подкрепим инициативи, в които се включват в общо партньорство висши учебни заведения и местни компании“, заяви кметът Радев. Той припомни, че Община Сливен вече участва в едно сдружение, заедно с филиала в Сливен на Технически университет - София, болница „Хаджи Димитър“ и още няколко организации за създаване на иновационен център в областта на медицината.

Вижте статията тук

Focus-news.net, 09.01.2020 г.

2020-01-10

Момче от Козлодуй стана Студент на годината за 2019

07.01.2020 г.Иван Маринов от Козлодуй е носител на националната награда "Студент на годината за 2019". Той е студент четвърти курс в специалност "Топлоенергетика и ядрена енергетика" и от две години  е стипендиант на АЕЦ "Козлодуй". Призът бе връчен лично от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева  на официална церемония, която се проведе под патронажа на министъра на образованието Красимир Вълчев. След получаването на тази награда Община Козлодуй също връчи грамота на Иван Маринов за изключителни успехи в учението, по време на последното заседание на Общински съвет - Козлодуй.  "Преди две години АЕЦ "Козлодуй" стартира своята стипендиантска програма за студенти, в специалности, в областта на ядрената енергетика и аз се включих в нея. Този стипендиантски договор освен финансовата подкрепа осигурява възможност за провеждане на летни стажове в дружеството и сигурна реализация след образованието... Израснал съм в град Козлодуй, тъй като родителите ми работят там и допирът ми до ядрената енергетика е от детска възраст. Като стипендиант вече съм направил  своя избор, това е една отговорна професия, която изисква непрестанно разширяване на знанията и уменията.", разказва Иван Маринов, който е и активен член  в три научноизследователски проекта към фонд "Научни изследвания". За националната награда "Студент на годината за 2019" обяснява: "Конкурсът се провежда ежегодно. За мен тази награда дойде неочаквано, това е една висока оценка не само за отличния ми успех, а и за научноизследователските ми постижения в сферата на ядрената енергетика, така и за опазването на околната среда при енергопроизводство. И допълнителна мотивация да продължа обучението си в сферата, която съм избрал... Критерият е комплексен, кандидатите трябва да докажат своите достижения, както и други дейности не само на национално, но и на международно ниво..." В момента Иван Маринов  работи над дипломната си работа, която е свързана с темите за опазване на околната среда и оползотворяване на летящата пепел от изгарянето на лигнитните въглища в българските ТЕЦ-ове.

Вижте статията тук

БНР, 07.01.2020 г.

2020-01-08

Проф. Никола Калоянов, ТУ-София: Високите сметки за топла вода често се дължат на лош мениджмънт в сградата

23.12.2019 г.

Проф. Никола Калоянов, ръководител на Университетски център за енергийни анализи, дългогодишен ръководител на катедра „Топлинна и хладилна техника“ в ТУ – София, в интервю за рубриката „Топлофикация на фокус“ на Радио „Фокус“
Водещ: В рубриката „Топлофикация на фокус“ – съвместно издание на радио „Фокус“ и „Топлофикация“-София, днес ще ви запознаем с кражбите на топлинна енергия, които са често срещано явление, от което много клиенти на „Топлофикация“ се оплакват. Проф. Калоянов, Вие сте експерт в областта на енергийните анализи на сгради и промишлени системи. Възможна ли е кражбата на топлинна енергия?
Никола Калоянов: Първо, като говорим за кражби, аз ви моля да уточним дефиницията „кражба“. Четем и слушаме най-различни неща как „Топлофикация“ краде. Мисля, че е крайно време да се каже на хората с ясен език – „Топлофикация“ няма как да открадне, защото „Топлофикация“ има монтирани средства за измерване – топломери. И тогава потребената енергия в сградата, отчетена от топломера, се умножава по цената, определена от КЕВР. Резултатът е числото, което сградата трябва да плати за използваната за дадения период от време енергия. Така че, „Топлофикация“ няма никакъв шанс да открадне. Всеки може да направи проверка. Между другото, паметта на топломерите е такава, че три години назад може да се върнеш и да си провериш всяко едно число. Откъде, какви са кражбите? Аз живея също в многофамилна жилищна сграда, централно топлофицирана. Ние заплащаме две пера – първото е за отопление, второто е за гореща вода. Ако говорим за отоплението – да, оттам е възможна кражба, но не от „Топлофикация“, а от недобросъвестни съседи.
Водещ: Именно това имах предвид в началото.
Никола Калоянов: Тези, които заявяват, че изключват един, два, три радиатора в имота си, след което ги ползват – така сметката нараства, набъбва нагоре. По отношение на горещата вода: да, има такива недобросъвестни, които използват горещата вода за отопление. Това няма как хората да го видят и да го оценят. Това може да го направи само топлинният счетоводител, само експертна комисия, която да влезе и да провери. Но при топлата вода за битови нужди, там се получава едно нещо, което е следствие на нашата система. Ние сме собственици на сградната система. Когато тръбите са ни неизолирани, когато са остарели, тогава загубата на топлина през тези тръби е огромна. Аз лично и моя екип сме измервали 200-300 kwh на кубически метър. След като за един кубически метър нормално е 50-60, добре, сложете 10% загуби – 70-80 kwh. Това не е кражба, просто това е резултат от лошия мениджмънт в сградата и хората трябва да знаят това – да си сменят тръбите, да си сложат изолация, да си регулират контролера, който управлява кога да има рециркулация и кога да няма. Огромно е числото, но то не е кражба. Кражбата се прави от недобросъвестни. Включително и това мога да кажа – ами той си остъклява терасата и си прекарва тръби вътре в плочата, прави си подово отопление, но е махнал радиатора.
Водещ: Откъде взима топлинна енергия за това?
Никола Калоянов: Взима си от централната мрежа. Но той е имал радиатор преди това. Маха радиатора, по тези тръби подава в една серпентина, която е долу в пода, и като отиде топлинният счетоводител, той казва – аз тук съм отрязал и не ползвам. Което не е вярно. Имаме фрапантни случаи, измерени с картина, показано къде е сложил и как е сложил серпентината и какви загуби прави тази серпентина. Ето това е кражбата. Това е кражба от наш съсед, а не от „Топлофикация“. Защото топломерът долу си измерва коректно енергията, която е потребена. Още повече, „Топлофикация“ си има регламентирани правила – през няколко години топломерът преминава през метрологична проверка. И там не може да има никакви съмнения. Но нашите съседи, част от тях, ни причиняват такива главоболия.
Водещ: Добре, притеснително е наистина това, защото повечето потребители изпитват това на свой гръб. Кои са признаците, които подсказват за подобен проблем в етажната собственост?
Никола Калоянов: Аз отдавна предложих на няколко органа да се вмени едно допълнително задължение, ангажимент на топлинния счетоводител. На нас не ни трябва отчетник, не ни трябва да дойде и само да вземе числата от уредите.
Това е човекът, който трябва да познава сградата, да познава системата. И когато той прави разпределение и види, че за един кубически метър излиза огромно число, той е човекът, който трябва да посъветва домоуправителя, да му каже – внимавай, тук има нещо, системата ви не е наред. Той прави оценка по апартаменти. Като знае, че има толкова изключени радиатори в един апартамент, защо тогава не предоставя на входа на блока разпределение на тези, които са се отказали. И това сме го предложили отдавна, но никой не му обръща внимание – в началото на отоплителния сезон той да сложи едно съобщение. За всеки един апартамент да се обяви кои радиатори са изключени.
Това е една превантивна мярка. Защото той е оставил един радиатор в жилището си, казал е, че другите ги изключва, а в жилището му не се спи от топлина. Това е една превантивна мярка, с която може да се ограничи тази нелепа кражба. И не на последно място, като се хване такъв, имаме специална апаратура, не само ние, такова нещо в България има отдавна, с едно измерване може да се покаже къде, какво, как и да се хване нерегламентираното отопление. Това трябва да се направи, за да се успокоят хората. Говорим за пазарна икономика – да, аз трябва да плащам това, което реално потребявам. Струва ми се, че е крайно време да се въведат тези, те не са нови правила, но те са актуализиращи правила на наредбата, и да може да се спре, да се сложи бариера пред крадците, които увеличават сметките. Искам правилно да бъда разбран, „Топлофикация“ си взима парата, която е отчетена по топломера и е умножена по единичната цена на топлината. Тя не може повече да вземе. От тази гледна точка, не трябва да говорим, че „Топлофикация“ краде. Не, вътре сред живущите имаме неразбории и ние трябва да си ги оправим тези неща. Кражба има, но тя е от съседите. Трябва да се въведат правила. Защо да не се криминализира тази кражба? Това е кражба.
Водещ: Абсолютно сте прав, да.
Никола Калоянов: Още повече казвам, че имаме технически средства, с които перфектно се документира тази кражба. Перфектно. Ние имаме много стотици сгради анализирани, заснети, имаме доказателства за това нещо.

Вижте статията тук

Focus-news.net, 23.12.2019 г. 

2019-12-27