яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 1-5 от 158.

В България трябва да се изгради обучение, пряко насочено към приложно развитие на космически инженерни технологии

В България трябва да се изгради обучение, което е пряко насочено към приложно развитие на космически инженерни технологии. Това каза гл. ас. д-р Владимир Божилов от катедра "Астрономия" към Физическия факултет на Софийски университет "Св. Кл. Охридски", ръководител на проект Space Education for Bulgaria /SpaceEdu4BG/ по време на днешната дискусия на тема "Космос и образование", която се състоя на Втория национален форум за съвременни космически изследвания, организиран от 7-и до 9 октомври в София Тех Парк. Той разказа за проекта, който цели за първи път в България да се изгради космическо инженерно обучение, така че българи да могат да работят в Европейската космическа агенция наравно със своите чужди колеги. България не просто трябва да следва добри практики, българите можем да бъдем водещи в космическото образование, каза той. Доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория и Планетариум на Висше военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна посочи, че за моряците астрономията е изключително необходима. Те учат астронавигация, без която не могат да се ориентират, защото в някакъв момент може да се получи срив на навигационните системи на кораба и те трябва да могат да определят местоположението му, където и да се намира в открито море. Доц. Радева отбеляза и, че в Европа започва създаването на военни космически сили и във всяка една страна ще се правят обсерватории, които да наблюдават изкуствените спътници, като целта е да се следи стабилността на орбитите им, дали се превръщат в космически боклук и т.н. Европейската космическа агенция в рамките на три - четири години вече е заделила над един трилион евро само за наблюдение, поясни тя. Ние трябва да си направим обсерваториите, да имаме подготвените хора - военни и астрономи, каза Радева. Моята цел е да намеря допирателни точки между военната общност, която се интересува от космос, с научната космическа общност, за да работим заедно, каза доц. Радева. Гл. ас. Димитър Гинчев от катедра "Въздушен транспорт" към Техническия университет в София отбеляза, че има голяма липса на машинни инженери, каквито са специалистите по авиационни технологии. Космическите технологии са най-високото ниво на инженерната наука, напомни той и допълни, че трябва да има силно развито космическо инженерство в България.

Вижте статията тук


БТА, 09.10.2021 г.

2021-10-14

Меморандум за сътрудничество и обмен на кадри подписаха ЕСО и ТУ – СофияИзпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев и ректорът на Технически университет – София проф. Иван Кралов подписаха Меморандум за сътрудничество за обмен на кадри и осигуряване кариерното развитие в структурите на ЕСО на студентите от висшето училище. Меморандумът цели да задълбочи съвместната работа между независимия електропреносен оператор на България и Техническия университет-София в областта на кадровия обмен и развитието на научно-изследователската дейност. „Съвременните реалности и целите за постигане на въглероден неутралитет на европейската и на националната икономики налагат необходимостта от още по-голямо сближаване в съвместната работа с академичните и научни среди. Новите поколения специалисти в енергетиката в лицето на кадрите, които се обучават във висшите учебни заведения у нас и в чужбина, са носителите на иновативните знания, които ще гарантират успешното постигане на климатичните цели на ЕС“, подчерта изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев по време на подписването на меморандума. „В края на септември месец успешно приключи програмата на Електроенергийния системен оператор за платени летни стажове за студенти от университетите у нас и в чужбина. Със задоволство мога да отбележа, че голяма част от студентите, които бяха на стаж при нас това лято, бяха от Техническия университет в София.“ Сътрудничеството на ЕСО с висшите технически училища и по-специално с Техническия университет-София има дългогодишни традиции. Много от експертите, заети в независимия преносен оператор, са дипломирани в Техническия университет на столицата. „За Електроенергийния системен оператор столичният технически университет е водещ генератор на кадри“, изтъкна Ангелин Цачев. „За постигане целите на Зелената сделка е необходимо политиките в тази посока да вървят ръка за ръка с технологиите. Техническият Университет е утвърден център за подготовка на високо квалифицирани кадри и с техните умения ще подкрепят усилията за постигане на климатичен неутралитет“, каза при подписването на Меморандума ректорът на Техническия университет проф. Иван Кралов. Сътрудничеството на ЕСО с висшите учебни заведения е активно средство за подготовка на необходимите кадри за сектора, както и свързващо звено между бизнеса и академичното образование в отговор на съвременните потребности на енергийната индустрия от висококвалифицирани специалисти. Меморандумът е насочен към създаването на възможности за студентите от Техническия университет в София за придобиване на практически опит в структурите на ЕСО. Независимият електропреносен оператор и висшето училище ще си партнират и в провеждането на съвместни научни изследвания в областта на електроенергетиката.
 
Вижте статията тук
 
Рublics.bg, 06.10.2021 г.

2021-10-14

БЕХ и ТУ-София започват сътрудничество за иновации в енергетикатаБЕХ и ТУ-София започват сътрудничество за иновации в енергетиката/КРОСС/ „Български Енергиен Холдинг" ЕАД следва стриктно своята амбициозна програма за реализиране на сътрудничество с академичната сила на Република България в посока плавен енергиен преход и внедряване на иновации в енергийния сектор в страната ни. В тази връзка днес изпълнителният директор на „Български Енергиен Холдинг" ЕАД г-н Валентин Николов и ректорът на „Технически университет - София" проф. дн инж. Иван Кралов подписаха рамково споразумение. Чрез създаване на работни групи ще се търсят иновативни подходи и инструменти за въвеждане на успешни практики от сферата на ядрената, топло и електро енергетика. Страните обединяват сили и в разработване на възобновяеми енергийни и енергопреобразуващи технологии с цел повишаване енергийната ефективност в сгради и промишлени обекти. „Български Енергиен Холдинг ЕАД" се ангажира да съдейства за бързото и дългосрочно развитие и модернизиране на  системата  на  научни  изследвания в областта на енергетиката , с които да се привлекат и задържат млади и водещи учени в областта. В помощ на тази инициатива, Холдингът предоставя възможността за провеждане на студентски стажове и практики с посещения на място в обектите на БЕХ ЕАД и дъщерните му дружества.
 
Вижте статяита тук

Сross.bg, 06.10.2021 г.

2021-10-14

ТВ Академията на БНТ отвори врати за студенти100 стажанти от 7 университета се включват във втората телевизионна академия на обществената телевизия тази есен. За втора поредна година БНТ отвори врати за студенти, които се включват в стажантски програми „ТВ Академия“. 100 стажанти от 7 университета ще започнат своето практическо обучение в обществената телевизия. Представителите на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, Университета за национално и световно стопанство, Национална спортна академия „Васил Левски“, Технически университет - София, Висше училище по телекомуникации и пощи и Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще трупат знания и умения през следващите месеци. Практиката им ще протече в 10 дирекции, сред които „Новини и актуални предавания“, „Маркетинг и стратегическо развитие“, „Програмно съдържание“, „ТВ производство”, „Техника и технологии“, „Спорт“, „Мултимедия“, „Търговска дейност и комуникации“, „ТВФ Студия екран“ и „Координационен център“. Телевизионната академия беше открита с официалното посрещане на студенти и представители на партньорски университети в сградата на БНТ, където бяха приветствани от водещи, журналисти и от ръководството на Българската национална телевизия. „Твърдо вярвам, че пътят за развитие на една обществена медия е да отвори вратите си към всички студенти от специалностите, които могат да бъдат интегрирани при нас. Колкото и добре да учите, само когато се сблъскате с производството на телевизия, ще разберете това ли е наистина вашето призвание. Искрено се надяваме да останете при нас! Вярваме в обновлението на телевизията и имаме нужда от нови хора с нови идеи, с ново виждане към света особено във времето, когато гледането на телевизия се променя радикално. Вашето присъствие не е просто стаж, а участие в общата ни дейност - подкрепа, помощ, съвместна работа. Сигурно ще има изненади, разочарования, дори може да се разминат някои ваши представи, но след месец ще излезете от тук далеч по-знаещи - хора, които ще могат да работят навсякъде", приветства студентите генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, инициатор на телевизионната академия.

Вижте статията тук

БНТ, 06.10.2021 г.

2021-10-06

Даровити ученици и студенти завършиха успешно Лятната академия на А1Традиционно над 80 процента от участниците се присъединяват за постоянно към екипа на компанията. 16 даровити ученици и студенти получиха своите сертификати за успешно завършване на Лятната академия на А1. В продължение на три месеца те надграждаха уменията си и натрупаха ценен опит в реална бизнес среда, като работиха по ключови за компанията проекти. Техни ментори бяха едни от най-утвърдените професионалисти на А1 в сферата на информационните технологии, финансите, мрежата и услугите. С Лятната академия А1 за трета поредна година предоставя възможност на талантливи млади хора да работят по разнообразни реални проекти от ключово значение за компанията и така да придобият практически опит. Участниците в третото издание на инициативата бяха представители на Техническия университет – София, Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС), които са се отличили с блестящи резултати. Както и при предишните издания на инициативата, над 80% от участниците се присъединяват към екипа на А1 за постоянно. „Надявам се, че светът на технологиите и Лятната академия на А1 са били вдъхновяващи за хората на старта на професионалния им път. Гордея се, че А1 традиционно подкрепя десетки млади таланти и се радвам, че с всяка следваща година можем да ги ангажираме с все по-интересни и вълнуващи проекти, с които те да натрупат практически опит в реална бизнес среда. Обученията, които организирахме за участниците, синтезират опита на редица утвърдени професионалисти в своята област и съм уверена, че ще им бъде полезен и занапред. Вярвам, че стремежът към развитие и надграждането на уменията, са важна съставка в „рецептата“ за успех и съдейки по личните си впечатления от участниците и от обратната връзка на техните ментори, в Лятната академия на А1 имаме щастието да общуваме с бъдещите творци на иновации, много от които вече ще са и наши колеги.“, заяви Миглена Узунова, старши директор „Човешки ресурси“ и член на Лидерския екип на А1 България. В онлайн събитието се включиха и Васил Нейчев, старши мениджър в направление „Информационни технологии и дигитална трансформация“ и Росица Русенова, мениджър екип в направление „Мрежа и услуги“ в А1 България. Те поздравиха участниците с успешното завършване на Лятната академия на А1 и изразиха увереност, че млади таланти със смели идеи, технологични познания и желание да допринасят за развитието на иновациите и дигитализацията, дават увереност за бъдещето на ИТ и технологичния сектор в страната. В допълнение към практическия опит, който придобиха по време на Лятната академия при работата си в направленията „Информационни технологии и дигитална трансформация“, „Мрежа и услуги“, и „Финанси“ в А1, те преминаха и шест специализирани обучения, които да им помогнат да развият важни умения и да ги подготвят за следващата стъпка в кариерното им развитие. Сред темите бяха презентационни умения, насоки за ефективна бизнес комуникация, и основните поведенчески стилове. Други възможности, с които А1 традиционно подкрепя развитието на млади таланти в началото на кариерния им път, са разнообразни младежки инициативи, сред които са партньорства с водещи университети, целогодишна стажантска програма и др. Стажантската програма на А1 се провежда вече от над 15 години. Всяка година тя предоставя възможност на десетки активни и амбициозни млади хора да наградят и разширят своите знания и умения в реална бизнес среда. От началото на стажантската програма през 2005 г. досега в стажантската програма на А1 са се включили общо над 1100 стажанти, от които повече от 30% са останали на постоянен договор след приключване на стажа си. Програмата е целогодишна, платена и продължителността ѝ е съобразена с индивидуалните предпочитания.

Вижте статията тук

Standartnews.com, 04.10.2021 г.

2021-10-06