яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 1-5 от 130.

Още двама студенти станаха стипендианти на ЧЕЗ

 

16.06.2021 г.

Снимка: "ЧЕЗ Електро България" АД 

От ляво надясно: Ваньо Николов, Петър Холаковски - Изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение", Пресиян Тодоров, Карел Крал - Регионален мениджър на ЧЕЗ за България

Победителите са от Техническия университет в София 

ЧЕЗ осигури още две стипендии на студенти в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ". Победителите са четвърти курс бакалаври по специалност „Електротехника" в Технически университет в София - Пресиян Тодоров и Ваньо Николов. Конкурсът се проведе в два етапа - кандидатстване по документи и събеседване с финалистите, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки в страната. „Поздравявам победителите и им желая още много успехи в тяхното професионално израстване. Българската енергетика има нужда от успешни и жадни за знание специалисти, които да я подготвят за бъдещето. Затова ЧЕЗ превърна в своя кауза развитието на професионалното образование и вече 16 години работи, за да открива, подпомага и мотивира младите таланти да намерят професионална реализация в България", каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. „Стани стипендиант на ЧЕЗ" за студенти е част от програмата „Стани стипендиант на ЧЕЗ", която стартира през 2012 г. Първоначално тя беше предназначена за ученици в XII клас от професионалните гимназии с електротехнически профил в Западна България, но впоследствие ЧЕЗ започна да осигурява стипендии и за успешни студенти, както и за сираци и полусираци с интереси в областта на електротехниката. През април се проведе деветото издание на конкурса за ученици, който беше спечелен от отборите на ПГТЕ „Хенри Форд" - София, БПГ „Ичко Бойчев" - Благоевград, ПГТЕ „Хр. Ботев" - Монтана. Предстои набирането на кандидати за социална стипендия. Повече информация за конкурса, както и интервюта с победителите може да се намери на страницата на конкурса www.stipendiant.com.

Вижте статията тук

Cez.bg, 16.06.2021 г.
24chasa.bg, 16.06.2021 г.
Аctualno.com, 16.06.2021 г.
Frognews.bg, 16.06.2021 г.
Focus-news.net, 16.06.2021 г.

2021-06-17

Колеж по енергетика и електроника приема студенти по специалност „Приложна компютърна и електронна техника“

15.06.2021 г.В ТУ-София вече над 75 години  се съчетават традиции в инженерното образование с иновативни подходи на обучение и изграждане на знания чрез информационни и комуникационни технологии. Колеж по енергетика и електроника /КЕЕ/ приема студенти по специалност „Приложна компютърна и електронна техника“.  Обучението се извършва в Ботевград. Студентите придобиват висше образование за три години по държавна поръчка. Знания и умения се получават в областта на  програмирането, компютърни архитектури и мрежи, цифрова и микропроцесорна техника, техническо документиране, програмни приложни продукти и електронни управление, електрически измервания и машини, електротехника и др. Обучението е с гъвкав график на учебните занятия и възможност за провеждането им в електронна среда, което позволява на студентите да го съчетават  работа си.  Студентите от Колеж по енергетика и електроника имат възможността да участват в програми по „Студентски практики“ и „Еразъм +“, както и да получават стипендии за успех през целия период на обучение. Завършилите КЕЕ могат да продължат образованието си в ОКС Магистър.

Вижте статията тук
 
Вotevgrad.com, 15.06.2021 г.

2021-06-16

БАН представи екологична къща и тролейбус на водород

14.06.2021 г.За първи път български учени от институти на БАН и университети разработват съвместно нови методи за съхранение на енергия. БАН представи своите разработки по Национална научна програма "Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита (ЕПЛЮС)". Проектът "Зелена къща" показва как еднофамилни къщи или бизнес сгради чрез автономно топло- и електрозахранване могат да използват електричество без да се отделят вредни емисии в атмосферата. За целта учените са изградили автономна хибридна възобновяема захранваща система с нулеви въглеродни емисии, която се състои от батериен и водороден цикъл за съхранение на енергия. Сградата се захранва с електричество от ВЕИ, водород и при недостиг на чиста енергия - от електрическата мрежа. Проектирана е система за мониторинг и управление на къща за едно домакинство с потребление на енергия около 10 хиляди киловат часа годишно. В момента се извършва монтаж на хибридните енергийни системи на територията на Института по електрохимия и енергийни системи на БАН и на Технически университет - София. След като заработи системата, учените ще извършват наблюдения и ще обменят данни помежду си. В рамките на програмата се разработва и прототип на тролейбус с хибриден удължител на пробега "батерия/горивна клетка". Тролейбусът се трансформира в задвижван с водород чрез метода "ретро фитинг", който позволява подмяна на електромотора и подсилване на рамата му, на която ще бъдат монтирани новите компоненти. Обявена е обществена поръчка за доставка на тези компоненти, които ще се вградят в тролейбуса и тогава ще започнат тестовите му изпитания. Успешната реализация на този проект ще позволи подмяната на превозни средства от градския транспорт в София и Стара Загора. В рамките на ННП "ЕПЛЮС" се създава и Национална научна мрежа "Улавяне и утилизация на въглероден диоксид". За първи път български учени от институти на БАН и университети разработват съвместно нови методи за съхранение на енергия от възобновяеми енергийни източници, ефективни методи за улавяне и оползотворяване на въглероден диоксид и възможности за приложението на водорода в транспорта. Участниците в срещата бяха приветствани от зам.-министъра на образованието и науката проф. Нели Косева.

Вижте статията тук 

Dir.bg, 14.06.2021 г.

Тechnews.bg, 15.06.2021 г.
Кaldata.com, 15.06.2021 г.

2021-06-16

25 студенти завършиха успешно 11-ото издание на Vivacom Техническа академия

14.06.2021 г.
 
 
В единадесетото поредно издание на Vivacom Техническа академия, успешно завършиха 25 студенти в III и IV курс от специалност „Телекомуникации“ в Техническия университет в София. 63 % кандидатствалите за стаж или работа ще продължат кариерното си развитие в компанията. По време на изданието студентите придобиха ценен практически опит и специфични технически познания в областта на телекомуникациите. Всички курсове се проведоха в онлайн среда, а графикът им беше изцяло съобразен с програмата на студентите в университета. В продължение на една учебна година ключови служители от Vivacom работеха с младите инженери и им помагаха да трупат практически опит, за да затвърдят теоретичните си знания. През годините Vivacom Техническа академия се превърна в предпочитан избор за студентите от сферата на телекомуникациите и се наложи като програма предлагаща практически ориентирани курсове, които не са включени в редовния план на обучение, както и различни възможности за кариерно развитие. Освен специфични технически познания, участниците придобиват и полезни умения за комуникация и поведение в реална бизнес среда. Друго много важно предимство за студентите завършили успешно Vivacom Техническа академия е получаването на допълнителни точки при формирането на състезателния бал за магистратура във Факултета по телекомуникации в Техническия университет, София.

Вижте статията тук


Pofit.bg, 14.06.2021 г.
Кmeta.bg, 14.06.2021 г.
Рolitika.bg, 14.06.2021 г.
Аctualno.com, 15.06.2021 г.

2021-06-16

Техническия университет – София откри Център за ваксинация срещу COVID-19

14.06.2021 г.От 01.06.2021 г. на територията на Техническия университет - София, между учебен корпус 1 (Ректорат) и учебен корпус 2 работи Център за ваксинация срещу COVID-19. Всички желаещи от университета, но също така и граждани, могат да се ваксинират безплатно, като изберат между една от четирите одобрени от Европейския съюз ваксини на Moderna, Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca и Janssen. Центърът за ваксинация е отворен всеки работен ден от 09:30 до 14:00 часа, като предварително записване не е необходимо. Екипът, извършващ ваксинацията, е от Центъра за спешна медицинска помощ София. Откриването на Центъра за ваксинация срещу COVID-19 е израз на грижата на ръководството на Техническия университет - София за здравето на неговите преподаватели, служители и студенти и същевременно дава принос към националната ваксинационна кампания.

Вижте статията тук

2021-06-15