яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 236-237 от 237.

Първокурсници от три специалности в ТУ – София без такси

02.07.2020 г.Първокурсниците, приети по държавна поръчка през учебната 2020/2021 година, в три бакалавърските специалности на ТУ -София ще бъдат освободени от такса, съобщават от вуза. Това са студентите от „Топлоенергетика и ядрена енергетика“ и „Топлинни и хладилни технологии и системи“ от професионално направление „Енергетика“ и „Приложна математика и информатика“ от професионално направление „Математика“, които попадат в Списък на професионални направления и защитени специалности. В Техническия университет – София вече приключиха редовните кандидатстудентски изпити за приема по бакалавърски специалности. До 04.07.2020 г. вкл. продължава приема на документи от кандидатстващите с оценка от матура или с оценка от положен предварителен кандидатстудентски изпит. Документи се приемат в ТУ-София – Център по информационни ресурси, блок 2, във Филиал Пловдив, ИПФ Сливен и регионалните центрове и бюра във всички областни градове, всеки ден от 8:30 до 16:00 часа. Документи могат да се подадат и по интернет. Допълнителна информация може да бъде намерена на https://priem.tu-sofia.bg/ Документите за кандидатстване са:
1. Диплома-оригинал (дипломата се връща при подаване на документите)
2. Копие от дипломата
3. Попълнено заявление (получава се на място или се разпечатва от сайта).

Мonitor.bg, 02.07.2020 г.
Stolica.bg, 02.07.2020 г.
БТА, 03.07.2020 г.
М.offnews.bg, 03.07.2020 г.

2020-07-06

Кой организира кампанията срещу 5G в България

01.07.2020 г. 
 
 

Тинка Кирилова е от Варна. Тя е една от най-активните участнички във Фейсбук групата "Stop5G Bulgaria“,  която има над 78 000 членове. В профила ѝ в социалната мрежа няма снимка на лице, а знак, който зачерква 5G. "Ако желаете и не сте предубедена (много хора са, поради отношения с телекомуникации и бизнеса), ще ви изпратя още много информация", са нейни думи от самото начало на нашата комуникация. Тинка обаче не е сама. Кампания срещу въвеждането на мобилните мрежи от 5-о поколение видимо има. Тя е основно в социалните мрежи, но и редица издания се включват с плашещи заглавия по темата. Участват дори и политици. В същото време 5G в България още няма. Това беше  потвърдено от трите големи мобилни оператора пред Свободна Европа през май. Потвърждава го и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Научни доказателства за вредата на 5G върху човешкото здраве също няма. Кампанията обаче не спира. Затова решихме да ви разкажем кои са участниците в нея и кой участва в разпространението на страх и притеснения сред българите.
Какво е "Stop5G Bulgaria"
Най-голямата група в България, която обединява във Фейсбук хора, убедени, че технологията убива птици и създава предпоставки за множество заболявания, е именно "Stop5G Bulgaria". Само един от администраторите, които в момента са шестима (но към момента, в който потърсихме тяхното мнение бяха трима), отговори на нашите съобщения. Първоначално тя се съгласи да даде отговори на няколко въпроса, но по-късно любезно се извини, че на този етап админите са решили да не говорят. За разлика от голяма част от активните участници в групата, Yana Ill има профилна снимка с човешко лице. Има и други, които застават с истинските си имена зад тази кампания. Тинка Кирилова обяснява, че не се занимава с други обществени инициативи, защото смята, че "сега най-важното е да си изясним пред какво сме изправени с въвеждането на тази нова технология". Тя е изпратила подписка в Народното събрание (НС), в която се настоява да се спрат всички  промени на Закона за устройство на територията (ЗУТ), улесняващи изграждането на нови мобилни станции, което пък може да ускори въвеждането на 5G технологията в България. 679 души от подписалите петицията настояват още за "пълен и безусловен мораториум" върху тестването, внедряването и експлоатацията на 5G технологии. 679 души от подписалите петицията настояват още за "пълен и безусловен мораториум" върху тестването, внедряването и експлоатацията на 5G технологии, включително спиране и демонтиране на съществуващите до момента. Кирилова казва, че това е втората подписка, която внася в парламента и е направена само за седмица. В началото на април тя е изпратила друга, подписана от над 2000 граждани. Кирилова обяснява, че се изтъкват "само преимуществата в технологичен аспект, но за здравните въздействия няма официална информация", особено в България. Междувременно на 17 юни 2020 г. Национална гражданска инициатива "Стоп 5G в България, защото здравето е по-важно" внесе друга подписка със същите искания като тези на Кирилова. Те са подкрепени от "32 000 подписа на български граждани, събрани в месеците на извънредното положение и извънредна обстановка в България чрез отлайн петиции и 377 подписа, събрани на хартиен носител", пишат организаторите и допълват, че очакват Народното събрание да се произнесе в 3-месечен срок. На този фон нямаше много изненадани от резултатите от обявено в началото на юни  проучване на "Тренд"- над една трета от анкетираните смятат, че 5G технологията е опасна. "Традиционно, по всички теми, хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус", обобщават от агенцията. Въпреки това социолозите отчитат, че именно сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна, е най-висок – 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна.
Какво правят политиците
Активистите срещу 5G намериха подкрепа в лицето на евродепутата от БСП Иво Христов. В интервю пред  БНР той коментира, че в България се гледа "с ирония и подигравка на страховете на множеството" и каза, че няма много изследвания на въздействието на 5G мрежата върху човешкото здраве и околната среда. Христов съобщи, че е вълзожил изготвянето на изследване чрез Научния панел на Европейския парламент, което трябва да бъде готово най-късно през септември. Това не е първият път, в който Христов взима активно обществено участие по спорни теми. През 2014 година, като член на "Солидарна България", той беше организатор и активен участник в протестите срещу подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP). Един от мотивите му тогава беше, че ТПТИ ще помогне да се заобиколи и законовата забрана върху сондирането за шистов газ. По-рано Христов участваше в кампанията в подкрепа на АЕЦ "Белене". Бившият президентски съветник, който в момента е член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, не е единственият политик, който заема позция в дебата за 5G мрежата. Такава има и депутатката от "Воля" Елена Пешева. Тя е народен представител от 2018 г. и в този период е отправила над 40 питания към ресорните министри по различни въпроси, като някои от тях са свързани с "джендър идеологията", нашумелия случай със сексуалното образование в училище в Перник и "липсата на адекватност при поднасяне на темата за наркотиците в одобрени учебници". Пешева е внесла два въпроса по темата 5G съответно към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и към транспортния министър Росен Желязков през май. "Една дама ми писа, че по време на извънредното положение забелязала, че монтират нещо в парка в квартал „Кючук“. Пред Свободна Европа Пешева коментира, че не е доволна от отговорите на ресорните министри. "Никъде не ми отговарят, че има наистина независимо изследване върху влянието на 5G върху човешкото здраве", изтъква тя. Във връпросите си, публикувани на сайта на НС, тя изразява съмнение в легитимността на неправителствената организация Международна комисия за нейонизираща радиационна защита (ICNIRP). Тя е органът, който препоръчва лимитите за електромагнитно лъчение. "Не аз поставям под съмнение дейността на тази неправителствена организация. Това правят в свои статии уважавани учени, лекари, преподаватели от престижни световни университети", каза Пешева пред Свободна Европа, без да цитира имена. Въпросите си Пешева е поставила, след като "десетки хора" са ѝ писали със своите притеснения за 5G мрежата. "Една дама ми писа, че по време на извънредното положение забелязала, че монтират нещо в парка в квартал „Кючук“. Помислила, че са лампи, но работниците ѝ казали, че са антени."
"Чужди играчи и трети страни"
От проучването на "Тренд" става ясно още, страхът от новата технология успешно се коалира със страха от коронавируса. Едно от заключенията е, че "всеки десети е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията". Причината социолозите да включат такъв тип въпроси в проучването си е, че това е една от добилите "популярност в последните месеци конспиративни теории". В началото на юни Европейският съюз публикува документ за координиран подход срещу "инфодемията", в който посочи, че “чужди играчи и трети страни, особено Русия и Китай, участват в целенасочени операции за влияние и дезинформационни кампании в ЕС”. В България това е доста осезаемо. Освен примера от Пловдив, подобни сюжети има и в други градове в страната. През април кметът на Русе обяви чрез профила си във Фейсбук, че е отправил официални запитвания за нивото на изграждане на 5G мрежа на територията на община Русе. Подобна стъпка предприе и кметът на Берковица Димитринка Каменова. Причината е била, че "в публичното пространство активно се тиражираше информацията, че на територията на община Берковица има изградена 5G мрежа", каза Каменова пред Свободна Европа. "Постъпиха няколко запитвания за достоверността на информацията в общественото пространство", допълни Каменова и каза, че гражданите се информират "по различни канали". Най-често на твърдения за вредното въздействие на 5G мрежата можете да попаднете в социалните мрежи. Обикновено това са публикации без цитиран източник. Представят обстоятелствени текстове, придружени със снимки на антени, илюстрации, диаграми и цветни картинки, които привличат вниманието. Застъпниците на терорията за вредата от 5G мрежите и конспиративните теории, каквато е разпространението на коронавируса, често публикуват и линкове към видеа в YouTube и публикации в медии. Тези медии обаче са с неясен произход и публикуваната в тях информация няма източник.
Какво казват специалистите
Климент Ангелов е инженер и преподавател в катедра „Радиокомуникации и видеотехнологии“ в Техническия университет в София. Той казва, че в момента паралелно работят мобилни мрежи от трите поколения - 2G, 3G и 4G, като се настройват за съвместна работа, така че абонатите да получават услуга с възможно най-добро качество и скорост на данните. Поради тази причина антенните системи, които толкова плашат хората, излъчват не в един, а в три радиочестотни обхвата. Мощностите, с които се захранват антените обаче, не са толкова големи и не създават излъчване, което да е изключително вредно за хората."Разбира се става дума за това те да не стоят пряко пред антената на разстояние по-малко от 20-50 м в зависимост от конкретната ситуация. Това обаче в повечето случаи е изпълнено, защото все пак никой не пребивава постоянно на покривите. Ако човек е склонен да търси място, където излъчването ще е над някакви норми, то непременно ще съществува такова", казва Ангелов. "Стига се до твърдения от сферата на окултното, свързани с проследяването на индивидите и заразяването им с различни видове инфекции от разстояние". Той допълва, че страхът на хората от антените идва от това, че не са запознати със спецификата на организирането на радиопокритието. "Стига се до твърдения от сферата на окултното, свързани с проследяването на индивидите и заразяването им с различни видове инфекции от разстояние", казва още преподавателят. За 5G мрежата той обяснява, че е предвидено да се използват три радиочестотни обхвата - 600÷700 MHz, 2,5÷3,7 GHz, 25-39 GHz. Първият е базов, който да осигурява покритие навсякъде, вторият осигурява по-високи скорости на данните, предимно в урбанизирани територии и най-високото е за високоскоростен трансфер на данни. "Генерално не се сменят концепции, като надграждането цели усъвършенстване на идеята за паралелната работа на 2G, 3G и 4G паралелно. В този ред на мисли новите 5G мрежи не са с изключително различаващи се влияния върху здравето на човешкия индивид спрямо това на досегашните мрежи за мобилни комуникации", казва в заключение Климент Ангелов. Тинка Кирилова обаче е убедена, че 5G има много добра алтернатива и това е развитието на кабелния интернет, "който осигурява ниски нива на ЕМП" (електромагнитни полета). Тя, също като народния представител Елена Пешева, обръща внимание на стандартите на ICNIRP, като изтъква, че те са от 1998 г., а в последната ревизия от 2020 г. организацията въвежда само две нови ограничения, които са свързани с повишаване на температурата при честоти >6 GHZ и краткосрочното излагане на ЕМП за повече от 6 минути. Подписката, внесена от Кирилова в Народното събрание, е била изпратена и до здравния министър Кирил Ананниев, екоминистъра Емил Димитров, кмета на Варна Иван Портних и до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Кирилова е получила отговор от транспортния министър, в който се изтъква, че "противно на написаното от Вас, че "нашите гранични стойности не защитават от вредите, които се причиняват от 5G", в страната ни се прилагат едни от най-високите изисквания в Европа към потенциалните вредни излъчвания". Според министъра в България са определени препоръчителни гранични стойности за експозицията на населението на електромагнитни полета още през 1991 г. с наредба номер 9 и много преди тези на ICNIRP.
 
Вижте статията тук

Svobodnaevropa.bg,01.07.2020 г.

2020-07-02