яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 206-210 от 225.

"За" и "против" въвеждането на 5G мрежата

28.09.2020 г.

 

Според проучване на "Тренд" всеки десети българин е съгласен с твърдението, че COVID-19 се разпространява чрез 5G технологията. В страната ни започна вече експолатацията на 5G мрежа. Тя все още не е в пълния си обхват. Първото поколение на тази концепция за клетъчна система започва да навлиза още през 80-те години н западния свят. При нас то се появява през 90-те години с навлизането на мобифоните. Във второто поколение вече навлизат цифровите комуникации, концентрирани към гласово предаване на данни и слаба интернет връзка. В случая става въпрос за надграждане на възможността за по-високи скорости на предаване на данни, обясни гл. ас. д-р Климент Ангелов от факултета по Телекомуникации в ТУ. Той каза, че 5G представлява едно обединяване на 2, 3 и 4G в една нова концепция. Няма ясно доказана опасност за здравето, категоричен беше д-р Марин Пенков, началник на клиника по образна диагностика в "Св. Иван Рилски". Има нови познания, нови заболявания, но не може да се обвинява нещо ново, смята той. Преди няколко месеца беше внесена подписка в Народното събрание за мораториум срещу новата технология. Председателят на Национална инициатива "Стоп 5G в България" Бойко Никифоров каза пред БНТ, че е доказано вредно влиянието на мобилните технологии и попита дали си струва да рискуваме, заради въвеждането на някаква нова технология, здравето на нашите деца. Д-р Пенков обясни, че на този етап няма проучване, което да доказва, че 5G технологията е вредна и няма доказани вредности при електромагнитните излъчвания. Твърдението, че има връзка между тази технология и коронавируса той определи като абсурдно. "Няма как една физична величина да пренася РНК", категоричен беше той и обясни, че подобно нещо е възможно само в сферата на научната фантастика.

Вижте предаването тук

БНТ, Предаване "Денят започва", 28.09.2020 г.

2020-09-28

60 на сто от студентите в ТУ искат да учат присъствено

14.09.2020 г.
 Карантиниран студент ще следи онлайн лекциите от вкъщи.

„На 28 септември академичната година в Техническия университет ще започне присъствено, като това е желанието на 60 на сто студентите според данните на онлайн проучване във връзка с пандемията сред 1000 младежи от най-голямото техническо училище в страната“, съобщи пред БНР Живко Русев, председател на Студентския съвет на Техническия университет в столица. „Според изследването 20 на сто казват, че няма да се чувстват безопасно по време на обучението си заради коронавируса, 25 на сто казват, че ще се чувстват напълно безопасно“. „Колегите настояват за присъствено обучение, защото голяма част от нашите дисциплини са практически, използва се определена апаратура, обясни пред БНР Илиян Кордев, секретар на Студентския съвет в ТУ.  Според заповед на ректора на Техническия университет проф. Иван Кралов, ако студент бъде карантиниран, той ще може да проследи лекциите си онлайн от вкъщи, защото в залите ще са монтирани камери. Ако преподавател бъде карантиниран, неговите дисциплини също преминават на дистанционно обучение. След това се връщат присъствено, след приключване на карантината. „Другата мярка, която ще се прилага, е че големите потоци от над 100 човека, ще бъдат разделени в различни зали, по 40 души, за да не се събират много младежи на едно място. Техническият университет разполага с много зали. Преподаватели ще се намерят“, каза още Русев. „Последният въпрос в допитването е свързан с общежитията“, допълни Русев. В ТУ все още е забранен достъпът на външни лица до стаята ти в общежитието. 35 на сто от запитаните искат изцяло да отпадне забраната , сочи още изследването на Студентския съвет. 35 на сто обаче отговорят, че искат да има ограничение в броя на допусканите външни лица до общежитието, а 10 на сто искат забраната за достъп да остане.“ – това обясни още Живко Русев. До седмица от Студентският съвет ще внесат предложение до ръководството на ТУ мерките в общежитията да бъдат облекчени. Очакваме това предложение да се приеме“. Влизането все пак ще става чрез записване на личните данни. Студентите обясниха, че колегите им спазват противоепидемичните мерки, като не смятат, че маските трябва да се носят по 8 часа на лекции, но пък дезинфектанти има на всички входове на ТУ и те се ползват.“ „Има лек страх от коронавируса сред младите хора, но ние трябва вече да се върнем към нормалния начин на живот“, заяви още Русев. 


Чуйте интервюто тук

БНР, 14.09.2020 г.
2020-09-16

„Дни на кариерата“ ще се проведе на 13 и 14 октомври 2020 г.

11.09.2020 г.

Петнадесетото издание на изложението „Дни на кариерата“ ще се състои на 13 октомври 2020 г. на територията на Технически университет – София (ТУ-София) и на 14 октомври 2020 г. във филиала на университета в Пловдив и Факултет и Колеж – Сливен, съобщиха за Борса.bg организаторите от Технически университет - София и Център „Кариера и възпитаници (алумни)“ на ТУ-София.„В гр. София форумът ще се проведе в 1-ви, 2-ри и 12-и учебен корпус на университета, а официалното откриване е на 13 октомври от 10:00 ч., в централното фоайе на 12-и учебен корпус“, посочиха организаторите. Кариерното събитие предоставя възможност за директен контакт между студентите и фирмите – техни потенциални работодатели, които ще могат да представят своята дейност, както и свободните си работни и стажантски позиции. Участие в „Дни на кариерата“ ще вземат водещи компании, сред които Айгер Инженеринг, Атлас Копко България, Бер-Хелла Термоконтрол, Интегрейтид Микро-Електроникс България, Либхер-Хаусгерете Марица, Либхер Транспортейшън Системс, Луфтханза Техник София, Сентилион, Строително оборудване, Фесто Производство, ЧЕЗ България и др. Повече информация за Технически университет – София, както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg. Повече информация за Технически университет – София, Филиал Пловдив, както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.

Вижте статията тук

Борса.bg, 11.09.2020 г.

2020-09-16

Трима студенти от Техническия университет създадоха авиационен симулатор

01.09.2020 г. 


 
Трима дипломанти от специалност „Авиационна техника и технологии“ - Виктор Генов, Мартин Томанов и Симеон Алексиев, заедно с техния преподавател ас. д-р инж. Димитър Гинчев от катедра „Въздушен транспорт“ при Факултета по транспорт на ТУ-София, проектират и създават авиационен симулатор с образователна цел. Идеята за проекта се ражда по време на упражнение по дисциплината „Авиационни прибори и автоматични системи“ при ас. д-р инж. Димитър Гинчев. Първоначално ентусиастите ремонтират помещение в 10-ти учебен корпус на ТУ-София, след това проектират и построяват авиационния симулатор. В началото момчетата финансират начинанието си със собствени средства. Тази година участват в конкурса за иновативни студентски разработки „Студентски иновационен хъб“, организиран от Научноизследователския сектор при ТУ-София и проектът печели финансиране от него. Този конкурс насърчава разработването на експериментални модели и прототипи, както и подаване на заявки за патенти и полезни модели с участие на студенти.Симулаторът позволява демонстрация на летателна дейност през различните ѝ етапи в режим „Полет“. В момента могат да се симулират полети на леки самолети, тежки самолети и хеликоптери, като има възможност да се добавят и допълнителни модели самолети. Симулират се различни летища в различни метеорологични условия и в различни части на денонощието. “Това е една сложна система. С тази система студентите придобиват едни основни умения, които трябва да имат в авиацията. Много е важно, защото е свързано с човешки живот и затова авиационните фирми много държат на студентите, които притежават тези знания", казва инж. Димитър Гинчев. В работата със симулатора, студентите се учат как работят приборите на самолета, как да спазват основни неща, които са важни - проверка на самолета преди излитане, полетен план, проверяват честотите на системите, радионавигационните и радиокомуникационните системи и др.  “Интересът е твърде голям, защото за миналата година имахме държавна поръчка 70 места, кандидатствали са 591 души, като от тях 245 са посочили на първо място тази специалност”, обяснява проф. Михаил Тодоров. Студентският проект ще участва със забавни демонстрации на 27-ми 28-ми ноември 2020 г. в предстоящото издание на „Европейската нощ на учените“, организирана от Британския съвет и в научните конференции „БулТранс-2020“ и „Хемус 2020“.

Вижте статията тук

БНР, 01.09.2020 г.

Nova.bg, 08.09.2020 г.
Рolitika.bg, 04.09.2020 г
Iskra.bg, 04.09.2020 г.

2020-09-09

Световни топ лектори пълнят аудиториите на вузовете ни

31.08.2020 г.

Техническият с лекции на български и английски по иновативни технологии, втората година обучението ще е в Дания. Световни топ лектори и програми с чужди университети. Това са само част от новостите, с които родните вузове привличат кандидати да магистри, показа проверка на „Монитор“. За 75-ата си годишнина Техническият университет – София предлага обучение в над 65 магистърски програми. „Учебните програми са преработени в съответствие с новите референтни рамки, поставени от академичното ръководство, като срокът за обучение е намален от година и половина и две години и половина на една година и на две години“, посочват от вуза. Една от новите специалности също е дуална. Обучението в магистратурата „Иновативни комуникационни технологии и предприемачество“ във Факултета по телекомуникации е съвместно с университета „Алборг“, Дания. Лекциите ще бъдат на български и на английски език, като първата година се провежда у нас, а втората в чуждестранния вуз. Бъдещите магистри могат да бъдат водещи специалисти в поделенията на телекомуникационните оператори, на кабелните телевизионни и радиооператори и на интернет доставчиците, във фирми, занимаващи се с разработване, проектиране и изследване в областта на комуникациите и информационните технологии и да продължат образованието си като докторанти в областта на телекомуникациите, информационните технологии и електрониката, посочват от вуза. Новите магистърски програми са и „Висш мениджмънт“ и „Мениджмънт и бизнес-информационни системи“ в Стопанския факултет и „Анализ на големи масиви и потоци от данни“ във Факултета по приложна математика и информатика. Във факултетите, обучаващи на чужд език, обучението в ОКС „Магистър“ се провежда съответно на немски, френски и английски език, допълват от ТУ. Дуалната специалност „Международен бизнес и управление“ на УНСС с преподаване на английски език пък е в партньорство с Шанхайския университет ‚Джао Тонг“, като бъдещите магистри ще прекарат първите два семестъра в София. А третия и четвъртия – в партньорския вуз. УНСС предлага обучение общо в 9 нови магистърски програми. „Всяка година разкриваме нови магистърски специалности, за да отговорим на потребностите на бизнеса и динамиката на пазара на труда, на новите икономически и социални реалности, съвременните достижения на науката и непрекъснатите предизвикателства на практиката“, сподели причината за разкриването им зам.-ректорът. Сред останалите нови програми в УНСС има също такива на английски език. Такива са „Управление на маркетинга“ с преподаване на английски език, която подготвя висококвалифицирани мениджъри на средно и висше управленско равнище в тази сфера, и „Управление на индустрията на гостоприемството“, която е в отговор на търсенето на висококвалифицирани специалисти за работа в туристическата индустрия, допълни зам.-ректорът. Обучението в специалността „Големи данни и изкуствен интелект“ пък ще съчетава теоретични знания за основните концепции и практически умения в актуалните технологични среди в областта на големите данни и изкуствения интелект. Две нови магистърски програми за кино предлагат от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ ( НАТФИЗ) - „Екранна режисура“ и „Екранна драматургия“. За гост-преподаватели в някои от дисциплините в „Екранна драматургия“, пък са привлечени експерти от целия свят - проф. Биргит Вилгатс от Естония ще води „Трансмедийна комуникация“, проф. Франсиско Менендес от Университета в Невада се заема с „Производствени модели във виртуална и огментирана реалност“, проф. Моти Авирам от университета в Тел Авив  –„Аудиовизия за деца“, проф. д-р Mария-Рита Коивумаки от финландския университет „Аалто“ – „Поетична драматургия“. „Искахме да поканим хора, които работят от години в тази област. Трансмедийна комуникация, мултуплатформена режисура и драматургия съществуват в света, но в България са твърде непознати и неразвити“, сподели ръководителят на програмата и ректор на академията проф. д-р Станислав Семерджиев. Уговорката с гост-лекторите е да дойдат на място, но всичко зависи от ситуацията с пандемията. „Има възможност и за онлайн обучение, разработили сме двата варианта. С някои преговаряме как да стане, тъй като има по-практически дисциплини“, допълни ректорът. Новите програми ще помогнат на студентите да надградят знанията и уменията от бакалавърските програми. „Целта е магистрите да придобият повече познания и умения, които да им дадат по-широк кръгозор и повече възможности за реализация“, сподели проф. Семерджиев. Те ще се занимават с хибридни екранни форми, ще могат да се фокусират върху заглавието, да се включат в международни фестивали, социологичен анализ, с който да се запознаят с вкусовете на хората. За студентите, които не са се занимали с режисура и драматургия, но са учили близка специалност – актьорство, философия, танци, архитектура, но имат опит в двете области, ще има допълнителен курс от 3-4 предмета, които да ги въведат в знанията и уменията на техните колеги с бакалавърски степени. В СУ учат дигитална хуманитаристика на английски. СУ „Св. Клименти Охридски“ също разкрива две нови програми на английски език - „Дигитална хуманитаристика“ и „Регионални особености на глобалните тенденции - Китай, Източна и Югоизточна Европа (19-21 век)“. Тя ще се изучава в Историческия факултет. Оттам предлагат още една нова магистратура - „История и съвременност на Русия, Източна Азия и Евразия“. Още четири факултета предлагат по една нова програма.  Факултетът по класически и нови филологии въвежда прием по „Факултет по класически и нови филологии“,  Юридическият - „Защита на основните права“, Стопански - „Бизнес администрация - управление и предприемачество“ и „Финанси и инвестиции“. През предстоящата учебна 2020/2021 година Химикотехнологичен и металургичен университет-София  открива шест нови магистърски специалности във важни за индустрията сфери. Създаването им бе продуктувано от необходимостта на бизеса от кадри в областите на биоенергийните технологии и биопродуктите, медицинския текстил, метрологията, акредитацията и сертифицирането, приложната аналитика, високоенергийните материали и управлението на промишлената безопасност”, посочват оттам. Шуменският записва за работа с големи данни. Три са новите магистърски програми, в които предлага обучение Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ след завършено висше образование в ОКС „Бакалавър“, съобщи за "Монитор" заместник-ректорът доц. д-р Чавдар Сотиров. Моделиране на големи данни е от професионално направление „Математика“ и завършилите получават професионална квалификация математик – моделиране на големи данни. Бизнес анализ с големи данни е от професионално направление „Икономика“ и завършилите придобиват професионална квалификация магистър по икономика – бизнес анализ с големи данни. Целта на двете програми е да подготвят висококвалифицирани кадри с професионални умения за провеждане на аналитични изследвания върху големи съвкупности от данни от различни приложни области. Завършилите могат да работят в управлението на фирми, като прилагат математически модели при анализ с големи данни, оптимално да моделират и решават логистични задачи, да провеждат статистически проучвания. Могат да се реализират и като финансови анализатори и мениджъри в застрахователни компании. Нова е и програмата „Експлотация на технически системи“. Тя е от професионално направление „Общо инженерство“ и завършилите получават професионална квалификация инженер логистик. Тази година отново се наблюдава най-голям интерес към магистърските програми Иновации в предучилищното образование и Иновации в началното образование, както и в програмата Физическо възпитание и спорт в училище, коментира заместник-ректорът доц. Сотиров. До 25 септември висшето училище приема документи за кандидатстване на желаещите да се обучават в магистърските програми, а кандидатите могат да намерят подробности на сайта на университета. Варненският свободен пуска „Киберсигурност“ дистанционно.  3 нови магистърски програми на ВСУ „Черноризец Храбър“ пък за първи път са акредитирани в дистанционна форма. Те са в направлението „Дигитален маркетинг и уебдизайн“ на български език, „Софтуерно инженерство и мениджмънт“ и „Data Science“ на английски език. Програмите се предлагат и в редовна и задочна форма на обучение. Магистърските програми „Софтуерно инженерство и мениджмънт“ и „Киберсигурност“ също са акредитирани в редовна и задочна форма на обучение. Акредитирана е и докторската програма „Информационни системи и технологии, информатика и компютърни науки“. Сред новите магистърски програми в медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" пък е „Обществено здравеопазване и здравен мениджмънт“ (на руски език). Обучението се осъществява в два семестъра, задочна форма.  Магистърската програма „Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА“ ще отговори на необходимостта от бързо развитие на оздравителните и уелнес пазари в България и на специфичните потребности от висококвалифицирани професионалисти за сектора. Специалността „Оптометрист“ пък е насочена към потребностите на обществото от специалисти, полагащи грижи за очното здраве и даваща възможност за кариерно развитие на професионалните бакалаври "Медицински оптик".  ПУ подготвя специалисти по 128 програми. Пловдивският университет „П. Хилендарски“ подготвя магистри през новата учебна година по общо 128 програми в деветте си факултета, съобщиха от висшето учебно заведение след запитване на „Монитор“. В Биологическия факултет има 16 магистърски програми, като през учебната 2020/2021 няма да има нови такива. Част от магистърските програми там са: Антропогенетика и генеалогия, Антропология, Биодиагностика, Биология, Биоразнообразие, екология и консервация и др. Една нова магистърска програма са обявили през новата учебна година от Педагогическия факултет. Тя е „Управление на приобщаващото образование“, уточниха от вуза. От 18 магистърски програми три са новите във Факултета по икономически и социални науки. Това са: „PR, реклама и медийна комуникация“, „Маркетинг и продажби“ и „Здравна икономика и политики“. Две са новите магистърски програми във Факултета по математика и информатика: „Педагогика на обучението по информатика и информационни технологии“ и „Педагогика на обучението по математика“. Една е новата магистърска програма във Физико-технологичния факултет. Това е „Електроснабдяване и електрообзавеждане“, като условието е студентът да е завършил бакалавърската програма. Също една е новата магистърска програма във Филологическия факултет – „Съвременни тенденции в обучението по български език и литература“. „Културен мениджмънт“ е новата магистърска програма във Философско-историческия факултет, а в Химическия и в Юридическия факултет няма нови.

Вижте статията тук


Monitor.bg, 31.08.2020 г.
2020-09-02