яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Показване на 156-160 от 162.

Софийската математическа гимназия, Немската гимназия и ТУЕС водят по бал за прием след 7 клас

13.07.2020 г.

9036 седмокласници са приети на първо класиране, 914 са свободните места, обяви на брифинг Ваня Станчева, старши експерт в Регионалното управление на образованието – София -град. 1206 ученици, като 1006 от тях в София, не са класирани след провелото се първо класиране за прием в 8 клас. Най-често посочваните паралелки за 8 клас са тези с изучаване на чужди езици – английски, испански, немски език, предава Дарикнюз. Софийската математическа гимназия е с най-висок бал, като той е по-висок спрямо миналата година. След Немската гимназия и ТУЕС в София се нареждат съответно 73-о училище, Испанската гимназия, Първа английска, Втора английска, Френската гимназия, 22-о и 31-о училище. По думите на Кастрева високите балове се дължат на високите резултати на седмокласниците и на отговорното отношение на родители и учители по време на дистанционното обучение тази година.

Вижте статията тук

Тeacher.bg, 13.07.2020 г.
Мonitor.bg, 13.07.2020 г.
2020-07-14

ТУ-София влиза в Европейски технологичен институт

10.07.2020 г.

Осемте членове на съюза EUt+ са:

 • Технически университет – София (България)

 • Кипърски технологичен университет (Кипър)

 • Технологичен университет Троа (Франция)

 • Висше училище Дармщат – Университет за приложни науки (Германия)

 • Технологичен университет Дъблин (Ирландия)

 • Технически университет Рига (Латвия)

 • Технически университет Клуж-Напока (Румъния)

 • Политехнически университет Картахена (Испания)

EUt+ е една от водещите инициативи на ЕС за изграждане на европейско образователно пространство, която в числа изглежда така:

 • 8 членове

 • 8 държави

 • 8 кампуса

 • 100 000 студенти

 • 1 диплома

 • 1 университет

EUt+ има за цел да гарантира, че всеки студент ще се чувства като у дома си във всички кампуси на съюза и може свободно да се придвижва от една страна в друга. Технологиите ще позволяват първо запознаване с мултикултурната среда, за да може да се преодолеят психологическите, икономическите и физическите бариери от всеки един студент. Европейската диплома за Интеркампус по инженерство и съвместната учебна програма са в процес на изграждане и са основата на EUt+. Хармонизацията ще се осъществява постепенно на всички нива (бакалавър, магистър, доктор на науките) и ще обхване всички области на обучение: мрежи и телекомуникации, машиностроене, информационни системи, устойчиво развитие, архитектура.
 
Вижте статията тук

Тechnews.bg, 10.07.2020 г.
News.bg, 09.07.2020 г.
МОН, 09.07.2020 г.
24chasa.bg, 09.07.2020 г.
Monitor.bg, 09.07.2020 г.
Computerworld.bg, 10.07.2020 г.
Мonitor.bg, 10.07.2020 г.
Мonitor.bg, 10.07.2020 г.
Оffnews.bg, 12.07.2020 г.

2020-07-14

Завърши юбилейното издание на VIVACOM Техническа академия

08.07.2020 г.В юбилейното десето издание на VIVACOM Техническа академия, успешно завършиха 18 студенти в III и IV курс от специалност "Телекомуникации" на Техническия университет в София. 55 % от кандидатствалите за стаж и работа са назначени в компанията, а допълнително за стаж е избран и един участник от миналогодишното издание на програмата. За пръв път тази година, курсовете се адаптираха и проведоха онлайн. Това се наложи заради събитията от месец март и обявяването на извънредното положение. По време на изданието участниците успяха да затвърдят теоретичните си знания с практически ориентирани курсове, както и да черпят знания от ключови служите на VIVACOM. През изминалите 10 години, VIVACOM Техническа академия се наложи като предпочитан избор на младите инженери за придобиване на специфични технически познания и ценен опит в областта на телекомуникациите. В рамките на една учебна година експерти от компанията работят със студентите и им предават практически опит чрез презентации и казуси. Участниците в програмата придобиват и полезни умения за комуникация и поведение в реална бизнес среда. Едно от най-съществените предимства за завършилите VIVACOM Техническа академия е получаването на допълнителни точки при формирането на състезателния бал за магистратура във Факултета по телекомуникации в Техническия университет, София.
 
Вижте статията тук

Сomputerworld.bg, 08.07.2020 г.

2020-07-14

Нови специалности в Техническия университет в София

 

06.07.2020 г.

Ориентирането на българската индустрия към автомобилния бизнес, е причината за въвеждането на специалност “Автомобилна електроника” в Техничесния университет. Обясни Зам. ректорът на ТУ- проф. Любомир Димитров. Проф. Любомир Димитров - зам-ректор ТУ:  “Автомобилна електроника” , която също е съобразена с развиващата се индрустирия в България, специално автомобилната. И двете специалности са по поръчка и разработени съвместно, подчертавам съвмество с индустрията. И двете." По време на обучението си, студентите по автомобилна електроника ще получат знания за автомобилите на новото време- електромобили, хибридни автомобили, автономни автомобили, екологични автомобили и други. Проф. Любомир Димитров - зам-ректор ТУ: "За да могат студентите- бакалаври директно да влязат в производството и проектирането на компоненти за автомобилната електроника." Николай Даскалов е инженеринг мениджър във фирма за проектиране и разработване на автомобилната електроника. Споделя, че подобен тип разработки все повече набират популярност и заради това са необходими и повече кадри. Николай Даскалов, инженеринг мениджър: "Промяната в сложността на устройствата се увеличава, това изисква допълнителен ресурс и съответно България от доста време насам е точка на картата от гледна точка на автомобилната индустрия, затова и колегите от техническия университет направиха тази специалност, която е авт.електроника, където те се опитват да съчетаят не просто нуждите на конкретна фирма, а нуждите на всички учасници в авто и мото бизнеса в България." Ректорът на Техническия университет проф. Иван Кралов обаче изрази притеснение, че интересът към инженерните специалности напоследък намалява. Но очаква, че новата такава ще привлече повече бъдещи специалисти. Проф. Иван Кралов - ректор ТУ:  "Но се надяваме, че това, че е по поръчка на бизнеса, че нашите завъшващи веднага намират работа по специалността си и че има голямо търсене, ни кара да вярваме, че ще има достатъчно желаещи."

Вижте видеото тук

Тvplus.bg, 06.07.2020 г.

2020-07-13

ТУ-София обяви първо класиране, записват приетите до 10-и

06.07.2020  г.Техническия университет – София обяви първото класиране от кандидатстудентска кампания за учебната 2020/2021 г. Новоприетите бакалаври се записват от 07 до 10 юли (петък) по специалности в съответния факултет всеки ден от 8.30 до 16.30 часа. 
Записването е окончателно с диплома-оригинал и ксероксно копие, 4 снимки и лична карта, след внесена държавна такса за обучение за зимния семестър на учебната 2020/2021 г., посочват от вуза. Таксата се заплаща на постерминал в учебен блок 1 (Ректорат), ет. 3, ст. 1337. Личните картони за записване и студентските уверения се получават безплатно от съответната факултетна канцелария. Студентските книжки се закупуват от книжарниците в района на ТУ – София.  Класираните не по първо желание могат да се запишат като подадат декларация, че желаят да останат в специалността, за която са приети и няма да участват във второ класиране. Желаещите да участват във второто класиране оставят в съответния факултет диплома-оригинал и изчакват да бъдат прекласирани. При него те запазват класирането си или се прекласират напред към по-желаните специалности.  Некласираните на първо класиране кандидат-студенти чакат второ класиране, без да подават никакви документи. То ще бъде обявено на 13 юли. Записването на приетите на второ класиране студенти ще бъде от 14 до 17 юли. Межувременно Националното представителство на студентските съвети  (НПСС) и Студентският съвет при Техническия университет – София се срещнаха с ректора на университета проф. дн инж. Иван Кралов. На работната среща бяха обсъденипровеждането на кандидатстудентската кампания и бъдещето й развитие, дистанционното обучение и трудностите на практически ориентираните висши училища, социално-битовите условия в студентските общежития, предстоящите промени в изискванията за придобиване на висше образование, проектно ориентираното обучение, партньорството между висшето образование и бизнеса. 

Вижте статията тук

Мonitor.bg, 06.07.2020 г.
Dariknews.bg, 06.07.2020 г.

2020-07-07