яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 141-145 от 229.

Две нови специализации са разкрити в Технически колеж – Казанлък


06.08.2018 г. 


Две нови специализации бяха разкрити в Технически колеж – Казанлък, който е част от Технически университет – София. Учебният план по специалността „Технология на машиностроенето“ е конструиран така, че да отрази спецификите на индустриалния профил на Казанлък. За целта са създадени две групи дисциплини, представляващи отделни специализации в обучението. Едната обединява дисциплини, свързани с хидравликата и пневматиката, а другата включва дисциплини под общото название „Използване на металорежещи машини с ЦПУ“. Дисциплините са разпределени в различни семестри като се следва естествената им последователност, а студентите преминават обучение и по двете специализации. 
Специализацията „Хидравлика и пневматика” дава на професионалните бакалаври широки възможности за успешна реализация не само в Казанлък, но и в цялата страна. Тя обединява трите дисциплини: „Хидравлични и пневматични машини“, „Хидравлични и пневматични задвижващи системи“ и „Експлоатация и диагностика на хидравлични и пневматични машини и системи“. По време на обучението студентите разглеждат подробно кавитацията и смукателната височина при хидравличните машини, устройството и действието на клапани с обемен принцип на действие и др. Изучават основни схеми на задвижване на машини и инсталации в различни области на промишлеността: машиностроене, транспорт, строителство, селско стопанство и др. Също така студентите разглеждат въпроси, свързани с конструкцията, пресмятането и действието на хидравличните и пневматичните задвижващи системи. Изучават и основни алгоритми за диагностика на типови повреди в хидравличните и пневматичните машини, елементи, устройства и задвижващи системи.

Вижте цялата статия тук

Кazanlak.com, 06.08.2018 г.

 
2018-10-03

СБА стартира първото мащабно анкетно проучване сред активните шофьори в България

   01.08.2018 г.
 С резултатите от анкетата ще бъде направен анализ на поведението на водачите

Съюзът на българските автомобилисти със съдействието на Пътна полиция към ГДНП и Технически университет София стартира първото мащабно анкетно проучване сред активните шофьори в България "Заедно за по-безопасни пътища". Анкетата ще се проведе в периода 1 август-15 септември във всички клонове на СБА в страната, в интернет сайта на организацията www.sba.bg/anketa и чрез партньорите на инициативата. Тя се подкрепя също от г-н Андрей Новаков, член на Европейския парламент. Dir.bg е медиен партньор на кампанията.Целта на проучването е да представим причините, поради които жертвите по пътищата на Република България няма да бъдат намалени до 2020г. в съответствие със заложеното в Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата, която е също в унисон със стратегията на Европейския съюз (ЕС). Желанието на организаторите е постигане на по-добра информираност за безопасността на движението по пътищата на Република България. С резултатите от анкетата ще бъде направен анализ на поведението на водачите - кога, защо и как нарушават Закона за движение по пътищата и какво би било стимул за тях да подобрят дисциплината си на пътя, както и къде водачите откриват основно вината за броя на ПТП.Анализът на събраните резултати от проведеното допитване ще спомогне за оформяне и структуриране на причинно-следствени връзки за броя тежки пътнотранспортни инциденти, ранени и загинали на територията на страната. Представянето на анализа пред медии и ангажираните институции ще се проведе по време на планувания форум "Заедно за по-безопасни пътища" на 6 ноември 2018г. в гр. София с подкрепата и участието на Международната автомобилна федерация ФИА.

Вижте статията тук

Dir.bg, 02.08.2018 г.
Plovdiv24.bg, 01.08.2018 г.
Trafficnews.bg, 01.08.2018 г.
Dnevnik.bg, 01.08.2018 г.
Bnt.bg, 01.08.2018 г.

2018-10-08

Проект "Форум за джендър балансиран модел в училище" няма да получи одобрение да се използва в образователната система у нас


02.08.2018 г.
 
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката /МОН/ във връзка с публикации в медиите относно този проект. Проектът е изготвен от екип на Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Той е разгледан от Националната комисия за ЮНЕСКО, която се председателства от МВнР. Ако проектът бъде одобрен от ЮНЕСКО за финансиране, той няма да получи одобрение да се използва в образователната система у нас, уточняват от МОН. На заседанието на комисията са били обсъдени общо 7 проекта. МОН е подкрепило с официално писмо само един - "Карстът - последното "бяло" петно на планетата Земя", представен от Националния институт на БАН по геофизика, геодезия и география. МОН е изразило подкрепа и за проекта "Участие на жените в инженерно-техническите направления за постигане на устойчиво развитие" на Техническия университет - София, посочват от пресцентъра.

Вижте статията тук

 
2018-10-08

В Техническия университет започна записването на кандидат-студенти след второто класиране


17.07.2018 г.

В Техническия университет в София започна записването на кандидат-студенти за първокурсници след второто класиране. Това съобщиха от пресцентъра на висшето училище. Приетите студенти могат да се запишат по специалности в съответния факултет - всеки ден до 20 юли, включително, от 8.30 до 16.30 часа.


Вижте цялата статия тук

БТА, 17.07.2018 г.

2018-10-08

Първата учебна година в Технически колеж – Казанлък завърши успешно

16.07.2018 г. 

Първата учебна година в Технически колеж – Казанлък завърши успешно. В продължение на два семестъра пред студентите бяха изнесени лекции, полагащи основата на инженерното им образование. 
„В колежанската форма на обучение особен акцент по традиция се поставя върху практическото обучение, чиято цел е да въведе студентите в реалните условия на производството. Отличното взаимодействие между бизнеса и Техническия колеж позволи ежеседмичните практикуми да бъдат провеждани на високо ниво на територията и с използване на машините и технологичната екипировка на водещи предприятия в бранша. Не трябва да се пропуска и фактът, че водещи на тези занятия бяха висококвалифицирани инженери от фирмите в Казанлък”, заяви проф. д-р инж. Ивайло Ганев – директор на Технически колеж – Казанлък.


Вижте цялата статия тук

Кazanlak.com, 16.07.2018 г. 

2018-10-08