ТУ-София е домакин на изложба за израелски открития и разработки, променили света


 На 5 ноември, 2018 г., в ТУ-София се откри изложба на тема "Израелски открития и разработки, променили света" и ще гостува на Технически университет-София в следващите няколко дни. Изложбата за първи път е представена на българската аудитория през 2017 г. и е посветена на 70 години от създаването на държавата Израел.

Тя представя редица израелски открития от различни области на науката, технологиите и медицината, намерили широко приложение в съвременния свят, между които:     

♦ Малкото устройство за съхранение и прехвърляне на данни DiskOnKey - USB флаш устройство, което вече е неизменна част от съвременното ни ежедневие. То е изобретено и разработено в Израел.

♦ Използването на защитната стена (Firewall) за сигурност на компютърни мрежи стартира преди 25 години. Разработката е дело на Гил Швед, компания Check Point, и днес защитава милиони потребители по целия свят. Firewall-1 е първият продукт, който предлага иновативна технология за защита на компютърни мрежи от проникване. Продуктът, въз основа на патентованата технология Stateful Inspection, може да разпознае опити за инфилтриране, като се използва съвременен анализ на информация от комуникационен трак.

♦ В цял свят днес използваме персоналните си компютри и смарт телефони, за да осъществяваме разговори чрез интернет. Лиор Харамати и Алон Коен от VocalTec (сляло се с MagicJack) разработват първия софтуер, който дава възможност да се провеждат гласови разговори чрез персонален компютър с помощта на интернет и компютърни мрежи. Тази иновация е патентована и е довела до създаването на интернет телефония (VoIP) и създаването на много компании както в Израел, така и по целия свят. Продуктът се използва за предаване на телефонни разговори, като значително намалява цените на разговори и полага основите на много от популярните приложения, които използваме днес.

♦ Днес е немислим животът без електричество, а свързването на допълнителни енергийни източници и потреблението на енергия постоянно расте и това неведнъж води до прекъсвания на електрозахранването във високоволтови мрежи. Концепция GridON, разработена от израелски учени за използването на електрическите мрежи в целия свят, дава надеждност на електропреносната мрежа и ограничава авариите. По този начин предотвратява токовите удари, подобрява сигурността и ефективността на мрежата и позволява свързването на енергийни източници, включително на възобновяеми енергийни източници. Тази технология вече е инсталирана в мрежата на Обединеното кралство, като обслужва десетки хиляди клиенти.

     

2018-11-07