Kонкурс за отличия в инициативата на Президента на Република България Награда „Джон Атанасов“ – 2019 година
 

Тази година на 1-ви юни отново стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Републиката. Конкурсът носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет. От началото на инициативата през 2003 г.,  Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на изявили се в световен мащаб млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки.  Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в света в областта на  компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании. 
Участниците в конкурса за наградата през 2019 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:
1. Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България;
2. Две Грамоти „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – първата за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика и втората за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии;
3. Грамота „Джон Атанасов – за проект с голям обществен принос“;
4. Грамота „Джон Атанасов – за дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.
Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и експерти.
Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на Наградата „Джон Атанасов“ е 10 септември 2019 година.
Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на сайта на президентската институция.
Заседанието на журито за оценяване на постъпилите кандидатури и излъчване на победителите по категории ще се състои на 16-ти септември от 16:00 часа в Синя зала  на трети етаж на президентската институция.
Церемонията по награждаването ще се състои на 7-ми октомври 2019 г. от 16:00 ч. в Гербова зала.

Правилата и формулярите за кандидатстване ще намерите тук

2019-09-11