Клубът по Роботика към ТУ – София участва в международното състезание по роботика – Robotex International 2022


На 25-ти и 26-ти  ноември в Талин, Естония се проведе международното състезание по роботика – Robotex International 2022, в което участва клубът по Роботика към Техническия университет – София в категориите „Mini Sumo“, „Water Rallye“ и „Comodule Line Following“.

В категорията "Mini Sumo" отборът с членове Мартин Грошев, Александър Колчев и Янчо Костов се класира на 25-то място. Категорията "Mini Sumo" е оспорвана битка между два напълно автономни мобилни робота и по регламент целта е единият робот да избута своя опонент от арената за сблъсък. В тази категория се състезаваха над 35 робота.

В категорията "Water Rally" отборът на Робоклуба с членове Христо Райков, Николина Владимирова и Алекс Новков се класира на 6-то място. Категорията "Water Rally" е състезание между автономни роботи, които осъществяват автономно управление и навигация във вода и в нея се състезаваха 10 робота.

В най-старшата категория "Comodule Line Following" – следене на линия  отборът на Робоклуба с членове Мирослав Николов, Явор Цоков и Анжела-Габриел Александрова се класира на 18-то място.  Категорията "Comodule Line Following" е  оспорвана надпревара на автономни роботи за следене на линия с най-подходящ алгоритъм за следене и в нея се състезаваха 52 отбора.

Състезанието Robotex International се провежда ежегодно в Естония от 2001 година и основната му задача е да събере на едно място най-добрите екипи и роботи в света и да ги изправи на една сцена.  В Robotex International 2022 участваха над 25 държави, с над 2500 състезатели, при над 4000 посетители.

Методичният ръководител на клуба по Роботика към ТУ – София – доц. д-р Владимир Христов е изключително доволен от постигнатите резултати на отборите. Поради служебни ангажименти той не съпроводи отборите в Естония, а беше в постоянна онлайн връзка за протичащите състезания и мероприятия. Клубът по Роботика към Техническия университет – София бе представляван от председателя му – Денис Мустафов, който е и ментор на отборите участвали в 3-те категории „Mini Sumo“, „Water Rallye“ и „Comodule Line Following“. Той също е изключително доволен от постигнатите резултати предвид голямата конкуренция и високото ниво на участниците. Опитът и преживяването по време на Robotex International 2022 е безценен ресурс, който членовете на клуба по Роботика към ТУ – София са придобили и ще спомогне за професионалното им развитие в бъдеще.

Доц. д-р Владимир Христов счита, че клубът по Роботика  представи изключително достойно ТУ – София и че придобитият опит на Robotex International 2022 ще допринесе много за техническото и емоционално израстване на членовете му, ще издигне просперитета му и ще задълбочи новосъздадените връзки с останалите клубове. Като заключение може да се обобщи, че Robotex International 2022 е уникално събитие, което може да те зареди и мотивира да създаваш и да се развиваш към световно ниво!

За повече информация:

КЛУБ  „РОБОТИКА“ КЪМ ТУ-СОФИЯ

гр. София, ТУ – София, блок 9, каб. 9405 и 9027

www.roboclub.bg

office@roboclub.bg

тел.: +359 89 373 2352

Последвайте ни на2022-12-02