Седмица на „Европейския технологичен университет“ (EUt+) в Дармщат

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Европейският технологичен университет“ (EUt+) е изправен пред решаващи седмици: през следващата година Европейската комисия ще реши кои университетски съюзи ще продължи да финансира в рамките на „Инициативата за европейски университети“. Ето защо две години след началото на инициативата EUt+ прави равносметка и работи на пълна скорост по кандидатстване за втората фаза на финансиране, която ще бъде през януари 2023 г.

От 21-ви до 25-ти ноември 2022 г. осемте партньорски университета предприемат нови стъпки към съвместни дипломи, наред с други теми. На работните срещи, семинари и панели присъстват около 100 участници.

За много кратко време EUt+ създаде пет изследователски центъра на европейско ниво – пробив на европейската университетска карта и подготвя няколко програми за съвместни дипломи. Чрез утвърждаване на силна марка и външна комуникация EUt+ успя да превърне инициативата в добре разпознаваема за заинтересованите страни. В допълнение към многобройните съвместни проекти в областта на научните изследвания и обучението, има и други постижения, а именно поставяне на началото на сътрудничество с водещи институции като FAIR/GSI и Европейската космическа агенция (ESA).

В Дармщат новосъздаденият Комитет по образованието, който се състои от ресорните вицепрезиденти и заместник-ректори на партньорите, наред с решаването на други задачи, продължава да работи върху планираните програми за съвместни дипломи. Управителният комитет работи по кандидатстването за следващата фаза на финансиране.

Участниците ще обсъдят и предстоящите стъпки за изграждането на съвместно бюро за устойчивост, което е декларирана цел на осемте партньорски университета.

 

 

Последвайте ни на2022-11-22