Среща на 8-те университета-партньори в най-стария град на българското Черноморие – EUt+ Sozopol Week, June 2022

 Представители на партньорите от EUt+ ще проведат работни срещи от 21-ви до 24-ти юни 2022 г. в Созопол, България, град с древна история и популярна туристическа дестинация, известен още и с провеждането на ежегодни културни и научни събития.

За първия ден (21.06.) е предвиден Steering committee meeting в УСОБ, а официалното откриване е планирано за 22.06. от проф. Любомир Димитров, координатор на проекта от страна на ТУ – София. Приветствено слово ще произнесе ректорът на ТУ – София проф. дн инж. Иван Кралов, който ще представи и Центъра за върхови постижения към Университета. На откриването ще присъстват и представители на Община Созопол, които ще представят града, ще бъде излъчен и филм, предоставен от Туристическия център.

Следобед са предвидени работни срещи,  разделени в 2 работни сесии, на T2.1 и T3.4. Elara, T7.4., които ще се проведат в зала „Аполония Понтика“, както и среща на Управителния съвет на EUt+ в УСОБ на ТУ – София. В свободната програма е планирана разходка с лодка из залива на Созопол, след което е организирана гала – вечеря в ресторант „Вятърната мелница“, намиращ се в Стария град.

На 23.06. в зала „Аполония Понтика“ продължава работата на участниците в работни пакети T2.1 и T3.4. Elara и ще се проведе работна сесия по EUt+ INNO, а в УСОБ на ТУ – София ще се проведе  работна сесия по TX2.2. В края на деня отново ще има среща на Управителния съвет на EUt+. 24.06.2022 г. е ден за закриване на EUt+ Sozopol Week, June 2022 и отпътуване.

Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие, като най-ранното селище в района е възникнало в края на V-то хилядолетие пр.н.е. Според Херодот районът на днешния Созопол е заселен от траки, които поддържали търговски връзки с целия Егейски свят. През 620 г. пр.н.е., на мястото на тракийското селище е основана гръцка колония с името Антеа, която се разраства и се превръща в полис, преименуван в Аполония – важен търговски и пристанищен център. Градът от IV-ти век е важна крепост в хинтерланда на Константинопол, разположена на крайморския път Виа Понтика. През 1974 година старият град е превърнат в архитектурен и археологически резерват. Днес градът е едно от най-популярните туристически места в България, а също така и важен културен център, където се провеждат десетки фестивали и артистични събития с международно участие.

По думите на проф. Любомир Димитров: „Мястото не е случайно избрано от нас за провеждането на срещата на EUt+. Именно тук, в Созопол, се провеждат голяма част от конференциите, част от програмата на „Дни на науката на ТУ – София“, това от години е място за обмен на идеи и научни дискусии на академичната общност на нашия университет. Смятам, че и нашите партньори от Европейския технологичен университет ще оценят благоприятните условия и чудесната атмосфера, предразполагащи към истински научен диалог, който ще доразвие партньорските ни взаимоотношения.“

Последвайте ни на2022-10-26