Публична лекция на почетния професор на ТУ – София д-р инж. Иван Ташев от Майкрософт, САЩ на тема: „Интерфейси мозък-компютър – фантастика или реалност?“

На 15.06.2022 г. (сряда) от 13.00 ч. в Библиотечно-информационния център на Техническия университет  – София почетният професор на университета д-р инж. Иван Ташев от Майкрософт, САЩ изнесе публична лекция на на тема:

„Интерфейси мозък-компютър – фантастика или реалност?“

Д-р инж. Иван Ташев е партньор софтуерен архитект в Microsoft Research (MSR), където ръководи научно-изследователската група по Аудио и Акустика. Неговите интереси включват многоканална обработка на сигнали и използването на машинно обучение за обработка на сигнали, също така координира проекта за мозъчно-компютърни интерфейси в MSR, в който участват осем изследователи. Той е извънреден професор във Факултета по компютърни науки на Университета Вашингтон в Сиатъл, САЩ и почетен професор на Техническия университет – София. Автор е на две книги, над 200 научни статии, изобретател е в над 50 патента, регистрирани в САЩ.

Д-р инж. Ташев е IEEE Fellow, член и председател на технически комитети и работни групи в IEEE Signal Processing Society. Създадените от него технологии са включени в много продукти на Microsoft – Windows, RoundTable, Microsoft Auto Platform, а на устройства като Kinect и HoloLens той е аудио архитект.

В своята публична лекция на 15.06.2022 г. на тема: „Интерфейси мозък-компютър – фантастика или реалност?“ д-р инж. Иван Ташев направи кратко представяне на Microsoft Research – най-академичната изследователска организация на търговска компания и разказа как работи иновационният процес в Microsoft. След това направи преглед на интерфейсите мозък-компютър (Brain-Computer Interfaces – BCI), като започнa от основните принципи, текущите изследвания, най-често срещаните подходи и очаквания и направи преглед на пазара на BCI и завърши с представяне на  границите на възможностите на BCI днес. Лекцията беше илюстрирана със снимки на действителни устройства за BCI и демонстрационен видеоклип на адаптивен BCI в реално време.

След края на лекцията д-р инж. Иван Ташев връчи дипломите и грамотите на отличниците – бакалаври и магистри – от Випуск 2021 на Факултет „Електронна техника и технологии“. 

Вижте професионалната биография на почетния професор на ТУ – София д-р инж. Иван Ташев тук

Последвайте ни на 

2022-10-26