Сребърен медал  на българския отбор на световното състезание по синтетична биология iGEM

  

 

 

 

 

Българският отбор завоюва сребърен медал на финалите на най-голямото състезание по синтетична биология в света iGEM, като изпревари отборите от университетите Beijing Institute of Technology, United State Air Force Academy и Johns Hopkins University.

Отборът включваше седем студенти от Софийския университет  „Св. Климент Охридски” и Техническия университет – София:

1. Теодора Гамизова – магистър, специалност „Генно и клетъчно инженерство” – капитан на отбора

2. Александър Попов (ТУ – София) – бакалавър, специалност „Мехатроника”

3. Пасхалина Карадакова – магистър , специалност „Генно и клетъчно инженерство” – отговорник на лабораторията

4. Ива Владимирова – бакалавър , специалност „Молекулярна Биология”

5. Паула Николова – бакалавър, специалност  „Молекулярна биология”

6. Росен Иванов – магистър, специалност  „Клетъчна биология и патология”

7.  Джонг Парк – магистър, специалност „Биохимия”

Инструктори на отбора бяха Микаела Станчева – магистър, специалност „Генетика и геномика” и Антонио Стоичков – бакалавър, специалност „Философия”, а научни  ръководители – гл. ас. д-р инж. Борис Киров (ТУ – София) – първи научен ръководител на отбора и гл. ас. д-р Славил Пейков (СУ „Св. Климент Охридски“) – втори научен ръководител на отбора. 

Проектът, който донесе отличието на отбора е пряко свързан с настоящата епидемична обстановка и увеличения прием на антибиотици. Известно е, че спорадичният и прекомерен прием на антибиотици често води до антибиотична резистентност или, казано по-просто, в даден момент, антибиотиците спират да действат.

Във връзка с проблема за антибиотичната резистентност, отборът се фокусира върху идентифицирането на специфични гени, които я обуславят. Разработеният проект предлага научна основа за създаване на информационна база, чрез която лесно да може да се определи правилната антибиотична терапия за конкретен индивид. На база на получените резултати, научните среди от цял свят могат да преразглеждат цялостния процес по създаване на антибиотици.

Работата на отбора се фокусира върху два ключови подхода за изследване на антибиотичната резистентност:

1-ви подход: основава се на откриване на специфични гени, които обуславят антибиотичната резистентност

2-ри подход: концентрира се върху откриване на мутации, които променят нормалните белтъци на бактериите, като по този начин ги прави устойчиви.

Александър Попов – инженер на обора, разработи и система, която е базирана на компютърно зрение и позволява да се наблюдава скоростта на растеж на клетките.

Световното състезание по синтетична биология iGEM е с дългогодишна история и е най-голямото и единственото по рода си. Участниците в него имат възможност да се включат в разработване на цялостни научни проекти за решаване на световни проблеми.

В последното издание на състезанието iGEM  участваха над 350 отбора от цял свят, както от малки университети, така и от големи като Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт. Финалите на състезанието се проведоха в периода от 04.11.2021 г. до 14.11.2021 г. в  дистанционна форма.

България участва за пореден път и българският отбор до сега е завоювал един сребърен медал и два бронзови, което доказва, че българските учени имат място на световната научна сцена в областта на синтетичната биология.

 Успехите на отбора през годините бяха възможно възможни благодарение на огромната подкрепа от страна на „София Тех Парк“, Софийския университет „Св. Климент Охридски", Студентския съвет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Техническия университет – София, Студентския съвет при Техническия университет - София, Ridacom и много други организации.

Последвайте ни на2021-11-25