Поздравителен адрес от Ректора на Техническия университет – София по случай Деня на будителите


Поздравителен адрес от Ректора на Техническия университет – София

Денят на народните будители е празник за нашата памет, за всички онези достойни българи, просветители, учители, учени, революционери, непокорни и смели българи, които ни даваха светъл пример, как в трудни години се обича най-силно България, но и как се умира достойно за нея. За свободата и просперитета й!

Първи ноември е светъл празник за бурната ни историческа памет, националното ни самочувствие и истински празник за силния и непоколебим български дух.

Поздравявам от свое име и от името на ръководството на Техническия университет – София съвременните български учители, учени, писатели, читалищни дейци и творците във всички сфери с празника. Ние сме днешните будители, хората, на които се дължи развитието на съвременната българска наука, образование и култура! Ние сме тези, които даваме знания на бъдещите поколения, които да прославят страната ни на европейско и световно ниво.

Всяко време има своите будители! Днес е повече от важно да възкръсва вярата в ценностите, новите идеи, надеждата и добротата. И най-важното, да пазим гордостта на българския дух, който истински осмисля нашия живот и ни дава сила да пазим традициите, да бъдем знаещи и можещи и да покоряваме върховете на познанието.
 
Да съхраним българщината и да пребъдем!
 
Честит празник!
 
Ректор на Техническия университет – София, проф. дн  инж. Иван Кралов

2021-10-31