Златкови започват със ските в раница


Камен и Калин са заедно и в Техническия университет

в-к „Телеграф“, 11.03.2021 г., стр. 34

 

Калин Златков е 12-и в света на слалом

Българските състезатели завършиха силно участието си на световното първенство за младежи в Банско. Калин Златков (Юлен), зае престижното 12-о място. Той бе 19-и след първия манш, но със силен втори излетя със 7 позиции напред. „Имам още резерви. В първия манш не карах по най-добрия начин. Константин Стоилов (Витоша ски) също се раздаде във финалното спускане и зае 17-о място. Третият ни талант Никола Семерджиев (Пампорово) завърши 26-и също с добро каране. Победата е за Бенджамин Ричи (САЩ) – 1:40,36 мин, който на 21-и февруари зае 13-о място в слалома на световното в Кортина. „Това, че моят треньор реди първия манш малко ми помогна, коментира след състезанието, Ричи. – Трасето е най-доброто, на което съм карал тази година. Гостоприемството и организацията са на много високо ниво“. Среброто е за Фадри Янути (Швейцария) – 1:40,84 мин. Трети с 1:41,06 мин е Джошуа Щурм (Ав). При юношите до 18 г, победител е Руоми Катаяма (Яп), пред Балинт Юри (Унг) и Котаро Харасава (Яп). Призьорите получиха медали и подаръци от организаторите и от водещия български телеком А1. 

Вижте статията тук

Вfski.com, 05.03.2021 г.

 

България с 28-во и 31-во място в гигантския на световното в Банско

Българските алпийки, Ева Вукадинова и Юлия Златкова заеха съответно 28-о и 31-о място днес в гигантския слалом от Световното за младежи и девойки в Банско. В класирането на девойките до 18 г. Златкова е шеста, а шампионка е Михо Мизутани (Яп). „Карах доста сигурно, но за сметка на това бавно. Можех да се представя и по-добре. Утре в слалома, ще се опитам да вляза в топ 30 на първия манш и след това ще правя стратегия за втория“, каза Вукадинова. „Трасето бе перфектно. Снеговалежът не ни попречи много. Можем много повече, но все пак направихме едно достойно представяне. Целта пред мен в слалома е да направя 2 чисти спускания и да покажа възможно най-доброто“, коментира Златкова. Световна шампионка до 21 г е Хана Аронсон Елфман (Шв). Тя изпревари с 0,75 сек Марте Монсен (Нор) и с 0,88 сек Нея Дворник (Слвн). „Не мога да повярвам, че успех да спечеля днес. Това е най-големият ми успех. Пистата бе перфектна, както и цялостната организация на световното“, коментира след финала Елфман. Участие в състезанието на писта „Марк Жирардели“ взеха 72 алпийки от 34 държави. Състезанието завършиха 40 алпийки. Утре от 9 и 11,30 е последната дисциплина - слалом за девойки. Може да я гледате на живо на www.bansko2021.ski.

Вfski.com, 09.03.2021 г.

Завърши Световното младежко първенство по алпийски ски в Банско

Юбилейното Световно младежко първенство по алпийски ски Банско’2021 вече е в историята. То ще бъде запомнено като едно от най-успешните, въпреки многобройните трудности по провеждането му. Световната федерация по ски /FIS/ повери на най-добрия български зимен курорт организирането и провеждането на 40-тото поред младежко първенство и не сгреши. Състезатели, специалисти и наблюдатели дават възможно най-висока оценка на Банско за перфектната организация, безупречното осигуряване и спазване на техническите и спортни параметри, но и за гарантираната безопасност за здравето на всички. Ограниченията за публика, с цел превенция срещу коронавируса, не дадоха възможност зрителите да наблюдават състезанията по трасето „Марк Жирардели”, но директните излъчвания показаха на милиони зрители по света бъдещите звезди в алпийските дисциплини. В първенството взеха участие 179 алпийци от 44 нации – 103 мъже и 76 жени. Сред тях бяха нашите състезатели Константин Стоилов, Никола Семерджиев, Калин Златков, Ева Вукадинова и Юлия Златкова, които се представиха достойно в съревнованията на световния младежки елит. Организаторите на първенството заслужено получават адмирации и затова, че успяха да осигурят трасетата за състезанията и тренировките в отлично състояние в продължение на 10 дни.

Struma.com, 10.03.2021 г.

2021-04-05