Ректорът на ТУ-София: Онлайн средата не е подходяща за инженерното обучение
 Необходима е творческа обстановка, заяви проф. дн инж. Иван Кралов. Утре учениците се завръщат в училище, но студентите остават на онлайн обучение. Техническият университет в София е едно от най-големите ни висши училища. "Инженерното обучение не е подходящо да бъде извършвано изцяло в електронна среда. При нас голяма част от обучението се провежда в лабораторна база. Необходима е творческа обстановка, работим с много апаратура. Всичко това предполага присъствено обучение. Не може да не отчетем и опасността - здравето е най-важно", коментира ректорът на ТУ-София проф. дн инж. Иван Кралов.

В студиото на „България сутрин“ той посочи, че наличието на студенти в лабораториите и веднага след това онлайн обучение създава проблеми. Не е възможно стиковането, смята инж. Кралов. "Имаме проблеми с чуждестранните студенти, голяма част са затруднени да дойдат за присъствено обучение. Надяваме се най-скоро да се върнем към присъствено обучение - това го желаят студентите и голяма част от преподавателите", подчерта ректорът на Техническия университет. 

От думите му пред Bulgaria ON AIR стана ясно още, че очакват да преминат на присъствен режим през пролетта, но това е под условие. "Техническите предизвикателства до голяма степен са преодолени. Въпросът е, че желаем нашите възпитаници да придобият умения, които стават на място. Ще бъдат компенсирани със засилено присъствено обучение и удължени сесии. Голяма част от тях са дошли да станат истински специалисти и тази мотивация ще даде резултат да се върнат в лабораториите и залите", заяви ректорът. Според него оценките от последната сесия съответстват на тези от предходните години, като има леко завишение, но не е ясно дали някои студенти използват нерегламентирани методи. 

"Няма да се върнем към някогашното класическо присъствено обучение. Ще има онлайн обучение, което ще ни позволи да намалим присъствените часове. Ще се фокусираме върху уменията да изграждаме създатели", заяви проф. Кралов. В следващите дни в ТУ-София ще бъде създаден мобилен пункт за ваксиниране. Около 700 човека - 45% от преподавателите и служителите, са се записали за ваксиниране. Университетът разполага със 145 хигиенисти, които се грижат за дезинфекцията - те също са включени в списъците за ваксиниране. Провеждат се и тестове за коронавирус сред преподаватели и персонал, които са за сметка на висшето учебно заведение.

Вижте интервюто в „България сутрин“  тук

Вgonair.bg, 03.02.2021 г.

2021-02-07