Посещение на Н.пр. посланикът на Република Казахстан Темиртай Избастин в Техническия университет - София

 
   

Н.пр. извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан в Република България Темиртай Избастин се срещна с ректора на Техническия университет – София, проф. дн инж. Иван Кралов.

На срещата бяха обсъдени двустранните връзки между Казахстан и България в областта на висшето образование и научните изследвания. Посланик Темиртай Избастин връчи почетен медал на ректора на Техническия университет – София по повод 175–та годишнина от рождението на Абай Кунанбаев – казахски поет, философ, писател, композитор, мислител и обществен деец, основоположник на казахската класическа литература и съвременния казахски език. Проф. дн инж. Иван Кралов благодари за оказаната висока чест и подари на Н.пр. Темиртай Избастин почетна значка на Техническия университет - София. Той подчерта, че връзките между Техническия университет - София и Казахския хуманитарно-юридически иновационен университет успешно се реализират чрез създадения Българо-казахски център за обмен на научно-техническа информация и изучаване на казахски език. Центърът функционира от две години на територията  на ТУ – София и дава значителен принос за развитието на приятелските отношения между двата народа.

Двамата посетиха центъра, където Н.пр. Темиртай Избастин подари портрет на Абай Кунанбаев, книги с негово творчество, като едната е издадена на български език и юбилейна  пощенска марка с лика на твореца.

Посланикът на Казахстан изрази задоволство от успешното функциониране на Казахския център и своята надежда, че след края на извънредната обстановка в света, центърът ще заработи още по-интензивно. Ректорът Иван Кралов увери, че Техническият университет – София винаги е отворен за науката, националната култура и изкуство на Казахстан и ще бъде  средище за обмен на идеи.

2021-04-05