По време на кризата проличало кои университети са добри и кои не "Има леко отстъпление от правото", каза проф. Кирил Ангелов

 

 
 


"Българите сме малко нихилисти и обичаме да казваме, че от България нищо не става и нищо не се случва. Всичко е лошо. Аз бих казал, че и във Франция има университети и университети. Имам партньори и в Англия. Има статистика, която показва, че само 1/3 от английските студенти са доволни от своите университети", каза за "Денят ON AIR" деканът на Френския факултет към Техническия университет проф. Кирил Ангелов. Той посочи, че б България човек може да завърши, който и да било университет, и да получи едно и също нещо, като реализация.
"Получава диплома за висше образование, а на базата на тази диплома, ако не е нещо специализирано - той се оправя в живота. Във Франция не е така, там всеки университет дава различен старт в живота. Дава различна стартова заплата и дефинира докъде може да стигнеш", допълни деканът пред Bulgaria ON AIR. Проф. Кирилов, че заради кризата от Ковид-19 е трябвало да се пренастроят работата си, но именно това е показало кои университети са добри и кои не. "Аз представлявам ТУ и ние след седмица започнахме обучение. Но това не означава просто да има просто платформа, която да работи, а означава студентите да могат да са качени на тази платформа, да се е сменила цялата методология на работа, защото едно е да ги виждаш в залата, а друго е виртуално", категоричен е той. Според него трябва да има изпити, а практиката показва, че изискванията при оценяването в София са по-различни от другите градове. "Навремето аз учих за инженер 5 години и сега в момента в елитните френски специалности се учи за 5 години. Инженер за 3 години няма как да се случи. Един инженер  се съставя още от 1-ви клас. В момента всичките ми студенти си намират веднага работа, но далеч не мога да задоволя това, което идва като оферти. Сега се предлагат най-различни специализации и стажове, ние работим с френския бизнес, който е в България, но не можем да отговорим на всички търсения, защото в 12 клас няма достатъчно хора", каза още проф. Кирил Ангелов. Той коментира, че най-добрата инвестиция е инвестицията в образованието. "Има леко отстъпление от правото, но няма отстъпление от психологията, което ми е малко непонятно", добави деканът.

Вижте предаването "Денят ON AIR" тук

Bgonair.bg, 26.06.2020 г.

Dnes.bg, 26.06.2020 г.

2020-07-15