Хората от другата страна на светлината

22.06.2020 г.ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ осигурява електричеството за годишното потребление на повече от милион български домакинства. Те управляват огромни мощности, произвеждат електроенергия и знаят как да я доставят до кухненската ви печка, новия ви лаптоп, хладилната витрина на супермаркета, от който пазарувате, или огромните светлинни прожектори, под които играе любимият ви футболен отбор. Те са енергетици и са избрали своята професия, съзнавайки, че ги очакват усилни години в университета и множество предизвикателства, след като започнат да прилагат наученото. Защото да произвеждаш енергия означава да произвеждаш топлина, уют и сигурност за хората. Неделя е почивен ден за редица професии, но не и за енергетиците. А неделя, 21 юни е празник на енергетиците. Но отвъд портала на една от най-модерните и екологични въглищни централи в България – ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ край Гълъбово, работата следва нормалния си ритъм дори и в празничния ден. Дежурните екипи се грижат централата да гарантира стабилното производство, от което има нужда енергийната система на страната. От началото на годината до края на май ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е осигурила 15% от произведеното електричеството - количество, достатъчно да покрие годишното потребление на повече от милион български домакинства.
Лични истории
В централата работят близо 500 души – хора с различна лична история, но с обща професионална кауза. Всеки ден през портала на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ преминават Стефан Кунчев и Андреан Андреев. Няколко метра по-късно Стефан поема към поверения му енергоблок и контролна зала, където едва 28-годишен става началник-смяна. Андреан сe насочва към ремонтната работилница, в която от 3 месеца е електро и КИП (контролно-измервателни прибори) техник. „Много хора не са наясно с работата на енергетиците - започва Стефан, който работи в централата от 5 години и е първият енергетик в семейството. - Беше лична мотивация. Смятах, че професията е интересна, с добри перспективи за развитие и се оказах прав“. Той преминава през редица конкурси, за да достигне до момента, в който получава възможността да отговаря за екип и да докаже, че може да взема бързи и правилни решения в напрегнати ситуации. „Професията е сложна и трудоемка. Близки и приятели постоянно ме питат „ти пак ли отиваш на работа“. Казвам им, че ако искат да имат ток, някой трябва да го произведе. Аз и моите колеги вършим тази работа. Това е начин на живот и професионална любов. Най-важното е да си свършим работата и да се приберем живи и здрави при семействата си“, казва енергетикът. „Всеки ден е различен. Нещата не се случват механично, анализираш обстоятелствата в един динамичен процес и непрекъснато търсиш най-доброто решение“, обяснява Андреан, който започва работа в централата точно преди епидемичната криза. Ангажиран е с отстраняване на аварии и ежедневни дейности по поддръжка на съоръженията.
Конкретно обучение
Централи като „КонтурГлобал Марица Изток 3“ имат непрестанна нужда от специалисти. Едно от местата, където най-често ги намират, са университетите. Доброто сътрудничество между ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, ръководството на Техническия университет в София, местните власти и другите големи електроцентрали в района поставя началото на проект, който дава нова перспектива на местните студенти. От 4 години в Стара Загора има изнесено обучение по магистърска програма „Топлоенергетика“. Успешно дипломиралите се получават шанс за реализация в топлоцентралите от комплекса „Марица Изток“. „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е един от основните спонсори на програмата. „Централа като „КонтурГлобал Марица Изток 3“, която е структуроопределяща за енергетиката и в основата на енергогенерацията на България, има полза от тясно сътрудничество с нас - обяснява проф. Тотю Тотев, ръководител на катедра „Топлоенергетика и ядрена енергетика“ в Техническия университет в София. - Знанията, които даваме, са конкретни и целенасочени. Това е бъдещето. Вместо да пресмятат въглища от Бобов дол, студентите пресмятат въглища от „Мини Марица Изток“, които се използват от „КонтурГлобал“. Разглеждаме не кой да е котел, а котел П62 – този в централата. Всичко това носи конкретни знания“. „КонтурГлобал“ допълва възможностите на учебната програма със стажове на терен. Магистратурата записват и хора, които вече работят, но искат да повишат своята квалификация. Централата ги насочва и дори заплаща обучението им.
Бъдещето на стабилността
В момента въглищните ТЕЦ само в Маришкия басейн осигуряват 40% от електроенергията на България. През зимните месеци това число нараства до 60%. Тези мощности са базови, на практика гръбнакът на българската енергетика, а поради маневреността и техническите си характеристики са и най-подходящи за поддържане на напрежението и баланса на електроенергийната ни система. Дори най-върлите противници на тока, произведен от въглища, признават, че термоцентралите са от изключителна важност и поне до момента без еквивалент за стабилността на енергийната система. Всичко това накара правителството да обяви, че при новите екологични политики на Европейския съюз и трансформации в концепцията за производство на електроенергия ще се бори за максимално удължаване на работата на българските въглищни централи. На фона на бурно обсъждано бъдеще, в условията на национална и световна епидемична обстановка, и на професионалния си празник българските енергетици остават зад своята мисия – електроенергията да бъде произведена и доставена до домовете и индустрията на България. Нещо, което мъжете и жените зад контролните пултове, в ремонтните екипи, в материалните складове са изучили до съвършенство. Защото въпросът не се състои просто в оцеляването на професията, а в опазването на националната сигурност и енергийната независимост на страната.

Вижте статията тук
 
24chasa.bg, 22.06.2020 г.2020-07-15