​ТУ – София и Словашкият технически университет – Братислава


Възможности за по-активно сътрудничество в областта на автомобилната индустрия
 
Ректорът на  ТУ – София проф. д.н. Иван Кралов  прие на разговор на 12. юни 2020 г. посланика на Словашката Република Н. Пр. г-н Мануел Корчек. Срещата бе инициирана от посолството на Словашката Република у нас. Поради ограниченията от COVID-19, посланик Корчек, по молба на проф. д-р Любомир Шош, декан на Машиностроителния факултет на Словашкия технически университет в Братислава, представи конкретно искане за сътрудничество по проекти в областта на автомобилната индустрия, тъй като в България и Словакия машиностроителното производство и автомобилната промишленост принадлежат към водещите сектори на националната индустрия и образование. В този връзка проф. Кралов запозна гостите със структурата на университета и възможностите за сътрудничество в образователната и научноизследователската сфера.
В срещата взеха участие г-жа Ивана Марксфелдова, консул на Словашката Република у нас, проф. д-р Георги Венков, зам.-ректор академичен състав и координация, проф. д.н. Иван Ячев, директор „Международен обмен и интеграция“, проф. д-р Михаил Тодоров, декан на Факултета по транспорта и представители на катедра „Двигатели, автомобилна техника и транспорт“: доц. д-р Евгени Димитров, ръководител катедра, доц. д-р Николай Павлов и доц. д-р Пламен Пунов.
Ректорът и останалите представители на ТУ - София изразиха своята готовност за бъдещо сътрудничество с Машиностроителния факултет на Словашкия технически университет – Братислава и отправиха покана за предстоящата Научна конференция с международно участие по авиационна, автомобилна и железопътна техника и технологии – БулТранс-2020. Бяха коментирани и възможностите за обмен на студенти и докторанти между двата университета по сключения наскоро договор по програма „Еразъм+“.
Припомняме, че на 19. юни 2019 г.  в Братислава бе подписано Споразумение за сътрудничество на ТУ – София със Словашкия технически университет.
Словашкият технически университет – Братислава е национален лидер в областта на научните изследвания, иновациите и има няколко центъра за върхови постижения с индустриално сътрудничество. Университетът обучава почти 12 000 студенти всяка година, а завършилите са сред топ експертите. Машиностроителният факултет поставя своя фокус най-вече върху иновациите в областта на автомобилната индустрия и има интересни проекти.

2020-07-15