яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 266-270 от 333.

Импланти от принтера - в ТУ-София това вече е възможно

 

Техническият университет в столицата разполага с най-голямата лаборатория за 3D принтиране на Балканите. 3D принтерите ще могат изработят дори заместител на вашия болен зъб, но също и костни импланти като стави и челюсти. Според специалистите по триизмерно принтиране, стойността на тези импланти може да се намали наполовина, ако бъдат изработвани по новия начин. 
Още по темата можете да видите в репортажът на bТV  тук.

bTV Новините, 24.09.2015г., четвъртък.
2015-09-25

Вицепремиерът Томислав Дончев: Субсидията за висшето образование да бъде обвързана с качеството


По-голамята част от субсидията за висшето образование трябва да бъде обвързана с качеството. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев при посещението си в Техническия университет, по време на което ръководството показа обновените си лаборатории и технологичните си иновации. В
ицепремиерът бе поканен в лабораторията „ 3D-технологии и бързо прототипиране”, пред която символично преряза лентичка. В тази лаборатория студентите и младите учени получават възможност за провеждане на изследвания в областта на развитието на нови продукти, чрез използването на 3D-технологиите за моделиране, дизайн и дигитално производство. Тя разполага и с единствения у нас 3D-принтер за метал. Тук на Дончев бе връчен специален подарък – 3D-принтиран модел с логото на университета.

Пълната статия на адрес: 
http://vestnikstroitel.bg/news/115150_vicepremiert-tomislav-donchev-subsidiyata-za-vissheto-obrazovanie-da-bde-obvrzana-s-kachestvoto/

Вестник "Строител", 25.09.2015г., петък.
2015-09-25

Техническият университет в София чества 70 години от създаването на своя машинно-технологичен факултет

Машинно-технологическият факултет на Техническия университет в София отбелязва своята 70-а годишнина с конференция, на която ще посрещне свои колеги от няколко континента. 

Факултетът е подготвил хиляди инженери, които през годините са създали съвременната българска индустрия. 


За бъдещето и за новите технологии, които разработва Техническият университет, чуйте в разговора на Юлияна Корнажева с професор Иван Кралов, заместник-декан на университета, в звуковия файл на адрес: http://bnr.bg/post/100599987/tehnicheskia-universitet-chestva-70-godini-ot-sazdavaneto-na-svoa-mashinno-tehnologichenfakultet

БНР,  09.09.2015г.
2015-09-14

2,8 милиона лева печели факултет на Техническия в София

До дни Техническият университет в София ще има нова инфраструктурна база за научни изследвания, иновации и трансфер в областта на микро/нано-технологии и материали, енергийна ефективност и виртуално инженерство.

Интервю с ректорът  на ТУ - София проф. Георги Михов,  в-к „АзБуки“, брой 37, 10-16.09. 

Пълната статия можете да прочетете тук.

 
2015-09-14

По 10 студента се борят за компютърна специалност

От 4700 кандидатствали младежи 2200 от тях са посочили компютърна специалност сред желанията си. На второ място са телекомуникациите, а на трето електрониката, следвана от останалите електроспециалности - автоматика и електротехника. От машинните специалности с най-голям авторитет се ползва авиационната техника и технологии.

Интервю с ректорът и зам.-ректорът на ТУ - София проф. Георги Михов и проф. Веско Панов, вестник "Телеграф", 4 септември, 2015г., петък.

Пълният текст на интервюто можете да прочетете тук!
2015-09-04