яну
фев
мар
апр
май
юни
юли
авг
сеп
окт
ное
дек
Брошура

Плакат

Показване на 51-55 от 261.

Награда „Еврика“ за млад изобретателСветослав Стоев е съавтор на 8 научни публикации и е участник в колективи на редица научно-изследователски проекти с публично и индустриално финансиране. В качеството си на член на научно-изследователска лаборатория „CAD/CAM/CAE в индустрията“ при МТФ на ТУ – София е носител на следните колективни награди: от Шестото издание на националния конкурс за иновативно предприятие на годината, организиран от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ в партньорство с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Мисията на Световната банка в България – награда за научноизследователска организация на 2009 г.; златен медал и диплом от Международния технически панаир в Пловдив през 2011 г.

Evrika.org, 29.01.2017г.  
Duma.bg, 31.01.2017г. 
2017-01-31

Ще имат ли граждански права роботите?

Роботите и изкуственият интелект са революцията на нашия век, а след няколко години автоматизирани коли, кухненски роботи и роботи-помощници в домашни условия за хора в неравностойно положение ще станат незаменима част от ежедневието ни. Дали обаче ако роботите навлязат масово в живота ни, ще се намалят работните места или ще се създадат нови, предстои да разберем. Цанка Николова и операторът Лъчезар Ораков надникнаха в света на роботите и техните граждански права.

Вижте репортажа тук.

БНТ, 12.01.2017г. 

2017-01-23

Експерт: Енергоефективното поведение е възпитание, а не трикЕнергоефективното поведение не е трик, а възпитание. Поведение, което трябва да се усвоява от ранна детска възраст". Това заяви в "България сутрин" д-р инж. Георги Милушев, преподавател в Техническия университет в София. 
Повод за темата в Bulgaria ON AIR  е рекордното потребление на ток, отчетено от енергийния регулатор в началото на годината. Според него консумацията на ток е достигнала най-високия си пик за последните 20 години.


Вижте репортажа тук.

Bg on Air, 20.01.2017г. 

2017-01-20

Всеки трети инженер влиза с матура по български

Приблизително една трета от студентите в инженерни специалности в Техническия университет (ТУ) през настоящата учебна година са използвали оценката от матурата по български език като вход. Това съобщи за "Монитор" ректорът на ВУЗ-а проф. Георги Михов. Той обясни, че това не означава, че кандидатите са имали слаби резултати по математика. Бележките им по литература обаче все пак са били по-високи и затова са решили да заложат на тях.


Цялата статия прочетете тук.

В-к "Монитор", 09.01.2017г.

2017-01-18

"За" и "против" промяната на субсидиите във ВУЗ

Държавата орязва парите за обучение по медицина, но ще финансира математика и инженерите науки. Това взе като решение на заседанието си Министерския съвет, като стана ясно, че ще има увеличаване на коефициентите за всички приоритетни професионални направления с между 6 и 28%. В Пловдив се обучават студенти и  по двете направления, при които ще трябва да се прилага новата субсидия от тази и следващата учебна година. 


Чуйте репортажа тук.

БНР, 13.01.2017г. 

 

2017-01-17